18 september 2009

Dagens lyxprobem: Vilken bostadsfråga ska man blogga om?


Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

(UPPDATERAT! )Idag är det svårt att välja.

Ska jag skriva om att Expressen gjort en nätundersökning som visar att 78 procent inte tycker att man ska sälja ut allmännyttan?

Eller ska jag skriva om att HSB ansåg sig ha anledning att replikera på vår Brännpunktsartikel. ”Det är en felaktig slutsats att det stora intresset av att köpa bostadsrätter och villor skulle vara grundat på en allmän spekulationshunger. Orsaken till problemet med ökande bostadspriser står att finna i det faktum att det byggs alldeles för få nya bostäder" skriver HSB:s förbundsordförande Kent-Olof Stigh.

Vi skrev visserligen inget om spekulationshunger utan att bostadshetsen låg bakom rekordbelåningen. Vem som hetsar vem är i och för sig en intressant frågeställning. Människor hetsar varandra, regeringen hetsar på ägandet, bostadsbristen hetsar fram köp som annars inte skulle blivit av och bostadsrättsomvandlarentusiaster som drivs av tron att det ligger ett klipp och väntar på dem bara de får chans att låna pengar och betala hyran till banken istället hetsar sina grannar att gå på köpstämmor.

Eller ska jag rent utav skriva om årets branschrapport - Nils Holgersson-rapporten – den fjortonde i ordningen - som redovisar en sammanställning av värme-, VA-, el- och avfallskostnader för samtliga kommuner i Sverige. Som vanligt visar årets rapport på att kostnaderna ökat betydligt mer än KPI (Konsumentprisindex). Tanka ner hela rapporten plus populärversion här.

Det är svårt att veta vad man ska skriva om idag.

UPPDATERAT: Här, i Dagens samhälle, kan man läsa en gemensam debattartikel om Nils Holgersson-rapporten.

UPPDATERAT IGEN: Här kan man lyssna på min kommentar till Nils Holgersson-rapporten i Kvart i fem-ekot.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro
Eftersom du har sådan belustvånda om vad du ska skriva om. Kanske du kan svara på en fråga?

Har ni en BRF i ditt hus?

Hälsningar
Jonas

André Johansson sa...

Jonas,

Barbro låter meddela, via länk, att hon inte har någon bostadsrättsförening i sitt hus.

/André

Anonym sa...

bra tack för svaret! Vilken roll spelar du i detta André. Jobbar du på HGF?

André Johansson sa...

Japp, är pressansvarig på Hyresgästföreningen.

Anonym sa...

haha det borde jag ha anat i våra övriga diskussioner. När vi diskuterat om rosenön känns du som att du varit en vanlig medlem men så är alltså inte fallet.

Jag råder alla att läsa rosenö tråden igen!

/Jonas

André Johansson sa...

Eh, nu hänger jag inte riktigt med. Du menar att jag skulle ha debatterat under falsk flagg? Nej du, Jonas, så jobbar inte jag.

Anonym sa...

Hej André
Nej inte under falska flagg.Även om jag tycker att du bör lägga till din titel om du bloggar på detta sätt. Men du är ju jävig HRF betalar din lön.
/Jonas

André Johansson sa...

Nja, det vet jag inte om jag behöver göra. Ska inte alla göra det i så fall? Alla har ju ett perspektiv.

Dessutom: Jag kommenterar alltid inloggad via blogger. Därmed är inte särskilt svårt att hitta till min blogg och till mitt Twitterflöde. Och där framgår vad min profession är.