08 september 2009

Bostadsbristen håller priserna uppeDet är många som håller stenkoll på hur det går med bopriserna. De får absolut inte sjunka. Risken för prisras medför ekonomiska bekymmer och sömnsvårigheter hos alla som lånat stora pengar på banken, som är beroende av låga räntenivåer, som tror att det alltid är tillväxt och som tänkt sig att göra ett bostadsklipp. Igår kunde de andas ut. TV4 Nyheterna meddelade att kunderna hade rätt och ekonomerna fel. Priserna har inte sjunkit.

Nu gäller det för alla bekymrade låntagare att hoppas på fortsatt bostadsbrist. Bostadsbristen håller priserna uppe. Professorn i fastighetsekonomi, Stellan Lundström, konstaterade att det i framtiden kommer att strömma in ännu mera ungdomar som vill ha bostad och eftersom vi inte bygger bostäder i den utsträckning vi behöver kommer ännu fler att slåss om de bostäder som finns och priserna hålls uppe! Så fungerar marknaden. Inte främjar det bostadsbyggande precis.

Hans Dahlgren, socialdemokratisk debattör och fd chef för det politiska stödet i riksdagen för Socialdemokraterna, har skrivit på Newsmill:

Samtidigt skriker ung som gamla, familj som ensamstående efter boende anpassat för dagens behov. Idag framstår behoven som ännu större men lösningarna inte nya utan de finns så att säga i rörelsens minne. Därför avvisar man i Stockholms Socialdemokrati lösningar som gynnar en mångfald av boendeformer. Ett sådant exempel är avvisandet av ägarlägenheter.”

Äga är ju högsta politiska mode så Dahlgrens idé är väl att (S) borde upp på catwalken och visa upp sig i en ny ägarkostym de med. Tanken är väl att alltfler ska betala hyran till banken och hålögda tvingas kolla in ekonomisidorna och Boverkets byggstatistik så att priserna inte riskerar sjunka. Byggs det så går investeringen åt pipsvängen.

Sedan 1 maj är det fritt fram att bygga ägarlägenheter i Sverige. Men den nya boendeformen är allt annat än en succé. Endast 200 lägenheter är planerade rapporterar tidningen Hem & Hyra. Fyra månader efter lagändringen visar det sig att det endast finns planer för 200 lägenheter i Sverige, enligt statistik från Lantmäteriet.

Så har det hittills gått för det som finansdepartementet lanserat som lösningen på allt från bostadsbristen till segregationen i miljonprogramsområdena.

2 kommentarer:

Johan sa...

Du är kvar i "DDR-Sverige" med regleringar och "planekonomi"...

Ni vill helt enkelt inte se de enorma brister som alla dessa regleringar skapar, inte minst myglet från er egen sida.

En naturlig marknad fungerar precis som det gjort i miljoner år för mänskligheten!

Det är nämligen ingen mänsklig rättighet att bo centralt...

André Johansson sa...

Det borde finnas en motsvarighet till Godwins lag när man pratar bostadspolitik. Enligt Godwins lag slutar ofta politiska diskussioner i jämförelser till Hitler och Nazityskland. Det är vulgärargumentation.

På samma sätt borde man bli diskvalificerad när man i en diskussion om bostadspolitik slänger ur sig Trabant-kö eller DDR. Det är vulgärargumentation.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag