12 december 2010

Lucka 13:Framgångens fälla eller ett slut på bostadsbristen


Hur ska bostadskrisen i våra storstäder lösas nu när 90-talets talrika barnkullar flyttar hemifrån undrar Peter Wolodarski i DN igår när han funderar på huruvida framgångarna stigit moderaterna åt huvudet.

Utmärkt fråga som behöver besvaras av alla de som vill in i maktens boningar.

”Efter fyra års regerande förväntar sig väljarna att alliansen tar politiken ett steg bortom arbetslinjen, skriver han.

Fast för den som vill så går det utmärkt bra att koppla ihop arbetslinjen med en bostadslinje. De förutsätter absolut varandra.

Med tanke på den lånebubbeloro som alltmer breder ut sig så framstår hyresrätten som en utmärkt framtidssatsning för den politiker som vill ”förekomma, inte förkomma.” som Wolodarski uttrycker det.

Hyresrätten kan bidra till att frigöra kapital som är ett smörjmedel för ekonomin, skrev Dick Kling på Timbro och jag på Brännpunkt hösten 2009. Det blir mer och mer tydligt.

”Fyra av fem svenskar saknar en nettoförmögenhet om man räknar bort bostaden. Fler bör ha en ekonomisk buffert, inte minst i oroliga ekonomiska tider.
Men det måste vara pengar man kommer åt, inte pengar som sitter fast i italienskt badrumskakel eller statliga energiföretag.

Vi måste sluta se högt belånade bostäder som vägen till välstånd. Annars kommer svenskarna att fortsätta vara rika men proletariserade” skrev vi också.

Igår skrev Sandro Scocco och Magnus Lindmark på DN Debatt.”Vad som är näst intill unikt för Sverige jämfört med övriga industriländer är att de privata skulderna fortsätter att öka så snabbt”

Vad detta kan leda till har ” både Irland och Island fått lära sig den hårda vägen nyligen, när de tvingats överta privata skulder i en sådan uträckning att de är på ruinens brant.”

”Det finns därmed starka skäl för stater att bekymra sig över hög privat skuldsättning, även om den offentliga faller, skriver de”

På samma linje är Stefan Ingves, riksbankschefen

Under lucka 13 döljer sig de som hoppas på att många politiker ska kasta sig över en av de stora framtidsfrågorna.Hur ska bostadskrisen i våra storstäder lösas nu när 90-talets talrika barnkullar flyttar hemifrån?

16 kommentarer:

Anonym sa...

Bostadspriserna har ju blåsts upp pga bristen på hyresrätter.

bristen av hyresrätter beror på bruksvärdet.

Bruksvärdet beror på HGF!

Alltså "dissar" (som Barbro säger) jag igen!

För att inte dissa för mycket så vill jag hälsa alla debatörer med ett rungande god morgon, härligt med måndag igen!

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Grattis Brf Skottet!
Ännu en brf som lagt HGF på rygg.

Anonym sa...

Grattis skottet!

Drabbad av HGF sa...

http://sbcombostadsratt.blogspot.com/2010/12/kriget-mot-ombildningar-fortsatter.html

Anonym sa...

Ja det var ju bra att HGF inser att det inte är nån jättesmart taktik att arbeta stenhårt mot sina egna medlemmar.Är väl snarare regel än undantag att majoriteten av hgf:s medlemmar vill ombildan när det är aktuellt. Konstigt att det skulle ta så många år att fatta det, känns rätt basic. HGF är enbart rörelsens förlängda arm och jobbar huvudsakligen politiskt, man skiter fullständigt i sina medlemmar.

Barbro Engman sa...

Anonym, om nu rätt ska vara rätt så har Brf Skottet och Hyresgästföreningen förlikats därför att Brf Skottet medger talan dvs erkänner att fel begåtts i samband med köpstämman.

Mattias sa...

När min privatägda hyresrätt i sthlm ombildades så hyrde jag ut den i andrahand i tre år, med täckning för räntan, märk väl med brf:s tillåtelse (man är duktig på att deala/snyfta!) samt inom bruksvärdeshyran. Sålde sedan med en ren vinst på 7500kr per kvm. Jag förstår de som är ledsen för att de inte får ombilda.

Nu bor jag i kommunal hyresrätt på annan ort och har en liten nettoförmögenhet som jag anser mig vara helt oförtjänt av samtidigt som det finns några färre hyresrätter i sthlm.

Med det vill jag säga att det inte råder någon brist på lyckligt lottade stockholmare som drar jackpot i ombildningstombolan. Hej på er bittra förlorare!

Anonym sa...

Om ni "Ombildning till bostadsrätt" kommer på 20:e (!!) plats i listan över ska "klagomål" ni får...

Hur kommer det då att ni satsat så in i bomben mycket resurser på detta? Det verkar som om ni antingen kapitalt missuppfattat läget - eller haft en annan "värdering" av läget än era medlemmar?

http://www.hemhyra.se/Sidor/Hyresg%C3%A4sternas-25-vanligaste-klagom%C3%A5l.aspx

Anonym sa...

Vad var poängen med att dra Skottet till tingsrätten när det nu blir ombildat i alla fall?
Så mycket slöseri med samhällets och enskildas resurser för att åstadkomma en... förlikning.
HGF är patetiska.

Anonym sa...

Jag kan inte låta bli att fundera över att du helt plötsligt blivit så insatt och informerad om vad som händer i Skottet, Barbro. Fram till nu har du ju, åtminstone som det verkat utåt, skjutit allt ifrån dig.

Det vore intressant om någon räknenisse kunde räkna ut vad allt det här kostat. För samhället. För HGF:s medlemmar. För bostadsrättsföreningen. Vad har vunnits? Var en ev. vinst värd priset?

Det är klokt att HGF nu valt andra strategier i kriget mot egna medlemmar som vill ombilda. Men det är oacceptabelt att det tagit så lång tid.

Anonym sa...

parallellen med island, irland och usa är knappast relevant för sveriges situation. Detta är floskler som folk vräker ur sig utan att kolla upp grundläggamde fakta.

Ögonvittne sa...

Barbro Engman sa...
Anonym, om nu rätt ska vara rätt så har Brf Skottet och Hyresgästföreningen förlikats därför att Brf Skottet medger talan dvs erkänner att fel begåtts i samband med köpstämman.
--------

Där har du fel Barbro! Politiska förtecken.

Att medge en talan betyder inte att man erkänner fel, men att man inta avser att strida längre.

I Skottets fall som i så många andra, var det säkert så att man fick sluta slåss för sin rätt när man blir överkörd av den rika och juriststinna Hyresgästföreningen.

Skamligt.

För oss som följt den juridiska processen på nära håll (beställt inlagorna, gått och lyssnat på förhandlingarna) är det förvånande hur man i tingsrätten kommer överrens (HGF + föreningen) om att hålla en ny stämma för att lösa konflikten - alltså en stämma som konfliktlösningsmekanism.

När föreningen sedan gör så och får manjoritet (igen) så gör HGF helt om och låtsas att man inte ingått den överrenskommelsen.

Varför håller ni inte era löften Barbro? Varför bråka med era medlemmar?

Barbro Engman sa...

Ögonvittne.
Om du kollar vad den juridiska termen medge talan betyder så finner du detta (Juridisk ordbok)
"Om svaranden medger kärandens talan så vinner käranden därmed bifall. Till skillnad från erkännande (som avser en faktisk omständighet), så avser medgivande det rättsliga läget, d.v.s. svaranden "håller med om" att kärandens talan skall bifallas".

Anonym sa...

Skottet kommer köpa i alla fall. Barbro VpK-jurister har jobbat förgäves. Igen.
Heja Skottet!

Anonym sa...

GRATTIS SKOTTET det är ni värda!
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Det är EPISKT! :)

HGF jätten med alla sina pengar och jurister som tvingas på fall av de många och små!