06 december 2010

Lucka 7: Livet på toppen


Svenska Dagbladet i söndags hade en väldigt intressant artikel om hur Folkhemmet rivs ut för att ersättas av ljusa och dyra inredningsdrömmar. Det rivs för att ge ljus och luft i en sådan utsträckning att husen i Stockholm riskerar att falla samman när bärande väggar får ge vika för de öppna planlösningarna.

Arkitekten Ola Andersson är övertygad om att det snart kommer att rasa hus i huvudstaden.

Förr knöts identiteten till ett arbete. Nu låter vi vårt boende och vår heminredning berätta vilka vi är förklarar kulturgeograferna denna heminredningsfeber med.

Delar av Stockholm förändras sakta men säkert. Höginkomsttagarna tar över i takt med att hyresrätterna ombildas och allt fler vill bo under takåsarna. Det är dubbelt så dyrt att förvandla en råvind till bostad än att bygga ett hus på marken.

Denna förändring, som bär det stiliga namnet gentrifiering, pågår inte bara i Stockholm. I London kan inte längre lärare, sjuksköterskor eller poliser bo kvar i sina gamla kvarter. Det krävs inte mycket fantasi för att räkna ut att det kastar grus i samhällsmaskineriet.

I de hyresrätter som finns kvar, efter att 37 000 hyresrätter ombildats, bor ff lärare, sjuksköterskor, poliser, pensionärer, arbetslösa m fl. Det är därför vi slåss mot marknadshyror och att läget inte ska få för stor betydelse för hyran.
Hyror ska sättas efter bruksvärde inte efterfrågan.

Men även hyresrätter byggs om och lyxrenoveras vare sig hyresgästerna vill eller inte.

De flesta människor befinner sig långt ifrån diskussionen om var de ska sätta knivsetet från Spizenlöassen, köksinredningen från danska Unoform eller något annat som har betydelse för att skapa hotellsvitkänsla.

För mig får man inreda hur många takvåningar som helst. Men ett samhälle fungerar inte om det inte finns ett motsvarande intresse för att få samhället att hänga ihop. Och detta intresse finns inte.

Bakom lucka 7 döljer sig Per-Albin Hansson, statsminister som jobbade hårt för att hålla ihop samhället.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Per Albin Hansson... idel sosseförtecken på denna blogg. Obundna politiskt? Pyttsan..

På samma ämne - diskursen inom "rörelsen" som ni så vurmar för och är en förläning av...

"Varför är socialdemokratin inte ett alternativ för människor med högre utbildning? Internt inom Socialdemokraterna skämtas det ibland om att vi håller på att utbilda bort våra väljare till borgarna – ett skämt som det ligger någonting i."

http://di.se/Default.aspx?pid=221838__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

Anonym sa...

Barbro

Det är litet faktafel i materialet du hänvisar till

"Eftersom hyressättningsreglerna innehåller en koppling till de kommunala (allmännyttiga) bostadsföretagens hyror har kostnaderna för dessa fastigheter alltså en avgörande inverkan på bruksvärdet."

Det stämmer ju inte. Nu är de privata värdarna likvärdig part och det är genomsnitten för ortens förhandlingar som blir vägledande

Och sedan är det "LÄGET" ja... nåt som nu tillförts och som på andra ställen där det är en faktor kostra hyresgästerna mellan +30% < +70% extra i hyra..

Rätt ska vara rätt

Anonym sa...

I dagens http://www.city.se/ kan man läsa att det inte BARA är Stockholm som är missnöjda med Hyresgästföreningens undemåliga förhandling och arbete kring hyrorna.

Detta HGF kansli förnekelse av det hela till trots.

Anonym sa...

Min åsikte är att det är bättre att höja lönerna och stausen för sjuksköterskorna, lärarna och poliserna istället för att subventionera deras boenden.

Eller varför inte premiera dessa gruppen men en ordentlig bonus dvs OMBILDNING!

Mvh
Jonas

Anonym sa...

HGF kommer alltid att bli ihågkomna som de som var giriga och maktsugna, och som var "Bäst i klassen" på att dela kakan som andra bakar.

Anonym sa...

Snälla rara bittra människor, vad har hänt er eftersom ni tycker så illa om Hyresgästföreningen? Gör de verkligen inget gott?

Anonym sa...

@jonas
det var ord och inga visor som vanligt från dig Jonas!
Jag tror att om du talar med dina barn om saken kommer de att hjälpa dig med att förstå att det finns fler berörda grupper i samhället än dem du vill höja lönen för. Alldeles bortsett från att det ligger utanför ditt beslutsmandat.
Söderhöna

farbror Frej sa...

Jonas: "Min åsikte är att det är bättre att höja lönerna och statusen för sjuksköterskorna, lärarna och poliserna..."

Enbart för ovanstående symboliskt utvalda yrkesgrupper? Vars löner till stor del betalas med gemensamma skattemedel? Vill du själv bidra med mera skatt för egen del? Eller tänker du dig mer företagssponsrade och reklamfinansierade experiment? Mitt under eskalerande Eurokris och krackelerande världsekonomi? Nää, det vore väl inte SÅ välbetänkt och ansvarsfullt. Eller hur?

Jonas: "istället för att subventionera deras boenden."

Exakt VAD består subventionerna i numera? Som skattebetalande hyresgäst subventionerar jag ränteavdragen för BR/Villaägarna. På vilket sätt subventionerar du mitt boende? Finns det inte tvärtom exempel på kommuner som använder allmännyttan som "kassako" att bekosta annan kommunal verkamhet med? Hur får du det att gå ihop egentligen?

Anonym sa...

Farbror Frej; touché!

Anonym sa...

Farbror frej och söderbönan jag är ledsen om ni inte förstod men jag tog upp just de grupper som Barbro tog upp i sitt inlägg. Läste ni det? Men sedan tog jag bort arbetslösa och pensinärer för de har ju ingen LÖN att höja.

Men jag är för att höja lönen för fler grupper och även höja pensioner och bidrag och jag betalar GÄRNA mer i skatt själv.

Men då vill jag att det ska gå till rätt saker dvs just dessa löner etc jag vill inte att mina extra skattepengar ska gå till högre pamplöner eller politikers pensioner som betalas ut innan de nått riktig pensionsålder.

Vidare tycker jag att folk ska betala för vad saker kostar.
Varför ska vi ha kommunalabostadsbolag gör lägre vinster än vad de behöver?
De borde väl vinstmaximeras och sedan betalas tillbaka till komunens invånare i form av tex sjukvård. Där har du din subvention farbror frej.

Söderbönan det är inte möjligtvis så att du sitter på en attraktiv hyresrätt på söder med låg hyra?
Är det ditt privatintresse du försvarar?

Varför blandar du in mina barn hela tiden? vad har de med saken att göra?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Om Jonas vill att man ska betala vad det kostar så förutsätter jag att han kraftfullt verkar för att ROT och RUT avskaffas bums. Skattesubventioner till dig som villaägare kan väl inte vara rimligt Jonas?

Anonym sa...

Anonym om du lyckas plita ner en siffra eller ett namn efter ditt inlägg så ska jag svara.....

mvh
Jonas

Anonym sa...

@jonas
dina källor tycks sorgligt ouppdaterade. Jag sitter inte på utan STÅR på kontraktet FÖR en hyreslägenhet.
Du har ju dragit in dina barn själv genom att påstå att ditt engagemang har sin grund i att se till deras bästa. Hur vet du vad de tycker när du aldrig tycks samtala med dem?
Söderhöna

Anonym sa...

Okej så du försvarar din egen ekonomiska situation. Vad ädelt!

Mina barn är samtliga under 3 år.....vi leker och samtalar väldigt mycket men att prata med dem om en söderböna som försvarar något av egoistiska skäl skulle nog inte utveckla deras liv speciellt. Eller vad tycker du? har du egna barn som du diskuterar detta med?

Mvh
Jonas