24 december 2010

Lucka 24:Under lucka 24 döljer sig Stefan Attefall


Idag upprepar bostadsminister Stefan Attefall på SvD att hyresrätten som upplåtelseform kommer att stärkas.

Det är utmärkt bra att han säger det hela tiden. Under 2011 kommer det säkerligen att klarna vad han menar.

För hyresgästerna är det ingen tvekan om vad en stark och attraktiv hyresrätt innebär. Man ska kunna bo både tryggt och snyggt och ha en rimlig hyra.

Det kommer att stärka hyresrättens ställning.Det är värt mycket att investera i nöjda hyresgäster. Framförallt för de som äger husen.

Under lucka 24 döljer sig Stefan Attefall, lyssna på honom. En del av hyresgästernas väl och ve ligger ligger på hans departement.

Och så vill jag önska er alla en JÄTTEGOD JUL.

46 kommentarer:

Anonym sa...

God jul till dig också!

/Micke

Anonym sa...

God Jul till alla bloggläsare, särskilt till de som förstår vikten av en saklig diskussion som har som syfte att utveckla och bevara hyresrätten. Bland dessa finns du Barbro och alla andra inom hyresgäströrelsen, ty vilka andra finns det som vill värna om oss hyresgäster...

Per Albin sa...

"Man ska kunna bo både tryggt och snyggt och ha en rimlig hyra."

Hyresrätt är den dyraste boendeformen. Och hyrorna ökar mer än konsumentprisindex år efter år.
Någonting har gått väldigt snett.

Hyresgästföreningen är inte längre vad den varit. Nu är det för många som bevakar sin makt och sina förmåner genom att mer kämpa mot de som inte vill betala till HGF (de som ombildar) än att kämpa för medlemmarna.
Hyresgästerna behöver organisera sig på nytt, i en ny förening, för att komma ifrån den tunga och slitna ryggsäcken som alla maktbevakande gubbar och gummor i rörelsen innebär.

God Jul Barbro.

Undrande medlem sa...

Barbro!

Varför ökar hyrorna MYCKET mer än priserna i övrigt i samhället och MYCKET snabbare än lönerna?

Gör ni verkligen ett bra förhandlingsarbete?

http://boendetrygghet.blogspot.com/

Replik tack! sa...

I en debattartikel i DN i februari 2009 kunde vi läsa: ”Det geografiska läget måste få större effekt vid hyressättningen” och ”bostadens läge hör till det som hyresgästerna värderar tydligast”.

Debattartikeln är skriven av Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman och av dess Stockholmsordförande Terje Gunnarson. Så man kan egentligen inte heller anklaga Hyresgästföreningens ledning för bristande tydlighet. Kanske kunde man önska att denna tydlighet hade fortsatt också nu, då riksdagen fattat beslut om nya regler och vi tillsammans ska ta ansvar för hur dessa förvaltas. En tydlighet som lätt kan sammanfattas i att det kommer att bli hyreshöjningar, det kommer att bli en ökad differentiering, men det blir inga chockhöjningar. Lagen ska tillämpas med omdöme och omsorg."


Barbro Engman och Terje Gunnarson har verkligen gett talesättet "binda ris åt egen rygg" ett ansikte eller kanske snarare två - ett som visar en komplett aningslöshet och ett som visar manipulerande svek. DN-artikeln var ett försök att urskulda Barbro Engmans tillmötesgående av Svenska Bostäders krav på differentiering av 2009 års hyreshöjning mot förhandlingsdelegationens vilja. Det är ofattbart att hon och Terje Gunnarson inte fattade att det ställningstagandet skulle tas till intäkt av hyresvärdarna i deras krav på lägesdifferentierade hyror.

Var det någon som sa självmål?

http://boendetrygghet.blogspot.com/2010/11/overraskande-hyreshojningskrav.html

Barbro Engman sa...

”Det geografiska läget måste få större effekt vid hyressättningen”
Detta skrev inte Terje och jag i artikeln. Det är DN:s alldeles egna rubrik. Den som läser vad vi faktikst själva skrev kommer inte att hitta den formuleringen.
Vår uppfattningen sammafattades i denna mening
"I dag finns det skevheter i Stockholms hyressättning som behöver rättas till. Byggnadsår har till exempel fått för stort genomslag på dagens hyror i Stockholm på bekostnad av hur hyresgäster värderar bostadens geografiska läge, standard, fastighetsskötsel och närhet till service. För att inte tala om trygghet. Det var trygghet som toppade listan när tusentals hyresgäster i Stockholm svarade på en enkät om vad de värderar mest"

"Hyresgästföreningen ger inte avkall på målet att hyresgästerna ska förstå varför de har en viss hyra, att de upplever den som rättvis och att likvärdiga bostäder ska ha lika hyra".

Så länge bruksvärdessystemet finns så ska också hyran sättas efter det. Även i Stockholm måste hyran vara begriplig för var och en.Det är den inte idag.

Barbro Engman sa...

Per Albin skriver att. "Hyresgästföreningen är inte längre vad den varit. Nu är det för många som bevakar sin makt och sina förmåner genom att mer kämpa mot de som inte vill betala till HGF (de som ombildar) än att kämpa för medlemmarna"
Det är lite svårt att förstå vad du menar eftersom jag inte vet vad du anser att Hyresgästföreningen varit och vad vi gjorde då som vi inte gör idag. Hyresgästföreningen har funnits i många årtionden (sedan 1923). Varje årtionde har haft sina bostadspolitiska utmaningar. Samhället såg exempelvis annorlunda ut på 60-70-talet än det gör idag.Vi är dubbelt så många medlemmar idag än vad vi var då. Idag lever vi i en tid av utförsäljningar, privatisering och marknadskösningar. Det kräver ett annat arbete än vad som krävdes på 60 talet när samhället ff tog ett stort ansvar för människor rätt till goda bostäder.
Du skriver att vi kämpar mot de som inte vill betala dvs. de som vill ombilda. Jag vet inte vilka du menar är de som "bevakar sin makt och sina förmåner".
Vi har tusentals lokala föreningar som jobbar med allehanda frågor som rör de som bor i ett område. Ibland berörs de av ombildningar men oftast inte. Ombildningar berör en väldigt liten del av landets hyresgäster eftersom det i väldigt hög utsträckning är ett Stockholmsfenomen. Ombildningar skapar mycket konflikter mellan de enskilda hyresgäster som inte vill och de som vill ombilda. Hyresgästföreningen som organisation betraktat jobbar för hyresrätten och för att förbättra villkoren för de som bor i hyresrätt.

Medlemmarna förda bakom ljuset? sa...

Och inte helt oväntat svarar Barbro INTE på frågan varför hyrorna ökar så mycket snabbare än löner och priser i samhället i övrigt...

Man kan ju undra om det är för att svaret är obehagligt att ge? Nämligen att ggr gör ett uselt jobb i att förhandla hyror och "representera" hyresgästerna...

Greger sa...

Problemet är bara Babsan att erat så kära "bruksvärdessystem" förändrats till innehållet. Visst det är samma ord, men innehållet är förändrat - läget är en ny och mycket stark parameter.

Lägg på allmännyttans nya regler så fattar ju alla att det kommer att dra iväg i hyresparadiset ni... - ombilda den som kan!

Folkpensionär sa...

"bevaka era förmåner och löner"

Enkelt svar Barbro. Du tjänar 105.000 kr i månaden. En lön som vanligt folk, dina medlemmar, betalar. Klart att vi blir förbannade när den nivån på löner betalas ut.

Och det blir extra irriterande när man ser hur ni lägger er platt i hyresförhandlingar och i remissyttranden.

Istället felfokuserar ni och ödslar pengar på att kriga mot ombildningar. Ett krig mot något som hotar löner på 105.000 kr/ månaden etc.

Fokusera på kärnfrågor istället!!

Anonym sa...

Barbro!

Vad hände med undersökningen ni gjorde på HGF där det visade sig att hyresrätt är dyrare än bostadsrätt (även vid normal ränta).

Kan du inte låta oss medlemmar ta del av den informationen?

/ Johanna, skarpnäck

Janne sa...

En annan fråga som undviks effektivt och konsekvent är frågan om HGF stöd för rädda-gängen och deras metoder.

Ska verkligen Hyresgästföreningen stå för skrämsel, falsarier och förtal - eller ens stödja organisationer som ägnar sig åt sånt?

Jag tycker det är oroande och omdömeslöst av Terje och Barbro att riskera Hyresgästföreningens rykte och relationer med hyresmarknadens aktörer genom att fratermera och jobba med dessa Rädda radikaler och extremister.

// Janne, södermalm

Anonym sa...

Vilket kvalificerat skitsnack att Hyresgästföreningen skulle skrämma, förtala och ljuga kring ombildningar. Var, när och hur har man gjort det?

Å jag blir så himla trött på de här gnällspikarna. Ni kan när som helst gå å köpa en bostadsrätt. Varför då ombilda hyresrätter till bostadsrätt då!

Rädda Linjalen sa...

Till Janne (och en hel hop anonyma människor som inte verka våga stå för vad de skriver):

Var vänlig precisera vari dina anklagelser mot oss att sprida "skrämsel, falsarier och förtal". Det är ganska allvarliga anklagelser du utsätter oss för.

Utveckla även gärna vad våra "metoder" består av. Har du sagt A vore det lämpligt om du även sa B.

Under drygt två års tid har vi skrivit, debatterat och belyst hur illa många ombildningar i Stockholm sköts. Vi källkontrollerar allt vi går ut med noggrant. Står något på Rädda Linjalens blogg så är det dokumenterade fakta som vi kan styrka.

Detta till skillnad mot vad många ombildningsivrare, konsulter och gästboksgaphalsar själva går ut med.

Att sanningen inte är ombildarnas bästa vän, och att saker och ting går till på ett rättslöst sätt kan knappast någon anklaga oss för. Vi belyser bara de problem som politiker, konsulter och ombildningsivrare skapar.

I den här cirkusen finns det mycket att göra för att förbättra demokratin, men det är inte alla som gillar att det påtalas. Du verkar inte så förtjust i det i alla fall. Sant är det likförbannat.

Vi är redo att både belägga våra påståenden och ta debatt. Det sorgliga är att Stadshusets politiker inte verkar vilja låtsas om problemen eller oss - trots att vi vet att många av dem läser vår blogg.

Om deras ovilja till debatt med oss beror på rädsla, okunskap i ämnet eller brist på argument skall jag låta vara osagt.

Då inte heller någon av de som delar dina anklagelser mot vårat opolitiska nätverk har kurage nog att stå för det med namn känns förolämpningarna för larviga för att ens bemöta.

...men som sagt: Debatt tar vi gärna. Det vi skriver står vi för...och själv då?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Johan, Ekonomiskt tjänar ju alla parter på en ombildning, Eller hur? Så vad är problemet?

En ombildning är mer än demokrtisk då det krävs en majoritet på 67% för en ombildning. Så varför motarbeta detta?

De som vill fortsätta hyra sin bostad får göra det även efter en ombildning. Så vad är då problemet?
Är man för fin för att hyra av sina grannar?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Nå Johan ska du ta debatten??????

Mvh
Jonas

Per Albin sa...

Det är de folkvalda som satt ramarna för ombildningar.
Hur kan det i rädda- och Hyresgästföreningens ögon anses vara odemokratiska regler då?

Anonym sa...

Rädda Linjalen är ju självaste kronjuvelen när det kommer till lögner, förtal och påhopp.
Ett helt kvarter var ju osams där ett tag, iscensatt av i huvudsak en bråkmakare inom Hyresgästföreningen.

Rädda Linjalen är HGF:s egen terroristcell, kort och gott en hop vänsterextremister.

Barbro Engman sa...

Flera anonyma inlägg handlar om hyresförhandlingarna, resultatet och representativiteten.
Jag har aldrig hyresförhandlat. Ingen på förbundet hyresförhandlar. Hgf är ingen centralstyrd organisation. Hgf är en folkrörelse så hyresförhandlingarna genomförs lokalt. Vi genomför förhandlingar med 302 kommunala bolag och vi har 37 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsägare.Förhandlingarna sköts av förhandlingsdelegationer. Förhandlingsdelegationerna består av både anställda förhandlare och förtroendevalda hyresgäster. Tusentals hyresgäster sitter runt om i landet och förhandlar på uppdrag av sina grannar tillsammans med anställda förhandlare. Det är alla de som är hgf.
Alla förhandlingar slutar olika. En del får o% i hyreshöjning andra får 3% osv. Det beror just på att hyran förhandlas lokalt. Bolagens ekonomi, bestånd, underhållsbehov, lånesituation, eltaxor, kostnader för vatten o avlopp, förvaltningskostnader mm ser olika ut på olika orter.
Varje förhandling är unik och det går inte för mig att lämna något generellt svar.

Barbro Engman sa...

En anonym folkpensionär tycker att vi lägger oss platt i hyresförhandlingarna. Det vore bra om du läste mitt tidigare svar eftersom "vi" i detta fallet består tusentals människor som är beredda att ställa upp och medverka i förhandlingsarbetet. Om du är medlem är du välkommen du med. Vi har plats för alla goda krafter som vet vad som behöver göras.
Jag har aldrig varit inblandad i ngn ombildning heller. Även ombildningar sker lokalt och engagerar hyresgäster lokalt. Vi dvs. förbundet där jag jobbar jobbar inte med ombildngar alls och vi lägger inte en krona på det. I Stockholm jobbas det givetvis med ombildningsfrågan, hyresgäster vill om inte annat ha information om vad som gäller så att de kan bestämma sig för hur de ska ställa sig.På andra håll jobbar man med vådan av tomma lägenheter och rivningar. Alla regioner jobbar med sina specifika bekymmer.I hela organsationen har vi jobbat med Agenda 2016. Där har vi ringat in våra viktigaste prioriteringar i ett jättejobb där tusentals hyresgäster och föreningar varit delaktiga.5000 hyresgäster deltog exempelvis via webben förutom alla andra som deltog.
Om man bor i Stockholm, kanske främst i Stockholms innerstad, så får man inte tro att hela världen ser likadan ut. Det gör den inte. Hyresgästföreningen har ca 530 000 hushåll som medlemmar. Men inte ens de 130 000 medlemmarna i Stockholms regionen påverkas av ombildningar.

Barbro Engman sa...

Johanna i Skarpnäck efterlyser en undersökning om skillnader i kostnad mellan hr och br som vi gjort. Jag har tidigare svarat på vad som hände med den. Den är gjord för 5 år sedan och därför tämligen inaktuell. Jag antar att Johanna föreställer sig att den ska kunna svara på frågan om det är billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt. Den svarar inte på den frågan annat än i en väldigt generell mening. Vi har också gjort en utredning som visar att hyresrätten är skattemässigt missgynnad. Den är också generell och säger inget om det specifika val människor måste göra när de betämmer hur de ska bo.
Kostnaderna för de enskilde beror givetvis på hur hög hyran är i den lägenhet de har att välja på jämfört med vad det kostar att köpa en lägenhet just i det ögonblicket de ska köpa. Det beror i sin tur på hur hög räntan är, i vilket skick huset är, om de måste räkna med omfattande renoveringskostnader och mängder av andra saker som avgör vad som är mest förmånligt just då för just dessa personer i köpögonblicket. Jag tror absolut att det är den typen av överväganden människor också gör och givetvis ska göra när de bestämmer sig.

Barbro Engman sa...

Nå Johan ska du ta debatten?????? skriver Jonas lite upprört.
Jonas, om det finns någon som tagit debatten så är det Johan. Vill du debattera med honom så lämna min blogg och gå till Rädda linjalens egen blogg då kommer du att kunna läsa spaltkilometer av debatt.
Men snälla gör det inte på min blogg. Där vill jag gärna debattera sådant jag skriver om.

Barbro Engman sa...

Per Albin sa...
Det är de folkvalda som satt ramarna för ombildningar.
Hur kan det i rädda- och Hyresgästföreningens ögon anses vara odemokratiska regler då?
Det är de folkvalda som bestämmer reglerna, absolut. Men reglerna ska också följas. Det är oerhört viktigt för tilltron till demokratin och spelreglerna att det inte finns någon misstanke om att ombildningsprocessen inte går korrekt till.Det ligger i allas intresse att jobba för det. Eller hur Per-Albin?

Anonym sa...

Den efterlysta rapporten finns kvar på Google. Här är kortlänken: http://bit.ly/id9ceM

Per Albin sa...

Det är klart att regler kring ombildningar ska följas, men även fast de gör det ylar rädda och Hyresgästföreningen om att reglerna är odemokratiska.
Detta trots att reglerna är beslutade av folkvalda framröstade i demokratiska val.

Hur tänker ni, Johan Johansson och Hyresgästföreningen?
Vilken syn har ni på demokrati?

Rädda Linjalen sa...

Per-Albin:
Reglerna är otillräckliga och odemokratiska. Läs mängder av belägg på detta:
http://raddalinjalen.blogspot.com/

Jonas: Vi är många som trivs i hyresrätt, som gillar allmännyttan och som absolut inte vill bli hyresgäster till grannarna.
Det är problemet.
Läs mängder av exempel på detta:
http://raddalinjalen.blogspot.com/

Med om mer relevanta kommentarer här i framtiden.

Klart slut från oss

Verkligheten sa...

Re: Räddaste Johan

Det är just er icke-debatt som är ert problem. Mest högljudda slagord och tillmäten som "fusk", "mutor", "skrämsel".

Och sedan upprepar ni det igen och igen och igen. Och vips så blev det "sanning" (men bara för er).

Om ni nu vill "ta debatten" (kan höra hur du säger det i falsett)- varför censureras din blogg? Varför finns det ingen information om rädda gängens medlemsantal eller stadgar&regler? Och varför hindrar ni folk från att komma på era "kampanjmöten"? Är de bara för liktänkande?

I själva verket är ni nog mest ett par få- om än högljudda- vänsteraktivister som har fått nåt nytt att "revolutionera om?

Synd bara att ni lurar era grannar

Per Albin sa...

Rädda Linjalen:
På vilket sätt är reglerna för ombildning odemokratiska?
De som upprättat reglerna är valda av folket i demokratiska val. Reglerna speglar folkets val och är framtagna i demokratisk anda. Det är väl inte så svårt att förstå?
Att rädda-gäng är arga och bittra gör inte reglerna odemokratiska.

Valfriheten sa...

Och Räddaste Johan -vad är det för fel på att ha dina grannar som hyresvärd? Är du osams med grannarna?

Tänk att ha grannen som hyresvärd! Helt plötsligt är värden på plats jämt och bryr sig verkligen om huset och sina grannar.

Och helt plötsligt KAN man få lägre hyra. nåt som är omöjligt i allmännyttan.

Men du är politisk på vänsterkanten- vi har fattat det. Att folk kan fatta egna beslut efter egen huvud ligger inte i din föreställningsvärd

Anonym sa...

Var det inte i kvarteret linjalen som Vänsterpartiet Kommunisterna (vpk) fick 20% av rösterna i valet?

Har ett helt kvarter missat de senaste 20 årens historia?

Björn sa...

Barbro!

Om nu undersökningen som jämför hyresrätten och bostadsrätten (= hyresrätten dyrare som boendeform) är inaktuell...

Så menar du ju att gapet är än större nu. räntan ner, värdet upp - och hyran upp.

Med inaktuell menar du alltså att läget är ännu sämre för hyresrätten.

Ja du.. Ni politiker kan verkligen svänga er med ord..

Anonym sa...

Självaste Andre Johnsson som handläggare på undersökningen. Spännande!

Anonym sa...

Det skrivs om att hyrorna bara går upp. Men den som äger en bostadsrätt får väl också ökade kostnader. Om jag har en hyra på 6000 kr och får en hyreshöjning på 2 % så blir det 120 kronor. Om jag har ett lån på 1 miljon kronor på min bostadsrätt och räntan höjs med 0,5 % så ökar boendekostnaden med 416 kronor i månaden. Ibland är det bra och tryggt att bo i hyresrätt om än med små höjningar varje år.
Maggan

Anonym sa...

Om hyresgästföreningen hjälper hyresgäster som vill bo kvar med hyresrätt och är emot ombildningar så är det tydligen alldeles galet och upprörande. Men om kommunen låter konsulter och jurister hjälpa hyresgäster att ombilda så är det inte alls konstigt utan helt normalt. Var ligger logiken? Om hyresgästföreningen hjälper hyresgästerna så måste det vara med "ruffel och båg", men om konsulter som får provision på ombildningen driver på så är det helt naturligt och normalt. Var är logiken?
Maggan

Lars Lindberg sa...

När jag läser vad signaturerna Per Albin, Valfrihete och flera andra anonyma tyckare skriver är jag glad att organisationer som Rädda linjalen finns.
Mardrömmen vore att hamna som hyresgäst med just er som hyresvärdar.

Anonym sa...

Maggan, du har missat en sak:
kostnaden för att bo i bostadsrätt kan gå upp och ner.
Kostnaden för att bo i hyresrätt går bara upp.

Jag tycker Per Albin mfl verkar kloka.

Anonym sa...

Heja Maggan... Touché!

Barbro Engman sa...

Igår ringde det en äldre man till mig. Han var hyresgäst i en bostadsrättsförening. Inte alls kul. Så fort han sa ett pip så sa hans fd. grannar numera hyresvärdar att du kan ju alltid flytta om du inte är nöjd.
Det är en bild. Det finns andra där de fd. grannarna beter sig som en hyresvärd ska göra dvs. med respekt och kunskap.
Av en del kommentarer att döma så verkar det vara svårt att ta in att det finns exempel på bägge delar.

Lennart B sa...

Maggan - är du en mer slipad ekonom än Lars E O Svensson?

Lars E O Svensson, vice riksbankschef håller fast vid sin åsikt att det vore katastrof för svensk ekonomi om marknaden hade trott på Riksbankens räntebana. Och att det skulle råda någon bostadsbubbla tror han rakt inte.

http://www.e24.se/pengar24/bostad/darfor-tror-inte-lars-e-o-svensson-pa-bobubblan_2521047.e24

Anonym sa...

Precis Barbro det finns bra och dåliga exempel. Men varför sak hyresgästen få välja allt? De ska nu också få välja vem som är hyresvärd och äger huset. Snacka om att försöka styra över annans egendom....vad ska ske nästa gång? ska hyresgästen fritt få disponera värdens bil?

Och johan det blev ingen debatt, vågade du inte?
mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas, du är så förblindad av av bitterhet så dina exempel blir så naiva och bidrar inte till någon hög nivå på diskussionen. Vem har påstått att hyresgäster ska ha rätt att disponera hyresvärdens bil?!

Jag tror också att du är en hyresvärd som tagit på sig uppgiften att dissa Hyresgästföreningen i allt. Som hyresvärd vill ju du naturligtvis inte att hyresvärdarna ska ha någon stark motpart utan ska ges fritt spelrum.

Du har också påstått att marknadshyra är lösningen på bostadsbristen. Men det är bara inom denna bransch du vill låta de fria marknadskrafterna råda. Livsmedel vill du minsann ska vara subventionerade, för det har du också nytta av.

Men Jonas vore det inte OK om hyresgäster behandlades lika rättvist som andra, varken mer eller mindre!

Anonym sa...

Johan Johansson / Räddaste linjalen är för debatt på räddastes egen sida för där kan han (och gör!) cencurera bort alla inlägg som inte är av samma åsikt som Räddaste/han själv.

Mycket snack från hans sida om debatt men inte någon verkstad alls.

Anonym sa...

Rädda Linjalen, Johan Johansson m fl är INTE rädda för debatt. De om några har verkligen baserat sin argumentation på fakta, annars vore deras trovärdighet vara helt bortblåst ligga snabbt som du kan säga "ombildningskonsult".

Anonym sa...

Rädda Linjalen är livrädda för debatt.
Smutskastning, förtal och beskyllningar är deras grej.

Kommentarer på deras blogg med fel åsikt raderas direkt för att undvika debatt.

Om rädda är rädda? Rädda är livrädda!

Anonym sa...

Du skrev: "Rädda Linjalen är livrädda för debatt.
."

- - -

Du är otroligt dåligt påläst. Sedan kan jag förstå att du inte delar deras åsikt, men att påstå att det dom håller på med "Smutskastning, förtal och beskyllningar" får du nu tillfälle att bevisa. Varsågod!

Anonym sa...

Förblindad av bitterhet; snälla rara anonym sansa dig lite......

Hyresvärd haha jo säkert...du har inte bemödat dig att läsa bloggen så länge va? Det finns ju ganska tydligt vem och vad jag är.
Mvh
Jonas