20 september 2012

Get to know the Swedish property market


Waterfront

Idag ska jag delta i en debatt på Buisness Arena på Stockholm Waterfront. Nästa vecka ska jag delta på ett seminarium som arrangeras av Sveriges Socialchefer.

Det är på de arenorna bostadspolitiken huserar.

Socialtjänsten sliter med bostadsbristens alla konsekvenser. Buisnessmännen funderar på hur höga avkastningskraven kan bli. Bland buissnessmännen återfinns tyvärr en hel del allmännyttor.

I Socialtjänstens väntrum sitter de som åkt ur andrahanskarusellen, de som inte ens kommer in i och får fara runt mellan olika tillfällighetsboende, de som inte kan ta sig över trösklarna för att få ett förstahandskontrakt och de som blir bortrenoverade.

Det är den sorgliga baksidan av bostadsbrist, höga nyproduktionshyror, höga krav för att få en bostad och hyreshöjningar på uppåt 50 procent när husen måste byta stammar.

Fastighetsägarna sitter inte och grubblar på hur segmentet ICA-kassörskor ska få någonstans att bo. De spanar på helt andra segment.

Fast inte ens segmentet ICA-direktörer har någon chans på hyresmarknaden. Även om de drömmer om friheten i en hyresrätt så tvingas de köpa en bostad och spä på den låneskuld som nu inte bara oroar Bostadskreditnämnden utan också Stefan Ingves.

Politiken håller sig avvaktande. Skulle det vara någon triangulering på gång så måste väl Reinfeldt komma med ett bidrag, förlåt, avdrag för att få igång byggandet.

I budgetproppen som Anders Borg lägger idag så finns ett bostadspaket, som någon uttryckte det. Paketet består i huvudsak av Attefalls förslag till andrahandsuthyrning och de förslag partiledarna presenterade tidigare i vår.

Där finns exempelvis ett förslag om att sänka avgiften på en avgift som ingen betalar

Så här skriver Socialdepartementet:

För att öka incitamenten för att bygga och förvalta bostadsfastigheter föreslår regeringen bland annat att

- fastighetsavgiften för flerfamiljshus sänks från 0,4 procent till 0,3 procent

- undantaget för fastighetsavgift för nyproduktion förlängs från 5 till 15 år

Kul vinkel. Som incitament betraktat får det väl anses tillhöra den mera svaga varianten.

2 kommentarer:

Björn Wadström sa...

Bra blogg du har. HGF har det nog lite svettigt i Nyköping just nu när Rikhem dundrar in på marknaden. Läs gärna mer på Nyköpingsbloggen http://nykopingsbloggen.blogspot.se om vad som händer när politiker skall göra affärer med människors bostäder. I Nyköping är det lite extra intressant eftersom där slåss Socialdemokraterna för att sälja ut allmänyttan. De verkar tom beredda att bryta samarbetet med mp för att göra upp med m. Triangulering räcker inte som ord här. Skulle vara kul om du kunde komma till Nyköping, hör gärna av dig.

Anonym sa...

Det viktigaste måste vara att det finns bostäder. Inte vem som äger fastigheterna.

Hgf är besatta av allmännyttan av ekonomiska skäl. Därför kommer de boende i kläm lite då och då.