12 september 2012

Heja Åsa Romson”Vi kommer att rösta ned regeringens förslag på förändrade regler för andrahandsuthyrning”, skriver Åsa Romson på SvD.

”Miljöpartiet vill se förslag som leder till fler nya bostäder, inte förslag som leder till att bostäder riskerar att försvinna från den ordinarie bostadsmarknaden genom att de istället används till ständig och dyr andrahandsuthyrning.

Förslag som leder till kraftigt ökad andrahandshyra och minskat självbestämmandet för bostadsrättsföreningar kan Miljöpartiet därför inte ställa upp på.”

Klarare än så kan det väl knappast bli. Ett klart och entydigt politiskt ställningstagande.

Heja Åsa Romson.

Åsa Romson beskriver exakt och precist vad de som berörs anser. Fastighetsägarna undantaget.

En enkät som HSB:s tidning Hemma gjort ser det ut som om Stefan Attefall inte får igenom sitt förslag.

Om det inte vore för Socialdemokraterna förstås.

”Socialdemokraterna tycks nu beredda att diskutera förslag med regeringen - om man får ett bättre faktaunderlag om vilka effekter förslagen skulle få.”

Om det är underlag (S) behöver så lyssna på hyresgästerna, andrahandsboende, bostadsrättsföreningarna, studenterna med flera där finns mängder av kunskap och erfarenhet.

Sedan kan man ju räkna ut ett och annat själv också.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad hände med HGF fagra tal om "integration" .. etc med flera floskler.

Det visar sig ju att er åsikt i frågan var fel. Hyressystemet verkar FÖR SEGREGATION och MOT INTEGRATION. Ett förhållande som inte finns på bostadsrättsmarknaden.

Bruksvärdessystemet hindrar Unga, invamdrare och lågutbildade.

Se bara!

”Bruksvärdesystemet gynnar äldre, infödda och högutbildade svenskar”

http://www.bofast.net/1/1.0.1.0/17/1/?item=art_art-s1/2099&group=art_art_grp-s1/20

/ Tuija i Rågsved, Besviken och förd bakom ljuset

Rozze sa...

Kanonbra att det undermåliga lagförslaget stoppades. Idén som sådan är inte dum egentligen. Det är bara att den idé som är formulerad idag är udnermålig och urholkar andrahandshyresgästens redan rätt obefintliga rättigheter. Gör om lagförslaget!

/Rozze Baleng, baleng.se - bostadsbloggen

Barbro Engman sa...

Bruksvärdesystemet kom primärt till för att säkra hyresgästens besittningsskydd – rätten att bo kvar. Det dämpar visserligen inkomstsegregationen, vilket de tre forskarnas debatt också visar. Men det är inte dess primära syfte. Segregation är en betydligt större och mer komplex fråga än något som kan förklaras av valet av hyressättning.

Istället bör hyressättningen bedömas efter samhällets mål om allas rätt till bostad till en rimlig kostnad. I Sverige har vi valt bort social housing till förmån för en integrerad hyresmarknad. I stället för statlig hyresreglering eller marknadshyra har vi valt ett annat system där priset sätts av avtalsparterna antingen enskild hyresgäst och hyresvärd, eller i normalfallet av en organisation av hyresgäster och hyresvärden. Hyran ska avspegla vad den normale hyresgästen på en ort värderar när det gäller boendet, det så kallade bruksvärdet, eller en hyressättning som styrs av ”brukarnas värderingar”. Bostadsbristen ska inte slå mot hyrorna. Hyrorna ska sättas som om marknaden vore i balans. På så sätt säkras besittningsskyddet.

Anonym sa...

Citat "hyrorna ska sättas som om marknaden vore i balans". Kan det här vara det som gör att bostadsmarknaden aldrig kommer bli i balans??

Det här en typ av prisreglering!! Eller vad säger du Barbro? Du menade i tidigare inlägg att hyresreglering inte fanns i Sverige.

En annan fråga; hur räknar man fram en skälig hyra, utan att stämma av betalningsvilja? Marknadsekonomi kom inte till i världen för skojs skull. Utan är den bästa lösningen på de flesta områden. Det är världen ganska överens om.

Trevlig helg!


Med vänlig hälsning,
Peter

farbror Frej sa...

Det är något som skaver i själen hos nyliberaler och marknadsfantaster. Djungelmoralen i marknadsdiktaturens skepnad segrade ju grundligt över djungelmoralen i tvångskollektivismens skepnad. Berlinmuren föll, tack och lov. Det borde alltså vara hole-in-one läge för troende med det förstnämnda uppsättningen skygglappar monterade på huvudet.

Men verkligheten verkar inte vilja slå sig till ro med kolera, bara för att pesten slagits tillbaka. Maknadsdiktaturen har gets friare tyglar sedan Reaganomics och Thatcherism. Och länge dröjde det inte förrän sprickorna i fasaden börjar växa.

Googla bl.a. "Desperationen blir allt större" (Andreas Cerwenka)

Vi närmar oss månne en vändpunkt där djungelmoralen i vilket tappning den än må framträda, slutgiltigt kompromenterar sig självt ut ur tillvaron. Låt oss hoppas på en mänskligare framtid.