23 januari 2013

Förslag från Byggindustrin: Inför Fia med knuff på hyresmarknaden


Inte tror du väl att jag vill införa Fia med knuff på hyresmarknaden?
Nä jag håller en slant på dig därvidlag


Man skulle ju kunna få för sig att Sveriges Byggindustrier la sin tid på att grubbla på hur man får igång bostadsbyggandet och vad de själva kan göra för att få skjuts på byggandet.

De kan exempelvis ägna sig åt att se till att hyresrätten inte missgynnas skattemässigt, jobba stenhårt med att få ner de skenande byggmaterialpriserna, sätta press på kommunernas exploateringsavtal, kommunala särkrav, markpolitik mm.

Men där trodde man fel. Sveriges Byggindustrier (BI) är bara intresserade av en enda sak. Att hyrorna i attraktiva lägen stiger mot höjderna.

”Nuvarande hyror gynnar den som redan sitter på ett attraktivt hyreskontrakt”, skriver de upprört.

Ja och vad är det för fel med det? Det är det som är själva meningen med att bo tryggt och med ett starkt besittningsskydd.

Vem ska det annars gynna?

Jo de som inte bor där men som vill bo där och som kan betala mer än de som bor där nu. De är de som ska gynnas menar BI.

De konstaterar att det minsann bara blir dyrare och dyrare att köpa bostadsrätter.
Så det är inte mer än rätt att det bara ska bli dyrare och dyrare att bo i en hyresrätt. Ut med de som bor där och in med de som kan betala. Var resten av befolkningen ska bo intresserar inte BI ett endaste dugg.

De hymlar i vart fall inte med att det leder till en smärre folkomflyttning. Det är just den de vill få till stånd.

Om vi då får den bostadspolitik som BI så hett eftertraktar vad blir då nästa steg efter själva omflyttningen?

Vi har nu genomfört en ekonomisk zonindelning av våra städer. Likt årsringarna på träd är människor uppdelade efter inkomst.

Fia med knuff har ersatt förhandlade hyror. Kan du knuffa ut någon med lägre betalningsförmåga så är det själva meningen med den nya bostadspolitik som BI nu hoppas att Attefall ska nappa på.

Om inte en kan knuffa ut en annan så skulle vi ju kunna hamn i samma läge som nu. Människor bor kvar i sina lägenheter. Och den typen av beteende måste enligt BI bekämpas. Det är inte förenligt med den grundläggande marknadsekonomiska teorin om utbud och efterfrågan.

Om inte utbudet ökar förstås. Nu går det ju inte att förtäta landets innerstäder så särskilt mycket. Byggandet måste därför ske i dem enligt BI mindre attraktiva delarna av våra städer.

Det är precis i detta läge BI måste förklara hur de forskare de hänvisar till beskriver hur den ekonomiska teori ser ut som genom kraftiga hyreshöjningar på Östgötagatan på Södermalm i Stockholm, Avenyn i Göteborg eller Stationsgatan i Borlänge leder fram till nybyggda hus i Fruängen, Gårdsten eller Tjärna Ängar dit de som fick flytta kan bosätta sig utan att risk för ny utknuffning?

Igår på Timbro seminariet sa Stefan Attefall att bostäder inte är vilken vara som helst. Just precis. Med den inställningen borde möjligheterna för Sveriges Byggindustrier att få igenom sitt förslag vara obefintligt.

Det som ytterligare kan göra Stefan Attefall och Anders Borg lite darriga är att BI tycker att staten ska kasta in några miljarder i höjda bostadsbidrag. För under tiden fastighetsägarna cashar in de högre hyrorna ska staten gå emellan och kompensera med bostadsbidrag.

För de ska inte kastas ut direkt utan långsamt frysas ut.

Idag håller jag en slant på Stefan Attefall och Anders Borg. De vet ju dessutom att det går bra för alla de som investerat i hyresrätter.

När Björn Wellhagen blundar och skriver ser han några människor framför sig då?

Inga kommentarer: