16 januari 2013

Simsalabim så har vi ingen bostadsbrist någonstans för prismekanismen fungerarFörra helgen inföll den stora visningshelgen. Då flockas fler än vanligt i trakterna av utbudet som inte var så stort detta år. 70 bilar stod parkerade utanför och omkring en av de bostadsrätter som var till försäljning berättade en av alla de som letade parkeringsplats.

Konstigt.

Alla dessa hugade spekulanter som tillbringar sin tid på stora och små visningshelger verkar inte veta att det inte finns något "efterfrågeöverskott", som Boverket kallar det, på bostadsrätter och småhus.

Efterfrågeöverskott är enligt Boverket när det finns en obalans mellan ”efterfrågad kvantitet” och ”utbjuden kvantitet”.

Det finns hur många som helst som kan vittna om att den utbjudna kvantiteten av bostadsrätter och villor inte alls ligger på samma nivå som den efterfrågade kvantiteten.

Men där hade de fel. Det finns ingen brist på bostadsrätter och villor. Det råder tvärtom balans mellan tillgång och efterfrågan.

Det kan hända att det finns för få bostadsrätter i den verkliga världen men i Boverkets värld är allt frid och fröjd.

Det går helt enkelt inte att analysera ”småhus och bostadsrätter som ett efterfrågeöverskott eftersom prismekanismen antas fungera”, skriver de.

Prismekanismen, det vill säga marknaden fungerar alltså. Det är samma marknad, som bara Hyresgästföreningen försvann, skulle bygga bort bostadsbristen och sänka hyrorna så att alla får någonstans att bo.

Varför är inte marknaden i full färd med att bygga bort bristen på bostadsrätter så att tillgången ökar och priserna sjunker?

Istället lägger fler än Boverket sitt krut i teorins värld. Marknadshyresförespåkarna vill ha det som på bostadsrättsmarknaden. För när hyrorna är så höga så folk inser det lönlösa i att ens efterfråga en hyresrätt så har vi ingen bostadsbrist där heller.

Simsalabim så har vi ingen bostadsbrist någonstans för prismekanismen fungerar.

Var människor ska bo är förstås en helt annan sak.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fel Barbro. Du kan inte dela in marknaden i en villa, bostadsrätt eller hyresmarknad.

Det finns bara en marknad nämligen bostadsmarkanden och den består av alla former. Tyvär är den marknaden förstörd mycket pga bruksvärdesprincipen på det gamla hyresbeståndet.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Marknad är bra!

Hur bra tror du marknaden skulle fungera om inte den som säljer sätter priset?
Skulle det stå någon gubbe på torget och sälja exvis tomater då? Inte det... Då kanske du förstår varför ingen vill bygga hyresrätter.