20 februari 2014

Krisprogram för en politik i kris

Så har den då kommit.

Den första kommissionesrapporten om hur det ska gå till att erbjuda befolkningen tak över huvudet.
En uppgift som hittills visat sig vara för svår för det högteknologiska och ekonomiskt starka Sverige.

Vilket väl får betraktas som en politisk kris av stora mått. Alternativt är det en kris för den marknad som enligt många är dem som fått uppdraget att se till att det produceras bostäder som människor har råd att bo i.

Nu har det i vart fall blivit den växande konsultbranchen, som i stor utsträckning består av fd politiker, som tar på sig att ta fram förslag på politiska åtgärder. Sådant som de politiska partierna förr i tiden sysslade med.

Idag presenterade Nybyggarkommissionen, Göran Persson, Olle Wästberg, Agneta Dreber, ett 63 punkts program.

Ingen av de 63 punkterna är nya. Det ska man nu inte förvåna sig över. Det hade närmast varit en sensation om de hittat något som ingen annan tänkt på under alla år som alla skyllt på alla för att det inte byggs.

Den avgörande frågan nu är förstås vad riksdagspartierna tycker är möjligt eller omöjligt att genomföra.
Att ge sig på stora befolkningsgrupper ett valår har aldrig varit någon populär sysselsättning ett valår.

Kommissionen vill öka rörligheten på bostadesmarknaden. Det förutsätter att människor lämnar sina hem, hittar ett nytt hem så att de som saknar hem kan flytta in. Problemet är förstås inte lika bekymmersamt om det fanns några bostäder att flytta in i för de som ska flytta ut. Hade det funnits det så hade de som står utan bostad kunnat flytta in i dem utan att andra behövde flytta ut.

På hyresmarknaden är det populärt att föreslå att hyrorna ska höjas så att de som bor där drar iväg, kallas med ett finare uttryck för att rörligheten ökar. Marknadshyror skulle ju få precis avsedd effekt.

Hyrorna skulle höjas med 68%, enligt Boverket, och då behövs det inte mycket till ekonomiska kunnande för att räkna utt att många blir tvungen att flytta.
Så första delen är det väl inga problem med. Utom för de som måste flytta.

Men den endra delen av det hela är ju mer problematisk. Vart ska de flytta?

Så kommissionen säger att det inte är möjligt att införa marknadshyror på kort eller medellång sikt. Hur många år dessa sikten är vet inte jag. Men en sak vet jag marknadshyresförespråkarna slår sig aldrig till ro.

I minst 50 år har debatten om marknadshyror pågått. De politiska partierna spjärnar emot av goda skäl.
Det fungerar inte i något annat land varför skulle det då fungera här?

Man kan ju då undra över varför Göran Persson blivit en anhängare av marknadshyror.
Igår skrev jag en debattartikel med Socialdemokraternas talesperson Veronica Palm där Socialdemokraterna säger nej till marknadshyror.

Man får vara glad över att Göran Persson är konsult numera.

Kommissionen tycker att man ska införa en Stockholmsmodell för att få någon stil på hyressättningen i Stockholm. Det finns en sådan men de gick i stöpet när fastighetsägarna vill öka det totala hyresuttaget när en sådan modell skulle införas.
Alla tre VD:ar i allmännyttan i Stockholm hade visserligen undertecknat ett papper där det stod

"Stockholmsmodellen skall i sig inte leda till något ökat hyresuttag utan skall utgöra grunden för kommande fördelning av hyror vid tillämpning av modellen."

Arbetet med Stockholmsmodellen avstannade därför att man inte ville stå för vad man skrev under den 14 februari 2011

Vem vet det kanske tar sig igen nu när Nybyggarkommissionen skriver att
"Principen bör vara att det totala hyresuttaget inte ska öka till följd av modellens införande"




11 kommentarer:

Rafael Ospino sa...

Varför Ulrika Francke lånar sig till detta kan vi bara spekulera i. Trist, hur som. Trist även med det självspelande piano som tjötet om "hyresregleringen" utvecklats till.
Så sent som i veckan skrev Fastighetsägarnas egen tidning, Fastighetstidningen "Återigen var bostäder den bästa sektorn med 7,5 % totalavkastning medan handel blev den sämsta med 5,2 %".

En som hävdar byggbranschens ineffektivitet som en av de främsta anledningarna till bostadssektorns tillkortakommanden är gamle arkitekten Fredrik von Platen:
http://www.byggindustrin.com/fredrik-von-platen-star-kvar-pa-barrikad__11302

Men det är klart, sådant kanske inte en bygginstallationskonsult som sitter i knäna på byggindustrin vill skriva under på...

Anonym sa...

Alla förstår att marknadshyra och slopade ränteavdrag är det enda sättet vi kan få ordning på hela bostadsmarknaden. Till och med Göran Persson har vaknat.

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Nu tycker ju inte Persson vi ska införa marknadshyror, men du kan ju alltid hoppas Jonas fast det verkar dröja. Det viktiga är ju inte cad enskilda oersoner tycker utan vad de politiska oartierna tycker. Som du veg så har de inga såda planer. Assar Libdbeck har väbtat i 50 år så du får kig också förbereda dug på att vänta

Anonym sa...

Barbro
Tyvärr för din del är det som så många andra gånger; Verkligheten kommer fortare än du förstår. Marknadsanpassade hyror (inte rena marknadshyror som du jämt hotar med) är här fortare än du anar, oavsett regering. Läget är den viktigaste parametern för de allra flesta oavsett vad Hyresgästföreningen påstår. En enkel studie kan göras genom att se var välbetalda ombudsmän på Hyresgästföreningen bor. Hur många bor tex på Järvafältet och hur många bor i Hammarby sjöstad ?

Barbro Engman sa...

Beslut om en förändrad hyressättning kommer när de politiska partierna är beredda att fatta ett sådant beslut. När och om det sker vet inte du och inte jag. Men det kräver beslut i riksdagen och som läget är just nu så har alla utom C fattat beslut på skna kongresser, landsmöten eller stämmor om att vi ska behålla bruksvärdet och vår förhandlingsmodell.
Lägesfaktorn är en del av bruksvärdet och därför skiljer sig hyrorna åt redan idag mellan olika lägen.

Anonym sa...

Jonas!

Hmm, har en liten fråga? Hur blir det fler bostäder med enbart höjda hyror? För hur höga hyror vi har så kvarstår faktum, vi saknar bostäder i vårt kära land.
Har oerhört svårt att se att vi löser frågan genom att som du säger marknadsanpassa hyrorna, vi behöver bygga mera. Med fler bostäder lär så även hyrorna sjunka, vilket jag har svårt att tänka mig är det du vill! Men tror ärligt du är ganska ensam om att inte vilja få fler bostäder och lägre hyror, förutom om du är som det verkar, Just det! Fastighetsägare!!

Anonym sa...

Marknadshyra ger att fastighetsägare och byggbolag kommer att bygga mer då deras vinster blir högre på kort sikt. På längre sikt blir det som du säger fler bostäder och lägre hyra. DETTA ÄR PRECIS VAD JAG VILL men här verka jag vara ganska ensam.

mvh
Jonas

Anonym sa...

Jag arbetar fackligt och vi har alltid lönerevision april, arbetsgivaren säger att vi måste hålla nere lönerna, att vi skall ta vårat ansvar för landets ekonomi, min fråga är varför hyrerna sätts i januari innan lönerna är klara och speciellt allmännyttan skall väl oxå ta sitt ansvar för landets ekonomi, att begära mer i hyreshöjning än vad lönerna ger är inte speciellt klokt.

farbror Frej sa...

"Marknadshyra ger att fastighetsägare och byggbolag kommer att bygga mer då deras vinster blir högre på kort sikt."

Det finns minst 5000 fastighetsägare i Stockholms län och den helt övervägande majoriteten äger bara ett hus*. De har alltså sin gamla hyreskåk mest som en passiv sidoinkomst vid sidan av den ordinarie huvudsakliga professionen. Att gödsla generell marknadshyra över dessa småskuttar i branschen förefaller mig som ett ganska trubbigt instrument. Som att kasta pengarna i sjön. Det tror jag de flesta inser.

*"Avliva myterna på bostadsmarknaden" (DN Debatt)

"På längre sikt blir det som du säger fler bostäder och lägre hyra. DETTA ÄR PRECIS VAD JAG VILL men här verka jag vara ganska ensam."

Vad du säger dig vilja och vad din politik sedan åstadkommer är två skilda saker. Det är lite det som är problemet när man ska debattera med "marknadstroende". De ser på sin "tro" som en slags exakt vetenskap - vars pekpinneaktiga slutsatser egentligen borde höja sig över allt tvivel och all diskussion.

Anonym sa...

Fastighetsägarna vill ha en friare hyressättning för att de skall tjäna mer pengar. Varför inte vara ärliga och säga det?

Anonym sa...

Bättre att tro på något och se framtiden än att bara krama det gamla sönderfallande systemet, Farbror Frej.

Mvh
Jonas