07 juni 2014

Äntä könstigt
Idag på DN debatt står det att svenska folket vill ha marknadshyror.
Enligt marknadshyresanhängarna skulle det lösa alla nu kända problem på hyresmarknaden.

Men politikerna törs inte införa marknadshyror. Säger de alla i kör.

Det stora gåtan, som väntar på ett svar, är varför politiker inte törs göra något som skulle lösa alla problem och som folket vill ha?

Det är väl ingen som skulle bli sur över det?

Eller så är det helt enkelt så att det inte löser några problem utan bara skapar nya. 
Dessutom finns det gott om undersökningar som visar att folket inte ropar på marknadshyror.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Av dom som synd och hörs i debatten om marknadhyror
och där förespråkar det har jag inte funnit en enda som själva bor i HR.

Anonym sa...

Sign K R: Det där har jag också lagt märke till: Inte en enda kotte av dem som vill införa marknadshyror skulle själva drabbas av den efterföljande virvelstormen.

En ordningsfråga till bloggaren: Vad har hänt med inlägget från 3 juni, "Att vara ledarskribent..." ?

Barbro Engman sa...

Ja det kan man undra? Vad har det inlägget tagit vägen?

Barbro Engman sa...

Jag hittade det på blogger och la ut den igen

Lars sa...

Det räcker med att de som bor i villor drabbats av mäklaryrkes fullständigt onödiga handel & vandel. Skall hyreslägeheter också drabbas av filurer som skattesmitarexperten Roger Akelius, som fick igenom 7%-iga hyreshöjningar nyligen för ingen anledning alls, så är det kört för vanliga löntagare. Då är vi tillbaka på 1800-talet och får arbeta för husrum och en mål gröt, gröt som sålts av borgarklassen so då hade monopol på att köpa från bondeklassen. Frågan är nu, INSER inte dagens arbetareklass att den sitter löst till?

Vad gör man om man är konservativ borgare och ser dena historia? Ett folk, ser man, som har gratis medicinsubventionerimg, fri sjukvård, ålderspension som är (var) rejäl även för de som hade minst. Bra och gratis skola i upp till 13 år. (4 års gymnasium)...

Och det tror man är betalat av de rika... Ja en del, och det stör dem.

Så varför inte krossa detta i mycket små steg: Privatisera apoteken, sjukhusen, skolorna, dagisen, gör om pensionerna till ett aktiespel, och framför all: INFILTRERA ARBETAREKLASSENS POLITISKA APPARAT!!!

Så ni som inte förstår bättre, se upp!!! Något som går över ert förstånd håller på att ske!

Tack för ordet.

Vittu-Pelle sa...

KR och Anonym: Bra påpekat! Det är uppenbart att de som förespråkar marknadshyror inte har en hyreslägenhet, och att de som ställer sig emot marknadshyror är de som redan bor i hyreslägenhet! Ni står fast vid detta, eller hur? Jag menar, det är ju fult att tillskriva dunkla motiv till ens meningsmotståndare, men eftersom ni började med att bekräfta den exakta situationen så följer jag gärna på!

Så, kan det helt enkelt vara så att de som gynnas mest av en avreglerad hyresmarknad är just de samma som drabbas värst av bostadsbristen; bostadsbristen som i sin tur är en direkt konsekvens av hyresregleringen? Kan det vara så de som sitter på en innerstadslägenhet med subventionerad hyra inte bryr sig så mycket om bostadsbristen, då den inte drabbar dem personligen? Kan det vara så att de som argumenterar för marknadshyror ser kopplingen mellan reglering och bostadsbrist och därför arbetar emot regleringen?

Kanske att det är en kamp mellan en privilegierad grupp mot en rejält utstött grupp? Ni vet, de som inte har råd att köpa hus eller bostadsrätt men ändå helst inte vill hyra svart i tredjehand bara för det? Framförallt inte behöva gå med på att utföra sexuella tjänster för att få tag på ett kontrakt som inte ens rent juridiskt kan garanteras? Tänk om det är så! Hujedamej!

farbror Frej sa...

Vittu-Pelle: "Så, kan det helt enkelt vara så att de som gynnas mest av en avreglerad hyresmarknad är just de samma som drabbas värst av bostadsbristen"

Eller så är det tvärtom. Vi kan ta den numera avreglerade andrahandsmarknaden som ett aktuellt skolboksexempel. De som missgynnas mest av Attefalls andrahandsreform är just de bostadssökande som nu tvingas kvitta en väsentligt högre andrahandshyra mot ett väsentligt sämre rättskydd.

Och argumentet att höjda hyror i innerstaden kvittas mot sänkta hyror i förorten, har heller inte visat sig vara kompatibel med andrahands-verkligheten. Visst hittar man skillnader i andrahandshyror - men nivåerna på hyrorna steg överlag. Eller hur?