25 juni 2014

Min alldeles egna blogg

Nu ska här tyckas på egen hand

Nu är det slut med att tycka för någon annans räkning. Nu ska här tyckas till om lite allt möjligt efter eget huvud.
Ingen bostadspolitik blir det. Det kommer min utmärkta efterträdare Marie Linder att hålla på med. Jag håller mig undan.
Igår startade jag mitt nya liv som kompledig med att bli krönikör i Gotlans Tidningen.
Den går inte att läsa på nätet så här kommer den.

Thomas de Leva undrar vem man ska tro på " när ingenting vi nånsin med nåt menar".  Och det kan man undra. Inte minst i politiken.
   
Ska vi tro på Mats Knutsson eller Stefan Löven, Margit Silverstein eller Fredrik Reinfeldt. Om det var mening att vi skulle tro att de partier vi förmodas lägga vår röst på och som vi sedan ska låta inta Rosenbad och styra upp våra liv själva var i stånd att berätta för oss vad de tycker så vore det ju enkelt. 
Men eftersom de förmodas slå blå alt röda dunster i våra ögon så har alla media ansett det nödvändigt att anställa ett antal uttolkare av politiken. Det är de som talar om vad vi just har hört partiledarna säga i Rapport, Tv4  eller i något radioprogram.
De talar sedan om hur vi ska tolka det partiföreträdarna sagt.
Det finns något lurt bakom varje politiskt förslag nämligen. Man kan därför inte tro att ex (S) menar att det ska byggas hyresrätter bara för att de säger det. De vill helt enkelt bygga hyresrätter bara för att något annat parti hann före dem med ett sådant krav.

Det kanske är så. Vad vet jag som bara är en enkel medborgare med rösträtt.
Kanske de politiska partierna har varit stadd i förfall under en lång tid utan att vi märkt det. Förr i tiden fanns det inga Mats Knutssonar som tolkade politiken åt oss. Partierna kanske var lika luriga då fast vi inte fattade det.
Men med stor sannolikt var det inte så. Visserligen har de politiska ideologierna med jämna mellanrum dödförklarats men vår förmåga att tänka själva har aldrig varit nära någon dödförklaring.

Men nu får vi veta vad som pågår. Vid varje toppnotering i Novus förmodas partistrategerna gå igång med att försöka agna med samma bete som de topplacerade och lägga sig där det verkar nappa bäst.

För hur ska man annars förklara att antalet feminister slog igenom glastaket efter EU valet?  
Nu slåss alla partier om vem som är mest jämställd.Tro inte att det är du Gudrun Schyman som fått oss till detta utropar Aftonbladet. Kom inte här och säg att vi vill vara feminister bara för att det verkar ligga i tiden.
Hur det är och inte är bör man klura ut själv innan vallokalerna öppnar.

Kremlologi var konsten att utifrån ett tunt underlag gissa sig till vad som pågick i de innersta politiska kretsarna i Sovjetunionens ledning. 
Nu stundar det högsäsong för den svenska varianten. Almedalsveckan kommer att erbjuda rikliga tillfällen till tolkning av det politiska skeendet.
Håll hårt på ditt tolkningsföreträde, det är din röst som räknas.


Inga kommentarer: