16 juni 2014

Hejdå

Nu minsann har jag lämnat ordförandeklubban i Hyresgästföreningen till Marie Linder.
Hon har fått världens bästa upodrag och hon kommer att bli en strålande förbundsordförande.

För att vara exakt har jag skrivit 1070 bloggar om bostadsfrågan.
Den inrymmer nämligen hur många olika dimensioner som helst. 

Hur vi bor, var vi bor och med vilka förutsättningar vi bor är resultatet av hur resten av samhället fungerar.

Så hejdå.

Men jag måste ändå säga ett särskilt hejdå till Farbror Frej och Jonas som varit väldigt flitiga i kommentatorersfältet.

Jag kommer att fortsätta blogga men inte om bostadsfrågan utan om allt annat som rör sig i samhällskroppen.
Läs och begrunda. Så här ska det väl inte få vara inte!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har uppskattat din blogg som medlem i HGF. Hade dock uppskattat vidare att HGF inte valt nån som har en koppling till S igen. Detta för att HGF skall uppfattas som politiskt oberoende.

Anonym sa...

Jag har också uppskattat bloggen ! En av få avvikande röster i ett debattklimat som närmast behandlar hyresgäster som rättslösa objekt, snarare än som människor.

Jag hoppas verkligen att den nya orföranden fortsätter att stenhårt flytta fram positionerna i debatten om marknadshyror, annars är det snart för sent !

(För övrigt så undrar jag lite hur valet av ny ordförande gick till, rent medlemsdemokratiskt. Själv har jag inte blivit tillfrågad, vare sig direkt eller indirekt. )

Vänligen,
Lars

Anonym sa...

Hej då, Barbro! ha det så bra och njut av pensionärslivet ;-)

//Jesper

farbror Frej sa...

Att även jag har uppskattat ditt bloggande, är väl underförstått med tanke på hur många gånger jag har deltagit med kommentarer. :-) Men du ska ju inte sluta tvärt att blogga och engagera dig, har jag förstått? Bara ändra på villkor och expandera horisonten lite.

När det gäller bostadsfrågan är det frustrerande att konststatera hur ofta och rutinerat man springer förbi varandra i debatten. Ytterst handlar det väl om hur man problem-definierar det i sig något luddiga och konturlösa begreppet "bostadsbristen" kan jag tänka.

Handlar det om möjligheter att fortsatt ta allt större bostadslån, samt en brist på "tak över huvudet" för de hyressökande? Eller handlar det en brist på specifikt förstahandskontrakt? Om det är det förstnämnda, så har ju problemet kortsiktigt lösts via alltmer generösa/subventionerande bolånevillkor - fram tills nyligen (1). Samt på sista tiden, ett helt marknadspris-anpassat andrahandsboende.

* Googla "Borg funderar på amorteringskrav" (Dagens Industri) "Det är dags att börja betala av på bostadslånen, varslar finansminister Anders Borg (M), med siktet inställt på bindande amorteringskrav." lyder underrubriken.

Är bostadsbristen ett "ekonomiskt-tekniskt problem" - eller ett "samhällsproblem"? Om det är det förstnämnda så spelar underliggande känslobaserade bevekelsegrunder i debatten såsom egennytta vs allmännytta, privat vinstmaximerande vs det gemensamma samhällets bästa ingen som helt roll. Det är helt enkelt irrelevanta faktorer - verkar en del debattörer resonera.

Anonym sa...

Tack Brabro för ditt fantastiska arbete för hyresgästerna. Du har alltid inspirerat och gett oss nytt mod att fortsätta strida för hyresrätten.

Var rädd om dig så ses vi kanske på barrikaderna i framtiden.

/HÅ