12 december 2010

Lucka 12:Rätt ska vara rätt


Jag och alldeles för många med mig har vandrat mellan andrahandsboenden i avvaktan på en bostad där man kan ställa in den egna sängen lite mera varaktigt.Det är inte kul.

Men just nu är ett förstahandskontrakt inget att tänka på för de bostadssökande så regeringen vill uppmuntra andrahandsuthyrning.

Jag har aldrig träffat någon som vill bo i andrahand. Att bo i andrahand är osäkert, otryggt och dessutom blir människor ofta lurade och tvingas betala för hög hyra.

På skatteverkets hemsida kan man läsa om vad som gäller. Fast bara nästan. Inte ett enda ord står det om att man inte får ta ut vilken hyra som helst när man hyr ut i andrahand.

Andrahandshyresgästen ska betala bruksvärdeshyra plus lite påslag om den är möblerad. Det är den trygghet andrahandshyresgästen har givits av politiken för att inte bli utnyttjad i ett besvärligt läge där man är i underläge.

"En andrahandshyresgäst som har betalat en oskälig hyra har rätt att få tillbaka vad han eller hon har betalat för mycket. Andrahandshyresgästen har också rätt att få hyran sänkt för den fortsatta uthyrningen", står det på Hyresnämndens hemsida.

Det borde kanske skatteverket kunna få plats med, en liten not bara. Då kan ta samtidigt passa på att ta bort det där om att man äger en hyresrätt.

"Är ni två som äger den uthyrda hyresrätten ska var och en redovisa" skriver de vilket kan förvirra en del.

Under lucka 12 döljer sig andrahandsmarknaden

11 kommentarer:

farbror Frej sa...

Som andrahandsboende känner man sällan heller någon lust i att investera i möbler eller nytto-/prydnadssaker m.m. Det blir ju bara mer att släpa runt på/magasinera den dagen man tvingas flytta ut - eventuellt i förtid. Så även i detta avseende lever man i ett limbo-tillstånd.

Sedan vill aldrig känslan för det privata riktigt infinna sig, i och med att uthyraren tillgång till orginalnyckeln. Under de sex år som jag mestadels bodde i olika möbelerade rums-lösningar i början av 90-talet, så har jag inte upplevt ett enda exempel där jag inte fått bevis på att uthyraren nyfiket öppnat, gått in och kollat runt lite då och då, undertiden man själv var på jobbet. Det ingår liksom i konceptet.

Man har också oftast en massa indeviduellt påhittade specialregler att förhålla sig till. Mer eller mindre. Särskilt vad beträffar möbelerade rum. Vanligast är att tvättmaskinen, köket och duschen är off limit.

Till sist är andrahandsuthyrning av hela lägenheter heller inte nödvändigtvis så bekymmersfri affär, ens för BR-uthyraren - även i de fall denne anser sig fått tillräckligt betalt:

http://tinyurl.com/2vtvawk

Anonym sa...

B Engman sade: - Vi har alltid behov av människor som både vet hur det ska vara och som vill och kan.
Försök att få tillbaka von Malmborg och Alfredsson. De är kanske svaret på Din uppmaning.

Per Albin sa...

Vi närmar oss jul - en mycket vacker och trevlig högtid.
Lucköppningarna på den här bloggen går dock bara i moll. Gnäll, gnäll, gnäll och fel, fel, fel är budskapen.

Jag väljer att se livet från den ljusa sidan.
Det är jättebra att folk som exempelvis får tillfälligt jobb på annan ort hyr ut sin bostad i andra hand till de som behöver (kanske de också med tillfälliga behov). Det är en win-win-situation för båda parter!
Det är fantastiskt när människor kan hjälpa varandra! :)

farbror Frej sa...

"Det är en win-win-situation för båda parter!"

Att betala en marknadsmässigt oreglerad andrahandshyra är alltså ett uttryck för en "win-win-situation"? Medans detta att betala en bruksvärdesreglerad förstahandshyra är att - tja, "kasta pengarna i sjön" brukar det ju heta. Gäller inte den "sanningen" längre?

Andrahandsuthyrning av lägenheter och rum har sin plats på marginalen. Men det löser inte hyresbrist-problematiken på ett seriöst sätt. Alla bostadslösa är ju till exempel inte lika intressanta som andrahandshyresgäster - av skäl som inte nödvändigtvis har något att göra med dåligt eller misskötsam moral/livsstil.

Yngre har exempelvis företräde framför äldre, flickor har företräde framför pojkar, svenskar har företräde framför utlänningar o.s.v. Många oskrivna regler om vem det är som önskas, och vem det är som platsar.

Per Albin sa...

Farbror Frej har tydligen inte gjort sin hemläxa så bra.
Man får inte ta ut hur mycket som helst i andrahandshyra. Det finns domar i hyresnämnden om det.

Men vi som ser livet från den ljusa sidan uppskattar när folk hjälper varandra! :)
Att hyra ut sin bostad i andra hand kan hjälpa två parter!

farbror Frej sa...

"Man får inte ta ut hur mycket som helst i andrahandshyra."

Jo, det känner jag till. Men just denna reglerering anses ju av vissa ha en hindrande och dämpande effekt på viljan att hyra ut i andra hand. Det blir ju inte "lönsamt" om uthyraren fortsatt ska betala stigande räntor på egen hand, brukar det ju heta.

"Men vi som ser livet från den ljusa sidan uppskattar när folk hjälper varandra! :)"

Jo, men varför denna omedvetna önskan om att bostadslösa människor ska vara beroende av din och andras välvilja att hyra ut i andra hand? Varför inte önska och arbeta för en bättre och tryggare uthyrningsform för de som står i hyresrättsköerna?

Eller uttryckt så här: Om nu 99 av 100 seriöst bostadsköande väljer att SÄGA UPP andrahandskontraktet, så fort förstahandskontraktet är PÅSKRIVET - säger inte DET något om vilken uthyrningsform bostadslösa människor faktiskt prioriterar, när de blir ställda inför en verklig valsituation?

Barbro Engman sa...

Per Albin, jag är rädd att du kommer att bli besviken vid många lucköppningar på min blogg. Det är ingen gulligull kalender för barn. Det är en kalender för diskussion om en av de allra viktigaste samhällsfrågorna, hur bostadspolitiken utformas.
Om det tycker att det är tillräckligt att en hel ungdomsgeneration ska förlita sig på "att vi är snälla mot varandra" så är det upp till dig. Men det räcker inte för mig. Ett samhälle som inte kan fixa tak över huvudet till sina medborgare har mycket kvar att göra.

Per Albin sa...

Det stämmer verkligen Barbro. Hyresgästföreningen är verkligen ingen gulligull-förening när medlmamarna sjappar och ombildningarna sprider sig.
Då blir HGF en förening som drar ut i krig i tingsrätterna.

Jag och många med mig tror att högst på HGF:s önskelista står ekonomiskt kaos i Sverige. I alla fall om man läser bloggar från HGF och ert anhang.
Ni har en skrämmande syn på folk som inte bor i, för er inkomstbringande, hyresrätter.

Anonym sa...

Allt beror ju på vem man hyr av.
Om det är första aller andra hand borde väl inte spela någon större roll?

Man kan hamna hos skräckvärdar eller fanststiskt bra 2a hands uthyrare.

Sedan beror det också på hur man är som hyresgäst.

Jag har bott hos många bra hyresvärdar privata och komunala, i första och andra hand, men jag har aldrig känt att lägenhetn då varit "min" och det tror jag beror på att jag hyrt den.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Till jonas: självklart är det en stor skillnad på att hyra i andra hand el första hand. Som förstahandshyresgäst har du besittningsrätt. För min del känns min lgh som min trots att jag hyr den. Mitt hem. Nu har inte jag bott i andra hand men har kompisar som bott i tredje hand tom...

Anonym sa...

Har du tex Balou som värd lär din besitningrätt vara rätt lite värd....då hyr jag hellre av några reko människor som bor tex bor utomlands.
Mvh
Jonas