02 december 2010

Lucka 3: Heminredning och bostadsbrist


I denna veckas nummer av tidningen Journalisten finns en artikel om att bostadsjournalistiken i det närmaste har dött ut. Den som finns har flyttat in på tidningarnas ekonomisidor. Där avhandlar man risken för bostadsbubblor, värdeminskningar och räntehöjningar.

Med ett undantag ska sägas och det är den utmärkta tidningen Hem & Hyra som håller fanan högt.

Det vimlar dock av publikationer med namn som Hem ljuva hem, Sköna Hem, Kloka Hem, Gods och gårdar, Drömhem och trädgårdar, Vårt nya hem, Moderna Hem och hel massa andra tidningar som sväller över av inredningstips och nya kök.

Men för de som inga kök har och inga kuddar att lägga ut i höstens färgskalor finns inga tidskrifter. Det borde finnas åtminstone någon publikation som speglar hur livet gestaltar sig för de hundratusentals bostadssökande. Den kunde exempelvis heta Hem kort och gott. Eller Brist På Hem.

Där kunde man få tips om hur man inreder pojkrummet för ett vuxenliv med flickvän och bebis, hur man flyttar undan möblerna i andrahandsettan för att skapa hemkänsla eller hur man hanterar livet när man fått drömjobb men ingen bostad på en annan ort.

För annars blir det som för mannen som döljer sig under lucka 3.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Terje försöker få det att låta som att massor av VpK:are är upprörda över att HGF-nöjet med att stämma brf:er är förbi.
Men de stackars VpK:arna borde läsa historien - HGF har ju fått så mycket smisk när de drivit politik i tingsrätten.

Heja ombildare!

Barbro Engman sa...

Och vad hade du för kommentar till min blogg? Det verkar finnas en ihärdig skara som skiter i att folk är hemlösa, att bostadsköerna växer, att byggandet ligger på för låg nivå, att fastighetsägarna bara vill höja hyrorna, att människor inte kan ta jobb för de får ingen bostad, att människor måste flytta när fastighetsägarna driver upp ombyggnadskostnaderna, att människor från andra EU länder som kommer hit måste bo på gatan och hur många andra saker som helst som hänger ihop med bostadspolitiken. Varför engagerar ni er inte? Varför kastar ni bara skit på de som engagerar sig? Varför kan ni inte för ett enda ögonblick lyfta blicken? På vilket sätt jobbar ni för att samhället ska vara till för alla?

Anonym sa...

Jaså.. nu är ni de "Hemlösas räddare" också.

Ju mer man lyssnar på HGF desto mer fattar man att det skall vara en politik och en boendesituation ANPASSAD efter HGF's behov.

Medlemmarna, de boende eller bostadssituationen är SEKUNDÄR för er.

Organisationsegosimen och Girigheten är MÅLANDE när du skriver Barbro.

Barbro Engman sa...

Men jisses Hyresgästföreningen har funnits sedan 1923 och alltid alltid slagits för ALLAS RÄTT TILL EN GOD BOSTAD TILL RIMLIG KOSTNAD. Och det gör vi fortfarande.Det skulle vara intressant att veta vad du själv engagerar dig i? De 530 000 hushåll som är medlemmar i Hyresgästföreningen har i vart fall bestämt sig för att jobba för att alla ska få en bostad.

Anonym sa...

Farbror Frej, läs di.se du kanske får rätt om amorteringskarv etc!

mvh
Jonas

farbror Frej sa...

"Varför kan ni inte för ett enda ögonblick lyfta blicken?"

Bra rutet! Jag kan inte komma på en enda kommentar av någon ombildnings- och marknadshyre-entusiast som inte handlat om antingen:

A: de EGNA framtida värdestegringsförväntningarna.
B: de EGNA självberömmandet och tillbakablickarna på den på pappret goda affären.
C: det EGNA grandiosa martyrskapet inför juridiskt konsekvenser vid ombildningstrulande.
D: Det EGNA illa dolda aversionen mot på allvar minskade kötider för förstahandskontrakt, samt lägre hyror på nybyggen.
E: det EGNA förtjänstmöjligheterna angående friare andrahandsuthyrning.
F: det EGNA martyrskapet över att inte lagligen kunna vältra över den fulla räntekostnaden + amortering på andrahandshyresgästen.
G: Det EGNA trotsiga förnekandet inför kommande oundvikliga ränte- och kostnadsstegringar.

Punkt G spås öka kraftigt om man ska dra slutsatser från vad finansminister Anders Borg har att säga i den dagsaktuella artikeln "Borg vill bromsa bolånen" (DI):

Citat: "Anders Borg sätter nu press på Finansinspektionen och Riksbanken att göra allt de kan för att stoppa svenskarnas skenande skuldsättning, skriver Dagens Industri. Bolånetaket på 85 procent som infördes 1 oktober har inte kylt av marknaden. Därför måste andra åtgärder sättas in."

"Vi har i dag haft en diskussion där riksbankschefen nämnt amorteringskrav och andra alternativ. Alla saker ska prövas", säger Anders Borg till DI."

"Det som bekymrar är att svenskarnas skuldsättning växer med omkring 9 procent om året. Siffran är hög i en internationell jämförelse. Och svenska bostadspriser har fortsatt stiga genom finanskrisen."

"Vi får inte låta bankerna dra i väg på ett sätt som gör att vi går i irländsk eller isländsk riktning", säger Anders Borg till DI."

Anonym sa...

De som oroas över ränta och amorteringar är inte de i bostadsrätt.
Det är vpk och hyresgästföreningsfolket.

Stor humor. Mycket stor humor.

Anonym sa...

Ja, och så Anders Borg också då ....

Anonym sa...

Barbro - det är just där skon klämmer. Ni har funnits sedan 1923 och då kom kravet på en GOD BOSTAD TILL RIMLIG KOSTNAD fram.

Tyvärr har det inte hänt så mycket med era ambitioner och mål sedan dess.

Rimlig kostnad och 1923 hänger ihop ännu.

Kanske dags för er på HGF att förnya er och komma ikapp verkligheten?

Anonym sa...

Heja Barbro!

Janne H

Anonym sa...

Heja Barbro
Pelle

Anonym sa...

När det gäller bristen på skarp bostadsjournalistik kan man ju kika på ett tv-reportage från förr, använd länken;

http://svtplay.se/v/1393131/oppet_arkiv/husesyn_i_nya_sverige

Reportaget är från 1974 och redovisar Expressens journalist Olle Bengtzons syn på bostadsbyggandet runt om i Sverige.

Reportaget är friskt trots att det är 36 år gammalt och 36 minuter långt och visar att det inte hänt så mycket med bostadsbyggandet sedan dess.

Rätten till en bostad är en mänsklig rättighet som marknaden, bygg- och bostadsföretag inte kan leverera. Det är ett samhälleligt ansvar att se till att det byggs bra bostäder. Det borde alltså vara samma mekanismer som styr detta som det är med skola, polis, sjukvård, livsmedel. Alltså sådana grundläggande komponenter som skapar trygghet, lojalitet och solidaritet i ett samhälle.

Jag har i en tidigare kommentar redovisat hur mycket pengar EU spenderar på att subventionera just livsmedel. Nästan hälften av EU:s budget går till att finansiera jordbrukssektorn, omkring 540 miljarder kronor. Sverige får också ta del av dessa subventioner. Då är självklart att man kan köpa t ex köttfärs i mataffären utan att behöva köa.

Flera gånger framgår det av bloggkommentarerna att man förespråkar marknadskrafternas lov som en lösning på bostadsbyggandet. Man menar om det bara blev marknadshyra så skulle allt lösa sig. I väntan på marknadshyra så ska man ombilda alla hyresrätter till bostadsrätter och dessutom bara bygga bostadsrätter. Men detta är inte lösningen.

Här på bloggen har också mer än en person som ondgjort sig över att Hyresgästföreningen är motståndare till detta, men det finns ingen annan organisation som vill hantera dessa frågor. För sanningen är att helt marknadsorienterat byggande av bostäder kommer de som bygger och hyr ut bostäder aldrig vilja uppnå en marknad i balans, d v s de vill inte att det ska gå att köpa köttfärs i vilken affär som helst eller när helst man vill.

Uppfattningen att en helt oreglerad marknad kan lösa alla frågor är dock förenad med flera undantag, även hos de flesta liberaler. Till och med i USA har det införts regleringar inom t ex banksektorn. Liknande regleringar uppställs inom EU, alltså inte bara inom jordbrukssektorn. Och i Sverige tar staten över banker som inte klarar av marknadsdynamiken. Det är t o m så att Staten borgar för Sveriges alla banker. Den svenska regeringen satsar dock inte en enda krona på att bygga nya bostäder, de är inte ens beredda att skapa rimliga förutsättningar för ett radikalt ökat bostadsbyggande.

Barbro, hyresrätten är hotade så det finns lite att göra. Hoppas Hyresgästföreningen har en agenda som sträcker sig lite längre än till 2011. Vad har Hyresgästföreningen för långsiktiga mål, låt oss säga 36 år framåt?

Barbro Engman sa...

Anonym, vi jobbar med Agenda 2016 för fullt.
Hyresgästföreningen har två övergripande mål för all verksamhet:
 Bättre boende för hyresgästerna
 Utökad medlemsnytta

All verksamhet ska bidra till dessa mål – i varje del av organisationen. Verksamhet som inte bidrar till dessa mål prioriteras bort.
,det är väldigt svårt att bedöma vilket sorts samhälle vi lever i om 36 år.
Agenda 2016 innehåller sju verksamhetsmål som vi ska ha uppnått 2016.

Vår vision är ett boende där människor och samhälle utvecklas.

Framtiden kommer allt oftare var det någon som sa därför måste också en organisation vara snabbfotad på ett sätt som inte var nödvändigt tidigare. Även stora förändringar i omvärlden går fort. Därför är det inte särskilt lätt att sätta mål på så lång sikt som 36 år utan att de blir väldigt flummiga. Vi har vårt mål om allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad som ledstjärna.

Kampen för att uppnå det ser olika ut över tid. Man vinner heller aldrig några segrar för evigt. De måste alltid vinnas om och om igen.
Det är exempelvis en väldig skillnad på tidsandan idag och den som rådde på 70-talet. Rätten till bostad garanterades på ett annat sätt genom det allmänna/politiken än idag när marknadslösningar, utförsäljningar och privatiseringar är förhärskande på allt fler områden. Samhället har frånträtt sitt ansvar på många områden inkl bostadspolitiken.

Anonym sa...

Du skriver att ni är 530000 medlemmar i Hgf. Hur många hyresrätter finns det i Sverige. Medlemsantalet är väl bara en droppe i havet. Varför ansluter sig inte de övriga till Hgf kan man undra. Det finns säkert många äldre personer som är med men som inte vågar ta ställning till att gå ur er förening på grund av att de tror att deras hyra kommer att bli högre om de inte är medlemmar. Räkna sedan bort alla som inte betalar medlemsavgiften så är nog inte antalet så högt som du skriver. Detta är den enda förening man kan vara med i utan att betala medlemsavgiften. Ni är så generösa bara för att antalet medlemmar ska se ok ut.

Anonym sa...

Stackars stackars Barbro så mycket skit du får. Jag fattar inte hur du orkar svara ibland. Samma saker ältas stup i ett. Inga direkt nya kommentarer kommer utan samma gamla skrivelser.

Anonym sa...

Du anonyme som har synpunkter på Hyresgästförenings antal medlemmar, kan Du ange någon källa för dina häpnadsväckande uppgifter?

Anonym sa...

Håller med den anonyme som undrar var allt kommer ifrån. Det finns några stycken här som bara är intresserade av att kasta skit på Hyresgästföreningen. Varför är det ingen som begriper. Om man inte vill vara med är det OK, precis som i Villaägarföreningen, fastighetsägarföreningen eller i vilken annan förening som helst.
Jag vet dessutom att betalar man inte medlemsavgiften får man varken hjälp eller ha kvar sitt medlemskap.
Gå med i den förening du vill men sluta snacka ner Hyresgästföreningen.
Aktiv och nöjd medlem