21 december 2010

Lucka 22: Masar och kullor i uppror


”Det vet jag faktiskt inte, för att det vi har sagt på den här punkten det är att, ja, börja någonstans att se, och det får man till att börja med se var man ska börja, när man ska börja, sen får man se vad som händer där och sen får man gå vidare utifrån det."

Så lät det 1991 när Dagens Eko frågar Carl Bildt när marknadshyror ska införas.

Den 9 oktober 2007 sa moderaterna entydigt och definitivt nej till marknadshyror.

- Vi stänger den diskussionen, sa Lars Lindblad i partiledningen till Expressen.

Men man kan aldrig veta, frågan om marknadshyror eller inte har en tendens att dyka upp med jämna mellanrum.

Men frågan har också en tendens att försvinna varje gång den dyker upp. Hyresgästföreningen har slagits för förhandlingsrätten och mot marknadshyror och hittills har vi gått segrande ur dessa bataljer.

Vi har argumenterat och protesterat. 1993 anlände exempelvis mängder av dalmasar och kullor till Stockholm för att protestera. Denna variant av dalaupproret ersattes men den allra första och största webbdemonstrationen någonsin.

Och ropen på marknadshyror klingade ohörda. Förhandlingsrätten är tills vidare säkrad och marknadshyror avfört.

Jag tycker att Hans Linblad (M) uttrycker det hela bra när han säger att:

- ”Vi har ju tidigare indikerat att marknadshyror kan vara något på sikt. Det har sänt dåliga signaler till medborgarna. Man har känt en viss rädsla för vad moderaterna i en regering skulle kunna åstadkomma. Därför gör vi nu en tydlig markering, säger han.
- Vi vill inte skapa ett system som gör det omöjligt för människor med svagare inkomster att bo i innerstan.”

Under lucka 22 döljer sig ett av många dalauppror.

6 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Barbro Engman sa...

Halloj
jag kommer hädanefter att systematiskt ta biort alla kommentarer som inte handlar om mig eller min blogg. Bara så ni vet

Anonym sa...

Barbros blogg är väldigt informativ och intressant och jag tycker det är bra om det rensas på inlägg som handlar om en massa annat än vad bloggen handlar om, t ex ombildningar. Kritikerna kommer att ropa censur men det är inget att bry sig om. Jag kan inte tycka att det är censur att ta bort en massa upprepande av dåligt underbyggda påståenden och inlägg som bara skrivs för att provosera.
Maggan

Anonym sa...

Även ekenskisar och söderbönor framträder för att mota marknadshyror.
Ingen politiker vill ta ansvar för en hyressättning som kallas marnadshyror. Fastighetsägarförening och Hyresgästförening vill inte det heller ta ansvar för marknadshyror.
Den senaste undersökningen från hyresgästföreningen visar att inte heller hyresgäster vill införa marknadahyror. De vill inte heller att lägesfaktorn skall tilllåtas att markandsanpassa hyrorna i Stockholm.
Nu talas det mycket om den nya lagstiftningen bygger på att parterna är likvärdiga vid förhandlingsbordet. Ändå genomförs villkorade förhandlingar med differentieringskrav. Varför?
Söderhöna

farbror Frej sa...

Den som inte hittade vad Bildt egentligen sa 1991 kan prova med att googla "DN Det fula ordet" istället.

BE: "Förhandlingsrätten är tills vidare säkrad och marknadshyror avfört."

Verkligen glädjande att läsa om. Nu blir det mer köpkraft över till annat mer konstruktivt, än bara spekulativ investering i plankor och tegelstenar. Till nytta även för BR-ägare som jobbar på arbetsplatser som är beroende av att så många Svenskar så möjligt fortsatt har råd att efterfråga.

Undertiden gör frågan om ökad amortering på bolånen sig påmint ännu en gång. Googla "Bankföreningen vill se större amorteringar" (DI). Marken luckras upp och förbereds - och på fröpåsen står det "Motmedel att ta till, ifall prisutvecklingen i universitets- och storstadsområdena inte hejdas å det snaraste".

Anonym sa...

Farbror Frej, på vilket sätt blir det bättre att bo i hyresrätt om bopriserna faller?

Du vill ju bara att det ska fall för att du sak kunna säga
-vad va det jag sa.

Ädelt.....

Varför vill du det? Är du lite avundsjuk? Ångrar du att du inte var med i ombildningen?
Mvh
Jonas