16 augusti 2010

Hyresgästerna val


Hyresgästernas dag var det i Flen igår, det var väldigt trevligt. Det serverades kaffe, glass och korv. Man kunde gå på tipspromenad, åka hästskjuts och träffa politiker och räddningstjänsten samt låta sig underhållas av solstrålarna mfl.

12 mil från Stockholm står inget att känna igen från storstadens debatt om bostadsrättsombildningar och bostadsbrist. I Flen finns tomma lägenheter och att ombilda hyresrätter är en främmande tanke.

Ändå befinner sig Flen mitt i det som är bostadspolitikens kärna. Flens ungdomar vill flytta till utbildning och jobb men möts av bostadsbrist så fort de tänker sig flytta 10 mil. De äldre vill flytta från sina villor till hyresrätt utan att behöva fördubbla sina boendekostnader. Även Flens hyresrätter behöver renoveras och energieffektiviseras.

Så i Flen hänger allt ihop precis som på andra ställen. Utan jobb ingen bostad och inget jobb utan bostad. Det går inte att tacka ja till jobbet i kassan på Lindex i Stockholm om man bor i Flen och drömmer jobbdrömmar. Om man inte kan trolla fram en bostad vill säga. Sådan trolleritricks är det allt färre som kan.

På tvärbanan hem pratade jag bostadspolitik med en gammal vän. På tvärbanan, tunnelbanan och bussen pratas det mycket bostadspolitik. Mannen som satt bredvid bad om ursäkt för att han kastade sig in i samtalet men kunde precis som så många andra berätta vådliga historier om vad som händer i bostadsbristens spår.

Han kunde för sitt liv inte begripa att bostadspolitiken inte låg högst upp bland de talarstolpar som partierna är i full färd med att författa.

Det såg ut som om varenda passagerare på tvärbanan denna söndagskväll instämde.

1 kommentar:

Verkligheten sa...

I Flen är det ont om arbetstillfällen och därav lätt att få boende. Billigt sådant och kort väntetid.

I Stoprstäderna är det skillnad. Alla vill bo centralt och bra. Städerna växer snabbare än tillgången på boende.

HGF krig mot rimliga hyror och den urvecklingsfientliga inställningen till värdar och de boende har startat en OMBILCNINGSLAVIN.

Alla vill rädda sig från dyr hyresrätt till billig bostadsrätt. Och de vill välja - inte få direktiv från värden eller HGF hur "mitt boende ska vara".

Ni har försatt hyresrätten, era medlemmar och ALLA boende i denna sits. Be om ursäkt, gör om - gör rätt.