26 augusti 2010

Under ytan

Den regering vi får efter den 19 september har en väldig makt över hur våra liv kom-mer att gestalta sig. Inte undra på att vi vill veta hur de tänker hantera våra hjärtefrågor.
Politiska besked om skolan, pensionerna och den omåttligt populära fastighetsskat-ten duggar tätt.

Men vart tog diskussionen om behovet av upprustning av miljonprogrammet vägen? Den är spårlöst försvunnen.

Den kommer säkert i valrörelsen tänkte jag eftersom den är kopplad till energieffektivisering och det borde vara politiskt intressant.
Men icke, miljöbilspremie lanserades av alliansen, eller om det var bara ett av alli-anspartierna häromdagen, men någon miljöhus premie har inte synts till vare sig från alliansen som helhet eller något av allianspartierna.

Förslag som lanseras av resp block eller som lanseras styckevis och delt måste mö-tas av något rejält motförslag för att det ska bli någon debatt tycks det som. Finns det ingen klar konflikt eller tydliga förslag och motförslag finns heller ingen debatt.

De rödgröna vill ha ett investeringsstöd så att byggandet av hyresrätter tar sig. Alliansen tycker att det är bra som det är och debatten uteblir nästan helt. När den uppstår handlar den om subventioner eller inte subventioner som metod för att få igång bostadsbyggandet och inte om bostadsbristen och dess förödande konsekvenser för tusentals människor.

Miljonprogrammet behöver stöd och uppmuntran tycker de rödgröna medan alliansen tycker det räcker med uppmuntran så debatten är puts väck och varken behovet av stöd eller uppmuntran kommer upp till ytan.

Idag ska jag till Botkyrka och kolla vad som händer och sker. För under ytan är de många som kämpar för bättre villkor i våra förorter.
Mer om det.

21 kommentarer:

Förbannad södermalm sa...

Man skall inte ropa varg barbro.
Anledningen att bostadsfrågan är underordnad i valkarusellen är att frågan är på väg att lösas - medicinen är utdelad.

Ombildningarna ger valfrihet för de boende och frigör pengar för staden. Dessa pengar skall användas till att bygga nytt och rusta.

Därtill nya hyressystem (som ni varit mycket delaktiga att ta fram) som kommer att öka rörligheten i städerna.

Att ni sedan marginaliserats och inte fått vara med kan ha att göra med er problemorienterade inställning till allt och era "röda" sympatier.

Synd för er att ni blir omåkta och inte får vara med, men den situationen har ni själva cementerat er i.

Fokusera på att försöka reformera betonghyresgästföreningen och jobba för era medlemmar.

Inte mot andra föreningar och genom stämningar i tingsrätter.

Satsa på att jobba med hyror, renoveringar och hyresfrågor. Inte politik i tingsrätterna och organisationsegoism och stämningar mot bostadsrättsföreningar och vanligt folk.

Joel Månsson sa...

Om nu pengarna från alla ombildningar ska användas till upprustning och nybyggen, borde då inte Stockholm vara en enda stor byggarbetsplats?

Förbannad Stockholmare sa...

Joel Månsson sa...
Om nu pengarna från alla ombildningar ska användas till upprustning och nybyggen, borde då inte Stockholm vara en enda stor byggarbetsplats?
............

Det kan man tycka - men det tar tid att projektera, bygglov etc.

Sedan är det ju Hyresgästföreningens processande mot små medellösa bostadsrättsföreningar som försenar det hela.

De 10 processer som drivs i Stockholm nu motsvarar uteblivna intäkter för Stockholms stad om ca 3-4 miljarder (ombildningar som stoppas).

Är det rätt att ni hindrar byggandet?

Är det rätt att HGF hindrar byggandet av nya lägenheter som ökar antalet bostäder i Stockholm?

Frida sa...

Tydligen är det bara Hgf's medlemstal och medlemsavgifter som spelar roll.
och tydligen Inte om folk har boende eller om de bor bra.

Snacka om att hgf är en organisation med pampar som har 100.000 kr i måndaslön och som inte riktigt lyssnar på medlemmarnas vilja.

Anonym sa...

Nu fattas det bara att Farbror Frej kommer med ett inlägg om att googla "eat da poo poo" så är min dag räddad :)

Joel Månsson sa...

Nog tar det tid med bygglov och framförallt överklaganden från bostadsrättsägare som tycker att nya hus som skymmer sikten kan sänka värdet på deras lägenheter, men ombildningarna började inte igår precis, vi borde se någon sorts effekt vid det här laget.
Och att påstå att hgf hindrar byggandet för att dom stämt bostadsrättsföreningar som drivit tveksamma ombildningar är lite väl långsökt, då det förutsätter just att dessa 3-4 miljarder kr(källa?) används för att bygga nytt.

Anonym sa...

Joel, det byggs ju en massa i stockholm nu bla norra station, hjorthagen vasastan mm. Så visst byggs det. Det viktiga är nog att bygga ut innerstan så att stockholm växer.

Du klagar på ombildningar men vad tycker du ska göras för att för ännu mer fart på byggandet. Kom nu inte dragandes med att hyresrätten är orättvist beskattad för det har inte ett s..t med byggandet att göra.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Bra sagt Jonas!

Det är ju INTE boendeformen och medlemskapet i HGF som är viktigt. Det är ju att det blir mer och fler boenden som är viktigt.

Boende i Skottet sa...

Brf Skottet 2 har nu två ja stämmor - men ändå vill inte HGF släppa fallet.

Även 77 av 105 HGF's egna medlemmar i huset protesterar mot HGF's stämning av de boendes beslut att ombilda.

Men det bryr sig inte HGF om. Medlemmars vilja och demokratiskt fattade beslut kör HGF över om det inte passar deras politiska doktrin.

läs mer på www.skottet.se

Joel Månsson sa...

Och en väldigt stor del av det som byggs är bostadsrätter, det är mycket det som gör att så många är upprörda över alla ombildningar. Inte nog med att det byggs så få hyresrätter, de som redan är byggda görs till bostadsrätter, vilket gör att även när man räknar in de hyresrätter som byggs så minskar antalet hyresrätter i Stockholm.
Och sen är det inte så att det byggs en massa i Stockholm, det byggs inte tillräckligt på långa väga med tanke på dagens bostadsbrist!

Skatten har visst med byggandet att göra, hyresvärden måste betala högre skatter, vilket han tar ut på hyran, vilket gör att det blir svårare för hyresgästerna att betala, vilket gör hyresrätterna mindre attraktiva, vilket gör det mindre attraktivt att bygga nya hyresrätter.
I övrigt bör man givetvis införa subventioner igen, man såg tydligt effekten av de borttagna subventionerna då nybyggena rasade.
Sedan handlar det mer om att pressa byggherrarna till att bli mer effektiva och dessutom dra ner på kostnaderna, byggkostnaderna har ökat rejält jämfört prisindex. Många hyresvärdar påstår att det inte lönar sig att bygga hyresrätter, men det handlar nog om att det lönar sig snabbt och kortsiktigt att bygga och sen sälja vidare.
För övrigt tycker jag att bostäder är en så viktig del av samhället att det inte ska vara en fråga om vinst utan samhällsnytta, därför bör staten/kommunerna bygga hyresrätter till självkostnadspris.

Lyckligt ombildad sa...

Joel Månsson - läs er egen Pravda (Hem O-hyra) och se.

Fler nybyggda hyresrätter i Stockholm
2010-07-05

http://www.hemhyra.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=&orgId=0&movefirst=firstPageItem20100705_102931280&ItemObjectID=279367#

eller

De bygger mest i Stockholm
2010-07-16

http://www.hemhyra.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=&orgId=0&movefirst=firstPageItem20100716_101700373&ItemObjectID=279853#

mhv

Lyckligt ombildad

Anonym sa...

RE: Joel Månsson 26 augusti 2010 14:54

Vad är det för naturlag du pekar på? Är det ett måste att det skall byggas just hyresrätter?

När Stockholmarna får välja så är det ju just INTE hyresrätter de efterfrågar, utan eget boende.

Så ser det ut i resten av världen också, man föredrar att äga sitt boende.

Pudelns kärna ligger i att ni är en intresseorganisation med fina löner på kansliet. Dessa löner betalas av medlemsavgifter bla.

Vi andra - vi som är boende och skall betala notan... - ja, vi väljer bostadsrätten. eller det boende som erbjuds. Vi har inte råd att vara kräsna och blanda in politik i vårt boende.


Skall man ha månadslöner på 100.000 kr, som man har på HGF, så är det klart att man är villig att både köra över egna medlemmars vilja, ljuga om ombildningarna och föra politiska kampanjer i tingsrätterna.

Makt och pengar förför.

Anonym sa...

Joel

att det är höga hyror har att göra med HGF undermåliga förhandlingsarbete.

Nu kommer nya regler för allmännyttan OCH stockholmsmodellen.

Tjena - Hyresrätt kommer att vara ett lyxboende som bara superrika har råd med.

Joel Månsson sa...

Re: Lyckligt ombildad

Första stycket i artikeln du länkade till: " På grund av ombildningar fortsätter andelen hyresrätter minska i Stockholms län."

Angående den andra artikeln du länkar till så handlar den överhuvudtaget inte om att det byggs (tillräckligt) mycket i Stockholm, utan om vilka som bygger mest i staden.

Anonym sa...

Joel - vad säger du om detta då? Du verkar ju vara en av de få (om än avlönad för jobbet att skriva) som svarar på kritik och inlägg:

========

Boende i Skottet sa...
Brf Skottet 2 har nu två ja stämmor - men ändå vill inte HGF släppa fallet.

Även 77 av 105 HGF's egna medlemmar i huset protesterar mot HGF's stämning av de boendes beslut att ombilda.

Men det bryr sig inte HGF om. Medlemmars vilja och demokratiskt fattade beslut kör HGF över om det inte passar deras politiska doktrin.

läs mer på www.skottet.se
==============

farbror Frej sa...

Anonym: "När Stockholmarna får välja så är det ju just INTE hyresrätter de efterfrågar, utan eget boende."

Citat: "Vi säger gärna att vi köpt hus. Men ska sanningen fram så äger vi vanligtvis bara en liten del. Resten äger banken."

Fortsätt läs vad den kände privatekonomen Annika Creutzer har att säga i artikeln "Amortera dig till frihet" (E24).

Anonym sa...

Oj farbror frej nu har du missförstått en hel del. Banken äger inte ditt hus om du har lån. Det är du som äger ditt hus men du har belånat en del av huset och banken har en pant i huset men äganderätten är din.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Oj farbror frej nu har du missförstått en hel del. Banken äger inte ditt hus om du har lån. Det är du som äger ditt hus men du har belånat en del av huset och banken har en pant i huset men äganderätten är din.

Mvh
Jonas

Lösningen sa...

Vi lovar 56777 nya bostäder

Publicerad: 27 augusti 2010, 04.33. Senast ändrad: 27 augusti 2010, 07.53

STOCKHOLM Moderaterna i Stockholms stad och län lovar idag 56777 nya bostäder under kommande mandatperiod. Vi har visat att vi kan axla ansvaret för regionen och vårt löfte är konkret, skriver finansborgarrådet Sten Nordin (M) med flera.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-lovar-56777-nya-bostader_5201025.svd

Anonym sa...

Hur ska du göra nu, Barbro? Ska du skriva något positivt om Alliansens löften? Det tar emot, eller hur?

Barbro Engman sa...

Anonym skriver: Hur ska du göra nu, Barbro? Ska du skriva något positivt om Alliansens löften? Det tar emot, eller hur?

Varför skulle det ta emot? Det är alldeles utmärkt med löften om nya bostäder.