11 augusti 2010

Valium i debatten

Igår besökte jag Noliamässan i Piteå. Där fanns allt. I stora hangarer och i rader av tält gick det att få tag på allt vad en människa kan behöva. Utom en bostad. Så det var lite som i verkliga livet.

Noliabesökarna kan informera sig, låta sig underhållas, lyssna på politiker, gå på debatter, åka karusell eller köpa braskaminer och borrmaskiner.

Hyresgästföreningen tältade också. I och utanför tältet pågick vår kampanj Bygg Framtiden. Där kunde man också göra nästan allt utom att åka karusell och köpa braskaminer.

Underhöll gjorde Lasse Eriksson som berättade en vådlig historia om livet som bostadslös student i Uppsala. Anti Avsan moderatpolitiker i civilutskottet hade även han en sorglig start på sina försök till eget boende berättade han på den bostadspolitiska debatten. Behrang Miri rappade en hyllning till hyresrätten och Hyresgästföreningen informerade om bostadsbristen.

Det finns hur många historier som helst om hur eländigt folk har haft det som en konsekvens av bostadsbristen. Man tycker att det borde föranlett alla med sorgliga erfarenheter att resa sig som en man alternativt kvinna för att göra allt som står i deras makt för att detta öde inte ska drabba nya grupper.

Men icke. Hundratusentals ungdomar kommer också i framtiden att kunna berätta vådliga historier om hur lurade de blev och hur eländigt det var när de skulle flytta hemifrån.

Det finns två fenomen som fungerar som valium och som minskar intensiteten i bostadsdebatten. Den ena är just detta med att de flesta har haft ett elände och att det liksom därför ingår att det ska vara ett elände. Det är inget konstigt att inte få bostad, det har alltid varit så. Detta resonemang lägger sig som en filt över nästan varje debatt om behovet av att bygga och syftar till att lugna ner missnöjet.

Det andra valiuminslaget är siffrorna. I valtider kommer det alltid siffror på vad som måste byggas. Men det räcker inte med siffror. Det måste till kommunpolitiker i varenda bostadsbristkommun som plockar fram mark, fixar en effektiv planprocess, har koll på exploateringsavtalen, inte låter taxor och avgifter skena och som ser till att de ställer krav på effektivitet i byggprocessen. För annars blir det bara luft i siffrorna. Det är långt mellan drömmar och verklighet om inte löftena paras med tydliga besked om var bostäderna ska byggas.
Hyresgästföreningens kampanj har visat många prov på hur svårt det är att få löften och besked från enskilda kommuner om hur mycket de tänker bygga och det är i kommunerna löftena ska förverkligas.

27 kommentarer:

Barbro Engman sa...

Jag skulle vilja rikta en vädjan till er som kommenterar mina blogginlägg. Idag har jag skrivit ett blogginlägg om bostadsbrist igen. Det har jag gjort många gånger men av kommentarerna att döma och oavsett vilket ämne jag tar upp så finns det ett antal personer som bara kan tänka sig att skriva om bostadsrätter och bostadsrättsombildningar. Det ämnet är avhandlat och uttömt i ett atort antal bloggkommentarer.Det skulle vara väldigt trevligt om alla som bara vill diskutera bostadsrätter och som inte är intresserade av någonting annat än det kunde starta en grupp på facebook, en egen blogg eller skriva på någon bostadsrättsföreningsblogg. Dessutom vore det trevligare om ni kunde avstå från alla förklenande omdömen om varandra. Det blir verkligen en urtrist diskussion där alla är anonyma dessutom.

farbror Frej sa...

BE: "Det är inget konstigt att inte få bostad, det har alltid varit så. Detta resonemang lägger sig som en filt över nästan varje debatt om behovet av att bygga och syftar till att lugna ner missnöjet."

Bostadslösa ser ingen väg ut. Nybyggnation blir för dyrt att bo i för många - oavsett om det handlar om HR eller BR. Man vill ha pengar över till annat. Samtidigt ses bostadsrättifieringen som oåterkallelig. För ögonblicket (så länge boräntorna ännu är låga) upplevs den köpta bostaden som vägen ut.

Jag tror att det måste till en djupare kris innan vändningen kommer. En kris som inte bara handlar om de redan drabbade (andrahandsboende, möbl.rums-boende), utan även de som för ögonblicket tror sig ha sitt på det torra.

Växande grupper som INTE är bostadslösa, men som framledes upplever sig som alltmer skuldsatta "bostadsfattiga". När inte heller de sistnämnda kan finna en väg ut, så kommer viljan till förändring - hos tillräckligt många.

Annica sa...

Jag kan förstå din vädjan Barbro, det är lite tjatigt om ombildningar etc.
Men jag förstår också att det blivit så, med alla stämningar från medlemmar och HGF som ombud utan framgång! Det är nog det som retar mest, att ni visste redan från början att det var fel från början till slut.
Sedan att det skedde så fult att man inte pratade med BRF:arna om det innan man klandrade så hade nog saker rett upp sig omgående.
Folk är förbannande av alla dröjesmål och helt onödiga stämningar.
Det måste ni förstå?
Nog om det nu, rättvisan segrade ju till slut!

Annica

Drabbad av HGF sa...

Och det viktiga är ju inte boendeformen... det är ju att nettot ökar.

Medans HGF agenda är att öka sin medlemsbas. INTE antalet bostäder i sig.

Däri ligger skillnaden.

En del av detta har såklart att föra krig mot ombildningar och de boende...

Ulrika södermalm sa...

Och när era egna medlemmar i Skottet på södermalm skriftligen protesterade mot HGF beslut att stämma dem... tog ni en valium då och bara negilgerade dem?

Jobbigt med medlemmar som har synpunkter va?

farbror Frej sa...

Drabbad av HGF: "Och det viktiga är ju inte boendeformen... det är ju att nettot ökar."

Om antalet bostadslösa blir fler och fler TROTS rekordlåga boräntor och obefintlig köväntan för BR/villa, så är det ju något som inte stämmer med dövörat.

Ulla sa...

Jag undrar vad du förväntar dig, när HGF sviker många medelmmar...eller kanske före detta kanske man ska säga...
Hoppas ni tar åt er av all kritik ni fått både du och Terje, men vad jag kan tolka det, så verkar det inte bekomma er speciellt mycket...tyvärr.
Hade ni kört ett "ärligare" spel på HGF så hade inte denna diskussion funnits alls.

Ulla fd medlem

Ulla igen sa...

Jag glömde bara en sak, jag menar INTE att ni ska jobba för ombildningar och förstår helt ut att man jobbar emot, det enda som jag tycker att det ska vara schysta metoder då...från båda håll! Och det är det ni inte gjort mot Ånghästen och Lådkameran där HGF bistått med jurister (med väldigt dålig utbildning) när man vet att man har fel...

Anonym sa...

Fint att det fortfarande finns några modiga kvar som kan se längre än den egna näsan räcker när det gäller bostadsfrågor! Fortsätt försvara hyresrätten som det demokratiska instrument i samhällsbygget som den är.
Länge leve hyresrätten!

farbror Frej sa...

Ulla: "när man vet att man har fel.."

Jag tänkte ett tag kommentera det logiskt orimliga i ovanstående, men jag tror att jag avstår. Jag ska nog sluta kommentera andras kommentarer helt och hållet ett tag framöver, känner jag. Det leder ändå inget vart. Särskilt stämningstjafs verkar beröra på ett djupt emotionellt plan, där argument och rationalitet ständigt drar det kortaste strået.

Anonym sa...

En enkel medicin löser bostadsbristen; marknadshyror och att släppa andrahandsmarknaden fri.


Bättre att pröva detta än att ta den djupare kris som farbror frej snackar om....eller hur.


Mvh
Jonas

Lottie-Ann sa...

Jag förstår att det är tråkigt att skriva om något viktigt, men få kommentarer som handlar om något helt annat. Det är brist på respekt att inte hålla sig till ämnet. Det håller jag med om.

Men trots din vädjan kan jag inte låta bli att skriva om Hyresgästföreningens agerande vid stämningar mot bostadsrättsföreningar.

Hyresgästföreningen har nu valt att inte gå vidare med biträde i ett antal ärenden. Det är klokt, eftersom man var fel ute redan från början.

Men ilskan är stor över hur Hyresgästföreningen har agerat i processen. Den ilskan kommer med all sannolikhet inte avta förrän Hyresgästföreningens ledning tar ansvar och ber de medlemmar vars bostadsföreningar stämts om ursäkt.

Det är illa att utan grund anklaga någon för fusk och oegentligheter.

Och det strider inte enbart mot "god sed" när inte motparten kontaktas innan stämningsansökan lämnas in. Det strider också mot vad Hyresgästföreningen på riksnivå beslutat om att föreningens jurister ska göra.

Det har falerat och det är pinsamt. Och någon förklaring har vi inte fått, varken av Barbro, av Terje eller av chefsjuristen. Varför?

Jag tror att du slipper många av de inlägg som handlar om ombildningar om du bara tar ansvar och för Hyresgästföreningens räkning ber om ursäkt, Barbro.

Jag förstår att det tar emot när det handlar om den för er så viktiga frågan att stoppa ombildningar. Men bekräfta åtminstone att de gemensamma riktlinjerna för juridik ska följas, utan undantag. Och att det var fel att Hyresgästföreningen inte kontaktade bostadsrättsföreningarna för diskussion av eventuella oklarheter innan ni gick till tinget.

Det förekommer knappt att ombud som har juristutbildning stämmer utan att först kontakta motparten för en diskussion. Att en organisation som Hyresgästföreningen gör så mot sina egna medlemmar är faktiskt häpnadsväckande arrogant.

Det är inte alls konstigt att många är riktigt arga.

Lena sa...

Exakt Lottie-Ann! Bra skrivet och det är precis så alla ilskna medlemmar och fd medlemmar känner och skulle önska att Ledningen i HGF bad om ursäkt, så vi kunde gräva ner stridsyxan en gång för alla.
Detta kommer att fortsätta pga av deras arrogans i det hela.

Anonym sa...

Men beakta att HGF kan anses ha lyckats väldigt bra med sitt uppsåt. Övertagandet i Ånghästen har uppskjutits ett helt år trots att de juridiska förutsättningarna saknades helt och hållet. Mycket skickligt agerat!
Det vore intressant att se om HGF:s kalkyl gick ihop, jag menar förhandlingsersättningar kontra rättegångskostnader...

Anonym sa...

Ja dom tycker väl det, förskjutning har det blivit både för Ånghästen och Lådkameran.
Näe, hade dom haft riktigt utbildade jurister så hade de vetat hur lagen ser ut och inte invaggat klandrarna i falska förhoppningar.
Sen låtsas om att nu efter domen i Tingsrätten, att nu vet vi hur lagen är...*suck*
Inkompetenta jurister måste man då säga, för alla andra jurister vet hur lagen fungerar + att man alltid ska kontakta vederbörande innan man stämmer, det vet också alla jurister!

Anonym sa...

Jag har slutat att läsa kmmentarerna på din blogg Barbro. Jag läser din blogg - med de som använder sig av din blogg har jag tröttnat på sedan länge.
De vet inte ens om at det finns en värld utanför Stockholm!!!! Allt kretsar runt deras lilla ankdamm.
Stäng av din blogg från kommentarer - de borde egentligen starta en egen blogg - men är inte ute i verkligheten på det sätt du är och saknar därför en referensram.
MD

Anonym sa...

Håller helt med MD det är för djävligt. Har ni inga
andra intressen än att hålla på att älta om bostadsrättsombildningar dag ut och dag in. Hitta för Guds skull en annan kanal för er ilska än Barbros blogg!
Bryr ni er bara om er själva och er lilla värld. Tusentals människor saknar bostad exempelvis. Varför bryr ni er i te om det? Vi vet att ni vill ombilda, vi vet att ingen får ifrågasätta det, vi vet att ni är sura på hgf så ni kan lägga av nu. Sverige är större än Stockholms innerstad. Barbro, lägg ner kommentatorsfunktionen, den används ändå inte för att kommentera dina bloggar.

Calle sa...

En ursäkt så kommer nog folk att lägga av, det dom gjort i HGF är för djävligt helt enkelt!

Anonym sa...

Calle, Barbro har inte ett skit med ombildningsbråken i Stockholm att göra. Hon har ingen som helst anledning att be någon om ursäkt. Det får väl de jurister i Stockholm göra, om nu någon överhuvudtaget ska be om ursäkt, som bedömt att det fanns skäl att företräda medlemmar som inte tycker det gått rätt till. Lägg ner detta tjafsande. Det berör någon promille av hgf:s alla medlemmar och det är orimligt att det ska dominera bloggen varenda dag.
Pelle

Calle sa...

Må så hända att hon personligen inte har med det att göra, men hon är trots allt förbundsordförande i Stockholm och har med den titeln ganska mycket att säga till om.
Terje är Ordförande för Hyresgästföreningen i Region Stockholm.
Det är förfärligt att dessa 2 personer inte vill göra någonting åt det som skett, för det är trots "deras" underordnade som försakat allt krig med dessa 2 i toppen!
En offentlig ursäkt skulle väl inte vara så farligt, om de nu själva inte vill det, be juristerna och de inblandade göra det.
Nej, det bara slingrar sig och låtsas som det regnar.
Må så vara att detta är en liten del av medlemmar, men trots allt så har det retat upp otroligt många!

Christer sa...

Anonym sa...
Calle, Barbro har inte ett skit med ombildningsbråken i Stockholm att göra. Hon har ingen som helst anledning att be någon om ursäkt. Det får väl de jurister i Stockholm göra, om nu någon överhuvudtaget ska be om ursäkt, som bedömt att det fanns skäl att företräda medlemmar som inte tycker det gått rätt till. Lägg ner detta tjafsande. Det berör någon promille av hgf:s alla medlemmar och det är orimligt att det ska dominera bloggen varenda dag.
Pelle
--------

Pelle du fattar inte att HGF har knuffat ett antal rättshaverister framför sig i sin politiska kamp emot ombildningarna?

Och nej - skulle du ha läst domarna så är det STORSTRYK hgf får tillsammans med de kärande. Precis som alla samlade bedömmare sagt innan.

Det är och var fel att föra talan. Vidrigt skulle man kunna säga. Oproffsigt också.

Vad värre är att det verkar som om man kör över sina medlemmars vilja fullständigt också. Titta bara på skottet.

Tack för ordet

Christer

Kenneths Östbergablogg sa...

Östberga Kenneth

Finns ingen anledning att be om ursäkt. Med allt detta fusk och felaktighetr som de fleta ombildningar har genomförts med så kan man förstå HGF agerande. Jag har stenkoll på Östberga och där finns inte någon av de 17 fastigheter som ombildats har det gått rätt till, och konsekvenserna ser vi nu.
Ännu fler konsekvenser kommer vi att se om 1 till 3 år då kanske flera föreningar gått i stupet. Då är det en katastrof för många mäniskor. Så än har vi inte sett utfallet av den snabba, giriga ombildning i Stockholm

Rätt skall vara rätt sa...

Kenneths Östbergablogg sa...
Östberga Kenneth

Finns ingen anledning att be om ursäkt. Med allt detta fusk och felaktighetr som de fleta ombildningar har genomförts med så kan man förstå HGF agerande. Jag har stenkoll på Östberga och där finns inte någon av de 17 fastigheter som ombildats har det gått rätt till, och konsekvenserna ser vi nu.
Ännu fler konsekvenser kommer vi att se om 1 till 3 år då kanske flera föreningar gått i stupet. Då är det en katastrof för många mäniskor. Så än har vi inte sett utfallet av den snabba, giriga ombildning i Stockholm

........

Kenneth - du är som en vuvuzela... billigt ljud... och bara högljudd.

Eftersom alla ombildningarna skett så har de ju inte gått fel.

Sluta komma med svepande och felaktiga anklagelser mot saker som inte faller dig i smaken.

I fallen lådkameran och svärdet var det dessutom svidande kritik mot HGF för deras handlande. Tingsrätten "läser lusen" av HGF kan man säga.

Att moralisera och smutskasta ombildningarna är fel. Visst kan man tycka olika, men det får vara måtta på smutskastningen och lögnerna. Även om det inte går er väg.

Sedan kan man ju undra vad du/ni lägger i värderingen att hyresrätten är så bra, när den i verkligheten är en dyr och oflexibel boendeform.

Därtill kan man ju såklart undra vad som driver HGF att fullständigt "göra ner" sina medlemmar i Skottet? 77 (av totalt 105) av dem protesterade skrifligen mot deras beslut att stämma bostadsrättsföreningen... och det struntade HGF totalt i.

77 medlemmars vilja kördes över till förmån för 3. Är det demokrati? Är det att jobba för sina medlemmar?

farbror Frej sa...

Rätt ska vara rätt: "Eftersom alla ombildningarna skett så har de ju inte gått fel."

Helt obetalbar kommentar. Förlåt, jag kunde inte bärga mig. Goddag yxskaft, typ. ;-)

PS: Enligt Wikipedia kommer uttrycket "Goddag yxskaft" från en historia där en döv gubbe som tillverkar ett yxskaft ser en främling komma gående, och funderar över vad denne kan tänkas vilja. Gubben antar att främlingen ska fråga om tillverkningen av yxskaftet, men i själva verket vill han veta vägen till stan. Främlingen börjar med att säga "goddag" men får svaret "yxskaft".

Anonym sa...

Kenneth det där är förtal....
mvh
Jonas

Farbror Barbro sa...

Anonym sa...
Kenneth det där är förtal....
mvh
Jonas
................

Ja och Fabror Frej sysslar med "gallimattias". Som vanligt.

Trevlig helg alla hyresrättstalibaner!

Farbror Googlande Barbro sa...

OCH vi googlar "gallimattias" på känt Farbror Frej manér... ;)

"Gallimatias eller gallimattias är en ursprungligen latinsk term som betyder struntprat eller nonsens. Det är således en text eller annan utsaga som saknar mening, eller är så orimlig att den gränsar till det meningslösa.

Det existerar en legend om ordets ursprung: I antikens Rom ägde ett rättsmål rum; någon hade stulit en tupp.
Tuppens rättmätige ägare hette Mathias, men domaren råkade uttrycka sig fel och sade Galli Mathias, vilket betyder "Tuppens Mathias", alltså rent nonsens. Domaren skulle givetvis ha sagt Gallus Mathiae, "Mathias tupp".