04 oktober 2010

Bluffakturor och koncernbidrag

Idag är jag på väg till Göteborg som numera förknippas med ett omfattande fiffel och båg med hyresgästernas pengar. Janne Josefsson har spårat upp mängder av underligheter där anställda i bostadsbolagen fått sina hus renoverade och där hyresgästerna, som är de enda som betalt för att få renoverat, fått en massa bluffakturor och ingen renovering.Se programmet i sin helhet här.

Bostadsbolagen svarar inte ens på de brev deras kunder skriver. Hyresgästföreningen har skrivit både i maj och september och krävt att de går till botten med fifflet.

För det är nästan uteslutande hyror man lever av i bostadsbolagen vilket man verkar glömma bort allt som oftast.

Igår hade Rapport ett inslag om hur man via koncernbidrag fixar över hyrespengar till kommunen. Vi har jobbat med att kartlägga detta i ett jätteprojekt som vi kallade Notan. Vi har drivit enskilda exempel på överföringar den juridiska vägen och vi har gått den politiska vägen.Fast det känns väldigt underligt att vi måste bekämpa kommunpolitiker genom juridiska processer och opinionsbildning. Om några ska hålla sig inom lagens råmärken så är det väl dem!

Nu får vi en ny lag den 1.1.2011 som förhoppningsvis kommer till rätta med en del av detta fenomen som ytterst handlar om att vissa, dvs. hyresgäster både ska betala kommunala verksamheter via skatten för att sedan bidra ytterligare genom hyran.

Ingen skulle någonsin komma på idén att låta villaägarna i kommunen betala en extra pålaga för barnomsorgen bara för att de är villaägare. Ingen skulle komma på idén att låta bostadsrättsinnehavare betala en extra pålaga för äldreomsorgen bara för att de är bostadsrättsinnehavare.

Varför ska då hyresgäster i kommunala bolag göra det?

22 kommentarer:

Boende i huset sa...

"Bostadsbolagen svarar inte ens på de brev deras kunder skriver. Hyresgästföreningen har skrivit både i maj och september och krävt att de går till botten med fifflet."

--------

Vi i Skottet på Södermalm känner igen detta. Namninsamling mot HGF och deras beslut att stämma oss och föreningen... - men HGF brydde sig inte om sina medlemmar eller de boende.

HGF har 105 medlemmar i huset varav 77 skrev under och protesterade mot HGF.

Kasta inte sten i glashus HGF..

Kristina W sa...

"Ingen skulle någonsin komma på idén att låta villaägarna i kommunen betala en extra pålaga för barnomsorgen bara för att de är villaägare. Ingen skulle komma på idén att låta bostadsrättsinnehavare betala en extra pålaga för äldreomsorgen bara för att de är bostadsrättsinnehavare."

------

Men HGF har kommit på att tvinga av alla som har hyresrätt att de skall betala 10 kr till HGF oavsett om man är medlem eller inte. Bra va?

Om man sedan får väl skötta hyresförhandlingar eller blir stämd för att man vill ombilda... - ja det har vi ju alla sett hur det är..

Anonym sa...

Jag har skrivit till Janne Josefsson och bett honom granska Hyresgästföreningen. Det skulle vara intessant.

Nu har ju säkert inte hyresgästföreningen något att dölja. Tvärtom, men det kan ju vara bra att lyfta fram fina exempel i dagens sammhälle; )

Ta segragationen tex där kämpar Barbro mfl hårt för att minska klyftorna. Att Barbro tjänar över 100 000kr/månad och en medlemsvärvare får jobba enbart på provision är ju inte alls exempel på klyftor utan ett exempel på arbetslinjen?Mvh
Jonas
Jonas

Stämd medlem sa...

"Bostadspolitiker tvingas lämna riksdagen
Två av denna mandatperiods bostadspolitiska talespersoner tvingas lämna riksdagen. Egon Frid (V) och Lennart Pettersson (C), har städat ur sina arbetsrum och funderar som bäst på vad de ska göra i framtiden.​"

"Bland annat som suppleant i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse och inom föreningens regionstyrelse, som han kommer att ägna mer tid åt."

- Ja Egon lär ju ha en plats på "den politiskt obundna" organisationen HGF.

http://www.hemhyra.se/Sidor/Bostadspolitiker-tvingas-l%C3%A4mna-riksdagen.aspx

Fredrik Östlin, Solna sa...

Mygel finns litet här och där tydligen...

"Pengarna man fick in har inte redovisats på korrekt sätt och revisorerna som granskat föreningens ekonomi påpekar att det inte är tillåtet att vidareförsälja privat importerad alkohol."

http://www.hemhyra.se/Sidor/-Festen-var-f%C3%B6r-ett-slutet-s%C3%A4llskap.aspx

Anonym sa...

Vem betalar förlusten i Lådkameran och de andra målen som Hyresgästföreningen drivit mot egna medlemmar som vill ombilda? Är det region Stockholm, eller får hela riket bidra?

Barbro Engman sa...

Oavsett vad jag skriver om så är det alltid någon som tycker att det finns en koppling till ombildningen i Skottet.Även om det finns de som tycker att det inte finns något annat att tycka om så kan jag inte varje dag kommentera detta. Jag är säker på att alla som läser bloggen vid det här laget vet att det finns olika åsikter om vad som hänt och inte hänt.

Barbro Engman sa...

Kristina W skriver "Men HGF har kommit på att tvinga av alla som har hyresrätt att de skall betala 10 kr till HGF oavsett om man är medlem eller inte".
Hyresgästföreningen har inte kommit på något alls. Den som kommit på det är Sveriges riksdag som skrvit in i lagen att en ersättning för förhandlingsverksamheten kan tas ut på hyran. De menar att det inte är rimligt att hgf medlemmar ensamma ska bekosta ett förhandlingsarbete som omfattar alla där det finns en förhandlingsordning. Man behöver inte alls vara med i detta system. Man ¨kan ändra i sitt hyreskontrakt och ta bort krysset där det framgår att lgh omfattas av en förhandlingsordning. Hyressättningsavgiften tas ut på de lgh som omfattas av en förhandlingsordning.

Barbro Engman sa...

Till stämd medlem, menar du verkligen att det faktum att vi har en vänsterpartist i styrelsen gör att hela hyresgästföreningen är vänsterpartistisk. Jag är inte medlem i ett enda parti vilket väl med samma logik borde betyda att hela hyresgästföreningen är partilös? I senaste numret av Hyresgästen som är en tidning för förtroendevalda finns ett långt reportage om förtroendevalda som kommer från alla sju partier.

Barbro Engman sa...

Fredrik Östlin menar att det finns mygel lite här och var. Absolut är det så det finns inte en enda organsiation där människor är verksamma som helt och hållet kan skydda sig. Men det absolut viktigaste är att reagera omdelbart så fort det står klart att det skett något som inte är korrekt. Vi anlitade revisorer för ytterligare granskningar och vi polisanmälde direkt

Anonym sa...

Hej Babsan!
Det är helt rätt, en VPK:are gör inte hela HGF mörkrött, men i Hyresgästföreningens tidning i Stockholm, Hyrespressen, uppmanades det att rösta på VPK i valet.

Är inte det att göra organisationen politisk så undrar jag var gränsen går.

Tacksam för svar.

Räddad från Linjalen sa...

Anonym sa...
Hej Babsan!
Det är helt rätt, en VPK:are gör inte hela HGF mörkrött, men i Hyresgästföreningens tidning i Stockholm, Hyrespressen, uppmanades det att rösta på VPK i valet.

Är inte det att göra organisationen politisk så undrar jag var gränsen går.

Tacksam för svar.
-------

För att inte glömma HGF stöd för Rädda Linjalen i klappjakten på ombildningar.

I linjalen är man mörkrödast i hela Stockholm. Nära på 18% röstade på kommunisterna.

Anonym sa...

Barbro - vad är det för fel på "koncernbidrag"? Är det ordet eller företeelsen du vänder dig emot?

Barbro Engman sa...

Anonym, känner vi varandra? Hyrespressen är en tidning som ges ut av Stockholms innerstadsföreningar. Jag har inget som helst inflytande över vad som skrivs i denna tidning. Jag har inte sett det som du skriver om. Men om de uppmanat människor att rösta på ett visst parti så strider det mot hyresgästföreningens stadgar där det står att hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation. Men som sagt jag har inte sett det och dessutom finns det inget parti som heter VPK.

Barbro Engman sa...

Anonym, jag har inget emot koncernbidrag i och för sig men det är viktigt att det är ett stramt regelverk. From 1.1.2011kommer nya regler som är bättre i vissa avseenden och som stramar upp regelsystemet. Vi har tyckt att det gamla regelverket varit hyresdrivande och medgett överföringar till andra kommunala bolag som sysslat med helt andra saker än bostäder, det rättas till genom den nya lagen.

Anonym sa...

Hej Barbro!

Nu har du svarat på alla frågor, utom min:

Vem betalar förlusten i Lådkameran och de andra målen som Hyresgästföreningen drivit mot egna medlemmar som vill ombilda? Är det region Stockholm, eller får hela riket bidra?

Barbro Engman sa...

Anonym, du måste ställa de frågor som gäller Stockholm till Stockholm. Jag vet inget om detta.

Anonym sa...

RÄTTELSE: ”Räddad från Linjalen sa...”

” i Hyresgästföreningens tidning i Stockholm, Hyrespressen, uppmanades det att rösta på VPK i valet”

I tidn. HYRESPRESSEN finns en intervju med Egon Frid (V), numera fd. riksdagsledamot och bostadspolitisk talesman för (V) och tillika nyvald ledamot i Hgf Riksförbundets styrelse.

Inte någonstans i tidningen HP uppmanas till att rösta på (V), Egon talar endast om vilka förväntningar han har på ”de rödgröna” vid en ev. valseger. (sid. 8-9)

Däremot har en formulering slunkit in på sid.13, där man bryter
HP-redaktionens ”gentlemen's agreement ”, att inte ge politiska pekpinnar gällande röstning i valet.

Längst ned på sid.13 står det ”bör en röst på Socialdemokraterna vara en ganska säker röst för måttliga hyreshöjningar för Stockholmarna”
Denna formulering är beklaglig och får stå för artikelförfattaren, då tidningen HYRESPRESSEN av tradition inte uppmanar till politiskt ställningstagande.

När det gäller röstutfallet i valkrets KATARINA 7. kv. LINJALEN m.fl. så är det Socialdemokraternas starkaste distrikt med 30% av rösterna.
Det är också Sverigedemokraternas starkaste distrikt med 4,4% av rösterna och det enda distrikt i Stockholms innerstad där (SD) fick mer än 4 % av rösterna.

För att finna de omtalade ” I Linjalen är man mörkrödast i hela Stockholm. Nära på 18 % röstade på kommunisterna”, får man gå till ett helt annat valdistrikt som heter MARIA 9, det var där (V) fick 17,7 % av rösterna och således inte på LINJALEN m.fl. (KATARINA 7)

bästa från
bror.s

Anonym sa...

Ansvarig utgivare?

Bror s du skriver;
Längst ned på sid.13 står det ”bör en röst på Socialdemokraterna vara en ganska säker röst för måttliga hyreshöjningar för Stockholmarna”
Denna formulering är beklaglig och får stå för artikelförfattaren, då tidningen HYRESPRESSEN av tradition inte uppmanar till politiskt ställningstagande

Hur menar du att det får stå för artikelförfattaren?
Det är väl ansvarig utgivare eller chefsredaktören som ansavrar för innehållet i en tidning eller?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Du har så rätt Jonas, detta får de ansvariga i tidningens ledning ta på sig.

Tidningen produceras under förtroende för de författare som insänder artikelförslag.

Censur förekommer nästan aldrig och
att någon överträder de få regler vi har, är också mycket sällsynt.

Men ingen regel utan undantag...
I slutstressen av tidningens färdigställande, kan saker som först borde ha diskuterats med artikelförfattaren beklagligtvis passera utan åtgärd.


Bara att bocka & be om ursäkt och
försöka skärpa oss till nästa
(dec.-)nummer med andra ord.

bästa från bror.s

Anonym sa...

Saxat från Hyrespressens senaste nummer:
"Vill man minska risken för ökade boendekostnader genom hyresstegringar är det nog lämpligt att rösta med
Vänsterpartiet."

Hyresgästföreningen politiskt obunden? Den formuleringen börjar väl blir dags att stryka. Eller vad säger Barbro, Terje och Bror S?

Anonym sa...

Anonym sa...
Svar till "Anonym sa":

Anonym sa...Saxat från Hyrespressens senaste nummer (Hyresgästföreningens egen tidning): "Vill man minska risken för ökade boendekostnader genom hyresstegringar är det nog lämpligt att rösta med Vänsterpartiet."Hyresgästföreningen politiskt obunden? Den formuleringen börjar väl blir dags att stryka. Eller vad säger Barbro, Terje och Bror S? 5 oktober 2010 20:41
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Svar: Tidningen Hyrespressen görs av ”vanliga hyresgäster” i Stockholms innerstad och är inte den centrala Hyresgästföreningens egendom eller språkrör.
Om Anonym sänder sina synpunkter till kontakt@sodermalmsforeningen.se eller till bror.s@comhem.se så kan jag sätta dig i kontakt med artikelskrivaren.

OBS! Skribenten recenserade samtliga politiska partiers bostadspolitik, men det finns möjlighet att publicera ditt inlägg i nästa nr. av HP och ev. ett genmäle om hur personen som skrev artikeln tänkte.

Jag beklagar det inträffade, men tänker inte debattera denna fråga ytterligare på Barbros blogg.

bästa från bror.s

5 oktober 2010 22:55