06 oktober 2010

Fler bostäder behöver byggas och hyresrättens ställning stärkas.

Stefan Attefall (KD), ny civil- och bostadsminister.

Fler bostäder behöver byggas och hyresrättens ställning stärkas, sade Fredrik Reinfeldt och utsåg Stefan Attefall (KD) till bostadsminister.

Det är en alldeles utmärkt mening. Nu återstår att se vad den betyder. Det måste ju rimligen betyda att Stefan Attefall får till uppdrag att se till att byggandet kommer igång.

Men än mer intressant blir det att se vad som menas med att stärka hyresrättens ställning. Det måste ju betyda att hyresrätten får lika bra skattevillkor som andra boendeformer, att inte all politisk energi läggs på att utveckla ägarlägenheter och att ombildningen av de allt färre hyresrätterna till bostadsrätter stannar upp.

Men innan Reinfeldt kom till meningen om att stärka hyresrättens ställning så höll jag andan flera gånger. Nu kommer det tänkte jag när han sa ”Genom RUT- och ROT-avdragen har vi sett tiotusentals nya jobb växa fram. Vi har sett svarta tjänster bli vita, till fördel för både löntagare och samhället i stort. Dessa jobb ska få vara kvar.”

Exakt precis där trodde jag att han skulle fortsätta med att säga att man nu skulle införa en hyresrättsvariant på ROT-avdragen. Men inte då. Man skulle halvera momsen på restaurang- och cateringtjänster.

Det är väl bra att få äta på restaurang lite billigare men det är inte så dumt att bo lite renoverat, klimatsmart och snyggt heller.

Sedan höll jag andan ingen för när han kom till att arbetslinjen var det allra viktigaste så tänkte jag att nu kommer han att säga att arbetslinjen förutsätter att folk har någonstans att bo. Men icke.

Jag tycker det blir väldigt tydligt hur viktigt det är om man tillför behovet av en bostad till det han sa.

Så tycker jag att Reinfeldt borde sagt:

Vi vill att alla som kan arbeta också ska kunna få ett jobb. Få klyftor i vårt samhälle är så stora som mellan den som har arbete och bostad och den som står utanför arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Bostad, arbetsgemenskap och en egen lön det går att leva på innebär makt över den egna vardagen. Att ge fler möjlighet till jobb och bostad i hela landet, är därför en viktig rättvisefråga.

Men det sa han inte. Fast det kommer alltid nya chanser.

46 kommentarer:

Boende i huset sa...

På tal om vad som borde sägas och göras...

Hur rimmar detta med din kollega P-O Brogrens ombildningsinblandning i Danderyd? Borde inte P-O stängas av?

Som bekant stödde han och rekommenderade sin son att ombilda. Är det inte ett fall av policybrott som föranleder uteslutning / avsked?

"Hyresgästföreningen i Stockholm ville stänga av en förtroendevald i Stockholm som röstade ja vid en köpstämma. Motiveringen var att förtroendevalda bör företräda hyresrätten, inte bostadsrätten. Vad tycker du, kan man vara aktiv i Hyresgästföreningen och ändå förespråka ombildningar?

Hyresgästföreningen har sedan 2007 en policy som gäller vid ombildningar för anställda och förtroendevalda. De får ”inte medverka aktivt på något sätt och inte rösta ja vid förfrågan”. Om ombildningen trots det går igenom är det acceptabelt att köpa lägenheten, men du får alltså inte ha röstat ja vid köpstämman."

http://www.hemhyra.se/Debatt/Sidor/St%C3%A4ng-av-f%C3%B6rtroendevalda-som-vill-ombilda.aspx

Anonym sa...

"Diego Sastre och sambon bytte till större lägenhet hos sin värd när sonen Julian, i dag 4 år, krävde mer plats. Nu väntar familjen på att få flytta in i en nybyggd bostadsrätt som ska stå klar nästa år.

– Vi har trivts bra, men det är inte roligt när hyran höjs varje år. Nu får vi billigare månadsavgift och förhoppningsvis är skolorna bättre i det nya området."

http://www.hemhyra.se/Sidor/Har-flyttar-hyresgasterna-snabbast-ut.aspx

Barbro Engman sa...

Boende i huset, jag tycker uppriktigt sagt att det är otroligt löjligt att hela tiden sprida uppgifter om PO Brogren och hans son. Hans son kan ju inte hålla på att skriva på min blogg hela tiden och tala om att han är en vuxen person som inte fått några råd av sin far att ombilda.

Barbro Engman sa...

Det var väl trevligt för Diego Sastre att han är nöjd. Jag jobbar, i likhet med regeringen, för att hyresrättens ställning ska stärkas så att vi som tycker att hyresrätten som boendeform är toppen ska få lika bra villkor som den som regeringen har gett bostadsrätterna. För inte menar du väl att landets 1,7 miljoner hyreslägenheter ska raderas ut? Det är många många som valt att bo i hyresrätt med vilken rätt kan man rösta bort det valet? Valfrihet är väl inget som bara ska tillkomma de som vill bo i bostadsrätt.
Ibland är det väldigt svårt att förstå poängen men den del kommentarer.
Det spelar ingen roll om vi får en ny regering, att bostadsbristen bara växer och växer eller något annat så finns det uppenbarligen kommentatorer som inte kan skriva om något annat än sin egen ombildning. Det går ju att köpa en bostadsrätt också.

Boende i huset sa...

Barbro Engman sa...
Det var väl trevligt för Diego Sastre att han är nöjd. Jag jobbar, i likhet med regeringen, för att hyresrättens ställning ska stärkas så att vi som tycker att hyresrätten som boendeform är toppen ska få lika bra villkor som den som regeringen har gett bostadsrätterna. För inte menar du väl att landets 1,7 miljoner hyreslägenheter ska raderas ut? Det är många många som valt att bo i hyresrätt med vilken rätt kan man rösta bort det valet? Valfrihet är väl inget som bara ska tillkomma de som vill bo i bostadsrätt.
Ibland är det väldigt svårt att förstå poängen men den del kommentarer.
Det spelar ingen roll om vi får en ny regering, att bostadsbristen bara växer och växer eller något annat så finns det uppenbarligen kommentatorer som inte kan skriva om något annat än sin egen ombildning. Det går ju att köpa en bostadsrätt också.
..............

Mest det att Diego vittnar om det vi alla vet. Hyresrätten är dyr och underhållet eftersatt.

Trots.. eller på grund av - HGF ansträngningar låter jag vara osagt.

Nu är boendeformerna mer blandade i Stockholm - och det är väl bra?

Och trots att du Barbro menar på att hyresrätten är guds gåva till människorna så vill folk ombilda. Trots att ni säger nej och stämmer dem i Tingsrätten för deras beslut.

Flera inlägg har ju vittnat om och bevisat att ni farit med osanningar och lögner om ombildningarna... något ni nu vägrar stå för.

Det var DET som var poängen kära Barbro...

Anonym sa...

Det som sägs i Regeringsförklaringen om hyresrätten är...

Sid 9
http://www.svd.se/multimedia/archive/00632/L_s_hela_regeringsf_632633a.pdf

"Fler bostäder behöver byggas och hyresrättens ställning stärkas.
Fler bostadstillfällen, inte minst för unga, skapas genom att
uthyrning av privatbostad stimuleras."

Om bostäderna skall vara just hyresrätter kan man ju fråga sig. HGF och alla andra vet att hyresrätten är dyrare att bo i öfr de boende än bostadsrätter... och det gäller både gamla och nybyggda sådana.

Vill folk verkligen ha dyrare boende kan man fråga sig?

mnje... tror mest analysen är att HGF vill behålla sin makt - det är där skon klämmer. Det är därför det är så fixerat på hyresrätter som lösning på bostadsbristen.

Barbro Engman sa...

Jag har full respekt för att människor vill bo på olika sätt. Jag tycker därför att vi som anser att hyresrätten just är Guds gåva till mänskligheten också ska mötas med samma respekt för vårt val.
Jag skriver vem jag är och jag står för mina åsikter till skillnad från den absoluta majoriteten av de som kommenterar som gömmer sig i anonymitetens härliga ensamhet och därför kan skriva vad attan som helst utan att behöva stå för det. Jag tycker att det är fegt och tröttsamt.
Vi har sedan länge haft olika boendeformer. Utmärkt bra. Men även de mest inbitna anhängarna av bostadsrätter måste väl hålla med om att livet var betydligt enklare på den tiden människor som ville bo i bostadsrätt köpte sig en sådan och den som ville ha en villa gjorde likaledes osv. Men så infördes Margret Thatcher "Right to buy" politik även här. Inte överallt, långt därifrån, men i Stockholm är det en politisk driven process som saknar motstycke i andra kommuner.Och då förmodades de som valt att bo i hyresrätt att lugnt och stilla offra sitt eget val därför att de har grannar som visserligen vill bo i bostadsrätt men som inte kan tänka sig att köpa en till marknadspris utan vill köpa när det är billigt att köpa. Visst de som inte vill ombilda får bo kvar, ofta väldigt oönskade, och de får de grannar som röstat ner de till hyresvärd. Det kan väl inte vara så himmelens svårt att se att det skapar konflikter.
Att beskriva hyresrätten på det sätt du gör stämmer dessutom inte med verkligheten.
Jag fattar inte varför ni läser min blogg och ständigt irriterar er på att jag gillar hyresrätten och tänker slåss för den när ni ogillar hyresrätten och inte tänker slåss för den.

Anonym sa...

Men det är väl ingen som behöver offra sitt val att bo i hyresrätt. Alla har ju rätt att bo kvar som hyresgäster hos bostadsrättsföreningen. Det är ju inget nytt. Ombildningar skedde i Sverige redan före Thatcher, vad jag vet.

Barbro Engman sa...

Om du läste vad jag skrev så skrev jag just att man får bo kvar men man får sina grannar som hyresvärd vilket många tycker är problematiskt. Männsikors val kanske inte bara handlar om att få bo i hyresrätt utan också om att man vill ha en kunnig och duktig hyresvärd.
jag säger inte att alla böstadsrättsföreningar är usla hyresvärdar men en del är det absolut.

Det förekom säkert ombildningar tidigare men de tog ordentlig fart när i samband med förra valet när alliansen gick ut med brev och lovade att alla som ville skulle få köpa därmed inleddes omfattande ombildningspolitik i Stockholm

Oroad medlem Södermalm sa...

"Och då förmodades de som valt att bo i hyresrätt att lugnt och stilla offra sitt eget val därför att de har grannar som visserligen vill bo i bostadsrätt men som inte kan tänka sig att köpa en till marknadspris utan vill köpa när det är billigt att köpa. Visst de som inte vill ombilda får bo kvar, ofta väldigt oönskade, och de får de grannar som röstat ner de till hyresvärd. Det kan väl inte vara så himmelens svårt att se att det skapar konflikter. "


Just den där dåliga relationen mellan (av er sk) "resthyresgäster och de som köper är något NI skapat.

Hyresgäster är de bästa kunder en bostadsrättsförening kan HA!

Speciellt nu med Stockholmsmodeller, lägestillägg och allmännyttans nya roll.

Det är NI Barbro som polariserar och ställer grannar mot varandra. Ni hetsar med "rädda-gäng" och Stämningar i tingsrätterna.

Ni tillochmed går ut med direkt felaktiga påståenden om hur olika lån kostar vid olika räntelägen och att allmännyttan är en bättre förvaltare än privatvärdar/bostadsrättsföreningar.

Och allt kokar ner i er maktbas och önskan att vara "herrar på täppan". I samma andetag ställer ni grannar mot varandra och skapar osämja.

det känns inte schysst...

Och snälla - erkänn att du åtminstone VET att det är dyrare att bo i hyresrätt.

Anonym sa...

Ja, Babsan - det är som "oroad medlem södermalm" skriver.
Det är i mångt och mycket HGF som skapar hätsk stämning när ni åker ut i kvarter efter kvarter och hetsar grannar mot varandra.

Jag vet att Region Stockholm visat röda siffror i miljonklassen flera år, men någon måtta på paniken får det vara. När Terje och flera vänsterpolitiker försökte ta sig in på köpstämmor är det bara för mycket.

Anonym sa...

Varför kan inte ni bostadsrättsivrare skaffa en egen blogg? Tror ni på någon form av uttjatningsstrategi? Det blir lite jobbigt när ni skriver samma saker hela tiden. Ni är så förutsägbara. Om vi nu får en regering som rätar till orättvisan mellan upplåtelseformerna så är ju det bra - eller vad tycker ni?
Maggan

Lena sa...

Anonym sa...
Varför kan inte ni bostadsrättsivrare skaffa en egen blogg? Tror ni på någon form av uttjatningsstrategi? Det blir lite jobbigt när ni skriver samma saker hela tiden. Ni är så förutsägbara. Om vi nu får en regering som rätar till orättvisan mellan upplåtelseformerna så är ju det bra - eller vad tycker ni?
Maggan
----------

Bara för att HGF vill tiga bort sina misstag betyder det inte att vi drabbade av övergreppen kommer att göra det.

Hoppas att tingsrätterna och stadshuset agerar resolut mot HGF cyniska och giriga strategi.

// Lena

Anonym sa...

Tja

Då har bostadspolitiken och hyresgästerna i stort sett lyst med sin frånvaro både i valrörelsen och i regeringsdeklarationen. På vilket sätt har egentligen hyresgäströrelsen försökt påverka åt ett annat håll, annat än i begränsade frågor? I sitt bejublande av Odell?

Anders T

farbror Frej sa...

"Hyresgäster är de bästa kunder en bostadsrättsförening kan HA!"

Man undrar ifall det ligger någon tankeverksamhet bakom, innan kommentarer som ovan skickas in. Eller är det ENBART knäreflexen som jobbar? ;-) Tänk efter först.

Om resthyresgästen flyttar kan föreningen, efter en smärre lägenhetsuppsnyggning, sälja för exempelvis 1.5 miljoner. Plus att man får in en ny betalande medlem som avlastar med sin andel till gemensamma fastighetsrelaterade lån och utgifter.

Om resthyresgästen istället bor kvar får föreningen in exempelvis 3000 kr i hyra. Hur lång tid tar det då att få in 1.5 miljoner via en hyra på 3000 kr/mån? Jo, över 4 decennier.

"Ni tillochmed går ut med direkt felaktiga påståenden om hur olika lån kostar vid olika räntelägen..."

Jag rekommenderar ett besök på hemnet.se. Välj ut ett objekt och klicka "boendekostnad" och banken "SEB". Där kan man lattja lite med räntelägen och amorteringstider fram och tillbaks. Svart på vitt så att säga.

"Och snälla - erkänn att du åtminstone VET att det är dyrare att bo i hyresrätt."

Varför känns det så viktigt att HGF:s förbundsordförande ska erkänna det ena eller det andra? DU anser veta besked - räcker inte det i just DITT liv?

farbror Frej sa...

"Ja, Babsan - det är som "oroad medlem södermalm" skriver."

Kan ni inte lägga av "Babsandet" på den här bloggen? Se till att ge (och därmed få) lite respekt via genomtänkta argument istället. Ska det vara så jäkla mycket begärt? [sic!]

Anonym sa...

Barbro, att du står ut med alla de barnsligheter som framställs på bloggkommentarerna. Det är bara upprepningar av trångsynta människor som styrs av egennytta och pöbelmentalitet. Att få sådana människor att lyfta blicken en aning torde vara omöjligt. Att då ge dessa, som trots allt utgör ett fåtal människor, ett forum är bortkastat.

Stäng därför ner din kommentarfunktion och hänvisa de personer som idag ägnar sig att skriva dessa trångsynta inlägg till något annat forum. Jodå, du kommer få kritik av dem för att du tystar kritiker, feg etc mm. Men väg då värdet av det mot att vi andra som oftast läser din blogg med uppskattning. Jag kan inte se värdet av du ger dessa personer en anslagstavla för infantila kommentarer.

Eller så gör Du så att du bara låter publicera renodlade kommentarer som direkt berör det du skrivit på bloggen. Gör det idag!

E. konom 1 sa...

Fabror Frej

Tillåt mig att rätta upp din tankevurpa :)

Alla vet, nu även du, att det kostar mellan 350-500 kr att driva en kvadratmeter hus i stockholm per år.

I hyra för samma kvadratmeter får man mellan 1000 - 1300 kr per år.

Alltså mellan 500 - 1000 kr i intäkt per kvadratmeter.

Exemplet ovan för en vanlig hyresrätt. Skulle man titta på en hyreslokal är det ännu större marginal.

Alltså överstiger vida intäkterna kostnaderna för en hyresrätt.

Säljer man samma hyresrätt så kan man naturligtvis frigöra kapital och eller amortera sina lån, men det är en dålig affär eftersom man har bättre avkastning på sina pengar när det är hyresrätt.

När fick du 50% ränta på ditt sparkonto senast?

Ortsher sa...

Fabror Frej

-------
"Och snälla - erkänn att du åtminstone VET att det är dyrare att bo i hyresrätt."

Varför känns det så viktigt att HGF:s förbundsordförande ska erkänna det ena eller det andra? DU anser veta besked - räcker inte det i just DITT liv?
----------

Det är viktigt att vara i samklang med verkligheten.

Vi har alla hört HGF säga att det är farligt, dyrt, fullt med risker, själviskt, egoistiskt etc att bo i bostadsrätt.

En av de absolut viktigaste D-E-L-A-D-E argumenten är kostnaden för boende.

Den är dyrare för hyresrätten och för hyresgästen. Det har HGF, SABO och FAstighetsägarna gång på gång konstaterat.

Så jag undrar egentligen vad som är så fint med hyresrätten? Eftersatt underhåll, Dyr boendeform, få eller inga påverkansmöjligheter..

Man få allt som oftast känslan av att hyresgästerna är till för HGF... och att det är därför hyresrätten finns. Den hjälper till att betala löner för HGF kansliet..

För billigare, bättre, mer välskött, mer demokratisk är den INTE.

slut - frågor på det Frejjan?

Barbro Engman sa...

Ortsher, vilket monumentalt förakt för människor du uppvisar. Skulle nära 3 miljoner hyresgäster bo i sina hyresrätter bara för att vara medlemmar i Hyresgästföreningen. Du har verkligen ingen som helst tilltro till människors förmåga att tänka alldeles själva.

Ögonvittne i en av HGF stämd förening sa...

Barbro Engman sa...
Ortsher, vilket monumentalt förakt för människor du uppvisar. Skulle nära 3 miljoner hyresgäster bo i sina hyresrätter bara för att vara medlemmar i Hyresgästföreningen. Du har verkligen ingen som helst tilltro till människors förmåga att tänka alldeles själva.
..........

Barbro - det är skillnad på hyresgäster i allmänhet och dina medlemmar.

Om det kommer som en nyhet att sverige är ett svårt socialiserat samhälle där staten ger och tar så är jag ledsen.

Det är strukturer som byggts upp, i detta fall hyresstrukturer, där folk vallas runt som byggstenar.

Nu ändras detta och folk vaknar upp och känner att de kan fatta egna beslut och bestämma själva.

Och ja - vi förstår att det är jobbigt för HGF.

Men stämma bostadsrättsföreningar? och hitta på fakta om dem? Och hetsa grannar mot varandra i bostadsområdena?`

DET borde ni hålla er ifrån och vara bättre än..

farbror Frej sa...

"Vi har alla hört HGF säga att det är farligt, dyrt, fullt med risker, själviskt, egoistiskt etc att bo i bostadsrätt."

Jag tror aldrig att jag läst något negativt från HGF om bostadsrätter som är byggda att vara bostadsrätter från början. Det är ombildningsraseriet som är problemet. Köerna för HR ökar samtidigt som hyresrättsbeståndet stadigt minskar. Och bostadslösa unga vuxna hänvisas till hemmaboende eller hyrestanter. Långsiktigt hållbart?

Att ett BR-köp i Stockholm år 2010 sedan medför ett ekonomiskt risktagande, kan man heller inte förneka, såvida man inte levt under en sten. Googlesök exempelvis på två rykande aktuella bostadsartiklar:

"Därför kan rallyt med bopriser totalkrascha" (Expressen 101007)
"Bostadsbankomaten lika viktig som regeringens skattesänkningar" (DI 101005)

Verkligheten hälsar på sa...

1. "Köerna för HR ökar samtidigt som hyresrättsbeståndet stadigt minskar. "

Skall vi alltså ha kvar hyresrätten av nostalgiska skäl? Den är dyr - fattat det.

2. "Att ett BR-köp i Stockholm år 2010 sedan medför ett ekonomiskt risktagande, kan man heller inte förneka, såvida man inte levt under en sten."

Sedan 1996 har bostadsrätterna ökat i värde 200%. Bara under de senaste 12 månaderna med +11% i riket. BARA om man tittar på de 3 senaste månaderna hittar man +-0%

Sluta fantisera Frejjan.

Slutligen.

Vad är det som är så bra med hyresrätten? Undvik inte sakfrågan!

Anonym sa...

Hej Babsan!
HGF har gjort en prisjämförelse mellan hr och br, där ni kom fram till att br är billigare.
Ni tog tyvärr bort den från er webbplats. Kan du se till att den läggs ut igen? Tror det skulle vara jättebra för personer som funderar på att ombilda!

Tack på förhand, Babsan!

Barbro Engman sa...

Jag vet inte vem Babsan är, ingen kallar mig någonsin Babsan utom du som väl tycker att du en sjusärdeles lustigkurre eller vad du nu tycker att du är. Det är vart fall väldigt fjantigt.Vill du att någon ska ta dig på allvar så borde du väl måna dig om att framstå i mindre löjlig dager än du gör.
Egentligen borde jag väl strunta i dina kommentarer och lyda råden från de som tycker att det är för många infantila kommentarer och stänga kommentatorsfunktionen. Men jag har ett väldigt stort hopp om mänskligheten så än ger jag inte upp försöken att få till stånd en vettig debatt.
Men du kan helt glömma att jag skulle göra något annat än att stå upp för hyresrätten och hyresgästerna. Så du kan spara lite på din dyrbara tid i dessa stressiga tider genom att ägna dina krafter åt något annat.
Vi har varit till Anders Borg och meddelat att han bör rätta till skatteorättvisan gentemot hyresrätten. Det hoppas jag att de gör nu när Reinfeldt i regeringsdeklarationen säger att "Hyresrättens ställning ska stärkas". Där är vi på samma sida Reinfeldt och jag.

Anonym sa...

Man kanske skulle gå till Reinfeldt och be de ändra reglerna för ombildning också?
Vill mer än hälften köpa så blir det så...alltså 51%, tycker jag skulle vara mer rättvist än som det är nu!

Barbro Engman sa...

Anonym, du får väl gå till Reinfeldt med vad du vill. Vi lever i en demokrati där det är tillåtet att både slåss för att stärka hyresrätten och slåss för att allt ska ombildas.

farbror Frej sa...

"Vill mer än hälften köpa så blir det så...alltså 51%, tycker jag skulle vara mer rättvist än som det är nu!"

Rättvist säger du - men är det föreningsekonomiskt klokt och långsiktigt?

Om endast 51% ska lånebetala för övertagandet av samtliga lägenheter (sina egna inklusive resthyresgästernas) så DUBBLERAS ju nästan kvadratmeterkostnaden jämfört med idealet 100% anslutning. Färre medlemmar får bära hela kostnaden.

Dessutom blir det färre motvilliga medlemmar att besätta styrelseuppdragen till.

Aningslösheten är skrämmande - eller om den nu är cyniskheten. Typ "jag vill ju bara sälja och flytta, så jag bryr mig inte."

farbror Frej sa...

E.konom 1: "Alltså överstiger vida intäkterna kostnaderna för en hyresrätt."

Annars brukar det heta att uthyrning av bruksvärdesreglerade lägenheter är en ren förlustaffär.

Men OK - mitt argument är ändå att föreningen får in (nästan) lika mycket via månadsavgiften, när någon köpare tar över efter den utflyttande resthyresgästen. Eller hur? Om hyran var 2400kr för lilla ettan så är det inte ovanligt att månadsavgiften för den inflyttande köparen sätts till exempelvis 1800kr.

En diff på endast 600kr plus i detta exempel - MINUS utgifter för den service och underhåll som resthyresgästen har rätt att förvänta sig. Men som den övertagande köparen/medlemmen själv får bekosta ur egen plånbok.

Så tankevurpan står du nog själv för - bäste "E.konom". Tänk till ett varv extra nästa gång.

Anonym sa...

Farbror Frej;
ALLA som till dags datum ombildat har gjort en fantastisk affär.

Sedan tycker jag att alla själva får bestämma när de vill flytta utan att det sitter farbror frejare och tycker att det är cyniskt.

Sanningen är ju att du missade din chans eftersom du inte ombildade. Men du flyttade ju ändå hur tänke du då? Var det cyniskt?

mvh
Jonas

farbror Frej sa...

Jonas: "ALLA som till dags datum ombildat har gjort en fantastisk affär."

Ju längre tid en boprisstegring brantare än realöneutvecklingen hålls vid liv - ju större är risken att nytillkomna och kommande bolånare ska drabbas av bakslag och långsiktigt sjunkande bopriser. Detta kan bevisas med inflationsjusterad statistik världen över, sett på 50-100 års sikt.

Men även om man håller sig till de senaste 15 åren så handlar det oftast om låsta värdeökningar på pappret, i så motto att de antingen bor kvar eller flyttar till ny köpebostad inom samma boprisstegrade kommun.

Visst kan man "låna på värdeökningen" för att få loss pengar till konsumtion. Men särskilt smart är det ju inte. Dels kan bostadsvärdet sjunka under den uppskruvade belåningen, vilket kan få banken att tvångsförhandla om lånevillkoren. Dels kan man råka ut för värsta skattesmällen OM man helt enkelt tvingas sälja p.gr.a av skiljsmässa, arbetslöshet e.dyl.

Googla "Bostadsbankomaten lika viktig som regeringens skattesänkningar" samt "Svenskarna spelar på börsen i stället för att amortera".

farbror Frej sa...

Jonas: "Men du flyttade ju ändå hur tänke du då? Var det cyniskt."

Nej, min flytt möjligjorde att lägenheten kunde säljas till marknadspris - till föreningens fromma. Till skillnad från när en medlem säljer och en annan nytillkommen flyttar in. Det tjänar inte föreningen ett dugg på. Tvärtom så är den nye medlemmen troligen ännu högre och räntekänsligare bostadslån med sig i bagaget. Ett låneekonomiskt starkare stötteben (= medlem) byts alltså ut mot ett låneekonomiskt svagare och räntekänsligare. Till slut kollapser ju pyramidspelet under sin egen tyngd.

En ogenomtänkt klyscha i sammanhanget är den alltid kommer att finnas "rikt folk med pengar" som vill köpa. Visst - men de är för få och oftast för kräsna. De är dessutom långt ovilligare att "kasta goda pengar efter dåliga" i samma ögonblick som prisutvecklingen backar. Spiken i kistan är dock att de mer sällan söker bostad utifrån en bostadslös livssituation.

Anonym sa...

Googla "barbro engman lön" farbror frej- där har du svaret till hgf hårda bekämpande och fabricerande av fakta vid ombildningarna. Pengar och makt förför

farbror Frej sa...

Jag förstår inte det utpekade sambandet mellan ordförandelönen och "fabricerandet av av fakta vid ombildningarna". Hur går tankegången egentligen? Menar du att HGF blint och obetänksamt "okynnes-stämmer" för att ro in pengar att bekosta de höga lönerna? Det vore en tämligen obegriplig strategi.

För det första så vinner man inga juridiska mål genom att ånga på "blint och obetänksamt". Även till synes säkra mål KAN ju slå slint. För det andra så innebär ett juridisk seger inte att föreningen plötsligt ska betala ett ekonomiskt skadestånd till HGF. Den förlorande parten betalar rättegångskostnaderna - visst, och man får rätta sig efter dommen. Men det är väl också allt. Att okynnes-processa mot små nystartade bostadsrättsföreningar är knappast någon inkomstkälla - annat än i din uppretande fantasi.

Vad "fabricerandet av fakta" beträffar så upplevde jag raka motsatsen när fastigheten där jag bott i över 17 år skulle ombildas. Mest en massa överdrifter och utlämnande av allt som kunde peka emot ett köp.

Som medlem betalar jag för övrigt 80 spänn i månaden. Det är något mindre än vad min hemförsäkring kostar. Jag gör en cost-benefit analys och anser mig myndig nog att fatta beslutet att det kan vara värt pengarna. Vem annars ska fatta detta beslut? Ska DU tala om för mig hur jag ska spendera mina pengar?

Till sist tycker jag att 70-80K gott kunde räcka som årsinkomst. Men det är en helt annan femma. Jag undrar osökt hur mycket VD:n för SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum med över 6000 BR-föreningar och 20000 bosparare som medlemmar) egentligen tjänar på ett år. Men det är väl en helt annan femma det också.

Boende i Skottet sa...

Det faktum att medlemmarna har inget inflytande på lönebildningen i HGF är oroande.

Speciellt som lönerna i toppen på HGF ligger nästan dubbelt över vad exempelvis lika stora fackföreningar betalar sina ordförande.

Sedan har Brbro en fallskärm på 90% av sin lön i 2 år. Pampfasoner?

Stämningarna är en annan sak Frejjan. Vi kan bara notera att de två första mot ånghästen och lådkameran blev STORSTRYK för HGF. Klantigt? - JA! Polistiskt motiverad... sannolikt ja

Dåligt förberedda mål och man stämde mot sin egen rekommendation när man satt med som remissinstans och skrev lagen. Vådligt - ja!

Därtill kan man ju notera att medlemmarna i Skottet samlade in namn och protesterade mot styrelsen för region Stockholm. Skriftligen. och med emfas! Var det 75-80% av medlemmarna som skriftligen protesterade?

Det bara negligerades. Passade inte doktrinen?

Poängen är att HGF kallar sig "folkrörelse" men i allt vesäntligt är det pampfasoner, medlemsdistans, politisk doktrin.

Det kommer inte att hålla. Okynnesstämningarna mot ombidlningarna och nu även bevis för att man hittat på fakta och medvetet räknat fel är spiken i kistan.

farbror Frej sa...

Bäste "Boende i Skottet".

Nu har du, med flera, drivit era punkter ett antal gånger på denna blogg. Jag tror att vi har fått med allt vid det här laget. Ingentint nytt har tillkommit vad jag kan se. Nu är det kanske dags för dig att gå vidare?

Drabbad i skottet sa...

farbror Frej sa...
Bäste "Boende i Skottet".

Nu har du, med flera, drivit era punkter ett antal gånger på denna blogg. Jag tror att vi har fått med allt vid det här laget. Ingentint nytt har tillkommit vad jag kan se. Nu är det kanske dags för dig att gå vidare?
----------

Nej - så länge galenskapen och kränkningarna av medlemmarna fortgår så skall byket tvättas offentligt.

Det som skedde i skottet borde föranleda att styrelsen för Stockholmsregionen inte får ansvarsfrihet. SÅ illa är det.

Anonym sa...

Jag håller med farbror Frej helt och hållet till 100%. Det är en fruktansvärt tjat om Skottet. Lägg ner det, vi har fått nog av detta upprepande av vad den boende i Skottet tycker. Det finns helt säkert andra uppfattningar om hur det gått till i Skottet som inte kommer fram.
Dessutom har väl Barbro Engman inget med Skottet att göra. Hon har inte stämt någon eller varit inblandad i några beslut som rör Skottet.

Anonym sa...

Tänk att det ska vara så svårt att förstå det här...om vi inte har några hyresrätter kvar, vad gör vi då med den så viktiga mobiliteten på arbetsmarknaden? Vem kan flytta till en ny stad, till ett bättre jobb (eller till ett jobb över huvud taget) om det inte finns någonstans att bo? Sitter du med en bostadsrätt du måste sälja för att få loss pengar till att köpa en ny så vill det till att du bor i en attraktiv kommun i ett attraktivt läge, annars är ju ditt "klipp" mest i din egen fot och inte på ditt bankkonto. Utan hyresrätter kommer landet att stannat. Det är inga problem att det byggs bostadsrätter, småvillor, jättevillor eller slott - problemet är att det inte byggs tillräckligt många hyresrätter. Stockholm är ju ett praktexempel: Hur många år måste man stå i kö för att få en hyreslägenhet i Stockholm? 20 år? Det är ju inte så lyckat om jobbet ligger i Stockholm och du bor utanför en 10-15 mils radie, eller?
Vi behöver blandade upplåtelseformer av en mängd olika skäl, men ett viktigt skäl, som borde tilltala även alliansens tillskyndare är ju för arbetslinjens uppfyllande. Flytta till jobben, men bo i tält? Är det framtidens paroll?

Farbror Frej: Jag instämmer med i stort sett allt du säger.
Barbro: Jag beundrar ditt tålamod med vissa kommentarer...

Anders L

Anonym sa...

Anders L
Hela ditt inlägg går bort pga inledningen. Menar du att hyresmarknaden i stockholm gynnar inflyttande och rörlighet och mobilitet hehe kul.
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Farbror Frej
Ditt svamel om husprisökningarna är just bara svamel. Det är ungefär som att säga vi har kommit långt i högkonjungturen nu blir det snart lågkonjungtur. Jovisst men när???? 1år 5år 100år? Dessutom har vi ju nu faktiskt kommit långt i lågkonjugturen och borde närma oss högkonjungtur och ÖKADE bopriser eller?

Sedan har du rätt i att alla inte har realiserat sina pengar men väldigt måga har gjiort det bla jag.


Men det handlar inte om att ha skrapat ihop några hundratusen i madrassen eller i bankboken (som du. Det handlar om segregation.

Jag tror att alla kan se att samhället blir mer och mer segregerat. Bor du i hyrresrätt och inte äger ditt boende kommer det bli ganska tufft framöver.

Just därför tycker jag att det är tråkigt att toppen av HGF skor sig på ekonomiskt svagare människor.
Men det välkomnar du eller?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Men Farbroj Frej jag håller faktiskt med dig om att det börjar bli tjatigt om Skottet

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas, du är också tjatig!

Anonym sa...

Ledsen men det är också meningen.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@Jonas:
Läget i Stockholm är ju katastrofalt, men hur många tusen hyresrätter har gjorts om till bostadsrätter de senaste åren? Du kan väl inte påstå att det har gjort det lättare precis? Sista siffran jag hörde är att det tar ca 20 år i Stockholms bostadskö innan du får en lägenhet. Byggs det inga hyresrätter och utförsäljningshysterin fortsätter ser vi snart kötider på 30-40 år istället. Det gynnar definitivt inte mobiliteten.
Sen ska vi ju inte glömma att Sverige består av rätt mycket mer än Stockholm...

/Anders

Anonym sa...

Re Anders Jag är för marknadshyror samt att släppa andrahandsmarknaden fri.

DET SKULLE HJÄLPA! Mer skulle byggas och köerna går ner; Oslo är en ledstjärna.
Mvh
Jonas