11 oktober 2010

Ett tips till Schlingmann

Regeringen har fått en propagandaminister, en PR-general. Eller som det egentligen heter, en statssekreterare med ansvar för kommunikation.

Meningen är att denna PR-minister, Per Schlingmann, ska bibringa det svenska folket den rätta uttolkningen av regeringens politik så att saker och ting inte missförstås och uppfattas som negativt när det i själva verket ska anses vara positivt.

Jag har ett tips till Per Schlingmann som börjar sitt nya jobb idag.

Hittills har man ju kunnat misstänka regeringen för att missgynna hyresrätten till förmån för det ägda boendet. Det blev alltmer förmånligt att köpa och äga hus och bostadsrätt under regeringen Reinfeldts första mandatperiod. Man satsade också mängder av politisk energi på införandet av ägarlägenheter medan hyresrätten kom alltmer i skymundan och omtalades med negativa förtecken.

Nu skriver regeringen i regeringsförklaringen att: "Hyresrättens ställning ska stärkas."

Detta är utomordentligt bra och de cirka tre miljoner som bor i hyresrätt klappar förväntansfullt i händerna.

Det är nu statssekreterare Schlingmann kommer in i bilden. Om hyresgästerna verkligen på riktigt ska uppfatta att regeringen bytt fot och numera vill stärka hyresrätten måste det givetvis synas.

Det bästa sättet är så klart att genomföra en skattereform för hyresrätten, miljöpremie till miljonprogrammet och ge sig på den bristande konkurrensen i byggsektorn.

Men en PR-sinnad person kan dessutom förstärka de skarpa åtgärderna med en förändrad retorik som annars leder tankarna fel och kan ge intryck av att regeringen inte vill stärka statusen för hyresrätten.

Då måste Schlingmann ge sig i kast med begreppet boendekarriär. Detta begrepp bör helt utmönstras och ersättas av ord som börjar med val, valfrihet, valmöjligheter men gränser går förstås vid ord som valtaktik eller valfläsk.

I Svenska dagbladet i dag finns en debattartikel med rubriken ”Sluta misskreditera hyresrätten”. Där skriver jag, Kurt Eliasson, SABO, och Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna, om detta ämne. Läs den här.UPPDATERAD: Bostadsminister Stefan Attefall svarar på debattartikeln i SvD här.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Boendekarriär är väl inte bättre eller sämre än en karriär på arbetsmarknaden?

Klart vi vanliga svenskar vill göra boendekarriär och bo bättre och bättre likafult som vi vill ha mer i lön och bättre jobb.

Välkomnen till 2000-talet HGF!

Mvh
Jonas

Anonym sa...

HOPPSAN EN FÖRSTA REEAKTION PÅ STOCKHOLMSMODELLEN.

Läs på www.di.se

Privatvärdar vill chockhöja hyrorUppdaterad 2010-10-11 15:22

Fastighetsägarna föreslår att hyrorna höjs med minst 1,9 procent i Stockholm nästa år. I Stockholms innerstad rekommenderas höjningar på uppemot 5,5 procent. Hyresgästföreningen anser att det är mycket.

De privata fastighetsägarna, som Fastighetsägarna representerar, får i år för första gången förhandla om hyrorna. Tidigare sköttes hyresförhandlingarna av de kommunala bostadsbolagen

GRATTIS STOCKHOLM?

Ombilda om ni kan
mvh
Jonas

Anonym sa...

Äsch, inte ska man tro allt vad tidningarna skriver. Det blir nog bra. Jag har bott i innerstan hela mitt vuxna liv och det har aldrig blivit några hyreshöjningar att tala om. Jag litar på Hyresgästföreningen, inte på Dagens Industri. De försöker bara sälja lösnummer.

Drabbad av HGF sa...

Anonym sa...
Äsch, inte ska man tro allt vad tidningarna skriver. Det blir nog bra. Jag har bott i innerstan hela mitt vuxna liv och det har aldrig blivit några hyreshöjningar att tala om. Jag litar på Hyresgästföreningen, inte på Dagens Industri. De försöker bara sälja lösnummer.
---------

Eller så läser du in dig på verkligheten? Hittills har man fått ca 3% höjning om året eller runt 9% på 3 år.

Nu flyttas positionerna fram till uppåt 5% om året. Grattis.

Och läs på - för nu kommer marknadshyrorna... åh förlåt "Hyrorna som bygger på de boendes värderingar" (dvs: bra läge, centralt, högt i tak, nära till transporter och nöjen).

Har du inte känt av höjningarna hittills så kommer du att göra det nu. Smaka på +5% om året de kommande 5-10 åren.

Ombilda ni som kan!

Anonym sa...

Jonas, en vädjan. Kan du inte lägga ner dina eviga kommentarer på den här bloggen.Vi vet att du vill att hela Sverige ska bo i bostadsrätt. Snälla, snälla,snälla använd din tid till något bättre och låt oss slippa dina dagliga kommentarer.
Pelle

Anonym sa...

Det är väl inget konstigt i att fastighetsägarna kräver hyreshöjningar, det har de jämt gjort och de har aldrig fått det de begärt.
Pelle

Anonym sa...

Det är faktiskt bruksvärdet som gäller. Läget spelar ingen roll. En trea i Ljusdal har samma hyra som en trea i Vasastan. Så har det alltid varit. Det kommer inte ändra sig över en natt. Om fyra år är det val igen, dessutom.

Vad vet Dagens Industri om det här egentligen? Inte ett smack.

farbror Frej sa...

Jonas: "Klart vi vanliga svenskar vill göra boendekarriär..."

Till skillnad från dig så avstod artikelförfattarna från att göra sig till tolk för vad "vi vanliga svenskar" ville och inte ville.

Pudelns kärna i artikeln var istället att regeringen borde hålla sig neutral, och inte styvbarnsbehandla den ena boendeformen till förmån för ett kelgrisande av den andra.

Kort sagt; en neutral spelplan. Ett blygsamt och egentligen ganska rimligt krav, eller hur?

Tindra sa...

Oj oj- alla medlemsvärvare ute på bloggen!
Grabbar läs proppen och sedan om stockholmodellen så klarnar det ÄVEN för er

Boende på södermalm sa...

1. Skillnaden mellan allmännyttans "låga" hyresnivå och privatvärdarnas "höga" nivå kommer obönhörligen att driva upp hyrorna eftersom allmännyttans hyresnormerande roll försvinner

2. Hur skall hgf orka med alla nya förhandlingsparter? Resurserna har ju inte precis räckt till hittills

3. Är det för er mågon skillnad på "efterfrågestyrd hyra", "marknadshyra" och "hyresgästernas värderingar" (centralt läge, nära till nöjen, nära till service, balkong etc- ni vet, efterfrågan)?

4. När nu allmännyttan skall ge avkastning på eget kapital - vem betalar det? Kunderna (hyresgästerna)? Eller någon annan?

5. Varför har lagstiftaren diskonterat stora höjningar och därför lagt in övergångsregler för att hindra FÖR snabba höjningar? Var det bara "på låtsas" tror ni?

Ni kan säkert läsa... - men er analys av verkligheten är usel!

Anonym sa...

Pelle; tråkigt att du inte gillar det jag skriver men jag tänker nog vara kvar ändå. Det är så tråkigt när det bara är anställda i HGF som skriver.

Vad gör du är du medlemsvärvare? Då bör du inte sitta här och skriva utan vara ute och dra in provission.

Bara en person med skygglappar förstår inte att fastigehetsägrnas krav på en höjning på 5.5% är steg ett mot stockholmsmodellens marknadshyra.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas, bor inte du i en bostadsrätt? Varför tycker du att Hyresgästföreningen ska lägga en massa tid på dina frågor om hyror? Du betalar ju inte ens någon medelmsavgift, hur kommer det sig att du tycker att Barbro Engman ska lägga men massa tid på dig? Hyresgästföreningen ska väl lägga sin kraft på de 530 000 medlemarna?
Du kan väl lägga din tid på din bostadsrättsförening istället eller bli medlem så att du kan hävda att det inte är mer än rätt att du ska få del av Hyresgästföreningens tid.
nej jag jobbar inte på Hgf men jag är till skillnad från dig hyresgäst och medlem.
Pelle

Anonym sa...

Hej Pelle
Oj, jag är ledsen jag trodde det var okej för en fd medlemm att kritisera det han tycker är fel. Ledsen det kanske var fel av mig? vill ni bara ha jasägare i er organsiation?

Vidare bor jag i villa

mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas, varje dag är du inne och tycker. Och får du inte svar klagar du. Hyresgästföreningen har över en halvmiljon medlemmar. Vad är det som får dig att tro att det inte förekommer en livig diskussion bland medlemmar, förtroendevalda m fl?. Folk är inte så dumma i huvudet som du tror och folk är inte sådana ja sägare som du tror heller.
Jag förstår att det kan vara svårt att bedöma vad som händer i hgf när man inte är medlem och sitter i en villa och försöker begripa vad som händer.
Så inte behöver du axla ansvaret för att kristisera allt vad hgf gör. Jag lovar dig som den aktiva medlem jag är att diskussionens vågor går höga innan vi fattar beslut.
Pelle

Anonym sa...

Pelle,
Jag tog dig på orden och betaldae in medlemsavgiften till HGF. Nu när jag är medlem IGEN är det okej att jag fortsätter framföra mina egna åsikter och kanske kritisera? Eller är jag diskad för att jag bor i villa?

Vidare tycker eller tror jag verkligen inte att folk är dumma i huvudet och det har jag heller aldrig tyckt. Vad får dig att tro det?


mvh
Jonas