29 oktober 2010

Minister engagemang

Igår kollade jag vad bostadsministern har för sig nu när bostadspolitiken måste fixas till.
Men det var inte så lätt att få någon uppfattning om det. På regeringens hemsida kunde man läsa:

25 oktober – 31 oktober, vecka 43
Måndag 25 oktober
Inga engagemang rapporterade.
Tisdag 26 oktober
Delar ut Stora Samhällsbyggarpriset, Stockholm
Onsdag 27 oktober
Inga engagemang rapporterade.
Torsdag 28 oktober
Inga engagemang rapporterade.
Fredag 29 oktober
Inga engagemang rapporterade.
Lördag 30 oktober
Inga engagemang rapporterade.
Söndag 31 oktober
Inga engagemang rapporterade.

Som väl är står det inte att han saknar engagemang. De har väl helt enkelt inte kommit igång med rapporterandet.

Jag vet i alla fall vad han gjorde igår kl 14.00. Då träffade han mig, Kurt Eliasson SABO:s Vd och Reinhold Lennebo, Fastighetsägarnas Vd. Jag kan också rapporte-ra att han uppvisade ett stort engagemang

Det är längesedan vi hade en bostadsminister. Så man får hoppas att det finns en tanke bakom denna utnämning. För det finns en hel del att kasta sig över.

Bostadsbyggandet exempelvis kan ju inte ligga på så här låga nivåer utan att det får allvarliga konsekvenser för samhällsmaskineriet.

Så vi lanserade givetvis återigen vårt förslag om ”En skattereform för hyresrätten”. Byggandet måste effektiviseras och hur det ska gå till grubblas det på i ett antal ar-betsgrupper bestående av folk från byggsektorn. Det hastar så ett antal konkreta för-slag skulle inte vara i vägen.

Det är många som väntar på att få en bostad, att kunna byta bostad, att kunna byta till ett annat boende, att kunna flytta hemifrån och att kunna flytta till ett jobb.

I trepartssamarbetet (Hyresgästföreningen, SABO, Fastighetsägarna) kan vi göra en hel del för att förbättra boende och vi har också gjort en hel del men vi kan inte trycka på röstknapparna i riksdagen. De knapparna är förbehållna politikerna. Men först av allt måste det komma fram förslag som går att rösta på. Vi väntar med spänning på vad den nye ministern kommer att förelägga riksdagen.

30 kommentarer:

Boende i ett av de drabbade husen sa...

På HGF sida skulle man samtidigt kunna läsa om engagemang?

Typ...?


25 oktober – 31 oktober, vecka 43
Måndag 25 oktober
Stämning av bostadsrättsförening under ombildning. (OCH lyfter ut SKÖN lön på 103.000kr)
Tisdag 26 oktober
Hetsar grannar mot varandra och sprider direkt felaktig information om ombildningar i fastighet i Stockholm
Onsdag 27 oktober
Skickar in litet snitsiga inlagor till tingsrätten med vår alldeles egen tolkning av lagen. NU ska bostadsrättsföreningen få smaka!
Torsdag 28 oktober
Stämning av ny bostadsrättsförening
Fredag 29 oktober
Artikel om rättshaverister i SVD. Det har inget med oss att göra - tror vi(?)
Lördag 30 oktober
Fortsatt kampanj MOT ombildningarna. (Vi han inte med att jobba FÖR hyresgästerna och våra medlemmar idag - heller)
Söndag 31 oktober
Bloggar mot ombildningarna - här skall grannarna få litet att bråka om.

ja?

Anonym sa...

Finns det ingenting annat i ditt huvud än ombildningen i Skottet? Varför tror du att alla i detta land vill höra samma tjat om detta dag efter dag?
Inger

Anonym sa...

Anonym sa...
Finns det ingenting annat i ditt huvud än ombildningen i Skottet? Varför tror du att alla i detta land vill höra samma tjat om detta dag efter dag?
Inger
-----

vad får dig att tro att ovan är skottet?

Kanske det är lådkameran, svärdet, brinckan lehusen, linjalen eller något av alla de andra husen som HGF har smuts-kampanjat i?

Granne till Skottet sa...

Re: Inger

Om du visste hur illa HGF betett sig mot de boende i Skottet så skulle du också skriva om det. Det är inte smickrade för hgf...

Inte minst protesten från alla hgf:are i huset måt hgf stämning av brf föreningen. Det fullständigt sket hgf stockholm i.. - snacka om att man har en skev demokratisyn och stil mot sina medlemmar.

Vad är det för HGF kör med? DDR demokrati?

Anonym sa...

Om ombildningen har gått till på ett korrekt sätt hade väl aldrig hyresgästföreningen protesterat!

Vem, vilka eller vad ska skydda de rättigheter som hyresgäster har mot giriga och inskränkta konsulter, presumtiva bostadsrättsägare?

Läs gärna den frågan en gång till!

Vill man bo i bostadsrätt så finns det enorma bilagor på helgerna i vilka man kan hitta bostäder som är till salu.

Om nu kommunen vill sälja sina bostäder till underpris så kan man inte gnälla på de som köper. Det man kan gnälla över är att politikerna försnillar den egendom som vi skattebetalare varit med att bygga upp under väldigt många år.

Av politiska ideologiska skäl, och inte av företagsekonomiska skäl, säljer politikerna ut allt som går. Inte bara bostäder utan även energibolag, skolor, sjukhus, vårdcentraler mm. Samtidigt som enskilda medborgare får betala priset, antingen genom försämrad service/trygghet eller genom att skattemedel berikar enskilda människor på ett orättvist sätt. Allt medan man sjunger marknadskrafternas lov i tron att den ska lösa alla problem, halleluja...

Anonym sa...

Granne till,Skottet,"Om du visste hur illa HGF betett sig mot de boende i Skottet så skulle du också skriva om det. Det är inte smickrade för hgf..."
Jag har också varit inblandad i det ombildningselände som politikerna i Stockholm utsatt sina medborgare för.En sak vet jag. Det är oftast inte organisationer som beter sig illa. Det är enskilda personer. Det finns de som bråkar och utsätter andra för en massa konflikter både bland ombildningsivrarna och bland de som vill fortsätta att vara hyresgäster.De sprider rykten och skapar sanningar så till slut vet ingen vad som är sant eller inte.Det finns de som är så sugna på att göra ett klipp så de är beredda att gå över lik för att få som de vill.
Det finns hyresgäster som skapar bråk och som angriper sina grannar.
Den som tror att världen är svart eller vit har aldrig varit i närheten av ombildningsbråk.
Om allt hade gått rätt till överallt hade det inte funnits några skäl att bråka.Idag kan man läsa i DN om en ombildning som hängde på en enda röst. En ja röstande visade sig ha avlidit innan omröstningen så det blev ingen ombildning. När en ombildning hänger på en så skör tråd är det väl inte konstigt att det skapar konflikter.
Hyresgästerna vänder sig till sin förening för att få hjälp. Det är väl heller inte konstigt. Ombildningsivrarna får ju hjälp av ombildningskonsulter som dessutom är påhejade av politikerna i Stadshuset.
Inger

Anonym sa...

Barbro har skrivit en blogg om ett besök hos bostadsministern. Vi har en jättestor bostadsbrist, det krävs en skattereform och effektiviteten i byggsektorn måste bli bättre skriver hon.Vad händer, jo alla kommentarer handlar om bostadsrättsombildningar i Stockholms innerstad.Det är minsann inte svårt att föreställa sig att det blir bråk med dessa ombildningspåhejare.De skiter uppenbarligen fullständigt i alla som inte tycker som de och bryr sig inte ett dugg om de riktigt stora problemen på bostadsmarknaden.Egenintresset är monumentalt och de kan inte lyfta blicken det minsta lilla och se vad som händer i ett samhälle där egoismen är allenarådande. Starta gärna egna bloggar där ni kan vältra er i ert missnöje. Det måste väl vara tillåtet för Barbro som är ordförande för Hyresgästföreningen i hela landet att få skriva om något annat än ombildningsbråk i Stockholm.
Pelle

farbror Frej sa...

Efter att ha läst Rädda Linjalens tragiska redogörelse "Femte gången gillt - Så gick det till på Skottet" (googla), så förstår man varför sådana surdegar aldrig kan avhjälpas via fortsatt kommenterande på Barbros blogg. Inte en chans.

Bättre att tiga still och istället skifta fokus på ett problem som drabbar hundrafallt fler. Och då tänker jag inte bara på de bostadssökandets-, utan även på bostadsbytandets vedermödor. Två exempel:

1: En nattjobbande arbetskollega pendlar från Kungsängen till ett industriområde en bra bit söder om Söder. Frun är långtidsjuk och han har två ungar att försörja. Har inte råd med bil och bolån nekas. Han skulle gärna byta HR till något billigare och närmare jobbet. Tyvärr - den snabbare internkön funkar bara inom Kungsängen.

2: Journalisten Carolina Neurath skriver i artikeln "Pengar före kund hos alla banker" (E24) om när hon tog ett extra "överbryggslån till dubbel ränta" i samband med ett bostadsbyte. Efter att under en kort tid betalt för två BR så såldes den gamla lägenheten. Banken ringdes upp i syfte att lösa det dyrare överbryggslånet. Tydligen var hon inte tillräckligt tydlig, för banken tog för givet att amorteringen skulle ske på det billigare stora bolånet först och främst. Med det dyrare överbryggslånet intakt. Såklart!

Anonym sa...

Anonym sa...
Om ombildningen har gått till på ett korrekt sätt hade väl aldrig hyresgästföreningen protesterat!

Vem, vilka eller vad ska skydda de rättigheter som hyresgäster har mot giriga och inskränkta konsulter, presumtiva bostadsrättsägare?

-----------------------

En ombildning kan gå hur rätt till som helst - och ändå blir bostadsrättsföreningen stämd av Hyresgästföreningen.
Givetvis okynnesstämd. Bara för att ställa till trubbel och jävlas.
Fråga Brf Lådkameran och Brf Ånghästen. De spöade skiten ur HGF pga att den stora vänsterorganisationen helt saknade hållbara argument i domstolen.

farbror Frej sa...

"Givetvis okynnesstämd. Bara för att ställa till trubbel och jävlas."

Fast ärligt talat - det där är ju helt omöjligt att ta seriöst. Googlesök "Stor ökning av antalet bostadsrätter" (fastighetsägarna 2009). Där kan man läsa följande:

Citat: "Sedan 1990 har det tillkommit cirka 233000 bostadsrättslägenheter. De flesta av dem, 131000, har kommit till genom ombildning från främst hyresrätter. Av de ombildade lägenheterna ligger hela 94 procent i storstadsområdena och 74 procent återfinns i Stockholms län."

OK, 74% av 131000 resulterar i 96940 ombildade lägenheter bara i Stockholm - under 19 års tid (1990-2009). Räkna på 35 lägenheter per BR-förening i snitt. 96940 / 35 = ca 2770 ombildade BR-föreningar. 6935 dagar (alltså 365 x 19 år) / 2770 blir 2.50 dagar - alltså en nystartad förening vart 60:e timme non-stop under 19 års tid.

Fråga: hur många ur denna veritabla flod av ombildningar tror du HGF har processat emot?

För din egen skull: släpp det där martyrskaps-ältandet och gå vidare. Eller försök intressera någon grävande journalist istället. Att älta vidare i denna blogg hjälper inte.

Inger, Södermalm sa...

Svar till Anonym 30 oktober 2010 08:08


Så du menar att om en absolut majoritet av medlemmarna i HGF motsätter sig en handling som styrelsen företar sig så är det i sin ordning?

Jag tycker att det är ganska allvarligt att HGF går rakt emot deras medlemmara vilja.

Det är INTE demokrati i mina ögon. Eller en demokratisk organisation som agerar så

Anonym sa...

Hej Inger!
Hyresgästföreningen arbetar inte för medlemmarna, de anställda arbetar för sitt eget bästa bara. Det innebär fullt fokus på att dra in pengar till höga löner. HGF Stockholm gör miljonförluster varje år och HGF har inte obegränsat med kursgårdar att avyttra för att finansiera de löpande underskotten.
Konsekvensen lär då bli personalminskningar om inte personalen drar in tillräckligt med pengar. Därav det desperata kriget mot bostadsrättsföreningar.

Det roliga är ändå att HGF förlorar ständigt mot brf:er p g a inkompetens hos HGF! Det blev extra tydligt i fallet Lådkameran!

Anonym sa...

När har Hyresgästföreningen gått emot sina medlemmars vilja????

Att enstaka medlemmar kan ha en annan uppfattning än vad medlemmar i allmänhet tycker har säkert inträffat. Men att påstå att Hyresgästföreningens medlemmar i allmänhet skulle tycka att det är OK att fuska igenom ombildningar måste nog bevisas av den som påstår det.

Det är en liten klick människor som på denna blogg håller på och skramlar å låter. Hitta något annat forum för det, det finns numera mycket mer intressanta inlägg än ständigt upprepa samma sak. Det blir bara tråkigt...

Boende i huset, fd medlem i HGF sa...

Anonym sa...
När har Hyresgästföreningen gått emot sina medlemmars vilja????

Att enstaka medlemmar kan ha en annan uppfattning än vad medlemmar i allmänhet tycker har säkert inträffat. Men att påstå att Hyresgästföreningens medlemmar i allmänhet skulle tycka att det är OK att fuska igenom ombildningar måste nog bevisas av den som påstår det.

Det är en liten klick människor som på denna blogg håller på och skramlar å låter. Hitta något annat forum för det, det finns numera mycket mer intressanta inlägg än ständigt upprepa samma sak. Det blir bara tråkigt...
-----------

VÄNTA NU.....

I skottet har Hyresgästföreningen 105 medlemmar.

Bostadsrättsföreningen Skottet har ca 200 medlemmar.

Totalt finns det 252 lägenheter i huset.

Namninsamlingen MOT Hgf bland de boende i huset gav ca 180 namn, varav 77 var medlemmar i HGF.

Alltså protesterade 73% av HGF medlemmar mot HGF Stockholms beslut. Det är här i skadalen ligger.

Allt detta till förmån för 3 personers vilja (4 innan, men man slutade stödja en).

Det känns litet som att låta SD bestämma i riksdagen.... det känns inte skönt liksom. Det är svårt odemokratiskt också.

Helt klart är att kampanjerna mot ombildningar är politiska. Det har inte med "Rätt och Fel" att göra. - Det är bara en strategi HGF har för att bekämpa dem.

Motivet är som någon ovan nämnt - att bevara HGF kassaflöde, bevara makten och att förhindra strukturell medlemsflykt från HGF.

På ren svenska: Organisationsegoism och girighet. Helt mänskliga mekanismer, men HGF låtsas att de står moraliskt över det.

Ingen får på allvar tro att HGF vill avhjälpa boendekrisen i Stockholm ELLER göra det bättre för de bonde i allmänhet - såvida det INTE är en bieffekt av att man blir rikare och mäktigare förstås...

Det var en skaldal det som skedde i Skottet. HGF körde över ALLA boende och änn värre - sina egna medlemmar.

Sluta uttala er om ni inta har fakta att backa upp det med.

farbror Frej sa...

Inger: "Så du menar att om en absolut majoritet av medlemmarna i HGF motsätter sig..."

Har ett bra svar på det - och ifall du kan hänvisa mig till någon annan lämpligare blogg eller hemsida, så kan jag svara dig där istället.

farbror Frej sa...

"Namninsamlingen MOT Hgf bland de boende i huset gav ca 180 namn, varav 77 var medlemmar i HGF."

Om samtliga 77 HGF-medlemmar röstade FÖR en fastighetsombildning, så blir det svårt att förklara varför röstmajoriteten ändå blev så klen - och först efter flera misslyckade försök dessutom.

Å andra sidan: ifall samtliga 77 medlemmar köpte sina lägenheter så har allihopa sagt upp sina medlemskap vid det här laget. Eller känner du några BR-innehavare som fortsatt betalar medlemsavgift till HGF?

I övrigt får du hänvisa mig/oss till någon annan lämpligare blogg eller hemsida, så kan vi debattera just den här saken där istället.

Anonym sa...

...och farbror Frej kan vi hänvisa till någon VpK-blogg!

Anonym sa...

Det är många som ser fram emot ett Uppdrag granskning om HGF:s agerande i Skottet och liknande ärenden. Förr eller senare måste nog Barbro sätta sig in i vad som hänt där.

Anonym sa...

Varför kan inte ni ombildare skapa en egen blogg. Den kan väl heta "vi som bara tänker på vår egen vinning"
Maggan

farbror Frej sa...

OK, då väntar vi med spänning vad detta framtida "Uppdrag granskning" ska komma med. Det ska bli spännande. Tills dess kan ni väl dämpa er lite. Snälla.

Anonym sa...

Anonym sa...
Varför kan inte ni ombildare skapa en egen blogg. Den kan väl heta "vi som bara tänker på vår egen vinning"
Maggan
------

Den bloggen finns på HGF redan. Neputism, lögner, politiska kampanjer i tingsrätten och missbruk av medlemmarnas pengar. Och missbruk av uppdraget.

Rena rama såpan.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Monica, Södermalm sa...

Hur kan Barbro och Farbor frej tycka att man INTE har problem med demokratin i en organisation om över 70% av alla medlemmar i ett hus protesterar skriftligen mot ett beslut - och där HGF fullständigt struntar i vad deras medlemmar tycker.

Vilken planet är ni ifrån?

Ni gillar inte demokrati och människors förmåga att ha egna viljor och åsikter än er?

Barbro Engman sa...

Monica, är du medlem i Hyresgästföreningen kan du som enskild medlem få juridiskt biträde i olika tvister. Tusentals medlemmar vänder sig till oss varje år och vill ha hjälp i alla möjliga situationer. I de få fall som handlat om huruvida det gått rätt till på köpstämmor eller inte så är det tingsrättens sak att avgöra om fel begåtts eller inte. Det är ingenting man kan rösta om. Om en enskild medlem anser att det inte gått rätt till har han rätt att få det prövat. Det går ju inte att ha ett system där man har omröstning bland grannarna om man får begära prövning eller inte.Det finns en hel del situationer där vi företräder hyresgäster som exempelvis anser sig vara trakasserade av sina grannar eller på annat sätt utsatta. Då låter vi den rättsinstans som ska avgöra sådan frågor göra det. Det skulle ju vara väldigt konstigt om man hade omröstning om den som känner sig utsatt fick begära prövning av det eller inte.

Olof, Södermalm sa...

Barbro Engman sa...
Monica, är du medlem i Hyresgästföreningen kan du som enskild medlem få juridiskt biträde i olika tvister. Tusentals medlemmar vänder sig till oss varje år och vill ha hjälp i alla möjliga situationer. I de få fall som handlat om huruvida det gått rätt till på köpstämmor eller inte så är det tingsrättens sak att avgöra om fel begåtts eller inte. Det är ingenting man kan rösta om. Om en enskild medlem anser att det inte gått rätt till har han rätt att få det prövat. Det går ju inte att ha ett system där man har omröstning bland grannarna om man får begära prövning eller inte.Det finns en hel del situationer där vi företräder hyresgäster som exempelvis anser sig vara trakasserade av sina grannar eller på annat sätt utsatta. Då låter vi den rättsinstans som ska avgöra sådan frågor göra det. Det skulle ju vara väldigt konstigt om man hade omröstning om den som känner sig utsatt fick begära prövning av det eller inte.
------------

Barbro,

Problemet ligger i som någon ovan säger. Det är inte medlemmarnas intressen ni bevakar tycks det utan snarare nåt "överliggande politiskt".

Om nu de egna HGF medlemmarna så tydligt säger nej (som i skottet) så är det väl just det ni skall agera på? Annars är det ju inte värst demokratiskt eller nära uppdraget.

Nej, dra tillbaka dessa okynnesstämningar nu så kommer både medlemmar och de boende att återfå förtroendet för hgf

Anonym sa...

Anonym sa...
Varför kan inte ni ombildare skapa en egen blogg. Den kan väl heta "vi som bara tänker på vår egen vinning"
Maggan
-------

Kolla http://sbcombostadsratt.blogspot.com/

Eller

http://www.bostadsrattsbildare.se/

Ger en balanserad och rättvisande bild av ombildningarna. Mycket bra data på hur det egentligen ligger till.

farbror Frej sa...

Fler tecken tyder på att det inte är läge för att livstidsbelåna sig för att köpa bostad. Googlesök "Rapport IMF-chef: 30 miljoner jobb borta"

Citat: "30 miljoner jobb har förlorats till följd av finanskrisen, sade Dominique Strauss-Kahn, chefen för Internationella valutafonden (IMF) vid öppnandet av ett utvecklingsmöte med 1.500 internationella experter i Marocko på måndagen.

Enligt Strauss-Kahn väntas mer än 400 miljoner FLER jobb försvinna de kommande åren.

Finanskrisen 2008-2009 startade med bolånebubblan i USA, fortsatte till bankerna som fick statligt stöd och därefter till industrin."

Anonym sa...

Men snälla Sheriffen av Nottingham, dvs farbrior Frej

Om nu alla ska bli arbetslösa.

Vad ska vi göra då tycker du? Gräva ned oss i en jordhåla och hamstar konservar?

Är det bra för ekonomin?

Eller ska vi bara böja oss för pamparna och hyra ett rum eller en liten etta hos dem och bara äta konserver?

Nej knappast vi ska ha egna bostäder och jobb utan pamp eller sheriff inblandning.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Ojdå, vad det är synd om de som inte får köpa sin bostad till rabatterat pris, oavsett vilka metoder som måste användas.

Det låter som om de vill införa en tidigare känd öststats modell. Alla måste rösta på det enda alternativet och de som inte gör det skickar vi till Gulag i Sibirien. Under en period ett ganska effektivt sätt att kväsa oliktänkande och minoriteter.

Ni som inte förstår betydelsen av att tillåta en avvikande mening, ett ifrågasättande eller möjligheten att ge uttryck för det, det är dom de är mest synd om.

Det är självklart att hyresgästföreningen ska kolla att ombildningarna går till på rätt sätt. Det är lika självklart att alla ska ges rätt att uttrycka sin ståndpunkt i den här frågan utan att behöva bli skickad till Gulag. Jag har dock lite svårt med de människor som inte kan acceptera det.

Anonym sa...

Jämför du Gulag i Sibirien med att hyra av dina grannar i en bostadsrättsförening?

Mvh
Jonas