28 oktober 2010

I skilda världar

Tusentals människor saknar bostad och ännu fler kommer det att bli. Det är alla överens om. Tillräckligt många hus som de bostadslösa kan bo i kommer inte att byggas. Det är alla överens om.

Därför handlar debatten om hur man kan bo om man inte kan bo i en egen bostad. Det är där den politiska ambitionsnivån för närvarande ligger.

Skulle inte uthyrning av bostadsrätter kunna bli ett viktigt tillskott på bostadsmarknaden undrar därför Maria Livijn, näringspolitiskt ansvarig för bostadsrättsfrågor på Fastighetsägarna, i Fastighetstidningen. Med ökad andrahandsuthyrning av bostadsrätter kan även den stora ungdomsgruppen få ett tak över huvudet, skriver hon.

Den ”nya ungdomsgruppen” babyboomens barn och deras syskon, är fler än den omtalade fyrtiolistgenerationen så man blir onekligen lite fundersam. Var befinner sig alla bostadsrättsinnehavare? Vad är det som fått de att överge sina bostadsrätter?
Hur kommer det sig att så många bostadsrätter är tillgängliga för uthyrning så det täcker detta gigantiska behov? Har bostadsrättsinnehavare i själva verket två bostä-der?

Maria Livijn ställer också följande lite mera specifika fråga ”Varför ska inte en bostadsrättshavare kunna hyra ut lägenheten om han eller hon vill segla jorden runt ett år?”

Nu lär det väl inte vara särskilt många som omfattas av just den problembilden, det skulle kanske ge en handfull uthyrningsbara lägenheter varje år. Men vad vet jag, det kanske vimlar av människor som seglar jorden runt . Dessutom kan de väl göra det dvs. hyra ut lägenheten när de seglar runt jorden.

Men det hänger på deras egen bostadsrättsförening. Det är de som äger frågan för i bostadsrättslagen står det i att man visst får hyra ut om styrelsen ger sitt samtycke.

Så det riktigt intressanta är varför bostadsrättsföreningsstyrelser är så njugga med sina samtycken. Om nu medlemmarna vill hyra ut sina lägenheter fritt varför har då inte styrelsen samma åsikt som sina medlemmar och varför byter inte medlemmarna ut sina styrelser så att de kommer i samklang med sina medlemmars uppfattning?

Nä, för egentligen tycker folk inte att det är så kul och att det blir lite otryggt när det blir stor omflyttning i husen och de inte hinner med att fatta vem de är granne med denna månad och vart den tog vägen som var deras granne för ett tag sedan. Dessutom vill föreningarna att folk ska vara hemma på städdagarna och vilja låta sig väljas till styrelsen.

De som hyr under den tid seglatsen pågår sitter ju också i en knepig sits. De får ju jaga efter nya seglarentusiaster vart efter de återvänder hem för att ha någonstans att bo. Men som ni vet så ska man helst inte se det från deras håll. Man ska vara glad för det lilla som finns när man är bostadslös.

För att komma runt problemet med trygghetstörstande bostadsrättsföreningar så in-förde regeringen ägarlägenheter. Då kan ingen lägga sig i hur lägenheterna hyrs ut. Man kan äga 5-6 stycken och hyra ut de som man vill. Omflyttningen blir stor och ansvarstagandet lite knepigare. För den propaganda som går ut på att ägarlägenheter är ”radhus på höjden” haltar ordentligt. Det finns inga radhus som har gemensamma trappuppgångar, hissar, stammar, fasader, källare, gårdar mm . Därför måste även ägarlägenhetsägare hantera en hel rad av gemensamma frågor de med.

20 kommentarer:

Anonym sa...

varför vara så negativa till allt, Barbro?
Varför inte bara pröva detta med uthyrning så får vi se vad som händer.

har du något emot att vi prövar något nytt på en dåligt fungarande bostadsmarknad eller vad?

Du nu slog det mig tänk vad många medlemmar ni kunde få in om ni bildar en 2ahandshyresgästförening!


Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jag undrar mest varför man inte kan komma med förklaringar och tydlig information om Stockholmsmodellen.

Och nu förhandlar man tydligen med modellen som grund... - låter helt knasigt.

Hur kan ni förhandla i blindo?

Boende i Skottet sa...

Vad är det för demokrati HGF kör med? I skottet på södermalm protesterade 70% av HGF medlemmar mot beslutet att stämma bostadsrättsföreningen..

Ändå gör HGF precis tvärt emot vad medlemmarna vill.

Vad är det för demokratibegrepp HGF har? Usch!

farbror Frej sa...

Jonas: "Varför inte bara pröva detta med uthyrning så får vi se vad som händer."

Men ingenting har hitintills hindrat vare sig världsomseglande eller kontinentala tågluffare att göra just detta. Rent formellt. Problemet är dels potentiellt trilskande styrelser - dels att den nog faktiskt känns lite otryggt att hyra ut enda bostaden under en så lång tid - särskilt ifall man själv kanske inte ens är kvar i landet.

Hört talas om "Hyresgästen från helvetet"? www.imdb.com/title/tt0100318/ ;-) Googla även "Hyresgästen vägrar flytta". (87600 sökträffar). Fenomenet är varken nytt eller så otroligt ovanligt.

Av ovanstående skäl kan man förutse (och utifrån hitintillsvarande erfarenheter konstatera) att sådan längre uthyrningar är mycket lätt räknade - i vart fall jämfört med det enorma behovet.

Anonym sa...

Farbror Frej,
Skälet till att ingen hyr ut sin bostadsrätt i andrahand är bruksvärdesprincipen. Man får oftast inte ens sina egna kostnader täkta om man hyr ut.

Man får bara enligt lag ta ut det som en mostvarande HR kostar. Detta trots att ens räntekostnader och avgifter kan vara högre. Idiotiskt.

Vidare vill man såklart ha ut en vist för att täcka slitage, det obehag och meck som det är att hyra ut samt skydda sig mot hyresgästen från Hell.

Så släpp den idiotiska kopplingen till bruksvärdesprincipen så kommar det att hyras ut massor.

Hur känns det föresten när att André era informationschef berättar för mig att ni hyresgäster har lägre utbildning och är sämre bemedlade än oss andra?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Sorry, sämre utbildning sa inte Andre utan undersökningen han hänvisade till.......

Mvh
Jonas

Oroad fd. medlem Södermalm sa...

Och det är ett väl känt faktum att om människor saknar kunskap och utbildning så är de lätta att lura och dupera.

Se bara på Kina. Nu när universiteten står som svampar ur backen och alla kinser utbildar sig så har varken kommunismen eller vi i väst någon chans.

Paralellen är lätt att göra med HGF's kampanjmöten mot ombildningarna.

Man stoppar medlemmarna fulla med ej vederhäftiga sk "fakta" - fyllda med felaktigheter och propaganda.

Och kan mottagaren inte analysera eller förstå detta så är det ju lätt att bara ta dem som fakta.

... och det kan ju lätt leda till att man förleds att stämma bostadsrättsföreningar och knuffas framför HGF som en "mänsklig sköld" i tingsrätten

Barbro Engman sa...

jonas sa "Man får bara enligt lag ta ut det som en mostvarande HR kostar. Detta trots att ens räntekostnader och avgifter kan vara högre. Idiotisk"

Men Jonas, du har ju hela tiden hävdat att det är så mycket billigare att bo i bostadsrätt. Nu säger du plötsligt att bruksvärdeshyran är så låg så du inte får täckning för dina boendekostnader om du hyr ut din bostadsrätt. Hur får du detta att gå ihop?

Barbro Engman sa...

Jonas sa "Hur känns det föresten när att André era informationschef berättar för mig att ni hyresgäster har lägre utbildning och är sämre bemedlade än oss andra"
Vad sjutton menar du med denna fråga? Vadå känns?

Barbro Engman sa...

Till oroad fd medlem vilket otroligt förakt du visar för andra människors förmåga att tänka och reflektera.Det var inte roligt att läsa!

Barbro Engman sa...

Jonas sa,varför vara så negativa till allt, Barbro?
Jonas, jag kommer aldrig någonsin att komma upp på dina höjder när det gäller att vara negativ. Där är du helt oslagbar.

Anonym sa...

Suck Barbro klart att man vill ha täckning för alla sina kostnader samt en REJÄL vinst om man ska hyra ut sin bostad annars gör man det inte. Det tror jag de flesta förstår. Jag bor ju i villa och hyr gärna ut till marknadspris!!!

Hyr du ut ditt sommarhus på Gotland?

Jag är ju medlem i HGF numera och jag tycker det känns lite tråkigt att bli kallad sämre bemedlad av André. Dessutom blir man motarbetad om man försöker få det bättre ställt.Nu bor jag ju inte i HR så det känns ok men jag tycker synd om era medlemmar.

Vad tror du barbro att dina medlemmar vill vara inkomstsvaga eller resursstarka? Svara gärna åt AndréMvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas, det finns sannolikt inga människor som vill vara inkomstsvaga. Men det finns trots det mängder av människor som har låga inkomster. Men det gör de inte ett dugg resurssvaga.Det vimlar av starka, medvetna och duktiga människor med låga inkomster.
Problemet för de är att det finns så många som "vill ha täckning för alla sina kostnader samt en REJÄL vinst om man ska hyra ut sin bostad" Då blir det givetvis omedelbart lite knepigare för de som har låga inkomster. Det krävs ju att det prasslar lite i portmonän om man ska kunna hosta upp en REJÄL vinst åt någon.

farbror Frej sa...

Jonas: "Man får oftast inte ens sina egna kostnader täkta om man hyr ut."

Du får skilja på vad BR-föreningen ger dig i utbyte mot att du betalar månadsavgiften; Vad elbolaget ger dig i utbyte mot att du betalar elräkningen - och vad banken ger dig i utbyte mot att du betalar räntorna på bolånet.

Av föreningen får du ett boende; av elbolaget får du elen, och av banken får tillräckligt med pengar att kunna köpa dig en ägarandel i föreningen.

Samma princip ska väl gälla även andrahandshyresgästen? Får denne tillgång till ett boende ska det betalas hyra för det. Får denne tillgång till el så ska det betalas avgift för det.
Men får samme andrahandshyresgäst INTE tillgång till ditt bolån och din äganderätt, så är det väl rimligt att denne INTE ska betala DINA räntekostnader?

Anonym sa...

Farbroj Frej nej men han får tillgång till MIN bostad och borde således betala det JAG bestämmer. Precis som det är om jag hyr ut min villa.

Barbro, varför vill ni då genom att motarbeta ombildningar neka era medlemmar att få det ekonomiskt bättre. Du skriver ju tom att du tror att de vill få det bättre ekonomiskt. alltså motarbetar ni era medlemmar.

NI JOBBAR AKTIVT FÖR ATT ERA MEDLEMMAR INTE SKA FÅ DET BÄTTRE EKONOMISKT pga eget vinstintresse!

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Skälet till att ni motarbetar 2 handsuthyrning är ju för att det inte ger ER några intäckter.


Nå Barbro hyr du ut ditt sommarhus på Gotland?

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas, vi är helt övertygade om att människor själva kan fatta beslut om hur de vill bo.Men vi vill att ombildningsprocessen ska vara rättssäker och gå till på ett korrekt sätt. Vi tycker att det är bättre att bygga bostadsrätter åt de som vill bo så. Det ställer till en massa bekymmer för många när de står inför en ombildning. Jonas, du verkar tro att alla vill bo i bostadsrätt, det vill de inte.Det finns många ställen där en stor majoritet röstat nej till ombildning och det finns många områden där frågan om ombildning aldrig tas upp. Varför ska vi sätta igång med att övertyga människor att flytta från sina hyresrätter? Vi är en organisation för hyresgäster och vi jobbar för att hyresrätten ska få samma skattevillkor som villor och bostadsrätter, att de ska byggas fler bostäder och att hyran ska vara rimlig.
Vi motarbetar inte andrahandsuthyrning, tyvärr är det den enda chansen för många. Men jag fattar inte varför vi måste ha så låga ambitioner i detta land som borde ha förmågan att se till att människor får en egen bostad. Vi har massor av medlemmar som bor i andrahand och som gillar att vi jobbar för att bostadsbyggandet ska öka så de kan ta sig ur alla dessa andrahandsalternativ.
Varför envisas du med att fråga om jag hyr ut min sommarstuga? Nej det gör jag inte.

farbror Frej sa...

"Farbroj Frej nej men han får tillgång till MIN bostad och borde således betala det JAG bestämmer."

Du ongör dig över att marknaden är "regel-riggad" - men samtidigt är du helt bekväm med att samma marknaden är "brist-på-alternativ riggad", sett ur den bostadslöses synvinkel.

Å ena sidan talar du om en fri marknad - å andra sidan så är detta att det ska förhandlas utifrån någorlunda jämbördiga styrkepositioner ett irriterande otyg och ingrepp i "marknadskrafternas fria spel".

Nej, du vill ensam sitta i denna styrkeposition så att den bostadslöse får ta skeden i vacker hand. Endast så kan det garanteras att hyran blir så hög som DU bestämmer - eftersom det är DITT hus.

Anonym sa...

Nej Farbroe Frej Den som vill sitta ensam i styrkeposition är HGF!!!

Jag utnyttjar ingen som har det sämre ekonomiskt ställt. Jag bor bara i mitt eget hus.

HGF lever på att hålla kvar folk i hyresrätt och sämre ekonomisk ställning och du verkar vara HGFs egen sheriffen av Nottingham.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas, vi är helt övertygade om att människor själva kan fatta beslut om hur de vill bo

Barbro är detta en ren lögn?

Barbro, då borde HGF vara neutral till ombildningar INTE EMOT, eller hur.

Hur kan ni då som i Skottet stämma och motarbeta era egna medlemmar som röstat FÖR en ombildning?

Och Barbro varför hyr du inte ut din sommarstuga det fiinns ju bostadslösa även på gotland?

Mvh
Jonas