03 november 2010

På andra sidan sundet - och i Jönköping


Det kom en hel massa folk till Köpenhamn igår. Byggare från både Danmark och Sverige bänkade sig i Exportrådets lokaler. Lite fascinerande är det att en tävling om att få bygga 150 hyresrätter i Halmstad lockar storpublik från både Sverige och Danmark till andra sidan sundet. Lyssna på inslag i Hallandsekot här.

En förklaring är givetvis att byggandet i Köpenhamn störtdök efter finanskrisen och det har inte skett någon återhämtning varför jobb i Halmstad är eftertraktansvärt. Ett annat skäl, och ett mycket viktigt skäl, är att lägenheterna i Halmstad faktiskt ska byggas och att det kommer att finnas en på förhand given produktionskostnad.
Hyrorna riskerar därför inte att sticka iväg på det sätt som är vanligt i nyproduktion.

Så till något helt annat, nästan i alla fall.

I Jönköpingsposten kunde man häromdagen läsa att kommunstyrelsens ordförande ACKO Ankarberg Johansson (KD) anser att hyresgästerna ska betala förlusterna som biogasverksamheten och flygplatsverksamheten gör (tyvärr ej på nätet). Fast i början av artikeln tycker hon att det är principiellt fel att använda hyrorna till annan verksamhet. Där säger hon att det vore fel om hyresgästerna i Vätterhem betalar för vård, skola och omsorg, man vill inte driva upp hyrorna i Jönköping genom att tvinga fram stora vinster som kan användas till allehanda kommunal verksamhet.

En bra om korrekt ståndpunkt på alla sätt och vis.

Men i slutet av artikeln tycker hon att om det nu blir en vinst så kan gott kunderna i Jönköpings Energi och Vätterhem vara med och täcka underskott i andra kommunala bolag såsom exempelvis flygplatsen.

Tyvärr är samma åsikt förhärskande även i Halmstad kommun som också har en olönsam flygplats.

Men den kommunala lyckan över att ha hittat hyrespengar till olönsam verksamhet kan bli kortvarig. Den 2011-01-01 får vi en ny lag som reglerar villkoren för de kommunala bolagen. Där finns en regel som begränsar värdeöverföringarna. Det finns flera skäl till det. Ett kan man läsa om på sid 53 i Prop. 2009/10:185:

"Förslaget omfattar all värdeöverföring och är föranledd av behovet att klargöra skillnaderna mellan kommunens egen verksamhet och skapa konkurrensneutrala villkor mellan det kommunala bostadsbolaget och andra aktörer".

Det är mening att pengarna ska stanna i bolagen och göra nytta för hyresgästerna och husen. Och inte vara en finansieringskälla för annan kommunal verksamhet. Det finns dessutom andra regelsystem som ska förhindra kommunerna att subventionera verksamheter på en konkurrensutsatt marknad.

14 kommentarer:

Anonym sa...

På den här bloggen förekommer det väldigt mycket kommentarer från (många?)människor som inte som får köpa sin hyresrätt till rabatterat pris (snyft), oavsett vilka metoder som måste användas.

Av väldigt många kommentarer framgår det att de vill införa en tidigare känd öststats modell. Alla måste rösta på det enda alternativet och de som inte gör det skickar vi till Gulag i Sibirien. Under en period ett ganska effektivt sätt att kväsa oliktänkande och minoriteter.

De som inte förstår vikten av att tillåta en avvikande mening, ett ifrågasättande eller möjligheten att ge uttryck för det, det är dom de är mest synd om.

Det är självklart att hyresgästföreningen ska kolla att ombildningarna går till på rätt sätt. Det är lika självklart att alla ska ges rätt att uttrycka sin ståndpunkt i den här frågan utan att behöva bli skickad till Gulag.

De som vill köpa sin hyresrätt till ett rabatterat pris kan ju organisera sig i en egen förening. Det är faktiskt fortfarande tillåtet, än så länge...

Anonym sa...

Jämför du Gulag i Sibirien med att hyra av dina gannar i en bostadsrättsförening?

Mvh
Jonas

Abacus sa...

Jonas, läs dagens Metro om bostadsrättsföreningen som vill vräka en småbarnsfamilj som inte vill köpa sin hyresrätt... Det kan nog liknas vid Gulag.

Anonym sa...

Abacus sa...
Jonas, läs dagens Metro om bostadsrättsföreningen som vill vräka en småbarnsfamilj som inte vill köpa sin hyresrätt... Det kan nog liknas vid Gulag.
...........

Du förolämpar alla som suttit i en Gulag, och det är tragiskt vilka ord du svänger dig med.

Notera att Gulag fanns i det land som mest av allt inspirerat organisationer som fackföreningarna, socialdemokratiska partiet och HGF.

Väg dina ord innan du talar.

Anonym sa...

Det är väl verkligen på sin plats att välja sin ord när man skriver att Hyresgästföreningen har inspirerats av Sovetsamhället!
Vad är detta? Barbro skriver om att man i Halmstad vill bygga 150 lägenheter. Hur i herrans namn kan detta medföra den här typen av kommentarer?

Anonym sa...

Man kan också läsa i Metro att de vid upprepade fall varit sena med hyres-betalningen. Precis som ett kommunalt boende, så kan bli vräkt när man slarvar med hyran. För en del bolag räcker det med en gång...

Anonym sa...

Ja hyresrätten är på INGET sätt ett självförsvar mot ökade kostnader, vräkning eller "super-duper-besittningsskydd".

Det är bara en villfarelse bland HGF aktivister

Acko Ankarberg Johansson sa...

Nu belastas inte hyresgästerna i de kommunala bostadsföretagen i Jönköping av ev förluster i andra kommunala bolag. nRedovisningsmässigt ser det ut så i en koncern, men vi kräver inte ökad avkastning av våra allmännyttiga bostadsbolag för att täcka förluster annorstädes.
Det tror jag Hyresgästföreningen är medveten om. Men en blogg blir lite roligare om man blandar och ger :-) I Jönköping får vi mest kritik från de privata företagen för att vi underhåller våra bostäder så bra och för att vi höjer hyrorna så lite. Så Barbro Engmans kritik i bloggen tar jag inte som skäl för att ändra vår inriktning.

Henke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
farbror Frej sa...

"Ja hyresrätten är på INGET sätt ett självförsvar mot ökade kostnader, vräkning eller "super-duper-besittningsskydd"."

Nja, en organisaton med 530000+ betalande medlemmar i ryggen har väl ändå ett något bättre förhandlingsläge gentimot motparten, än vad den enskilda styrelsen/medlemmen har gentimot någon av de fyra storbankerna? Speciellt när det blåser snålt - bankerna har ju sin lojalitet riktad mot aktieägarna först och främst.

Om man missköter sig riskerar man att bli vräkt - som hyresgäst såväl som BR-innehavare. Ingen egentlig skillnad. I det specifika fallet i Metro så verkar det ju som föreningen tog sats för att "smida medans järnet var varmt", så att säga. Efter någon enstaka försening så hade av allt att dömma familen skött sina inbetalningar. Med det hjälpte inte. Men efter Metro-artikeln så drogs vräkningen tillbaks tillsvidare. Man kan ju fundera över varför tidningsavlöjandet plötsligt hjälpte?

Vad du menar med "super-duper-besiktningskydd" vet jag inte. Är det besittningsrätten som avses? I så fall spelar det väl roll för resthyresgästen vid en eventuell BR-konkurs. Hyresgästen får bara en ny hyresvärd - nämligen konkursförvaltaren - och därefter den nye hyresvärden, som står i tur att köpa bygget.

Anonym sa...

bror.s sa...

Visste du att:

Bostadsrättsombildningarna i Stockholm har varit en fantastiskt bra affär.

Jag tänker inte på hyresgästerna närmast, utan i detta sammanhang på ombildningskonsulterna.

Ungefär 10 000 kronor per ombildad lägenhet har dessa bostadsrättens ädla riddare kunnat håva in.

Den handfull ombildningskonsulter som varit i farten har omsatt sammanlagt cirka 200 miljoner kronor under den senaste ombildningsvågen.

Trots en del kostnader har de, enligt en välunderrättad källa, setts skratta hela vägen till banken och hem igen.

bästa från
bror.s

Anonym sa...

Bra att de tjänar pengar på det, när det ofta blir en lång och dragen process, med stämningar etc.
Både de som köper och ombildningskonulterna vinner på ombildningen och det är väl inte dåligt! De som väljer att inte köpa förlorar inget ekonomiskt heller, oftast vinner de också på det.
Lådkameran tex kommer inte höja hyran på 3 år.
Bra va? Alla tjänade på det!

Jobbar DU gratis? sa...

Re: bror.s


Visa mig/oss på NÅGON ombildningskonsult som får 10.000 kr per ombildad lägenhet.

Det är en sjukligt hög rådgivningsavgift. Jag tror att du får mycket svårt att bevisa din tes.

- men på samma ämne... - är det fel att folk betalar för goda råd? Har du på något sätt satt dig att bedöma andra människors val? I sådant fall - med vilken rätt moraliserar du?

Folk vill ha bra råd - och de som arbetar fram dem vill ju ha betalt som alla andra som jobbar...

Anonym sa...

Fabror Frej
http://www.youtube.com/watch?v=mPlqMNSEjR4