28 november 2010

Never ending story

Hyran gräver stora hål i många människors plånböcker. Politiker brukar försöka vinna val genom att locka med bättre villkor. Fastighetsskatten har varit en populär följetong i många år. Men med hyran är det av någon outgrundlig anledning tvärtom. Där sitter det fast.

Jag fick ett mejl häromdagen, ett av väldigt många på samma tema. De kommer från hyresgäster som inte begriper hur de ska kunna betala hyran när huset byggs om.

Denna gång från en dotter till en dam från 79 år. Mamman lever på ålderspension och nu har hon fått information om att hyran ska höjas med 3 700 kr plus att hon ska betala vattnet på sidan om. Hyresvärden har enligt dottern inte gjort ett skvatt på 40 år men nu ska de totalrenovera och mamman som tänkt bo där tills hon dog vet varken ut eller in.

”Ska bara de äldre som nu sluppit fastighetsskatten på sitt boende i de dyra villorna i Djursholm få dö i sina hem, var skall min mor ta vägen”, undrar dottern.

2001försökte Hyresgästföreningen att få dåvarande ministern Lars-Erik Lövdén att fatta att det var så här det var för många hyresgäster.

18 oktober 2001 lämnade han ett förslag till riksdagen prop. 2001/02:41 Hyresgästinflytande vid ombyggnad och andra hyresrättsliga frågor.

Där står att läsa: ”Enligt förslaget skall hyresgästernas inflytande över förbättrings- och ändringsåtgärder stärkas genom en bestämmelse om att hyresnämnden,
vid prövningen av om det är oskäligt mot hyresgästen att en åtgärd
genomförs, skall väga hyresvärdens intresse av att åtgärden genomförs
mot de skilda intressen som hyresgäster i allmänhet kan antas ha av att
åtgärden inte vidtas”.

Det ändrade inte på ett endaste dugg, det var alldeles för tandlöst. Hyresvärdarna vann alla tvister och hyresgästerna förlorade alla tvister.

En tisdag i maj 2006 träffade jag Mona Sahlin tillsammans med några damer som råkat precis lika illa ut som damen i mejlet häromdagen. Mona Sahlin förstod att det var ohållbart och tillsatte en utredning.

Vid regeringssammanträdet den 20 juli 2006 beslöts att ”En särskild utredare skall se över reglerna i 12 kap. jordabalken (hyreslagen)
I utredarens uppdrag ingår att se över bestämmelserna om hyresgästernas inflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten”.

Hur det gick med den utredningen fick vi aldrig veta. För vi fick en ny minister igen. Mats Odell. Han hann inte mer än börja så la han ner utredningen och hyresgästerna fortsätter att förlorar varenda tvist om ombyggnader i hyresnämnderna. Hyresgästerna har ingen makt och det kunde Mats Odell ändra på. Men det gjorde han inte. Han gjorde precis tvärtom.

Nu har vi återigen en ny minister Stefan Attefall som har chansen att göra något. Det finns ingen annan än ministrar som kan ändra på att gamla damer ska behöva ligga sömnlösa.

32 kommentarer:

farbror Frej sa...

BE: "Mamman lever på ålderspension och nu har hon fått information om att hyran ska höjas med 3 700 kr plus att hon ska betala vattnet på sidan om."

Jag tycker att ensamstående vuxna och äldre alltmer pressas från olika håll. Skulle ovanstående dam istället bo i en etta, så hade man kanske menat att hom var en riktig "generationsegoist" som inte flyttade till en större lägenhet, eller nybygge - eftersom de unga bostadslösa med osäkra inkomster behöver dessa små billiga ettor - som dessutom blir allt färre till antalet på grund av ombildningshysterin.

Anonym sa...

Men herregud, Hyresgästföreningen förhandlar hyrorna och gör uppenbarligen inte något bra jobb eftersom ni ständigt ska gråta ut om höga hyreshöjningar.

Gör ett riktigt jobb direkt istället!

För HGF är förhandlingsersättningen det viktiga, vad som blir resultatet av förhandlingen är mindre viktigt.

Anonym sa...

Farbror Frej är ute och cyklar som vanligt... Idel ideolgiskt lappande och lagande.
Nej - hyresrätten är inte Guds gåva tilö människan! Något som nu alla ombiödningar, hyreschocken, lyxrennoveringarna och bostadsköerna vittnar om.

Barbro Engman sa...

Anonym 2, nu handlade det ju inte om förhandlingar uran om lagstiftning. Det är tyvärr så att vi inte sitter i riksdagen och kan trycka igenom ändrade lagar.

Barbro Engman sa...

Anonym, Vilken boendeform är Guds gåva till mänskligheten då?

farbror Frej sa...

Det är synd att det inte går att tala om fördelarna och nackdelar med HR respektive BR på ett mer moget och avslappnat sätt.

Visst kan man väl finna nonchalanta och oseriösa människor som hellre borde syssla med något annat, än att vara hyresvärdar eller styrelsemedlemmar/kassörer i bostadsrättsföreningar. Det är ju självklart.

Men även om sådana människor lyckligtvis tillhör minoriteten i samhället så är de inte destå mindre jämt fördelade - oavsett boendeform. Rimligtvis. Vissa av dem är hyresvärdar, tyvärr.

Men varför utmåla just bostadsrätten, med dess styrelser befolkade av okända grannar, som den ultimata räddningsplanken undan oseriösa och mindre nogräknade människor?

Man ska här även komma ihåg att människor kan hålla ett potentiellt bedrägligt beteende i schack, så länge det tycks rullar på bra med både privat- och föreningensekonomi. Men att de sämre sidorna poppar upp till ytan när det går destå sämre.

Vad som skulle oroa mig mest som presumtiv bolånekund i Stockholm år 2010, är inte bara hur jag själv ska klara mitt amorteringsfria bolåneåtagande resten av livet. Utan även hur föreningens ekonomi kan påverka min situation framöver.

Kollade in en BR i Solna via hemnet.se för 2-3 månader sedan. Beställde sedan en analys av årsredovisningen via boreda.se på detta objekt. Under rubriken "Kassaflöde" kunde man läsa:

"Föreningen har ett negativt kassaflöde (-34 kr/m²) från den löpande verksamheten,
vilket är i nivå med genomsnittsföreningen. Kassaflödet lämnar inget utrymme för
investeringar eller amortering av skulder. Ett bestående underskott kan leda till att
medlemsavgifterna behöver höjas för att inte tära på föreningens kapital."

Hmm, tänkte jag: Negativt kassaflöde i nivå (!) med den genomsnittliga (!!) föreningen?

Jaha - där ser man. TROTS de goda tiderna vad stigande prisvärderingar och ultralåga räntor beträffar. Hur ska det då gå vid stagnerande eller sjunkande värderingar och stigande boräntor?

Anonym sa...

Kanske tur att ni INTE sitter i riksdagen Barbro.

Då skulle alla hus ha eftersatt underhåll, vara betong-ghetto och lyda under er...

Men vilka fina bilar och höga (högre!) läner ni skulle ha..

Say what in the... sa...

Terje skriver: "Tre Hyresgästföreningar har planer att gå samman till en nämligen Hyresgästföreningarna Danderyd - Österåker Vaxholm - Täby Vallentuna. Alla ganska små föreningar som tillsammans kommer ha ett bättre underlag för kommande verksamhet."

----------------

ojdå.. medlemsflykt och dåligt underlag för ekonomin?

Per Bergman sa...

Johan Johansson (Farbror Frej) säger:

"Det är synd att det inte går att tala om fördelarna och nackdelar med HR respektive BR på ett mer moget och avslappnat sätt."

//

Visst kan man väl finna nonchalanta och oseriösa människor som hellre borde syssla med något annat, än att vara hyresvärdar eller styrelsemedlemmar/kassörer i bostadsrättsföreningar. Det är ju självklart.

Men även om sådana människor lyckligtvis tillhör minoriteten i samhället så är de inte destå mindre jämt fördelade - oavsett boendeform. Rimligtvis. Vissa av dem är hyresvärdar, tyvärr.

--------

Du raljerar och raljerar... - inte ens nu när du bytt namn till pseudonym är det någon som lyssnar på dig eller ditt svammel.

Det är ju du och dina "left wingers" som står för den oseriösa propagandan. Nu ljuger och hittar på om andra boendeformer än hyresrätten.

Idel propaganda och "hitte-på" från er sida. Lägg ner, det är bara pinsamt.

Anonym sa...

Oerhört synd av den gamla dam som drabbats.

Tyvär är det så att värden faktiskt måste renovera någon gång och när man väl gör det så gör man det ordentligt. Om man inte renoverar förfaller huset.

Som samhället ser ut idag skulle den gamla damen ha ombildat eller köpt en bostad långt tidigare då hade hon antagligen suttit skuldfri i en villa eller bostadsrätt idag.

Något att tänka på.....

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Ja jag säger då det... räntan den går upp och den går ner.

Hyran går BARA UPP!

...och så äger man ju INGET i hyresrätten. Inte ens rätten att bo.

farbror Frej sa...

"Du raljerar och raljerar"

Att raljera betyder "att skämta på ett ironiskt och respektlöst sätt" enligt ordbok. Jag tycker inte att jag har gjort det. Vilket nog är mer än vad man kan säga om vissa andra här på bloggen.

Vem "Johan Johansson" är har jag för övrigt ingen aning om. Jag bor i en miljonstad - inte i ett litet bysamhälle. Kommer osökt att tänka på den norske rollfiguren Marve Fleksnes i avsnittet "Radioten" som när han hör okända japanska röster i kortvågsradion frågande utropar "Joki?" ;-)

www.youtube.com/results?
search_query=Radioten&aq=f

farbror Frej sa...

"och så äger man ju INGET i hyresrätten. Inte ens rätten att bo."

Det gör man väl visst. Folk äger vanligen sina möbler - även vi som valt att bo i hyresrätt. För vissa av oss är innehållet och omgivningarna det viktigaste med boendet - inte det formella ägandet av själva "skalet" där i mellan.

Vad "rätten att bo" beträffar så har man ju en besittningsrätt. Men visst - missköter man sig så kan man bli vräkt - precis som med en bostadsrätt.

Googlesök "Hur svårt är det att bli av med/vräka en bostadsrättsinnehavare?"

Anonym sa...

Du har helt rätt Farbror Frej
Jag sitter mycket hellre i en hyresrätt än en villa utan lån när jag går i pension......

Tänk vad skönt att äga sina möbler och bo i en fantastisk omgivning som hyreshusen oftast står i.

Tänk att på ålderns höst sitta i klorna hos den omtänksamma värden som inget hellre vill än ta hand om en.......

Mvh
Den ironiska jonas

Anonym sa...

Jag kan inte förstå varför Per Bergman m fl försöker namnge personer här på bloggen som valt att skriva anonymnt eller under en pseudonym. På andra chattforum leder det till avstängning.

Jag trodde också att det här forumet var till stöd för hyresgäster/hyresrätten. Att det då skulle stå något i den som upprör ombildningsivrare och -konsulter får nog anses vara självklart. Men det saknas en balans kring detta, de fåtal som ockuperar kommentarerna drar bort fokusen från blogginlägget, vilket säkert också är syftet.

Nä Barbro, lägg ned möjligheten att kommentera dina blogginlägg. Gör det idag! Då skulle det bli större fokus på just dina blogginlägg istället för på de gnällspikar som inte fått ombilda till vilket pris som helst.

Då får de gnällspikar som blivit besvikna på Hyresgästföreningen för att de granskat ombildningarna skaffa sig ett eget forum. Men då finns det väl ingen som vill läsa!

Anonym sa...

HGF Stockholm är nere på 130000 medlemmar. För ett par år sedan var siffran 10000 högre.

Det är ett enormt ekonomiskt tapp!
80 kr/mån x 12 mån x 10000 = 9,6 miljoner!

Så enormt mycket pengar i årliga intäkter har HGF Stockholm tappat i ombildningarnas spår. Till det tillkommer dessutom uteblivna förhandlingsersättningar för 20000 lägenheter.
10 kr/mån x 12 mån x 20000 = 2,4 miljoner

INKOMSTTAPP PER ÅR: 12 miljoner!

Panik hos HGF Stockholm? Jajamensan!

Anonym sa...

Det enda Hgf gör att se till så de får pengar i egna fickor. De har ältat samma saker varje år och änder händer det inget. Jag förstår inte de som lägger pengar på att vara medlemmar till denna förening. Varken regering eller fastighetsägare bryr sig ett dugg om vad de säger. Var lite tuffare i förhandlingarna än vad ni är. Sluta jamsa med. En som varit medlem men har gått ur nu.

farbror Frej sa...

Jonas: "Jag sitter mycket hellre i en hyresrätt än en villa utan lån när jag går i pension......"

Fast hur din bolånefria pensionärstillvaro ser ut för just dig kan väl kvitta i det stora sammanhanget.

I genomsnitt runt 60% av den TOTALA bolånestocken bestod av s.k. amorteringsfria bolån, redan år 2005. Då kan man ju fundera på hur det ser ut specifikt i Stockholm, särskilt för de som köpt de allra senaste åren, och kommer att köpa framöver - nu 5 år senare.

Googla och lyssna på radio-inslagen "Färre amorterar på bolånen" (SR) och "Många betalar inte av på bolån" (SR). Det var som sagt för 5 år sedan.

Fröken frej sa...

Anonym sa...
HGF Stockholm är nere på 130000 medlemmar. För ett par år sedan var siffran 10000 högre.

Det är ett enormt ekonomiskt tapp!
80 kr/mån x 12 mån x 10000 = 9,6 miljoner!

Så enormt mycket pengar i årliga intäkter har HGF Stockholm tappat i ombildningarnas spår. Till det tillkommer dessutom uteblivna förhandlingsersättningar för 20000 lägenheter.
10 kr/mån x 12 mån x 20000 = 2,4 miljoner

INKOMSTTAPP PER ÅR: 12 miljoner!

Panik hos HGF Stockholm? Jajamensan!
----------

japp - där är pudelns kärna!! av detta skäl förljuger man ombilningarna och tvistar i tingsrätten.

girighet i form av pengar och makt driver hgf!

Anonym sa...

Farbror frej, jag trodde att vi talade om den här stackars damen?

Tycker du att hon skulle ha köpt en villa/Br för 40 år sedan eller bott kvar i den HR hon bor i nu?

Vad som händer i framtiden kan inte din googlande spåkula utvisa....

Fakta är ju att denna dam skulle ha tjänat något otroligt på att ha ägt sitt boende eller hur!?

Anonym sa...

Det andra alternativet är väl att skapa en bostadspolitik värd namnet.
Det är nämligen så att alla de lägenheter som med dagens s.k. bostadspolitik säljs ut en gång i tiden har byggts. Som ett resultat av bostadspolitiska insatser. Just därför att alla människor har ett behov av att bo.
Ni verkar aningens historielösa som inte orkar reflektera över det vi faktiskt har och framförallt varför vi har det.

Folkhemmet 2.0 sa...

Anonym sa...
Det andra alternativet är väl att skapa en bostadspolitik värd namnet.
Det är nämligen så att alla de lägenheter som med dagens s.k. bostadspolitik säljs ut en gång i tiden har byggts. Som ett resultat av bostadspolitiska insatser. Just därför att alla människor har ett behov av att bo.
Ni verkar aningens historielösa som inte orkar reflektera över det vi faktiskt har och framförallt varför vi har det.
------

Hubba hubba hubba! Det som "säljs ut" som du så nedlåtande säger är en demokratisk process och grundat på demokratiska beslut.

Utförsäljningarna har 2 skäl.

1. Det är ingen naturlag eller nödvändigt uppdrag att staten eller kommuner skall ÄGA och förvalta hyresrätter. Det ÄR ingen naturlag.

2. Utförsäljningarna, till fina vinster för de kommunala bolagen, används till att nyetablera och bygga mer

Det var länge sedan det byggdes så mycket som nu. Man löser, sent, men sakta boendekrisen.

En kris som tidigare socialistiska remier - med god hjälp av hgf har skapat.

Är det er politiska kamp och socialistiska ideer som är viktigast - eller att folk får bo?

Det "NYA folkhemmet (2.0)" Kanske det är bostadsrätten som blir det? Billigare, tryggare och mer lyhört för individen är hyresrätten

Leve det NYA folkhemmet 2.0!

Drabbad sa...

Ingen hjälp att stoppa ombildningar

​​Hyresgästföreningen ska inte hjälpa till att stoppa ombildningar till bostadsrätt.

Anledningarna är att det tar för mycket resurser och att det finns risk för att föreningen anses driva politiska processer mot en svagare motpart.

http://www.hemhyra.se/Sidor/Ingen-hj%C3%A4lp-att-stoppa-ombildningar.aspx

Anonym sa...

"i går beslutade förbundsstyrelsen att föreningen inte längre ska driva sådana processer. Anledningen är dels att det kräver stora personalresurser och att det sällan eller aldrig har lett till att ett hus där ombildning inte gått rätt till har förblivit hyresrätt."

"Den andra anledningen är att det finns risk för att Hyresföreningen förlorar i anseende. Det kan uppfattas som att föreningen driver politiska processer och motverkar sina egna medlemmar som vill bilda bostadsrättsförening. Ofta blir stämningen mellan de hyresgäster som säger ja och nej till ombildning hätsk."


ÄNTLIGEN! Nu är alla med i matchen igen!

Anonym sa...

Äntligen har poletten trillat ner!

http://www.hemhyra.se/Sidor/Ingen-hj%C3%A4lp-att-stoppa-ombildningar.aspx

Anonym sa...

@Folkhemmet 2.0 sa...
Nej det var ju just det jag sa. Att det överhuvud taget finns bostäder att sälja ut idag är ett resultat av tidigare bostadspolitiska beslut att bygga bostäder.
Det är också ett politiskt beslut att sälja ut allmännyttan.

Vore bostadspolitik en naturlag hade fastigheterna som idag säljs tidigare vuxit som svampar ur marken!

Anonym sa...

Terje skriver om att en speciell grupp ska arbeta med att ta fram trycksaker om ombildningar.
Låter dyrt men det är ju många miljoner som står på spel för HGF Stockholm.

Minst 12 miljoner per år har HGF Stockholm tappat i intäkter. Nu är paniken stor att raset ska fortsätta lika okontrollerat.
Säg ombildning och alla på HGF-kansliet får något brunt i brallorna...

Medlem Södermalm sa...

Bra Stockholmsregionen! Vi ute i landet har väntat på detta.

Strider i tingsrätterna är dyra och det har skadat vårat anseende.

Se nu till att backa ur de sista processerna som vi har i tingsrätten - så lägger vi detta bakom oss.

Genom information och närhet till alla våra medlemmar ska vi jobba!

Bra beslut - och nu återstår bara att vi gör som vi sagt och meddelar tingsrätten att vi avslutar vårt uppdrag som ombud. Motparten kommer säkert att acceptera att ta sina egna rättegångskostnader

Anonym sa...

Medlem Södermalm sa...
Bra Stockholmsregionen! Vi ute i landet har väntat på detta.
----------------------
Var hör du hemma?
Södermalm eller "landet"?
Luktar ombildningskvarter?
Kanske på Södermalm?

Din granne är oroad över hyran sa...

Anonym sa...
Medlem Södermalm sa...
Bra Stockholmsregionen! Vi ute i landet har väntat på detta.
----------------------
Var hör du hemma?
Södermalm eller "landet"?
Luktar ombildningskvarter?
Kanske på Södermalm?
........

Typiskt att ni med partibok som bär fanor på 1:a maj angriper den som säger något - istället för att diskutera sakfrågan och verkligheten

Anonym sa...

Bra beslut och det jag sagt hela tiden! Men en ursäckt eller ett vi gjorde fel kan man väl inte förvänta sig av HGF?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Andre, vad hände med den tidigare så viktiga frågan att minska segregation? Nu när ni inte ska motarbeta ombildningar längre? var den inte så viktig ändå?

mvh
Jonas

"Den andra anledningen är att det finns risk för att Hyresföreningen förlorar i anseende. Det kan uppfattas som att föreningen driver politiska processer och motverkar sina egna medlemmar som vill bilda bostadsrättsförening. Ofta blir stämningen mellan de hyresgäster som säger ja och nej till ombildning hätsk."