04 februari 2011

Här är en kund begraven

Igår väckte det en viss uppmärksammhet när Maud Olofsson skrev på DN debatt att det var läge att skydda elkonsumenterna. I alla fall de som har tillsvidareavtal.

Marknaden ska ju fixa det mesta idag. Väldigt ofta blir det en dyr affär för den enskilde.

Inte minst elmarknaden är ju dessutom en marknad som präglas av privata monopol, brist på valfrihet, inflytande och myndighetsbestämda prismodeller.

Något kundperpektiv går inte att spåra ens med förstorningsglas. Politiken hyllar för det mesta marknaden oavsett vad dess lösningar får för konsekvenser.

Om någon får för sig att ställa sig på de drabbades sida så bekylls vederbörande för att vilja reglera marknaden.

Och det är bland det värsta man kan föreslå i dessa marknadslösningarnas tidevarv.

Så idag får Maud Olofsson på pälsen. Inte bara för sina förslag utan också för att det rådde oklarhet om det var Alliansminister Maud Olofsson eller Partiledare Maud Olofsson som agerade.

I vart fall tog Maud Olofsson emot en delegation från Hyresgästföreningen, SABO, Villaägarna, Riksbyggen och HSB i näringsdepartementets lokaler i egenskap av näringsminister.

Villaägarna hade kamera med sig, så här sa hon-

39 kommentarer:

Anonym sa...

Marknaden?

Barbro; du pratat väldigt mycket om marknade och marknadskrafterna tex; "Marknaden ska ju fixa det mesta idag. Väldigt ofta blir det en dyr affär för den enskilde.

Inte minst elmarknaden är ju dessutom en marknad som präglas av privata monopol, brist på valfrihet, inflytande och myndighetsbestämda prismodeller."

Jag förstå inte riktigt detta intresse för marknadskrafterna; är det så att du vill säga; titta vad som händer om vi får marknadshyror då blir hyresmarknden som elmarknaden.

Är det så är det väl
bättre att du skriver det rakt ut?

Som du själv skriver så är ju elmarknaden INTE en väl fungerande marknad. Det är en oligopolmarknad och inget att eftersträva.

En väl fungerande marknad med fri konkurrans är den marknad det brukar talas om när man säger att marknaden ska fixa allt.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Marknaden har många uppdrag att hålla i efter de senaste årens utförsäljningar.
Problem syns på flera håll.

Eleverna blev inte klokare. Idag har Sveriges elever hamnat i bottenligan i Europa.

Vården blev inte mer tillgänglig för alla. Inte ens när man idag har rätt att åka till Europa för att få den.

Tågen blev inte punktligare. Om och när de överhuvudtaget går.

Det växer inte upp hyreshus som svampar ur jorden. Trots bostadsbrist. Som dessutom varit möjlig att förutse länge.

Kan inte du Jonas berätta för mig vad det är som fungerar bättre för elever, för sjuka och för bostadslösa? Vad är det som marknaden klarat av?

Söderhöna

Verkligheten sa...

RE: Söderhöna

"Eleverna blev inte klokare. Idag har Sveriges elever hamnat i bottenligan i Europa."

[Verkligheten] Ett socialdemokratiskt arv där inget ska mätas eller jämföras. Inget ska testas eller utvärderas - BARA passa den politiska dogmen.

De som är sämst skall styra resten tydligen...

"Vården blev inte mer tillgänglig för alla. Inte ens när man idag har rätt att åka till Europa för att få den."

[Verkligheten] Köer kortas, vårdens kvalitet ökar och kostnaderna minskar. Helt ok KPI för mig. Visst är det inte en "sysselsättningsmaskin" för att dölja arbetslöshet, men nu löser den sin uppgift bättre.

"Tågen blev inte punktligare. Om och när de överhuvudtaget går."

[Verkligheten] Värdelös styrelse på SJ. Kanske dags att byta ut den styrelse som inte fattar att det blir vinter i Sverige - och anpassar sig. FÖr övrigt är det en samling politiker i den styrelsen... inte de mest lämpade kanske.

"Det växer inte upp hyreshus som svampar ur jorden. Trots bostadsbrist. Som dessutom varit möjlig att förutse länge."

[Verkligheten] Det finns inget skäl att bygga hyreshus för man kan inte tjäna pengar på det. Det är en för osäker investering. Istället bygger man bostadsrätyter.

tacka HGF för det.

Söderhöna: Är det för att du är politiskt blockerad du säger dina "sanningar" eller är du bara oförmögen att tillgodogöra dig verkligheten?

Mvh

Verkligheten :)

Anonym sa...

Tack Verkligheten! Nu sparade du mig en massa tid. Bra skrivet.
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jag har läst otaliga påhopp på hyresgäster som reagerat på ombildningar som inte gått till på ett korrekt sätt. Det som varit tydligt är att man i svepande ordalag kritiserat dom för att just ha reagerat. Oftast handlar det om att en minoritet sätter sig upp mot en majoritet.

När de som anklagat hyresgäster fått en annan beskrivning redovisad, har de tystnat därför de saknat korrekta uppgifter, farit med osanning eller kanske bara missuppfattat saken. Gång på gång har tex Rädda Linjalen redovisat faktauppgifter som direkt motsäger de felaktiga uppgifterna.

Det säger lite om de försök till att skapa en helt missvisande bild om hur ombildningar har genomförts. De övergrepp som ombildningskonsulter, brf-anhängare redovisats har istället framkommit som svar på oriktiga påståenden som hyresgäster anklagats för.

Det är tråkigt att en blogg som skrivs av en företrädare för hyresgästföreningen ska tillhandahålla ett forum för påståenden som sällan direkt handlar det bloggen har beskrivit. Så Barbro, mitt förslag är att du antingen stoppar möjligheten att kommentera eller så tar du bort sådana kommentarer som inte handlar om det du skrivit.

Anonym sa...

varför då? Tycker Barbro är bra som tar emot ALLA inlägg, som inte vissa gör...de censurerar sätter in det dom vill och sen hal som en ål när han ska svara på inlägg. Folk har nog tröttnat att skriva på hans blogg...Men det förstår han inte själv!
Inte många inlägg där inte.

Anonym sa...

Nä, vad konstigt???!!! När det BARA skrivs skit av bittra människor och det BARA handlar anklagelser riktat mot dom som BARA vill att ombildningar ska gå till på ett schysst sätt. Det är säkert ett heltidsjobb BARA att dementera alla galenskaper.

Anonym sa...

Ja så är det säkert, men har man den "rollen" så får man faktiskt ta det....
Heja Barbro, som vågar låta alla skriva vas de vill utan att censurera.
Sen är det ju självklart att de får ta skit, men som jag skrev innan så har man en sån position får man faktiskt tåla det och ta det.
Man kan inte göra alla nöjda!
Men Barbro vågar i alla fall och det är bra!

Anonym sa...

@Jonas, Verkligheten

Katrulllock! Det är vad som delas ut till patienterna i överbeläggningarnas vård när larmknapparna inte längre räcker till på avdelningen!

Kackerlackor och mögel i hyresfastigheter där människorna bor och lever.
Centrumanläggningar som inte kan behålla sina kunder längre därför att vinstmaximering styr ägarnas relation till sina kunder så till den milde grad att de inte längre kan vara kunder.

En styrande ledare, Björklund, som försvarar resultatet i skolan med att mätningarna av elevers kunskapsinlärande inte ännu kan räknas som ett resultat av den politik han ansvarar för. Ansvaret för det resultatet menar han har den tidigare regeringen, faktiskt ända fram till 2018! Först då inträder hans ansvar.
När motsvarande reformer i skolan genomfördes i England under -90 talet myntades begreppet "den förlorade generationen".

Vi är våra barns nutid. De är vår framtid.

Söderhöna

Anonym sa...

Hur var det nu Terje sade? knappt en procent av de 500 ombildningarna han känner till har det varit något underligt i.

Färre alltså än exempelvis antalet svenskar (i procent) som någon gång i livet lagförs för brott.

Alltså en försvinnande liten del oegentligheter.

Man undrer VERKLIGEN varför HGF sysslar med detta alls. Egen kassa? Organisationsegoism? Ska "scapegoating" - där man pekar på fel någon annan stans för att slippa granskas själva?

Tror att medlemstappen i HGF talar för sig själva i frågan

Anonym sa...

Kolla på de ombildningar som HGF angripit på söder.

Svärdet 6, Svärdet 9 och Brinkan Lehusen.

Massa gap och skrik från HGF om fusk, oegentligheter och att det var ska "odemokrati".

Efter bara några månader hade SAMTLIGA fastigheter anslutningar uppåt 90%.

Det, kära publik , visar på hur snett ute HGF är.

Fakta kan ni inte angripa sa...

Och på Terjes blogg (precis som på kompisarna Räddaste Linjalen) släpps inte en kommentar igenom.

Avancerad och svårartad verklighetsflykt kan man säga.

Är det den typen av "demokrati" och "debatt" de står för?

farbror Frej sa...

"Är det den typen av "demokrati" och "debatt" de står för?

Att "debattera" med envägs-megafoner - många med svårartade martyrkomplex, känns ofta rätt hopplöst.

Jag önskar att det vore möjligt att kunna "ge och ta" mera i debatten. Att mejsla fram egna argument och mötas av kontrahenter som uppenbarligen läst igenom vad man skrivit, och därefter ansträngts sig lite att komma med motargument.

Av alla google-tips och källhänvisningar som jag bidragit med, så har förmodligen inte ens 1/5-del blivit lästa av er BR- och ombildarfantaster. Knappt någon kommenterad, och definitivt ingen på ett seriöst sätt. Samma gäller själva blogg-ämnet för dagen.

Googla dig lycklig sa...

farbror Frej sa...
"Är det den typen av "demokrati" och "debatt" de står för?

Att "debattera" med envägs-megafoner - många med svårartade martyrkomplex, känns ofta rätt hopplöst.

Jag önskar att det vore möjligt att kunna "ge och ta" mera i debatten. Att mejsla fram egna argument och mötas av kontrahenter som uppenbarligen läst igenom vad man skrivit, och därefter ansträngts sig lite att komma med motargument.

Av alla google-tips och källhänvisningar som jag bidragit med, så har förmodligen inte ens 1/5-del blivit lästa av er BR- och ombildarfantaster. Knappt någon kommenterad, och definitivt ingen på ett seriöst sätt. Samma gäller själva blogg-ämnet för dagen.
----------


Precis allas våran poäng!

"Att "debattera" med envägs-megafoner - många med svårartade martyrkomplex, känns ofta rätt hopplöst."

Det är därför vi ställer frågan om varför räddaste linjalen och Terror-Terje inte släpper till debatt.

Vill de vara kvar i någon slags självpåtagen martyrskap? Är de rädda att deras bluff skall avslöjas publikt och därför kör megafon-modellen bara?

Goda argument och fakta står för sig själva. Undrar varför inte terje och rädda-gängen klarar av att låta sina diskuteras?

Verkligheten hälsar på sa...

Googlat och klart Farbror Frejster!

Fler tror på stigande bopriser
Publicerad i dag 12:57

Fler hushåll än tidigare tror att bostadspriserna ska stiga och något färre tror på fallande priser, enligt SEB:s Boprisindikator för februari.

– Svensk ekonomi går mycket starkt, och det är intressant att se vilken positiv framtidstro hushållen har, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Av de tillfrågade hushållen tror 54 procent på stigande bostadspriser, jämfört med 51 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser sjunker något, från 19 procent till 18 procent.

http://www.dn.se/ekonomi/fler-tror-pa-stigande-bopriser-1


(nu förväntar vi oss INGET annat än att du hittar en alldeles egen och alternativ förklaring till detta)

Anonym sa...

Det är Linjalen och andra bloggar som medverkar till att debatt förts. Goggla gärna eller ännu hellre besök Linjalens sida som länkar till många områden där debatt förts.
Det är överhuvudtaget en erfarenhet att de flesta BRF styrelser i samband med ombildning överhuvudtaget inte ens möter sina grannar i öppna debatter.

Under hösten och vintern har HGF ordnat med debattkvällar på flera håll. Några med anledning av Kjell Werkös bok "Du nya sköna hem", andra för att informera politiker om de rättsövergrepp som förekommit i samband med ombildning.
Ni anonyma kanske inte var där?

Söderhöna

Rädda Linjalen sa...

Till människan som skriver under signarturer som "Googla dig lycklig", "Fakta kan ingen angripa" med mera:

Rädda Linjalen publicerar alla kommentarer som inte är rena personangrepp, dumheter, förolämpningar och rena felaktigheter. Det räcker med att läsa igenom kommentarerna på Barbros blogg så förstår nog folk vad jag menar.

Tyvärr hör sådant till vanligheterna. Tråkigt är också att många, precis som du, kläcker ur sig illa grundade påståenden utan att vare sig ha täckning för det eller våga stå för något med namn.

En seriös debatt kräver seriösa debattörer på båda sidor. Det är det stora problemet för ombildningsförespråkarna.

Konsulterna kan inte ta debatten - då faller de på eget grepp. Däremot skriver man gärna debattartiklar där man framställer sig som etikens riddare och demokratins fanbärare. Där kan man börja snacka om martyrskrap. Att skribenterna själva ofta varit inblandade i köpstämmor som fällts för fusk talar man inte lika gärna om. Därav bristen på debatt från konsulterna.

Ansvariga politiker vill absolut inte ta någon debatt. Bara för ett par veckor sedan drog man sig i sista stund ur en inbokad debatt i ämnet. Då oegentligheter runt ombildningar är så vanliga skulle en diskussion innebära att att regler runt ombildningar skulle behöva demokratiseras. Det vill man inte göra, för då skulle inte Stadshusledningen lyckas med sina uppsatta mål att ombilda.
Därav bristen på debatt från berörda politiker. Man låtsas hellre som att det regnar, trots att man mycket väl vet att ombildningsfusket är vanligt och utbrett.

Vi har alltid uppmanat till och ställt upp på debatter, men av nyss nämnda skäl ställer de som förespråkar ombildning ogärna upp.

Sedan återstår anonyma skribenter som du...och ärligt talat anser jag att det finns ett stort drag av självöverskattning när du verkar se dina konstiga anklagelser som del av en debatt.

Så var finns "envägs-megafonerna"? Är det bland oss som ofta tar och uppmanar till debatt, eller hos de parter som pga eget vinstintresse eller politisk pragmatism finner en debatt obekväm?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Rädda Linjalen sa...
Till människan som skriver under signarturer som "Googla dig lycklig", "Fakta kan ingen angripa" med mera:

Rädda Linjalen publicerar alla kommentarer som inte är rena personangrepp, dumheter, förolämpningar och rena felaktigheter. Det räcker med att läsa igenom kommentarerna på Barbros blogg så förstår nog folk vad jag menar.
.........

Tyvärr är det precis så det är Johan. Ni ägnar er åt det som på vardagsmål kallas "mobbing".

Ni smutskastar vuxna människor och deras åsikter på det mest vidriga sätt. För att sedan helt ogenerat anta era egna utsagor som någon form av "fakta".

Det är världsfrånvänt, felaktigt och elakt.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 7 februari 2011 15:04:
Det där var lika grova som vaga och anonyma anklagelser.

Skulle du kunna vara vänlig att precisera dig vad du menar? Annars är dina påståenden omöjliga att bemöta.

Det är just kommentarer som dina vi brukar välja att inte publicera på vår blogg. De tillför ingenting annat än att nivån sjunker.

Anser du att utspel som dina också tillhör en s.k. "debatt"?

Det tål tydligen att upprepas: Allt vi skriver är dokumenterade fakta som kan beläggas.

Så: Precis vad i det vi skriver påstår du vara "världsfrånvänt, felaktigt och elakt"?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Aspudden sa...

Ordväxlingen på de senaste inläggen visar tydligt varför ombildarna inte deltar i någon debatt. Att inte kunna bemöta fakta med annat än långsökta motanklagelser och oförskämdheter samlar inte några trovärdighetspoäng.

Anonym sa...

En ombildning tjänar de flesta på och ingen förlorar något. De som vill ha en bostadsrätt får köpa den under marknadspris. De som säljer fastigheten får bästa möjliga betalt. De som vill hyra sin lägenhet får fortsätta göra det.

vad är problemet? för fina för att hyra av sina grannar?mvh

Jonas

Aspudden sa...

Till Jonas. Jag vill absolut inte bli hyresgäst till den brf som härjar i mitt kvarter just nu. Det finns många skäl till att jag har större förtroende för vår nuvarande värd Familjebostäder. Men det är naturligtvis upp till var och en att avgöra. Den stora förloraren är allmännyttan och allmänheten.Men det diskussionen oftast handlar om är ombildningsreglerna och möjligheten att fuska fram ombildningar i områden där intresset hos hyresgästerna inte är tillräckligt stort.
Här har vi redan tackat nej en gång. Frågan är varför regelerna runt ombildningar inte tar hänsyn till vårt beslut?

Anonym sa...

Där är vi eniga ett nej är ett nej.

Men hur fuskar man fram en ombildning?

mvh
Jonas

Anonym sa...

Det finns så många dokumenterade exempel så du anar inte Jonas!

-En hyresgäst är död och begraven. Men fullmakten räknas ändå med i sammanställningen.
-En brf-styrelse som valde sig själva. Bolagsverket rekommenderade anmälan för osannt intygande.
-Hyresgäster som är skrivna och bor i villa. Vid tiden för stämman skriver de sig på fastigheten. Kvar i villan bor nu ett ensamt barn under förskoleålder.
-Felaktigt dagtecknade fullmakter.

Och så naturligtvis en massa hotbilder och manipulationer av människor.

Men du, kolla gärna in på Rädda Linjalens blogg så hittar du fler konkreta exempel.

Frågan är snarare vad kommer du att göra (nu när du också vet)för att rättsosäkerheten i samband med ombildningar kan garanteras?


Söderhöna

Anonym sa...

@Jonas
Du påstår att alla vinner på ombildningarna och ingen förlorar. Du har fel Jonas, igen! De ungdomar som första gången ska ta sig in på bostadsmarknaden är de största förlorarna.

Sedan har ombildningskonsulternas moral förlorats.

Anonym sa...

Ehhh hur menar du då? Menar du att dessa ungdomar får en hyreslägenhet i Stockholm idag?
Knappast.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

En annan rolig sak är att se hur hyresgäster ofta vill sätta sig över demokratin.

Det är ju faktiskt så att alliansen var tydlig med att de vill ombilda hyresrätter. Alliansen blev vald.

Det innebär ju att tex familjebostäders lägenheter har genom demokratiska val blivit röstade på att de skall bjudas ut till ombildnning. Eller?

Att det fuskas är ett otyg men jag tror att det är i undantagsfall. Fusket och propagandan från "andra" hållet är nog ungefär lika stort.

Men det förändrar ju inte det faktum att det finns många vinnar vid en ombildning och inga förlorare.


Den enda som inte "vinner" på en ombildning är en ensamstående äldre person utan barn eller som inte vill låta eventuella efterlevande ärva något. De kan få en högre månadskostnad några år. Men bygger dessa upp ett samhälle eller kramar de bara sig själva?

Hur många av er ombildningsmotståndare hör till denna grupp?


Mvh
Jonas

Anonym sa...

till jonas: om man nu måste blanda in partipolitik i ombildningsfrågan vilket jag anser är irrelevant så säger jag så här: Jag tror inte att alliansväljare röstade på dom pga uppfattning i just denna fråga, samma sak för andra sidans väljare. Jag röstar inte på ett parti för en fråga. Jag är motståndare till ombildning och borde då rösta v?? Nej, jag röstade på alliansen av andra anledningar. Men däremot har jag försökt påverka lokala politiker att ändra regelverket kring ombildningar. Det funkar inte som det är idag! Och vi är ingen homogen grupp. Folk tror att enbart de som ej har råd är motståndare,stämmer inte där jag bor i varje fall.

/anna

Anonym sa...

Jag tror att ganska många röstatde utifrån denna fråga i komunalvalet i Stockholm.

Just utförsäljningar tror jag berör och påverkar många människor se bara på denna blogg!

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas: tror inte som du att många röstade utifrån denna fråga i kommunvalet, men visst kan jag ha fel.

Men din mening nr 2 att utförsäljningar berör och påverkar många människor, självklart gör det det.Speciellt de som vart med om ombildningsprocesser. Handlar ju om människors hemmamiljö! Och det påverkar båda sidor oftast på ett ganska jobbigt och psykiskt påfrestande sätt. gäller både ja och nejsägare tror jag.

/anna

Anonym sa...

Anna, kan vi kanske enas om att utförsäljningar av allmännyttan är en typisk alliansfråga och att alliansen vann valet?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Anonym sa...
Jonas: tror inte som du att många röstade utifrån denna fråga i kommunvalet, men visst kan jag ha fel.

Men din mening nr 2 att utförsäljningar berör och påverkar många människor, självklart gör det det.Speciellt de som vart med om ombildningsprocesser. Handlar ju om människors hemmamiljö! Och det påverkar båda sidor oftast på ett ganska jobbigt och psykiskt påfrestande sätt. gäller både ja och nejsägare tror jag.

--------

Ett kaos och "ramaskri" skapat av HGF ja. Därför att de förlorar medlemmar, inflytande och pengar på det.

Som alltid - follow the money.
HGF är giriga och vill skydda "sitt"

Resthyresgäst sa...

Utförsäljningar är en prioriterad fråga för alliansen. Men inte för väljarna, bara för politikerna själva.

I alla fall enligt DEN HÄR LÄNKEN.
http://www.expressen.se/1.1709527/ar-det-ratt-att-salja-ut-allmannyttan?poll_1_1709527.poll_submit=dummy&pollq=0&articlePopup=true&poll_1_1709527=1&pollAction=display

Anonym sa...

Det är ju den vanliga svenska avundsjukan. De flesta som bor i BR eller Villa vill inte sälja ut allmännyttan. De är nog avundsjuka och tror att det är "deras" skattepengar.

Aspudden sa...

Underbar analys klockan 7:08. Att tycka att en idiotisk affär med allmän egendom är just en idiotisk affär innebär tydligen att man är avundsjuk.
Jag förstår rädda linjalen bättre och bättre. Med så här fantastiska motargument är det inte lätt att få till någon vettig debatt.

Anonym sa...

Aspudden sa...
Underbar analys klockan 7:08. Att tycka att en idiotisk affär med allmän egendom är just en idiotisk affär innebär tydligen att man är avundsjuk.
Jag förstår rädda linjalen bättre och bättre. Med så här fantastiska motargument är det inte lätt att få till någon vettig
..........


Bor "alla 14" i rädda? - du menar det område, linjalen, på södermalm i sthlm som man på fullt allvar röstar (20%) på VPK 2010?

Anonym sa...

Nej, jonas vi är inte eniga. Jag vet att utförsäljningar var alliansens ide men jag tror fortfarande inte det var därför de vann valet.
Du och jag har totalt olika åsikter gällande ombildning och allmännytta. däremot överens om att boendepolitiken inte funkar helt ok. Byggandet tex, Tycker också bostadsrätt helt ok, men köp redan befintliga el bygg nytt. Omvandla inte hyresrätter är min åsikt.
Vad anser du om skb då? kooperativ? mellantinget mellan hr och br som aldrig nämns i debatten?

/anna

Anonym sa...

Hej Anna
Jag har ingen åsikt om SKB, jag kan för lite om dem. Hur stora är de? Hur funkar de?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

De övergrepp och fusk som har begåtts har begåtts av ombildningskonsulter och fundamentalistiska bostadsrättsivrare.