14 februari 2011

Hyr och häpna - en rubrik med ständig aktualitet

I morse vaknade tusentals hyresgäster i sina hyresrätter i Stockholms innerstad. Läste de DN eller kollade på morgon-tv (se inslag här) fick de veta av landets statsminister att det är en hopplös idé att bo som de bor.

Reinfeldt dömer ut hyresrätter är rubriken. Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte funkar där, säger han, vilket ju kan kännas lite underligt för alla de som bor just i en hyresrätt i Stockholms innerstad.

Det är samme Reinfeldt som i regeringsförklaringen efter valet sa att hyresrättens ställning ska stärkas. Om den nu ska stärkas, än så länge finns inga förslag i den riktningen, så gäller det uppenbarligen inte Stockholm. Där ska den försvagas till utplåning. Får man förmoda att han menar.

Var den exakta geografiska gränsen går för när hyresrätten som idé funkar respektive inte funkar återstår att ta reda på.

Kan jag som bor i en hyresrätt i Hammarby sjöstad utgå från att jag bor i en mera hoppingivande hyresrätt än de gör som bor i en hyresrätt på Södermalm av statsministern klassad som hopplös? Visserligen tar det bara fem minuter att ta sig dit men någonstans måste väl gränsen gå. Hammarbyhöjden, Skärmarbrink, Gullmarsplan, eller?

Logiken verkar vara att eftersom det förekommer svarthandel och annat elände så fungerar inte hyresrätten. Så vad göra med all ockeruthyrning av bostadsrätter? Avskaffa bostadsrätten som boendeform?

Har Reinfeldt aldrig träffat några av de människor som flyttar till Stockholm för att bidra till tillväxten och som hyr bostadsrätter där de inte får skriva sig eller ha namnet på dörren? Bostadsrättsinnehavaren själv bor i en villa någonstans i Sverige och använder sin bostadsrätt för att göra sig en hacka i smyg. Bostadsbristen skapar avarter i alla boendeformer.

Allt tyder väl snarare på att det är för få hyresrätter, trycket är enormt och ökar i takt med att antalet hyresrätter försvinner. Det är ett självförvållat problem orsakat av den ombildningspolitik som Stockholms stad bedriver.

Nu ska man öka ansträngningarna för att få utförsäljningar till stånd även i ytterstaden. Det kommer att minska tillgången på hyresrätter även där.

För att få till en rejäl övergång till ägt boende vill regeringen göra det möjligt att ombilda hyresrätter även till ägarlägenheter.

För det är precis det som det handlar om, en övergång till ägt boende. Right to buy kallade Margret Thatcher det.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Borde man inte kunna säga det samma om bostadsrätten. Folk belånar sig över alla gränser och priserna tycks aldrig kunna bli för höga. Det skapar ju en spekulationsekonomi som inte kan beskrivas som sansad. Moderaternas Sverige är ett riktigt sorgligt ställe.

Fredrik Larsson sa...

Efter att ha försökt komma in på stockholms bostadsmarknad under en längre period gav jag upp och köpte.

Jag har släktingar som har hyresrätt i Gamla Stan, den betraktas redan som arvegods av barnen i familjen.

Jag kan bara konstatera att F.R har helt rätt.

Mvh
Fredrik

Anonym sa...

Hur lång tid tar det för mig att få ett försthandskontrakt på en hyresrätt i Stockholms innerstad? Jag är nedflyttad från Umeå och mina föräldrar skrev inte in mig i någon kö när jag föddes.

Att jag skulle kunna komma över en hyresrätt i innerstaden ser jag som lika rimligt som att jag snart vinner 1 miljon på triss. Statministern säger i artikeln:

"– Nej, det sa jag inte, men de använder kontraktet i en bytesaffär med en villa eller en bostadsrätt. Då blir det ingen rörlighet, inga nya får en chans."

Frågor på det. Du är ju ordförande i Hyresgästföreningen och måste veta att det är så du med...

Anonym sa...

Inför marknadshyror så kan hyresrätten fungera igen!

Anonym sa...

Fredrik, det känns som att du missar poängen, att alla boendeformer kan missbrukas (om det finns ett regelverk kring det). Är lösningen på allt som inte fungerar ultimat att lägga ned, sälja ut, avskaffa? Jag förstår inte det resonemanget. Ett samhälle måste ha en idé om gemenskap, annars finns det ingen mening med att ha samhällen.
Och hur blir situationen bättre genom att några få blir miljonärer på våra gemensamma tillgångar? Förklara det, Fredrik.
Sedan är det absolut ingen rättighet att bo i Stockholms innerstad, alla som hävdar det är ute och cyklar. Du "gav upp" och köpte. Bra för dig. Är det inte bra att du har råd att köpa? Slutsatsen av det du skriver blir att alla ska ha rätt att bo var som helst, annars fungerar det inte som det ska. Kunde du köpa lägenhet var som helst? Sannolikt inte, eftersom du inte verkar ha obegränsat med tillgångar. Är det mer rätt än att alla inte kan få hyresrätt var som helst? Varför? Hur resonerar du kring det?
Det skulle dessutom vara ett mindre problem om det här landet inte var så besatt av status. Folk tänker inte på sitt eget eller barnens bästa, utan på vad som är coolt.
Det finns massa förorter jag bor hellre i än i innerstan, så det måste vara fel på mig. Eller?
scottiesingleton@yahoo.se

Anonym sa...

Hyresrätt är en utmärkt boendeform om marknadshyror införs. Då försvinner köerna. Precis som på lokalhyresmarknaden och alla andra fungerande marknader. Den enda förloraren är Hyresgästföreningen som blir överflödig. Inga miljonlöner längre...

Staffan sa...

Barbros lön är ju beroende av att det finns hyresrätter - så det är ju klart att hon inte tycker som Fredrik.

Fredrik å andra sidan har ett land att sköta. Och det gör han förbannat bra!

Anonym sa...

Anonym sa...
Hyresrätt är en utmärkt boendeform om marknadshyror införs. Då försvinner köerna. Precis som på lokalhyresmarknaden och alla andra fungerande marknader. Den enda förloraren är Hyresgästföreningen som blir överflödig. Inga miljonlöner längre...

14 februari 20
........

Precis! Någon sade "follow the money". Det är HGF som tjänar på hyresrätterna.. .ingen annan.

Fina löner, bjudmiddagar och allmänna pampfasoner.

HGF har överlevt sig själva.

Räddad från Hyresrätten sa...

Kunde inte sagt det bättre själv! HGF pekar på problem, men det är problem man själv skapat.

-----------

En förklaring till den ökade segregeringen har varit omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter, menar vissa. Det gör att bara de som har råd att köpa kan flytta till innerstan. Nu är andelen hyresrätter innanför Stockholms tullar nere på 36 procent.

Fredrik Reinfeldt försvarar ombildningarna – och är skeptisk till hyresrätten som idé i city.

– Det har funnits en efterfrågan från fler att äga sin bostad och den har varit rätt att bejaka, säger han.

– Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte funkar där. Hyresrätten ska man lämna över till nästa hyresgäst, men i realiteten har det blivit en svart marknad.
--------------

Äntligen har frågan lyfts till rätt nivå. Äntligen sägs sanningen på HÖGSTA NIVÅ.

Anonym sa...

HGF blundar som vanligt för verkligheten.

Det finns ju ingen som helst rimlighet att man ska betala hundra tusentals kronor svart för ett hyreskontrakt, alternativt köa i 20 år.

Det finns bara två sätt att lösa problemet i Stockholm: marknadshyror eller ombildningar.

Det enda sättet för HGF att överleva på lång sikt vore att ta upp kampen FÖR marknadshyror, fort!

Verkligheten hälsar på sa...

Bevingade ord:

"Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är skeptisk till hyresrätter i Stockholms innerstad och bejakar ombildningarna från hyres till bostadsrätt."

"Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte funkar där. Hyresrätten ska man lämna över till nästa hyresgäst, men i realiteten har det blivit en svart marknad, säger Reinfeldt"

http://www.e24.se/makro/sverige/hyresratt-i-innerstan-funkar-inte_2613861.e24


Som vanligt är verkligheten en annan än den som HGF redovisar. Verklighetsflykt kallas det Barbro.

Tage G sa...

I Sossarnas "Haverikommision" så finner man meningar såsom:

"Ett parti med dåligt självförtroende, som tappat initiativet i debatten och istället ägnar sig åt ”inåtblickande navelskåderi” och etiketteringar av partikamrater."

Så beskrivs Socialdemokraterna – av ledamöter i den egna kriskommissionen.

Vidare:

"Självkritiken är massiv. Det socialdemokratiska partiet är en sluten värld, som inte möter omvärlden med intresse, heter det. En ”förödande” attityd, enligt arbetsgruppen, som efterlyser en omstart."

Inte helt olikt det HGF vi nu ser..
Kanske dagt att reformera Barbro?

Anonym sa...

Nåja, nu när Fredrik R. uttalat sig slipper vi ju diskutera frugans tillkortakommande med total valfrihet inom vården.

Kan inte låta bli att undra hur de privata fastighetsägarna ser på att deras rikligt agnade födkrok, hyresrätt, inte längre ses som en näringsverksamhet vard namnet av självaste stadsministern!

Söderhöna

Anonym sa...

Vad Fredrik Reinfeldt INTE säger är att han VILL att Stockholm bara ska befolkas av överklass. Om man har hyresrätter i innerstaden så riskerar man ju att det blir för många icke-moderater i storstaden. Och så kan han ju inte ha det. Det är samma tankeverksamhetet som moderaterna i Täby ägnar sig åt. De som inte röstar moderat ska inte bo i Täby!

Per Albin sa...

Hyresgästföreningen jobbar mer mot bostadsrätter än för hyresrätten.

Och nu darrar Hyresgästföreningen när självaste statsministern tar ställning för ombildningar.

Stockholm brukar vara föregångaren - sedan följer övriga landet efter.
När övriga landet följer efter med ombildningar så hotas miljonlönerna på HGF-kansliet och alla flotta konferenser så nu är många HGF:are stressade.

Det är ju ingen tvekan om att man bor billigare i bostadsrätt - såväl i Stockholm som ute i landet.
Det har ju Hyresgästföreningen själv kommit fram till. Läs här:
http://skottet2.files.wordpress.com/2011/01/hyresratt_vs_bostadsratt.pdf

Varför vara med och sponsra några få besuttna på HGF när det finns möjlighet att bo billigare?

Anonym sa...

Saken är den att Fredrik Reinfeldt har dunderfel och missat hela verkligheten.

Sedan fem år tillbaka är det inte tillåtet att byta sin hyreslägenhet mot en bostadsrätt eller villa. Om det ändå genomförs ett sådant byte är hyresvärden inblandad. Det som är otroligt pinsamt är att det enda argumentet som statsministern framför som bevis för att hyresrätten är död i innerstan är att just sådana byten genomförs, trots att det inte varit tillåtet på många år. Pinsamt! Nu borde nog Janne Josefsson tala om för statsministern vad som gäller, i verkligheten. Förresten Barbro kan väl du också bekräfta det?

Å så ropas det igen på att marknaden ska bestämma priset på bostaden. Men då glömmer man tydligen att boendet i villa och bostadsrätt är subventionerat. Den normalt sett största kostnaden för de som bor på detta sätt är kapitalkostnaden, å den är subventionerad med 30% genom ränteavdraget. Jag vill höra de som nu ropar på marknadshyra också vill införa en helt oreglerad marknad för villa och bostadsrätter!

Ni fria marknadsförespråkare bör också känna till att staten subventionerar maten vi äter. Enorma summor subventionerar den svenska jordbrukssektorn (och den europeiska). Det är faktiskt inte så stor skillnad i det mänskliga behovet av mat och bostad. Därför har staten också ett ekonomiskt ansvar för att det finns fler bostäder. Men det ansvaret tar man inte. Istället har politikerna med statsministern i spetsen en ideologisk idé om ett segregerat samhälle.

Ombildningarna i Stockholms inner- och ytterstad har som syfte att dränera stadsdelarna på hyresgäster. Då blir det lite lättare att införa marknadshyra därför de borgerliga väljarna bor inte i hyresrätt.

Den som tror att marknadskrafterna ska medverka till att bostadsbristen utrotas eller att de tar ett socialt ansvar är väldigt naiva.

Vilken typ av samhälle vill vi ha?