08 februari 2011

Risken för att Stockholm ska glida ännu mer isär är överhängande

I DN idag kan man läsa om att Stockholm håller på att glida isär. Inkomstklyftorna ökar och segregationen tilltar. Detta borde inte överraska någon enda människa.

I Stockholm har politikerna kämpat hårt för att få till stånd just en sådan glidning. Hyresrätt på hyresrätt (cirka 30 000) har ombildats och nu säljs de till högre och högre priser.

Det har varit en mycket medveten politik. För ingen har väl kunnat föreställa sig att bostadsrätter i miljonklassen ska köpas av låginkomsttagare?

Fast finansborgarrådet Sten Nordin verkar lite överraskad ändå. Han säger att det inte är bra och han tror att ingen tycker att det är bra med denna ständigt ökande ekonomiska segregation.

Vi brinner för att skapa en stad som verkligen är blandad, säger han.

Om det ska bli någon fyr på den elden så måste man lägga om politik. Fortfarande finns chansen men då måste det in lite nytt bränsle.

Stadshuset kan ju börja med att göra som Roger Andersson, professor i kulturgeografi, föreslår. Han menar att man har ”ett stort ansvar för att kartlägga effekterna” av ombildningarna. Bostadsminister Attefall verkar också vara inne på den linjen enligt DN. Här finns en rapport, från 2008, av just Roger Andersson om "Socioekonomiska och demografiska konsekvenser av ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholms stad 1995–2004".

Samtidigt som denna kartläggning påbörjas borde man kartlägga effekterna av de dyra ombyggnader som nu görs. Hyran blir så dyr efter ombyggnaden så många kan inte flytta tillbaka till sina stambytta lägenheter.

Vart flyttar de då? Ingen vet.

Fast på goda grunder kan man anta att de drar sig längre och längre ut i hopp om att någonstans i bostadsbristens Stockholm hitta en lägenhet med en hyra som är möjlig att betala.

När man ändå är i gång behöver man gå till botten med och fundera över konsekvenserna av den syn man har på hur hyressättningen ska vara i de kvarvarande hyresrätterna i Stockholms.

Var helst jag går träffar jag politiker och fastighetsägare som är helt fixerade vid att ”läget” måste spela större roll för hyran. Häromsistens träffade jag en politisk tjänsteman på regeringskansliet som på fullt allvar sa att skillnaden i hyra mellan Östermalm och Östberga borde vara 80 procent.

Han bär uppenbarligen på en politisk dröm om att segregationen borde ökas på ännu mer genom att göra det omöjligt även hyresgäster med låga inkomster att bo kvar där de bor.

Möjligen är Östermalm ett reservat för överklassen om man tittar på de som bor i bostadsrätter. Men i hyresrätterna "är den socioekonomiska blandningen" annorlunda.

För tittar man på SCB-siffror, i procent räknat, är fördelningen jämn i hyresrätterna mellan de olika inkomstgrupperna i våra större städers "attraktiva" delar.

STOCKHOLM
Låg inkomst 25
Medellåg 22
Medelhög 21
Hög 31

GÖTEBORG
Låg inkomst 29
Medellåg 26
Medelhög 23
Hög 22

MALMÖ
Låg inkomst 30
Medellåg 28
Medelhög 22
Hög 20

Nu vill starka fastighetsägarintressen, påhejade av en del politiker, också stänga dessa stadsdelar för människor med vanliga jobb och inkomster.

Läget måste få större, mycket större, betydelse än det redan har upprepar de envist och ihärdigt. Får de som de vill så kommer på sikt endast mycket ekonomiskt starka personer att kunna bo i även i hyresrätterna i det som benämns attraktiva lägen.

Frågan är om vi har råd med det i ett land som redan brottas med en allt svårare segregation och med de sociala spänningar det medför?

43 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta, men jag kan inte sluta skratta! :)

När rädda linjalen mfl hade sin stora demonstration den 27:e januari så dök alla 14 personer upp! Humor!

Alla 14 - förstår ni! Vilken massiv protest!

Barbro Engman sa...

Jag föreslår att du skriver detta på någon annan blogg. Rädda Linjalen kanske.
Jag skriver om segregation vilket inte är mycket att skratta åt. Du kan ju läsa DN så får du se vad ombildningarna leder till.

Anonym sa...

Jo, låginkomsttagare har råd att köpa bostäder i miljonklassen. Ombildningar är förmodligen ett av de få sätten för en låginkomsttagare att köpa en bostadsrätt.

Du kan ju också berätta att 2/3 av alla lägenheter som ombildats ligger utanför innerstaden och det är inte områden där det bara bor rika knösar med monoklar.

Sen finns det en grupp som inte har kunnat ombilda och det är personer som lever på olika former av bidrag (ej pension). Men deras stora problem är knappast ombildningar i första läget.

Sen är det inte många av dessa som i första taget hade första handskontrakt i de fashionabla innerstadsområderna där lägenheterna gått i mångmiljonklassen.

Jag förstår verkligen att Hyresgästföreningen inte gillar ombildningar eftersom ert medlemsunderlag undermineras och ekonomin tar stryk. Men jag tror att ni har en större chans att vara en kraft i svensk bostadspoltiik om ni inte ägnade så mycket av er kraft på att skarva med sanningen och ägna er åt galenskaper.

farbror Frej sa...

"Ombildningar är förmodligen ett av de få sätten för en låginkomsttagare att köpa en bostadsrätt."

Eftersom finansieringen sker via 100% belåning utan egen insats, så är det troligt att många låginkomstagare utan plus i kassafödet (= dålig sparkapacitet) gets tillfälle att köpa.

De ekonomiskt starkare i samma förening tenderar att vilja sälja, för att kunna använda den förväntade vinsten till att finansiera det likaså ständigt uppskruvade priset på villan. Eller alternativt sälja för att återbelåna sig ett dyrare boende i innerstaden.

Vilken inkomstgrupp tenderar på sikt att bli sittandes i ombildningar i de mindre attraktiva och delarna av staden?

Anonym sa...

till anonym 8/2 kl9.20: har du tänkt på att många av oss jobbar och inte kunde ta ledigt?? Jag hade annars gärna åkt in och varit med dom.Säkert var det fler som jag.
Till anonym 8/2 kl10,12 -kanske samma skribent?
Det finns otroligt många andra skäl än ekonomiska att vara kritisk till ombildningarna.
Många har redan radats upp i flertalet bloggar som finns som handlar om just detta.
/anna

Anonym sa...

Det är efterlängtat med forskning kring den förda utförsäljningspolitiken.
Det behövs också en tydlig analys över hur allmännyttans hyresgäster idag ser ut. Folkomflyttningen har varit betydande i samband med ombildningar. Och en konsekvensutredning av politiken för framtiden.
Det vore också intressant med en analys av de bloggkommentarer som finns hos räddanätverken.

Segment K i A-zon

Anonym sa...

Ombildningar är ju det bästa sättet att föra över rikedom till de mindre bemedlade (HGF term).

Tänk bort ombildningar för en stund;

Tänk om vi skulle ge 500 000-1 miljon till alla personer i hyresrätt plötsligt skulle klyftorna vara ganska mycket mindre, eller har jag fel?

Tänk nu tillbaka på ombildningar igen, det är ju just det vi gör med ombildningar.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Barbro Engman sa...
Jag föreslår att du skriver detta på någon annan blogg. Rädda Linjalen kanske.
Jag skriver om segregation vilket inte är mycket att skratta åt. Du kan ju läsa DN så får du se vad ombildningarna leder till.
----------

Helt rätt! Synd bara att rädda-gängen och Terje censurerar sina bloggar.

Men 14 personer var de på den sk "demonstrationen". Det var löjligt.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 09:20 och 16:39:
Nej, du har helt rätt. Vi skulle inte publicera dina inlägg. Dels för att de de är korkade, och dels för att de är felaktiga.

De som gapar högst om censur är också de som ser till att många tvingas granska och ta bort de värsta stolligheterna.

Jag antar att vi redan spolat några snarlika inlägg från dig. Skilda åsikter är en sak, men om en kommentars enda effekt blir att nivån sjunker så får det vara.

Vad gäller samlingen vid Stadshuset kunde jag tyvärr inte vara där själv. Men det var Nätverket Rädda Hyresrätten som arrangerade samlingen, dagtid en vardag, och för debatten var samlingen bra. I vilket fall känner ju du till den.

...men kommentarer som dina är det ingen idé för Barbro att hänvisa till oss, då vi inte vill ha någon "dadda-hink-å-spade-nivå" på debatten.
Efter en tid så slutar de tarvligaste kommentatorerna att skriva, och lika bra är det.

För övrigt var det ett väldigt tänkvärt och bra inlägg av Barbro idag.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Abacus sa...

Snälla Barbro, kan du inte sätta ett filter för dumskalle-kommentarerna...

Anonym sa...

Abacus sa...
Snälla Barbro, kan du inte sätta ett filter för dumskalle-kommentarerna...

8 februari 2011 18:12
----------

Då kommer ju "alla 14" Räddaste Rädda aldrig kunna komma fram alls - fast vad lugnt och skönt det skulle bli för oss andra.

Frida sa...

Re: Anonym 18:52

Nähe? Är de bara 14 st?!??! Det ante mig, men de tar sig ton som om de vore åtminstone 50!

Anonym sa...

Det viktiga med att minska klyftorna är inte att minska inkomster, eller att hårdare beskatta, de rika. Det viktigaste är att ge möjligheter och medel till de mindre bemedlade (HGF uttryck)

Ombildning är ett utmärkt exempel på ovanstående.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Expressen:

Åtta av tio som köar för en lägenhet i Stockholm har redan en bostad.
Det visar en färsk undersökning från Bostadsförmedlingen.
I undersökningen uppger endast 16 procent att de omgående är i behov av en bostad.

Bostadskön i Stockholm har aldrig varit så lång som den är nu. Drygt 330 000 personer köar för att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet.
Men långt ifrån alla som står i kön har akuta problem med sin boendesituation. Enligt en marknadsundersökning som Bostadsförmedlingen har låtit göra uppger 84 procent av de 1 348 tillfrågade att de redan har ett eget boende, det vill säga har ett eget förstahandskontrakt, en bostadsrätt, en villa eller radhus eller ett boende hemma hos sina föräldrar.
I undersökningen uppger 31 procent att de står i kön som en slags gardering för framtiden. 21 procent vill byta sin nuvarande bostad och 17 procent vill på sikt sälja sin bostad och flytta till hyresrätt.
- Det liknar i hög grad våra tidigare undersökningar. Vi tror att många ser sin köplats som en investering för framtiden och är inställda på att samla några års kötid innan det kan bli aktuellt att få en bostad, säger Per Anders Hedkvist, VD för Bostadsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Nätverket för människors frihet sa...

vänsterpropaganda från barbro och räddaste rädda johan.
samma envisa kommunisttjat plus en massa lögner.

vakna, vi skriver 2011 nu. kommunismen är död.

Anonym sa...

"Enligt en marknadsundersökning som Bostadsförmedlingen har låtit göra uppger 84 procent av de 1 348 tillfrågade att de redan har ett eget boende, det vill säga har ett eget förstahandskontrakt, en bostadsrätt, en villa eller radhus eller ett boende hemma hos sina föräldrar."

Vad skulle de annars bo då? Vilken konstig undersökning alla grupper täcks ju upp. Tom de som bor hemma. Vika är de 16 % som återstår? Andarahandsboende och helt bostadslösa. Då är 16% en HÖG siffra.

Snacka om att försöka trolla bort kön med statestik.

Mvh
Jonas

ånghästaren sa...

lästips:
http://skottet2.files.wordpress.com/2011/01/hyresratt_vs_bostadsratt.pdf

Drabbad av VPK-HGF-Rädda sa...

Varför berättar inte Johan Johansson att han egentligen är Hyresgästföreningen? Varför låtsas att det "är något annat" men som "råkar" sammanfalla med HGF vilja.

Han sitter ju i Hyresgästföreningens styrelse. "rädda" är bara en aggresiv, och illa dold fasad för HGF arbete.

Och såklart enkelt för Barbro, Terje och P-O att skydda sig bakom "näää.. vi vet inget".

Pinsamt.

Hyresrätt - en lyxvara sa...

ånghästaren sa...
lästips:
http://skottet2.files.wordpress.com/2011/01/hyresratt_vs_bostadsratt.pdf

11 februari 2011 07:49
..........

Tack för den! Att det verkligen är SÅ MYCKET DYRARE i hyresrätten jämfört bostadsrätten visste jag inte.

Och självaste Hyresgästföreningen som utrett det hela.

farbror Frej sa...

Jonas: "Vika är de 16 % som återstår? Andarahandsboende och helt bostadslösa. Då är 16% en HÖG siffra."

Lite oklart vad du menar med "helt bostadslösa", men jag gissar att det är "hemlösa" som avses:

Om man räknar året-runt-uteliggare så är de knappast mer än 400-500 stycken här i Stockholm. Utöver dessa tillkommer periodvisa uteliggare - och då stiger siffran till runt 5000+ personer inom Stockholms län.

Förmodligen står en förhållandevis liten andel av dessa 5000+ i bostadsköer, eftersom många är utslagna och alkoholiserade, så de vet på förhand att ingen hyresvärd vill veta av dem. Låt säg att 1000 stycken ändå gör det - räknat på 330000 köande så blir 1000 stycken endast 3 ynka promille.

Så av de återstående 16 procenten (som icke "försäkrings-köar") utgörs lejonparten av skötsamma människor MED tak över huvudet och tillgång till el, vatten, värme, toa. Problemet är FORMEN av boende - alltså att så generande många ska tvingas bo i andra/tredje-hand, samt i möbelerade rum eller som överåriga föräldraboende och mambos.

Flip-sidan av ovanstående är den att om/när bolåne-krediterna stryps så, så fortsätter dessa 16 procent SERIÖST bostadsköande att tillsvidare bo lika provisoriskt som de gjorde dess förinnan. Ingen skillnad alltså. För "tak över huvudet", el, värme, vatten och toa - det har man ju.

Av ovanstående skäl så kan man inte räkna med bostadsköns storlek som en garant för att priserna inte kan sjunka. Det handlar i långt högre grad om expanderande bolånekrediter, arbetslöshetsnivåer samt den allmänna framtidstron.
Ett exempel på ovan hade vi ju i boprisraset i början av 90-talet - även då hade vi långa hyresköer och bostadsbrist. Värdestegrings-fantasterna tenderar att förtränga detta sistnämnda faktum.

farbror Frej sa...

"Att det verkligen är SÅ MYCKET DYRARE i hyresrätten jämfört bostadsrätten visste jag inte."

Man jämför NYBYGGDA hyresrätter med ombildade bostadsrätter, i tider med historiskt rekordlåga boräntor, samt förväntningar om ständigt förnyad amorteringsfrihet och oförändrade avdragsregler.
Men vad vet man om allt detta på 5-10 eller 20 års sikt? Eller ens på 1-3 års sikt? Den privata skuldssättnings-utvecklingen är en djupt oroande faktor för regeringen, så mycket är "i stöpsleven" just nu.

Verkligheten hälsar på sa...

Det SENASTE exemplet i raden av effekter av att ha reglerade hyror. Svartkontrakt, hyresfusk och mygel är följden:

"Studenter kringgår boregler
Publicerad i dag 09:03

Fusket med studentbostäder ökar, samtidigt som bostadsbristen är värre än kanske någonsin. Många utnyttjar systemet och säger att de pluggar fastän de jobbar, enbart för att få behålla sin lägenhet."

http://www.dn.se/sthlm/studenter-kringgar-boregler-

Verkligheten sa...

farbror Frej sa...
"Att det verkligen är SÅ MYCKET DYRARE i hyresrätten jämfört bostadsrätten visste jag inte."

Man jämför NYBYGGDA hyresrätter med ombildade bostadsrätter, i tider med historiskt rekordlåga boräntor, samt förväntningar om ständigt förnyad amorteringsfrihet och oförändrade avdragsregler.
Men vad vet man om allt detta på 5-10 eller 20 års sikt? Eller ens på 1-3 års sikt? Den privata skuldssättnings-utvecklingen är en djupt oroande faktor för regeringen, så mycket är "i stöpsleven" just nu.

11 februari 2011 10:53
............

Du läste inte rapporten från HGF va?

Den behandlar en typlägenhet 2006 hyresrätt och jämför med bostadsrätt.

I stockholm är hyresrätten ca 2500kr dyrare PER MÅNAD än en bostadsrätt. Vid normal ränta och för en normal hyresrätt.

Sluta brääääka nu frejjan - läs på och ta av dig de politiska glasögonen.

Petter Niklas sa...

Men Barbro, har du glömt att Hyresgästföreningen själva är på väg att "stänga" vissa stadsdelar i Stockholm för normalinkomsttagare?
Stockholmsmodellen kallar ni det.
Det innebär att attraktiva lägen ska få höga hyrespåslag.

Ibland är minnet kort, Hyresgästföreningen?

Fast Terje gör sitt bästa att försöka sopa Stockholmsmodellen under mattan eftersom det riskerar att bli ytterligare medlemsutflöde på grund av den... Herregud, HGF!

Anonym sa...

Johan i rädda linjalen, är du med i HGF styrelse?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Johan i räddaste linjalen är med HGF:s södermalmsstyrelse så...
Rädda linjalen = Hyresgästföreningen

Alla grova anklagelser och påhopp som publiceras på Rädda Linjalens blogg är Hyresgästföreningens egna synpunkter med andra ord!

Anonym sa...

Vilka "grova anklagelser och påhopp" har publicerats på Rädda Linjalens blogg? Jag vill ha en redovisning, tack!

Det är inte så utvecklande med svepande och oprecisa påståenden om övergrepp. Vad är det egentliga syftet med en sådan kommentar!

Ombildningar måste vara landets viktigast bostadspolitiska fråga, eftersom den berör stockholmskollektivet?!

Anonym sa...

Det är bara att gå in och läsa hur Hyresgästföreningens företrädare Johan Johansson skriver på Rädda Linjalens blogg att politiker/tjänstemän är korrumperade och ägnar sig åt mygel. Bland mycket, mycket annat. Gå in och läs själv.

Rädda Linjalen = Hyresgästföreningen

Rädda Linjalen sa...

Till du anonyma från Ånghästen som skriver Anonymt och under diverse fåniga namn:

Jag är medlem i Hyresgästföreningen sedan 30 år. Det vore väl ganska konstigt om jag inte vore det?

Främst är jag engagerad i nätverket Rädda Linjalen, som startades för att ge hyresgäster i vårt kvarter komplett information runt ombildningsförsöket i vårt kvarter.

Tidigare har jag inte alls varit aktiv inom HGF, men i samband med vårt eget ombildningsförsök tillfrågades jag att ingå i styrelsen för HGF Södermalm, för att hjälpa andra hyresgäster som utsatts för oegentligheter i samband med ombildningar. Både detta och arbetet som vi gör i nätverket Rädda Linjalen är helt ideellt och fristående från varandra.

Att vi i RL skulle ägna oss åt "grova anklagelser och påhopp" är rent förtal som du kommer undan med genom att vara feg och anonym. Du har inte heller kunnat komma med ett enda exempel som bekräftar dina anklagelser mot oss.

Med risk för att låta som en papegoja: Allt vi skriver på vår blogg är fakta som kan dokumenteras. Att du inte uppskattar att dessa fakta sprids gör inte det vi skriver mindre sant. Tvärtom, reaktioner som dina bekräftar våra inlägg ytterligare.

Att vi bl.a. har en ledning i Stadshuset som medvetet valt att blunda för många fall av fusk och tvivelaktiga metoder från ombildningskonsulter och Brf-styrelser är så uppenbart att det bara är fånigt att någon ens försöker förneka det.

Det är förklarligt, då Stadshusledningens uttalade mål - att ombilda så mycket som möjligt, inte skulle vara genomförbart utan möjligheten att tänja på gränserna till det maximala och missbruka andemeningen runt föreningsdemokratin.

Även detta har vi belyst och belagt åtskilliga gånger i Rädda Linjalens blogg:
www.raddalinjalen.blogspot.com

Lika tjatigt är det att upprepa att vi är ett uttalat opolitiskt nätverk som består av människor från höger till vänster. Vårt enda gemensamma mål är att ombildningscirkusen skall bli demokratisk, vilket den definitivt inte är nu.

Det är anonyma pajkastare som du som politiserar och drar ner debatten i en patetisk sandlåda.

Men som sagt, när argumenten tryter höjs tonläget hos den svarslösa.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Bostadsrättsföreningar som följt lagar och regler misstänkliggörs och smutskastas regelbundet hos Rädda Linjalen/Hyresgästföreningen.

Att hävda att människor är odemokratiska, korrupta och fuskar bara för att 2010 års demokratiska val inte utföll till belåtenhet är bara patetiskt.

Rädda Linjalen = Hyresgästföreningen
Allt som står där är Hyresgästföreningens egna åsikter!

Anonym sa...

Herregud. The botten is nådd.
Med vänner som den anonyma 11.11 behöver ombildningsförespråkarna inga fiender.

Anonym sa...

Allt som skrivs 11.11 är sant.
Valresultatet stör fortfarande HGF/Rädda Linjalen enormt.

I slutet av januari anordnade Rädda Linjalen en protest utanför stadshuset för att visa sitt missnöje med personerna som en majoritet av befolkningen valt. Hela 14 (!) arga personer dök upp.

Rädda Linjalen + Hyresgästföreningen + VPK = sant

Laura sa...

Till Anonym 11:49 - kan du inte läsa?
Som du ser högre upp här så anordnades demonstrationen utanför stadshuset av Rädda Hyresrätten, inte av Rädda Linjalen.

Du verkar så oerhört insnöad i dina egna politiska aggressioner att du inte ens förstår vad som sagts klart och tydligt.

Det är folk som du som drar ner diskussionsnivån till dagisnivå. Alla tycker vi olika, men låt oss diskutera det på ett vuxet sätt.

Du borde gå om grundskolan och lära dig läsa och dessutom få lite utbildning i föreningsdemokrati och allmän hyfs.

Anonym sa...

Utbildning i föreningsdemokrati?
Det är ju bara att följa regelverket.

Men regelverket som de demokratiskt valda beslutat om passar visst inte vänsteraktivisterna...

Anonym sa...

När argumenten tryter far den svarslöse med osanning. Då är det ju klart att man inte ens läser vad som står i kommentarerna.

Ska man kritisera de som vill bo kvar hos en seriös och kompetent hyresvärd så måste man redovisa konkret vilka påstådda övergrepp som begåtts, annars låt bli!

Det är en klick ombildningsivrare som kommenterar på BE:s blogg. Men det är verkligen sällan som deras påståenden driver diskussion uppåt och framåt.

Anonym sa...

Linjalen = Lilla DDR

Anonym sa...

Anonym sa...
Johan i räddaste linjalen är med HGF:s södermalmsstyrelse så...
Rädda linjalen = Hyresgästföreningen

Alla grova anklagelser och påhopp som publiceras på Rädda Linjalens blogg är Hyresgästföreningens egna synpunkter med
........

Ja precis - Johan är HGF - HGF är linjalen.

Det ryktas om att Johan och Barbro engman syns ihop då och då också.

Anonym sa...

@anonym sa...
Det är inget rykte. Det är sådant som händer när man är medlem i samma förening.

Det är 537 500 hushåll som är medlemmar i Hyresgästföreningen.

Söderhöna

Anonym sa...

och spännande att se nu när det inte ombildas i innerstaden mer - så jobbar rädda-haveristerna vidare i ytterstaden.

Toan Johansson krävde i innerstaden att majoriteten skulle upp från 2/3 till 75%...

Men nu i ytterstaden så skall kraven upp från 40% till 2/3. Tydligen skall det vara olika regler här och där - bara det passar "de rädda".

Pajaser!

Anonym sa...

Du har åtminstonde undertecknat med en träffande signatur.

Läser hellre Kalle Anka på riktigt sa...

Ärligt talat Barbro:
Tycker du inte själv att det kanske är lite överbevisat att det inte går att ha något helt öppet kommentarsforum?

Per Albin sa...

Önskemålet från extremvänstern är att kommentarsfunktionen stängs.
Demokrati och öppenhet är inte riktigt deras grej...

Anonym sa...

Men håll då inte på med massa struntprat (-skriverier). Gärna en avvikande åsikt men motiverad och sakligt debatterad.