15 februari 2011

Vaffö sa han på detta viset?


Vad menade Fredrik Reinfeldt egentligen med sitt uttalande igår om att hyresrätter inte fungerar i Stockholms innerstad? Varför sa han så?

Var det ett genomtänkt beslut där han efter moget övervägande bestämde sig för att nu var stunden kommen för landets statsminister att ha en bestämd åsikt om denna lilla del av den svenska bostadsmarknaden? Eller var det något som bara kom så där lite plötsligt?

Det vet man förstås inte. Men en sak vet man, han skapade mycket oro hos alla de tiotusentals hyresgäster som bor i innerstaden. Plus några till som inte begriper hur han menar och nu oroar sig över vad som kan tänkas komma som ett resultat av detta utspel.

Men nu har Reinfeldt dragit sig tillbaka till Rosenbad. Bostadsminister Attefall verkar i alla fall vara lika överraskad som alla vi andra.

Statsministern har i vart fall inte gjort någon vidare research. Han menar exempelvis att hyresgästerna "använder kontraktet i en bytesaffär med en villa eller en bostadsrätt."

Hade han hängt med lite så hade han vetat att hyresnämnden i Stockholm sedan länge ändrat praxis. Det finns lägenheter att köpa, menar nämnden, därför ska inte byten med hyresrätter accepteras.

Om man anser att hyresmarknaden fungerar eller inte beror på vilka ambitioner man har.

Det finns en grupp som är fullständigt övertygade om att marknaden fixar allt. Så de har det lätt, efterfrågan ska så klart styra hyran.

Stockholm är begränsad av vatten, det finns inte mycket utrymme för att bygga nytt och det finns alldeles för många som vill bo där. Det är ju lite svårt att se hur man ska kunna förtäta Gamla Stan, till exempel.

Det krävs ju inte så mycket fantasi för att räkna ut att hyrorna skulle rusa i höjden om det blev allmän budgivning. Det är bara att titta på bostadsrättspriserna.

Men blir hyran tillräckligt hög så försvinner efterfrågan. Det är då anhängarna av marknadshyror anser att det fungerar. Köerna är borta, det räcker för dem.

Att människor måste bo och att det kan vara viktigt för ett samhälle att inte ha en befolkning som är uppdelad i ekonomiska zoner ingår inte i deras världsbild. Hemtjänsten kan gott bo långt ut i periferin och överlämna city till de som kan betala för sig.

De tycker att bostadsrättsmarknaden fungerar bra för där finns inga köer. De som drömmer om en bostadsrätt i city har nämligen ingen kö att ställa sig i. Då finns de inte. De sitter visserligen vid köksbordet och våndas över att inte få ihop kalkylen. Men de besvärar ingen med sin blotta närvaro på samma sätt som de som stampar i kön för att få en hyresrätt.

Reinfeldts resonemang verkar bygga på att eftersom det förekommer svarthandel, fusk och annat elände så fungerar inte hyresrätten. Nä, människan är inte alltid någon kul typ. Det fuskas med det mesta. ROT-avdragen infördes för att landets villaägare inte kunde hålla sig till regelverket utan köpte hantverkare svart. Nu fuskar hantverkarna med ROT-avdrag. Ska Reinfeldt avskaffa ROT-avdraget nu?
Barnflickor betalades svart, för att komma tillrätta med detta tilltag infördes RUT-avdrag.

Mäklarna jobbar på ett tveksamt sätt med lockpriser och måste tillrättaföras. Vad ska vi göra med mäklarna?

Behövs det kan väl regelverket stramas upp. Det brukar ju vara det sätt vi använder för att komma tillrätta med människan dåliga sidor. Att sko sig på andras bekostnad är ju en vanlig sådan.

Läs fler kritiska röster:
Bostadsminister Stefan Attefall (KD) och Gustav Fridolin (bostadspolitisk talesperson MP) här.
S och V här.
SABO här och på Newsmill här.
Jagvillhabostad.nu på SVT debatt här.
GP:s ledare här.
Dagens ledare här.
Jag skriver på Newsmill här.
Studentorganisationer i Stockholm i DN här.

17 kommentarer:

Per Albin sa...

Hyresgästföreningen jobbar mer mot bostadsrätter än för hyresrätten.

Och nu darrar Hyresgästföreningen när självaste statsministern tar ställning för ombildningar.

Stockholm brukar vara föregångaren - sedan följer övriga landet efter.
När övriga landet följer efter med ombildningar så hotas miljonlönerna på HGF-kansliet och alla flotta konferenser så nu är många HGF:are stressade.

Det är ju ingen tvekan om att man bor billigare i bostadsrätt - såväl i Stockholm som ute i landet.
Det har ju Hyresgästföreningen själv kommit fram till. Läs här:
http://skottet2.files.wordpress.com/2011/01/hyresratt_vs_bostadsratt.pdf

Varför vara med och sponsra några få besuttna på HGF när det finns möjlighet att bo billigare?

Anonym sa...

Varför ska staten subventionera boendet för villa- och bostadsrättsägare med ett 30%-igt ränteavdrag!

Anonym sa...

"vaffö sa han på detta viset?"

Vad är nu detta? Är Barbro en rumpnisse? Är det sagor hon ägnar sig åt?

Anonym sa...

Fredrik Reinfeldt har dunderfel och missat hela verkligheten.

Sedan fem år tillbaka är det inte tillåtet att byta sin hyreslägenhet mot en bostadsrätt eller villa. Om det ändå genomförs ett sådant byte är hyresvärden inblandad.

Det som är otroligt pinsamt är att det enda argumentet som statsministern framför som bevis för att hyresrätten är död i innerstan är att just sådana byten genomförs, trots att det inte varit tillåtet på många år. Pinsamt! Nu borde nog Janne Josefsson tala om för statsministern vad som gäller, i verkligheten. Barbro har redan bekräftat det genom sitt senast blogginlägg.

Anonym sa...

Anonym sa...
Fredrik Reinfeldt har dunderfel och missat hela verkligheten.

Sedan fem år tillbaka är det inte tillåtet att byta sin hyreslägenhet mot en bostadsrätt eller villa. Om det ändå genomförs ett sådant byte är hyresvärden inblandad.

Det som är otroligt pinsamt är att det enda argumentet som statsministern framför som bevis för att hyresrätten är död i innerstan är att just sådana byten genomförs, trots att det inte varit tillåtet på många år. Pinsamt! Nu borde nog Janne Josefsson tala om för statsministern vad som gäller, i verkligheten. Barbro har redan bekräftat det genom sitt senast blogginlägg
----------

Eller så kanske du och HGF ska ta av sig de politiska glasögonen och komma in i matchen?

Välkommen in i verkligheten!

Tage G sa...

Trots att Hyresgästföreningen gått med på allmännyttans nya roll, Stockholmsmodellen, bortförhandlat underhåll.. och

att man i sin egen undersökning från 2006 ser att hyresrätten är dyrare än bostadsrätten som boendeform

Och

Att hyran ökar mer än dubbelt så fort som lönerna..

Så är "allt som vanligt" på Hyresgästföreningsens kansli.

Kanske dags att komma ikapp verkligheten? Det är border-line bedräger att fortsätta som HGF gör nu mot sina medlemmar.

Dubbelmoral? sa...

Var det inte P-O Brogren som var positiv till och rådgivare för en ombildning i Danderyd för ett tag sedan?

Lever man inte som man lär på HGF?

Anonym sa...

Sossar, kommunister och Hyresgästföreningen är duktiga på att dela andras kakor tycks det. Men aldrig behjälpliga att skapa dem.

Abacus sa...

Detta är lite off topic, men jag kan inte låta bli att fråga er ombildningsfantaster vad ni säger om det här:
http://www.dn.se/ekonomi/dubbelt-rantestraff-for-bostadsrattsagarna

Visst är det ni som säger att det är billigare att bo i bostadsrätt? Kanske idag, men om något år då? Hmm...

Anonym sa...

...och som vanligt har Abacus inte gjort hemläxan.
När räntan stiger kräver fastighetsägarna högre hyror, men sänker den inte bara för att räntan sjunker.
Som hyresgäst får man betala och betala - och dessutom betala förhandlingsersättning till HGF...

Anonym sa...

Bra Barbro, att du ställer upp igen. Du är en fantastisk företrädare för hyresgästerna. Du har en förmåga att höja blicken med en bekväm och förtroendegivande retorik. Vi ses på barrikaderna...

Anonym sa...

Huvudet på spiken
http://svtdebatt.se/2011/02/reinfeldt-respekterar-inte-oss-som-vill-bo-kvar-i-vara-hyresratter/

Anonym sa...

Nu har jag lyssnat på alla bandinspelningar från intervjuerna med statsminister Reinfeldt. Jag säger bara ojojoj! Inspelningarna stöder till 100% den artikel som DN skrev. Det visar också med all önskvärd tydlighet att statsministern har noll koll på verkligheten. Åsså försöker statsministern påstå att han är felciterad!!! Klavertramp som heter duga!

Uttalandena visar också på bristande kunskaper om de förutsättningar som gäller på bostadsmarknaden Moderaternas (och därmed Alliansens) omtanke heter knappast hyresgäster. Nu har man verkligen visat sitt rätta ansikte i den här frågan och cementerar ett redan segregerat samhälle.

Grattis till den tredjedel av befolkningen som har möjlighet att bo tryggt och säkert samt har ekonomiska resurser att befästa sitt oberoende genom att betala för sig.

Vi i arbetslinjen och våra barn får räkna med att bli placerade till de nedslitna höghusen i den kriminellt belastade förorten där samhällelig och kommersiell service utarmats av politiska idéer och fastighetsägare som bara vill befästa sin position som besutten.

Anonym sa...

Abacus sa...
Detta är lite off topic, men jag kan inte låta bli att fråga er ombildningsfantaster vad ni säger om det här:
http://www.dn.se/ekonomi/dubbelt-rantestraff-for-bostadsrattsagarna

Visst är det ni som säger att det är billigare att bo i bostadsrätt? Kanske idag, men om något år då? Hmm...
..........

Du läste inte Hyresgästföreningens EGEN undersökning va? Vid NORMAL ränta är hyresrätten nästan 2500kr dyrare än bostadsrätten.

Hur kan du sitta och "dilla" om att det är något annat? Menar du på att HGF ljuger?

Anonym sa...

HGF:s undersökningen är mer än 5 år gammal!

Abacus sa...

@anonym 10:11
Just det, undersökningen är flera år gammal. Nåt man ska vara helt klar över är att man måste ha färska fakta idag. Och det finns det. Så var snäll och kom inte dragandes med gammal skåpmat i argumentväg. Läs på istället. Tack.

Anonym sa...

Som vanligt är Abacus otroligt dåligt påläst.
Undersökningen är i högsta grad akutell - och läget är nog ännu "värre" för hyresgästerna eftersom hyrorna har ökat ytterligare...