11 april 2011

Bostadsministern drabbad av bostadsbrist

Bostadsministern är bostadslös. Fast inte riktigt. Han hänger kvar i sin riksdagslägenhet precis som studenterna hänger kvar vid sina studentlägenheter så länge det någonsin går.

Det är väl alldeles utmärkt att bostadsbristen också drabbar regeringen. Ingenting kan slå den personliga upplevelsen av missförhållanden.

Stefan Attefall delar sin sits med tusentals människor.

Hipp hipp hurra, en bostadsministern som är drabbad av bostadsbrist. Han kan ju till skillnad från nästan alla andra komma med politiska förslag som ändrar på detta dystra läge för honom och alla andra.

Det ska bli intressant att se vilken väg han väljer. Han kan ju lägga ner en massa krut på att lösa sin egen situation, men han kan också komma med lite vassa förslag som kan sätta sprutt på bostadsbyggandet.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Noterar att bostadsministern inte drömmer om eller letar efter en hyrestant!
Söderhöna

Anonym sa...

I samma artikel nämdes det att dyra nyproduktioner hade förmedlats på kungsholmen dvs i innerstan. Då räckte det med kötid på 4-5 år till skillnad mot det vanliga 15-20 år.

Är inte det ett bevis på att marknadshyror skulle korta köerna? Och få igång bostadsmarknaden.

För info; Bostadsministern ville ju köpa en bostadsrätt. Undrar varför? Men han har väl fel som alla sndra ändå...

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@Söderhöna

Vem har sagt att hyrestanter skall ersätta hela beståndet? Det är emellertid en bra lösning för de som behöver bostad och inte får en via förmedlingen. Man kan ju tänka sig en mindre fyrkantig hyresmarknad än den vi har idag. Det är rätt bra med olika samverkande faktorer. En hyrestant vore väl bra för ungdomar som inte kan hyra billiga lägenheter? En sätt för ungdomar att bo billigt och centralt, så vi slipper hyresreglering av hela beståndet, förutom nybyggen. Marknaden levererar.

Abacus sa...

Nääej,inga hyrestanter tack! Du som skriver om att det kan vara bra med hyrestanter har uppenbarligen inte läst sin historia alternativt är för ung för att fatta hur det var på den tiden när det förekom i högre grad. Innan allmännyttan byggdes upp.

Anonym sa...

Bättre med hyrestanter än inga objekt att hyra alls. Liberalisera mera!

Abacus sa...

Bygg mer hyresrätter!

Anonym sa...

Varför ska vi göra det när det är betydligt mer lönsamt att bygga bostadsrätter?

/Byggherre

Barbro Engman sa...

Anonym byggherre, det är ju det Stefan Attefall kan ändra på! Han måste innföra samma skattevillkor för hyresrätten som för andra boendeformer. Det är Stefan Attefall som grundlägger mycket av de förutsättningar "marknaden" har.

Anonym sa...

Som påpekats tidigare, hyresrätter har tillräckligt förmånliga villkor. Problemet är nog inte bara för litet byggande av nya hyresrätter, utan ett ineffektivt utnyttjande av befintligt bestånd. Det i sin tur hänger ihop med de inlåsningseffekter som dagens prisreglering medför. En klassisk ekonomisk empiri som bevisas gång efter gång i sönderreglerade marknader med kösystem och för lågt pris. Släpp hyrorna fria och liberalisera uthyrningsreglerna. När det är gjort och inte räcker till, kan ni diskutera statliga subventioner för nybyggda hyrefastigheter.

farbror Frej sa...

Jonas: "Är inte det ett bevis på att marknadshyror skulle korta köerna?"

Oförmågan att skilja på behovsrelaterade och ekonomirelaterade anledningar varför bostadssökande avstår att skicka in intresseanmälningar, är stundtals pinsam. En slags mental blockering.

Vad kedjeflytt-effekten beträffar så är hyresmarknaden redan nu både tudelad och rumphuggen.

Tudelad då majoriteten sökande inte har råd att flytta upp från gammalt mindre till nybyggt större. Rumphuggen då antalet riktigt billiga äldre 1-2:or minskas i stadig takt, tack vare ombildningarna.

Anonym sa...

@farbror frej

Oslo har marknadshyror och ingen bostadsbrist. Ett bra tecken på hur man får saker att funka i vårt närområde. Att blunda för det universella faktum att reglering skapar kösystem och de problem sådana medför, när det är exakt det som har skett med hyresmarknaden i sthlm är med förlov sagt, obegåvat eller religiöst socialistiskt.

Marknaden hittar alltid vägar runt regleringar och ransoneringsbeteenden. Ombildningar är ett sådant exempel. Företeelserna är inte annat än ett symtom på hur sjuk vår hyresmarknad är. Mer av samma elände lär inte få den att tillfriskna. Snarare är en rejäl dos av sunt förnuft och anständiga spelregler att föredra, framför mer politisk klåfingrighet och godtyckliga, kortsiktiga åtgärder. En fri marknad vinner alltid i långa loppet. Östeuropa är ett talande exempel.

farbror Frej sa...

Anonym: "Vem har sagt att hyrestanter skall ersätta hela beståndet?"

Man kanske kan förmå sig att kombinera trender och lägga ihop två och två?

Om man kombinerar en tilltagande McDonaldisering av ungdomsjobben (SVT Play-sök "Generation utanför" samt "Säljsekten"), med en sedan länge etablerad ovilja att nybygga annat än 2-5:or för mer välbeställda plånböcker (som likt förbannat anses för billiga (Youtube-sök på "Bostäder byggs för billigt") - med trenden att riktigt billiga äldre 1-2:or stadigt minskar till följd av ombildningarna, så blir ju den sammanlagda effekten inte destå mindre rätt entydig.

Själv har jag testat hyrestant-varianten som nyinflyttad i Stockholm mellan 1987-1992. Visst överlevde jag - mycket tack vare en trygg heltidsinkomst på en arbetsplats som jag trivdes på. Men man får betala ett integritetspris - uthyraren ska alltid in och snoka runt och ta reda på vad man är för en gök, medans man själv är ute. Nästan undantagslöst. Tillgång till dusch och tvättmaskin saknas oftast.

farbror Frej sa...

Anonym: "Att blunda för det universella faktum att reglering skapar kösystem och de problem sådana medför,"

Det är ett vanligt debattknep att först av allt fastslå ett förment orubbligt "universiellt faktum" inom vilkas ramar diskussionen sedan ska föras. Problemformulerings-monopolet och tolkningsföreträdet ska först erövras. Sedan går det lättare att föra debattstriden utifrån denna inbillade höjd i det övrigt så platta och visionslöst egennyttiga inre mentala landskapet.

Själv har har en i grunden progressiv inställning till hur människor efterhand väljer att forma villkoren i sina samhällen. Människors bevekelse- och motivationsgrunder förändras under decenniers och seklers förlopp.

Inte på grund av "revolutioner" - eller ens utifrån en övertro vad "pragmatiskt förnuft" kan tänkas åstadkomma. I slutändan är all verklig indevid- och samhällsutveckling ett indirekt resultat av att egennyttiga, humanitets- och gemenskapsfientliga lösningar släpps lösa - bara för att sedan grundligen och offentligen kompromenteras.

Jmfr Jesu ord; "av frukten ska ni känna dem" - eller Wikisök "Mene Tekel" ("du är vägd på en våg och befunnen för lätt").

Abacus sa...

@Anonym 20:24

"Oslo har marknadshyror och ingen bostadsbrist."

Intressant. Ska själv jobba i Oslo, så då kan jag ta reda på lite mer hur det verkligen fungerar utav de jag känner där.

Anonym sa...

Barbro, menar du på allvar att några ynka skatteregler skulle göra det mer lönsamt att bygga hyresrätter än bostadsrätter? Vilka skatter talar du om? Rot? Det skulle inte göra någon nämnvärd skillnad för mig.

Hade jag haft större lönsamhet i mitt gamla hyresbetånd (där det råder bruksvärde) så kanske jag hade satsat på hyresrätter igen.


Men lönsamheten idag väldigt mycket bättre för bostadsrätter.

Jag är ju bara en aktör på marknaden men i stort sätt alla mina kollegor/konkurenter håller med.

/Byggherre

Johan Johhansson / Rädda Linjalen sa...

Nu ska jag göra ett undantag för en god sak.
Stefan Attefall är välkommen att hyra in sig i ett rum här hos mig. Vi andra i familjen kan knö ihop oss lite till för en folkets och guds tjänare.

Givetvis skall Stefan få betala den fria ockerhyra han själv förespråkar. Det är ju dels en idé han stöder, och framför allt drabbar det ingen fattig...och i slutändan kommer ju pengarna från skattebetalare som jag.

Snälla som vi är ingår även en egen hylla i kylskåpet och tillgång till både dusch och telefon!

Med andra ord: Det är bara att slå till Steffe, vad väntar du på? En bidragsberoende som du kan gott ges möjlighet till lite insyn i arbetande människors verklighet.

...och tänk vilka bostadspolitiska diskussioner vi skulle kunna ha. Det vore något helt annat än att olovligen sitta ensam på Riksdagskammaren utan någon annan än gud att snacka med!

Anonym sa...

Oj, Johan du böt snabbt sida när du kunde tjäna en hacka åt dig själv...; )

Då blir du gärna hyresgubbe!

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@farbror frej m fl.

En liten Hegelsk dialektik i din beskrivning av historieutvecklingen smyger sig in, ser jag. Den omhuldas mest av marxister, väl? För övrigt framgår inte något budskap särskilt tydligt. Emellertid har jag svårt att se att all den produktutveckling som skett på marknaderna, inte skulle kunna komma bostadsmarknaden till del om man liberaliserade istället. Som det ser ut nu ivrar försvararna av systemet för att det skall bestå för att alla skall kunna bo centralt till rimlig kostnad. Förekomsten av en gigantisk bostadskö för att just kunna bo där man vill, visar hur effektivt systemet fungerar. Det är heller inte meningsfullt att skylla bristerna i systemet på andra faktorer, eftersom problemet uppstår inom systemet och därmed ådagalägger dess stora brister.

Det är ungefär lika dåligt sätt att skylla kommunismens och socialismens (röd eller brun) misslyckande på att faktorer utifrån korrumperat idén. Samma sak där, ohyggligheterna och bristerna uppstår i systemen, därför att de är dåliga från början. Alla system som skall lösa flera stora frågor samtidigt och som samlar mycket makt och kontroll på få händer, misslyckas alltid. Exemplen från historien är inte få. Skälet till att systemen misslyckas är att ju färre som sitter på makt och kontroll, ju större krav på perfekt information uppstår. Det är den lilla skillnaden som en marknadsekonomi med många aktörer klarar av att hantera. Därför är alltid marknadslösningar mer framgångsrika.

Anonym sa...

Eeeh, fattar inte Jonas ironi...

Anonym sa...

Ehhh jo men tyvär gör inte du det....och jag som tom försökte vara övertydlig men en smily ; )

Mvh
Jonas