21 april 2011

Glad Påsk


Vi har en hel del ”börja om på nytt”-inslag i almanackan.

Det är sådana härliga tillfällen då man kan lägga det gamla bakom sig och med förnyade krafter ge sig på de framtida utmaningarna.

Våren, exempelvis, är tiden för pånyttfödelse och ägg symboliserar lämpligt nog återfödelse och fruktbarhet.

Bostadsministern och hans medarbetare behöver troligen lite energitillskott och pånyttfödelse inför jobbet med att skapa rättvisa villkor mellan de olika boendeformerna.

Så det var bara att skrida till verket.

Med ett påskägg sprängfyllt med 2000 ägg gick jag till socialdepartementet för att träffa Stefan Attefalls statssekreterare Ulf Perbo och påminna om att det skiljer 2000 kr i månaden till hyresrättens nackdel.

Snart kommer direktiv till en statlig utredning om hyresrätten. Fredrik Reinfeldt sa i regeringsdeklarationen att hyresrättens ställning skulle stärkas.

Det ser vi fram emot.

GLAD PÅSK till er alla.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Glad Påsk Barbro! :-)

Barbro Engman sa...

Tack så väldigt mycket, glad påsk till dig med!

Anonym sa...

Glad påsk, Babsan!

Om det skiljer så mycket som 2000 kronor till hyresrättens nackdel, varför stämmer ni då brf:er och gör allt för att sätta käppar i hjulet för människor som vill ha lägre månadskostnad för sitt boende? (obs, ej snabba klipp)
Är det avundsjuka?

farbror Frej sa...

"Om det skiljer så mycket som 2000 kronor till hyresrättens nackdel,"

Man jämför med nybyggda hyresrätter, eftersom det främst är via nybyggnation som de långa, långa hyresköerna kan minskas, till den så djupt oattraktiva [ironi] hyresrätts-boendeformen.

Om man istället jämför marknadsköpta bostadsrätter med äldre bruksreglerade hyresrätter så blir resultatet ett annat. Exempel: http://tinyurl.com/3mog9hf

Lockpriset 895K kommer (enligt säljsnittet för området) mera realistiskt att landa runt 1250K eller mer.

Enligt SEB bolånekalkyl så kommer boendekostnaden för just denna lilla lägenhet, trots sin låga månadsavgift på endast 1380 kr/mån att inte destå mindre ligga runt 6250 kr/mån med 5% boränta och 50 års amortering. Med Svedbank och Nordea hamnar man runt liknande siffror. Jämför med 2300-3300 kr/mån för motsvarande små hyresrätter i samma område.

Att låta unga människor dra på sig 7-siffriga livstidslån för en bostad som det svårligen kan bo två vuxna i - än mindre 2 vuxna med barn - är, i tider när det varnas för en global kreditkontraktion, med en seglivad Japan-liknande deflation som följd, mycket riskfyllt och oansvarigt. Folk hoppas att de ska få hjälp av både inflation och värdeökning för att de lättare ska kunna hantera sina lån. Med de kan få det rakt motsatta - och Sverige är ju bara en liten spelare i sammanhanget, som lätt kan dras med i en okontrollerbar internationell utveckling:

Youtube-sök "Nicole Foss deflation strategies"

Anonym sa...

Farbror Frej är rätt besatt av att baktala bostadsrätter. :)

Men kul att han gillar livet i hyreskasern så mycket.

Anonym sa...

till anonym 24/4 17.38:
vem som baktalar vem/vad oftast är ju lätt att utläsa av alla kommentarer på denna blogg och diverse andra. Tycker nog vi som föredrar hr och är mot ombildning får mkt skit. Jag har inget emot br och jag röstar inte vänster tex. Det får man jo ofta höra om man uttalar sig kritisk om ombildningar. och att uttala sig kritiskt om ombildningar betyder inte per automatik att man är mot bostadsrätt som sådan.
/a