12 april 2011

Hur kunde regeringen glömma bort vårt behov av tak över huvudet igen?

"Jag tror att det finns förutsättningar för att vi klarar mer än vad vi trodde när valmanifestet spikades", säger den tidigare bostadsministern Mats Odell i SvD.

Mats Odell borde omedelbart ila till finansministern och meddela att det behövs en skattereform för hyresrätten så att det blir lite fart på bostadsbyggandet.

I mars 2010 presenterade Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna en sådan för Anders Borg. Därefter har den tagit sig i på regeringens Powerpoint-presentationer över saker som ska göras.

Nu måste den tas vidare från duken och omvandlas till skarpa förslag. Annars blir det omöjligt att klara de fem punkter regeringen beskriver här på DN Debatt idag. Här är deras punkter och mina tillägg.

1. Fler i arbete.

Det kräver tillgång till bostäder.

2. Ett robust finansiellt system.

Hushållens skuldsättning är lavinartad och fler hyresrätter skulle tvinga färre att öka på skuldberget.

3.Ett högklassiskt utbildningssystem.

Trångboddheten är omfattande och det får mycket negativa konsekvenser för många barn i deras skolarbete. Det behövs rustas och byggas för att alla ska klara sin skolgång.

4. Välfärd och hög kvalitet.

Hur vi bor, var vi bor och med vilka förutsättningar vi bor är resultatet av hur välfärdssystem fungerar.

5. Hållbar tillväxt i alla delar av Sverige. Förutsättningarna för att driva företag, arbeta och bo i alla delar av landet ska förbättras.

Hälften av landets kommuner har bostadsbrist. Utan bostäder blir det varken företagande eller tillväxt.

Hur kunde regeringen glömma bort vårt behov av tak över huvudet igen? Jag som fick visst hopp igår när jag läste att bostadsministern var bostadslös.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tak över huvudet! Det är väl bara att ställa sig i bostadskön till en hyresrätt?

Eller är det inte så enkelt?
Varför är det inte det?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Rådande situation har ju uppstått inom dagens system. Om situationen idag visar någonting, är det att dagens system saknar den robusthet som borde kunna krävas i fråga om bostadsmarknaden. För om dagens system vore så genialt, skulle dagens situation inte kunna uppstå. Sanningen är ju den att med dagens system är bostadsmarknaden överkänslig för politiska störningar. Utan politiska stimulanser stannar allt, även i tillväxtregioner. Tydligare kan inte ett systemfel manifesteras. Släpp marknaden fri. Dagens misslyckande är ett underbetyg åt samtliga aktörer och systemet som helhet.

Anonym sa...

Det hela visar på hur misslyckat dagens system med reglerade hyror är. Låt privata bostadsbolag ha fri hyressättning. Problemet är inte bara att det byggs för lite utan att nuvarande bestånd används för dåligt. Mängder med lägenheter står tomma i Stockholms innerstad i väntan på ombildningar. Med marknadshyror skulle sådan allokeringsproblematik lösa sig av sig själv. Det finns inget övervärde att hämta vid en ombildning om hyran inte är reglerad. Städer med marknadshyror har inte bostadsbrist.

Självklart skulle marknadshyror innebära problem för vissa grupper men det finns det andra sätt att lösa än reglerade hyror, exempelvis genom höjda bostadsbidrag.

Anonym sa...

Helt rätt!
/Jonas