01 september 2011

Kommer Centerpartiet att föreslå marknadshyror?

Politiker kommer och går och politiken med dem. Med Maud Olofsson uttåg förmodas delar av den nuvarande centerpolitiken försvinna. Annie Lööfs intåg på den politiska scenen antas nu förändra samma parti som Maud Olofsson en gång förändrade. Fast på ett annat sätt.

Det är inget speciellt för Centerpartiet. Alla väntar på vad Ohlys efterträdare ska innebära för Vänsterpartiet och Juholt är i full färd med att klara ut den socialdemokratiska politiken.

Vi har vant oss vid att partierna byter åsikter när de byter partiledare. Centerpartiet har ju inte utmärkt sig på något sätt när det gäller bostadspolitik så det ska onekligen bli spännande att se vad deras bostadspolitik kommer att innehålla.

Vill man nå andra än landsbygdsväljarna så måste man inkorporera även landets 3 miljoner hyresgäster i sina överväganden.

Annie Lööf brukar tillsammans med Fredrick Federley motionera i riksdagen om att vi ska införa marknadshyror. Fast det blev aldrig Centerpartiets åsikt, det förblev Annie Lööfs och Fredrick Federleys. Huruvida Annie Lööf som partiledare tillsammans med den förslagna partistyrelseledamoten Fredrick Federley ånyo tänker lansera detta som en del i det nya Centerpartiets politik vet ingen något om. Utom de själva kanske.

Jag och Fredrick Federley är nästan grannar. Vi bor i samma område. Han bor i en bostadsrätt och jag i en hyresrätt.

När Fredrick Federley och jag debatterade i Debatt för något år sedan var han otroligt upprörd över att det skulle ta sådan lång tid för honom att få en hyresrätt i Vasastan. Det kan man förstås vara om man vill bo i Vasastan. Om vi införde marknadshyror så skulle hans chans att få den åtråvärda hyresrätten i Vasastan öka dramatiskt, menade han. Det finns ju bara ett sätt att snabbare få en bostad i den typen av tättbebyggda områden och det är att man snabbar på utflyttningen så att Federley kan flytta in där någon flyttar ut. Utflyttningen snabbas givetvis på om man höjer hyrorna så att människor tvingas flytta. Antalet hyresrätter har dessutom minskat så det har blivit ännu färre att slåss om.

Nu köpte Federley en bostad och jag köade till mig en hyresrätt. Jag tycker ändå att det känns lite bra att alla som vill bo i hyresrätt fortfarande har en chans. De behöver inte se sig förbisprungna av de som kan bjuda över hela tiden.

Det är förstås otroligt tråkigt att det byggs så lite och att det därför tar så lång tid för de som vill bo i hyresrätt att hitta någon. Det blir inte bättre av att alltfler hyresrätter blir bostadsrätter. Det minskar valfriheten och tvingar in oss att bo på ett sätt som vi inte vill.

Så Fredrick Federley hade ekonomiska möjligheter att skaffa sig en bostadsrätt. Han kanske till och med tycker att det är lika bra att bo där som i en hyresrätt i Vasastan, vad vet man.

Nu blev det inget av med förslagen om marknadshyror så några hyresgäster i Vasastan kunde också pusta ut. Jag hoppas att de får fortsätta att känna sig lugna. Centerpartiet skulle ju vinna stort på att föreslå åtgärder så byggandet kommer igång.

Man vinner inte några segrar på att skapa oro och rädsla hos de som redan idag har svårt att få ekonomin att gå runt.

Inga kommentarer: