12 september 2011

Som just vuxit upp och gift sig och fått barn som just slutat skolan och gift sig och fått barn som...

Bostadspolitiken befinner sig här och nu till skillnad från Povel Ramel som hade insikter om tidens gång.

Emellanåt befinner den sig i gången tid men aldrig i framtiden, inte ens den nära. I gången tid handlar det alltid om skuldfördelning eller snarare behovet av att få skuldbefrielse.

"Det är inte vårt fel att vi inte har bostäder till människor som behöver bostad", är den bärande öppningsrepliken när bristen på bostäder ska diskuteras med politiker.

Nähä nä, det kan väl hända men vad har det med saken att göra. Livet blir väl bättre för den som saknar bostad för det. De behöver bostad nu.

Det finns något djupt märkligt med att alla de mängder av barn som föddes för 20-25 år sedan kommer som en enda stor överraskning nu när de vill ha någonstans att bo. De registrerades ju i god ordning på BB.

Så de hamnar mitt i "här och nu politiken". De tältande, soffboende, inneboende eller andrahandsboende ungdomarna möts av förslag om att underlätta soffboendet , inneboendet och andrahandsboendet.

Tilläggas bör att inneboende och andrahandsboende inte har något med ålder att göra. Alla som inte kan köpa en bostad för dyra pengar eller vars högsta dröm är en hyresrätt får nöja sig med politiska andrahandslösningar.

När bybyboomens barn vuxit till sig, studerat klart, fått jobb, vuxit ur soffan hos kompisen, tröttnat på hyrestanten eller förlorat sitt tionde andrahandskontrakt så krävs det nya bostadsalternativ. De har vuxit ur de gamla.

Det bör inte komma som någon överraskning.

I DI idag kan man läsa att det finns "få tecken på ökat bostadsbyggande". I Riksbankens penningpolitiska uppföljning skriver de "Efterfrågan på bostäder är hög i förhållande till utbudet" vilket väl inte får anses vara någon direkt nyhet. Men det förtjänas att upprepas.

Sedan kommer en märklig passus direkt efter den konstaterade bostadsbristen "Därtill bidrar möjligheter till skattereduktion vid renoveringar och en mer expansiv penningpolitik till att gynna bostadsinvesteringar."

Att alla dessa miljarder som går till ROT-avdrag bidrar till jobb för att hålla villabebyggelsen i toppskick är det väl ingen tvekan om. Men några nya hus blir det definitivt inte, trots alla dessa subventioner.

Antalet påbörjade villabyggen har minskat de senaste kvartalen, enligt SCB.

Det byggs för lite av alla boendeformer. Det är bara bostadsbristen som ökar.

Tänk framåt och agera nu annars hinner babyboomens barn bli pensionärer och då har vi en pensionärsbubbla på halsen. De kommer att bubbla sig genom hela livet.

Inga kommentarer: