07 september 2011

Och titta titta här och titta titta där och titta får ni se


Nu har jag konfererat i två dagar. Det är en underskattad sysselsättning. På konferenser ges rikliga tillfällen till meningsutbyten, man får många nya intryck och en hel radda med nya kunskaper när man som denna gång träffar aktiva i Hyresgästföreningen från hela landet.

Allt man hör och vet måste läggas ihop, slutsatser dras och verksamhet planeras.

Hyresgästerna är politikberoende. Så vad som tänks och inte tänks i de politiska korridorerna är av högsta betydelse för hur vardagen gestaltar sig.

Alltså hade vi bjudit in både bostadsminister Stefan Attefall och socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor Veronica Palm.

Stefan Attefall stack inte under stol med sin syn på ägande. Att människor, även de mindre bemedlade, ska få äga sin bostad är viktigt för ministern över alla boendeformer.

För oss är det viktigt att, även de mindre bemedlade, ska kunna hyra en bostad. Många kan på grund av allt högre inkomstkrav inte få en hyresrätt, många kan inte flytta tillbaka efter ombyggnad och att efterfråga en nybyggd lägenhet är få förunnat.

Stefan Attefall lovade att "titta" närmare på hur inflytandet för hyresgästerna vid ombyggnad ska stärkas. Mona Sahlin tittade på denna fråga på sin tid. När hon tittat färdigt tillsatte hon en utredning som syftade till att stärka hyresgästernas inflytande. När Mats Odell blev minister tittade han på den utredningen och la ner den.

Men den som söker skola finna. Så tittar bara Stefan Attefall tillräckligt noga på hur maktlösa hyresgästerna är så kommer han att finna att förändringar är nödvändiga.

Regeringen skickar ut nyhetsbrev. I fredags lät de meddela:


"Utredning för att stärka hyresrätten
Regeringen vill stärka hyresrätten. Under 2011 kommer regeringen därför att tillsätta en utredning som ser över hur man på bästa sätt ska kunna stärka hyresrätten som upplåtelseform. Utredningen ska analysera möjligheterna att strukturellt och långsiktigt förbättra förutsättningarna för att investera i och förvalta hyresrätter."

Hugade läsare kan nu ringa departementet och fråga vad detta innebär?
För jag vet inte, det verkar inte Attefall veta heller?

Veronica Palm berättade att socialdemokraterna ska tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram en socialdemokratisk bostadspolitik. Det blir till att vänta och se vad den kan innehålla.

1 kommentar:

Peggy, i Kärrtorp sa...

Jag fick följande svar:

Bäste Peggy!

Tack för Ditt brev!

Utredningen är inte tillsatt än, frågan bereds för närvarande på regeringskansliet. Ambitionen är dock att tillsätta utredningen innan årsskiftet.

Tack ännu en gång för Ditt brev!

Jag önskar Dig allt gott!

Stockholm i september 2011

Med vänlig hälsning

Ofelia N.
Brevsvarare för civil- och bostadsministern
Socialdepartementet
Regeringskansliet

Jag frågade vad den skulle innehålla om direktiv etc. Kanske blir en julklapp!