05 september 2011

Stor brist på vinnarskallar

Stor brist på vinnarskallar är det enligt dagens sportbilaga i DN. Helt rätt tänkte jag innan jag insåg att jag just bläddrat förbi de inrikespolitiska sidorna och att rubriken inte avsåg den låga resultatnivån i bostadspolitiken.
Om resultatnivån är låg och motståndet svagt så gäller det att slå till är sportbilagans recept. Kan direkt översättas och tillämpas på bostadspolitiken.

Fast Stefan Attefall ( KD) tycker sig dock ha vunnit åtminstone en match. Den åt villaägarna.

SvD hade en bilaga i fredags. Där sjöngs villaboendets och ägandets lov.
Stefan Attefall, minister med ansvar för alla boendeformer, levererar i bilagan en lovsång till ägandet av närmast poetisk karaktär.

"När solen går ner över äppelträden och man sitter med en kaffe på altanen då inser man det fina med att ha ett alldeles eget hem".


"Att äga sitt eget boende är inte bara trevligt och ger en känsla av frihet. Undersökningar visar -tvärtom vad många tror- faktiskt är billigare att äga sitt boende än att hyra det."

För säkerhets skull vill jag påpeka att detta inte gäller äppelträd i närhet av hyreshus. Och med uttrycket ett alldeles eget hem avses inte en hyresrätt.

Men det verkar som om det skulle kunna gälla äppelträd i närheten av bostadsrätter för han skriver :
"En familj med två vuxna och två barn som äger sin lägenhet har hela 32.000 kronor mer kvar i plånboken per år än den som hyr”.

De hyresgäster som luktade på äppelblommen i kvällsskymningen i fredags fick garanterat kaffet i vrångstrupen.

Stefan Attefall tycker att det är härligt att han kunnat gynna villaägare/bostadsrättsinnehavare och att han bidragit till att det blivit dyrare att bo i hyresrätt, skriver han.

Därmed kan väl alla diskussioner om huruvida hyresrätten är politiskt och skattemässigt missgynnad avföras och prickas av.

När Stefan Attefall högste befälhavare över reglerna på bostadsmarknaden låter meddela att de är orättvist och att det ska det förbli så måste det väl vara sant?

Detta besked måste väl exempelvis få Anti Avsan (M) ,som hade svårt på en konferens i Motala härförleden att lämna något besked, att sluta tvivla på om det föreligger en orättvisa. Ministerord Anti!

Eller så kollade Attefall inte texten innan den skickades in? Kanske skrevs den av Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig hos Attefall, som precis slutat och blivit chefsekonom på Villaägarna. Vad vet man.

Det ska till och med bli ännu större orättvisor skriver ministern. Nya regler om bosparande ska få oss ännu tydligare in på ägarbanan.

Attefall gillar Norge, han är avundsjuk på norrmännen och vill att vi ska få det lika härligt som de, där äger 80% sitt boende

Vad gör då bostadsministern för de som inte sitter på verandan och luktar på äppelblommen.

De som tältar, bor i andrahand och som blir alltmer desperata. Jo, han ska underlätta just det som gör de desperata, andrahandsuthyrning. Dessutom ska han göra det ännu mera förmånligt för de som bor under äppelblommen i för stora hus att upplåta rum.

Fredrik Reinfeldt sa i regeringsdeklarationen att "Hyresrättens ställninge ska stärkas".

Inte kunde han väl mena att man skulle stärka hyresrätten genom att minska antalet hyresrätter och gynna villaboendet ?

Det finns många politiska poänger att vinna i bostadspolitiken.

Inga kommentarer: