19 oktober 2011

Favorit i repris: Drömmen om marknadshyror

Om en stund ska jag bege mig till Lundagatan i Stockholm för att debattera hyror i programmet Plånboken. För nu börjar kraven på hyreshöjningar att droppa in.

Och som ett brev på posten kommer, nu liksom de senaste årtiondena, rubrikerna som ställer frågan om vi ändå inte är på väg mot marknadshyror eller åtminstone mot något som liknar marknadshyror.

Visserligen är de oftast åtföljda av ett frågetecken. Men ändå.

Både jag, min företrädare Jan Danemann och hans företrädare Lars Anderstig och i sin tur hans företrädare har stått inför den frågan och vi har alla slagits mot marknadshyror.

Programmet Plånboken är inget undantag. Första steget mot marknadshyror, åtföljt av ett frågetecken, är rubriken på dagens debatt.

13 november 2009 intervjuades dåvarande finansmarknadsminister Mats Odell i radion.
Förslag om marknadshyror blir inte av, löd rubriken. Utan frågetecken.

”Regeringen föreslår flera förändringar när det gäller nya villkor för allmännyttiga kommunala bostadsbolag. Hyressättningen är en del. Där blir det inte något förslag om marknadshyror. Systemet med bruksvärde ska vara kvar.”, säger Mats Odell.

Årets hyresförhandlingar är lika lite en väg mot marknadshyror som förra årets eller hyresförhandlingarna för tio eller fem år sedan.

Men några ministerord eller lagregler kommer inte att hindra de som i årtionden slagits för marknadshyror. De lurar ständigt i vassen och bakom rubrikerna.

Det är en väldigt stark och intensiv press från framförallt de privata fastighetsägarna och de kommunala bolagen i Stockholm som för en gemensam kamp mot sina hyresgäster för ständigt höjda hyror.

Trots att vi inte ska sätta hyror efter betalningsvilja och efterfrågan, vilket de emellanåt erkänner att de inte har stöd för, så försöker de krångla in det bakvägen.

Lägesfaktorn har blivit den faktor i bruksvärdessystemet som fastighetsägarna, mest de privata, satt sig i sinnet att övertolka och krama ur till sista droppen.

Det är ingalunda någon ny faktor, den har funnits som en del i bruksvärdessystemet i alla år. Men nu, i dessa tider av bostadsbrist där människor är beredda att offra mycket för att få tak över huvudet så lägger de in allt vad de har för att få till det de önskar, höga hyreshöjningar och klirr i kassan.

Människor betalningsvilja måste få genomslag i hyresförhandlingarna skriver exempelvis Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.

Varför måste en del människors förmåga att betala mer för att bo få genomslag på allas hyra?

Ibland får de det nästan att låta som en naturlag.

Om de inte tänker lyssna på Plånboken kan de kolla ABC. Miljöförvaltningen har sett sig nödgad att undersöka lägenheterna som är fuktskadade och illa skötta.

Vore det inte bättre att ni åtgärdade de brister ni har i era lägenheter istället för att sitta och fila på höga hyreshöjningar. Hyresgästerna som nu får besök av Miljöförvaltningen får ju inte ens vad de betalar för nu. En väl underhållen lägenhet.

UPPDATERAT:
Här kan du lyssna på debatten mellan mig och Reinhold Lennebo.

Lyssna: Hyr mycket höjs hyran 2012?


Lyssna: Debatt mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna

7 kommentarer:

Anonym sa...

Lägenhetens standard INTE byggnadsår borde vara mer avgörande för hyressättningen.

Reinhold Lennebo sa...

Barbro,
Du har ju utelämnat hela det inledande reportaget som ligger till grund för vårt samtal!
Det känns inte alls bra!
Vänligen
Reinhold Lennebo

Barbro Engman sa...

Halloj Reinhold, det är fixat nu. Det var förstås inte meningen, du vet hur det kan bli ibland.

Anonym sa...

Haha!
Säg som det är babsan - du hade censurerat bort det på bästa DDR-vis!

Barbro Engman sa...

Och vad skulle det vara för mening med det? Ibland är du mer än vanligt nojig.

Reinhold Lennebo sa...

Barbro,
det var bra och ger en mer komplett bild av varför vi sa vad i debatten.

storm sa...

Hörde inslaget, väl sagt. Marknadshyror kommer att öka segregation och orättvisor. Säg den hyresvärd som kommer SÄNKA hyran om det framkommer att fastigheten befinner sig i att "oattraktivt" område..
Kämpa på /storm