11 december 2011

Önskan nr 11


Under den begränsade tid av året när Tomten tar hand om ruljansen och uppfyller allehanda önskemål kan man ju passa på att ta en rövare och kolla om det finns någon substans under masken.

Till Tomten
Tomteland
Gesundabergsvägen 80
792 90 Sollerön
Dalarna, Sverige
Stockholm 2011-12-11

Good morning, Tomten.
Du har väl koll på logistiken inför julaftonens leveranser?

Chefen för enheten för utredning och analys vid Statens Bostadskreditnämnd, Per Anders Bergendahl, måste få sina julklappar innan BKN slår igen julportarna på Norrlandsgatan 11i Stockholm. Blir det körigt för dig så kan jag kvista över, mitt hörnrum ligger nästgårds på Norrlandsgatan 7.

Jag tycker att du ska slå in ett exemplar av SOU 2007:74 Jag är säker på att det kommer att underlätta för Bergendal nu när han ska utreda andrahandsuthyrningen åt Attefall.

För han ska göra om det som gjordes 2007 då frågan om andrahandsuthyrning också utreddes.

Trots att det bara gått några år så skriver Attefall:

”Idag råder en osäkerhet kring många frågor som rör uthyrning av bostäder i andra hand. Det kan gälla hyresnivåer, hur besittningsskyddet fungerar och vilka regler en bostadsrättsförening kan sätta upp när det gäller uthyrning i andra hand.”


Fast det undrar man ju. Det råder väl ingen större osäkerhet om hyresnivån, besittningsskyddet eller vilka regler en bostadsrättsförening kan sätta upp.

Grejen är väl att Attefall funderar på om det går att ändra reglerna.

Christina Jacobsson, som utredde detta 2007, tyckte inte att man skulle ändra på ”Hyreslagens regler om bestämmande av hyran vid upplåtelse av en bostadslägenhet”

SABO skriver i sitt pressmeddelande, som du kan passa på lägga in i paketet till Bergendahl, att:

”Här öppnar direktivet för en uppluckring av bruksvärdessystemet, vilket är anmärkningsvärt. Naturligtvis ska vi i Sverige fortsätta ha ett starkt besittningsskydd för alla hyresgäster och jag förutsätter att regeringen inte genar i den frågan”, säger Kurt Eliasson, vd SABO.

Jag hoppas också att utredaren ställer sig på de boendes sida och värnar om besittningsskyddet.

Fastighetsägarna som ju inte har några särskilt omfattande sympatier för de som är i botadsnöd och ska betala tycker givetvis att ”allt som får marknaden för uthyrning av bostäder att bli mer lik en vanlig marknad är bra".

Inga kommentarer: