05 december 2011

Önskan nr 5


Under den begränsade tid av året när Tomten tar hand om ruljansen och uppfyller allehanda önskemål kan man ju ta en rövare och kolla om det finns någon substans under masken.

Tomteland
Gesundabergsvägen 80
792 90 Sollerön
Dalarna
Sverige

Stockholm 2011-12-05

Tjaba Tomten, i torsdags var jag på konferens igen. Där fick vi gissa/önska hur vi ville att saker och ting skulle vara om tio år. Mannen som stod bredvid mig på podiet, Stefan Lindvall vd Fastighetsägarna Syd, gissade/önskade att jag hade upphört då.

Inte jag kanske men Hyresgästföreningen skulle i alla fall ha gått i kras om tio år för då har alla våra medlemmar insett att de vill förhandla själva direkt med hyresvärden, menade han.

Det anses nämligen ligga i tiden att företräda sig själv i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Utom när det gäller vad vi ska äta till middag. Då levererar Lina sin matkasse direkt vid dörren och hon har tänkt ut veckans alla middagar åt sina kunder.

Om Lindvall får sina önskedrömmar uppfyllda så måste exempelvis Svenska Bostäder rigga en organisation som kan förhandla direkt med 30 000 hyresgäster. För inte tänker sig väl Lindvall att de ska kopiera Lina och leverera färdiga hyresnivåer direkt vid dörren?

Lindvalls resonemang bygger i bästa fall på att han faktiskt tror på att varje enskild hyresgäst kan få en lika stark position som hyresvärdarna i förhandlingarna om hyran. Om hyresgästen ska ha en chans att hävda sina plånboksintressen så kräver det att maktbalansen är någorlunda jämn.

Om jag idag på uppdrag av förbundsstyrelsen skrev ett brev till alla 528 000 hushåll som är medlemmar i Hyresgästföreningen med följande innehåll:

"Hallå där, Hyresgästföreningen lägger ner sin förhandlingsverksamhet, nu får ni förhandla bäst ni vill med fastighetsägarna. Lycka till. Vi vet att det är slagsmål om varenda lägenhet men stå på er ska ni se att de veknar."

Vad skulle hyresgästerna göra då? Bilda en Hyresgästförening så klart. Hyresgäster är minst lika smarta som fastighetsägarna som bildat en fastighetsägarförening för att ta tillvara sina intressen.

Jag önskar att du, Tomten, kunde vara lite hygglig mot Lindvall och låta honom bli en föregångare. Se till att han får chans att lägga ner Fastighetsägarna Syd så att alla fastighetsägare fick förhandla själva direkt med Hyresgästföreningen.

Inga kommentarer: