19 december 2011

Önskan nr 20

Halloj Tomten, funderar du någonsin på vad som ligger bakom människors önskningar? Ibland är det till och med knepigt att förstå vad de menar med det de säger.

"Hyresrätten är bra på att möta människor i en viss livssituation", säger exempelvis Stefan Attefall till Riksdag & Departementet.

De andra boendeformer då, är de dåliga på att möta människor i vissa livssituationer? Har du någon aning om vad han menar? Vilka livssituationer är det han menar att människor hamnar i som gör att hyresrätten möter upp dem på ett så bra sätt?

Man har ju sina misstankar. Vi har nog en bostadsminister som tycker att hyresrätten är en boendeform för människor i speciella omständigheter. När de har gått över så köper de sin bostad. Tråkig attityd som han har utvecklat i bland annat en artikel till stöd för villaägarna.

Han tycker att man kanske måste höja schablonavdraget ytterligare så att människor börjar hyra ut rum i sina för stora hus, står det i direktiven till den nya utredningen han tillsatt.

"Men det kan också handla om att redovisa vilka andra förändringar som kan stimulera privatpersoners uthyrning av bostäder."

En liten lurig och något luftiga formulering. Vet du vad det är han fiskar efter här?

I direktiven står att utredaren kan "föreslå begränsade ändringar av principerna för hyressättning vid uthyrning som inte sker i näringsverksamhet."

Här kan dölja sig en uppmjukning av bruksvärdessystemet.

Överst på min önskelista står därför från och med idag en dementi från Stefan Attefall.

Annars blir det att rycka ut och försvara konsumenternas intressen igen. Varför kommer konsumentintresset alltid sist?

Inga kommentarer: