06 februari 2012

Det hade varit omöjligt att anordna en enda safariresa om det inte funnits skilda världar att visa upp

Det har blivit ett väldigt hallå men också debatt sedan ett antal bussresenärer åkte på överklassafari till Solsidan i Saltsjöbaden.

Att studera samhällsklyftor på plats ska inte uppmuntras utan snarare fördömas verkar vara den allmänna meningen.

Det blir nog mindre bråk om vi håller oss till de gamla safariområdena, Herrgården i Malmö, Gårdsten i Göteborg, Rinkeby/Tensta i Stockholm och andra förortsområden.

Dit har oräkneliga bussar i åratal forslat mängder av politiker och projektarbetare av alla de slag för att de med egna ögon skulle få beskåda nedslitna hus och trångbodda människor.

Miljonprogramssafari har varit en storsäljare i många år utan att det väckt någon större medial uppmärksamhet.

Safarirapporterna från miljonprogrammet har dessutom varit entydiga. Husen behöver energieffektiviseras, målas, stambytas och utemiljöerna är undermåliga.

Det finns inte en konsultfirma med självaktning som inte varit där och räknat på vad det skulle kosta att renovera, bygga om och bygga till för att vi skulle få tillbaka de välfungerande bostadsområden som miljonprogrammet en gång var.

Men någonstans på vägen mellan Alby och Danderyd så kom bussen och beräkningarna på villovägar.

Nu när bussresorna går till Solsidan kan alla se att det var där satsningarna på renovering, ombyggnad och tillbyggnad hamnade.

Dit där kackerlackorna inte nått, där det redan var målat och där badrummen inte har fuktskador där har det renoverats, byggts till och byggts om kanske både en och två gånger.

Vill man nischa safariresorna kan man anordna särskilda rotresor för den som är intresserad av att studera om den här typen av statliga miljardsatsningar är till någon nytta.

För skam vore det väl om de 13,6 miljarder staten satsat i ROT-avdrag inte fått någon synlig effekt som går att kolla på genom bussfönstret.

Miljarderna har ju för säkerhets skull heller spritts ut lite planlöst här och där utan koncentrerats till några väl avgränsade områden såsom Danderyd, Täby, Lidingö, Vellinge, Nacka, Vaxholm och Lomma.

En andrahandssafari kanske, för att studera hur livet ter sig för de nutida nomaderna som flyttar från plats till plats kan säkert intressera många, inte minst vår bostadsminister som vill utöka den boendeformen.

Andrahandssafarin kan kombineras med en studentsafari i början av varje terminsstart då andrahands- och tredjehandsboendet kombineras med tält- och husvagnsboende.

Det går också att bygga på den rutten med ett besök i de villaområden där man bor för stort. Bostadsministerns tanke är att de som bor för stort ska kunna bo kvar och med lite stöd från samhället vara beredda att upplåta enskilda rum, tillgång till kök och badrum till de bostadslösa studenterna.

Sanningen är väl att det hade varit omöjligt att anordna en enda resa om det inte funnits väldiga skilda världar att visa upp.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro
På vilket sätt tycker du att HGF minskar klyftorna för det är väl det du försöker säga eller?

Jag tycker att det är ni som skapar klyftorna.

För hur menar du att det minskar klyftor när personer som tex Farbror Frej eller våra hörgavlönade politiker "okuperar" en billig lägenhet.

Farbror Frej har ju så mycket pengar på banken att han kan köpa en BRF säger han själv.

Stefan Lövén bor i hyresrätt och tjänar snart 144 000/m

Så ser det allt som oftast ut. I de lägenheter med bruksvärde bor det få studenter eller ungdomar där bor relativt högavlönade peroner som bara ser om sitt eget hus.

Själv trivs jag bra i villan i Täby den har jag jobbat ihop själv och har därför svårt att få dåligt samvete för det. Jag betalar dessutom fullt pris för jag har inga lån. Känns skönt att samhället inte behöver subventionera mig för jag har det så bra och tycker att dessa pengar kan läggas på gamla sjuka och ungdommar istället.

Men vissa andra tag gladeligen av ungdommarna....

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Stefan Löfvén fick ju dessutom sin lägenhet i centrala stockholm utan köande direkt av IF metall. Så går det till när man är fackpamp.

Tror ni han håller för en granskning?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jag försöker att inte tolka inlägget som ett försvar för det aktuella "överklassafarit", men det funkar inte.

Tycker ordföranden för Hyresgästföreningen i Sverige att bussresor till välbärgade områden för att håna och tala illa om de boende där går att jämställa med studieresor till miljonprogramområden för politiker med ansvar för att förbättra de boendes situation? Tycker hon att arrangemang för att "odla klasshat" är ett acceptabelt sätt att engagera sig för social rättvisa i samhället? Det är i så fall djupt oroande.

Barbro Engman sa...

Jonas, vi jobbar för "allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad". Jag vet inte vem farbror Frej är eller vem du är för den delen. Men vi jobbar inte för att förbjuda högavlönade att bo i hyresrätt. Hyresrätten ska vara till för alla. Det ska finnas dyra, mindre dyra och billiga hyresrätter. Idag bor det människor med alla möjliga inkomster i både hyresrätt, bostadsrätt och villa. En del flyttade in i sina villor för 30 år sedan och har nu låga boendekostnader, De som bor i bostadsrätt bor ibland väldigt billigt och ibland väldigt dyrt. Problemet är störst för de som säker bostad för första gången. De nyproducerade hyresrätterna är för dyra liksom att köpa en villa eller bostadsrätt är för dyrt för de flesta.
Om jag uppfattar dig rätt så ska det inte vara tillåtet att bo kvar i sin hyresrätt om man tjänar för mycket eller fått den på annat sätt än genom bostadsförmedlingen?
Men vi har valfrihet, du får bo kvar i din villa fast du tjänar mycket och bor billigt. Det får en hyresgäst också göra. Vi har inte social housing med inkomstgränser för den som bor i hyresrätt.

"I de lägenheter med bruksvärde" vad är det för lägenheter? Alla hyresrätter har ett bruksvärde.
Farbror Frej måste väl få bo i hyresrätt fast han kan köpa en bostadsrätt? Menar du att de med pengar ska bo i bostadsrätt och de som inga har ska bo i hyreserätt?
Jag som trodde du var anhängare av valfrihet.

Anonym sa...

Problemt, Barbro är att alla inte kan få en bostad, ännu färre till en rimlig kostnad. Ert mål uppfylls inte. Förånen för de som har en bostad till rimlig kostnad, betalas av de som inte kan passera tröskeln. Den blir högre och högre, för den rimliga kostnaden leder till att det inte byggs nytt. Den kostnaden motverkar kapitalbildning och nyinvesteringar. Därför ser det ut som det gör och modellens bibehållande torde inte avhjälpa problemet, snarare förvärra det.

//Jesper

Barbro Engman sa...

Anonym, det är klart att jag inte tycker att man ska odla klasshat eller håna enskilda individer. Jag skriver inte heller något om vilka bevekelsegrunder de som anordnade resan hade och framförallt tar jag inte ställning till dem. Jag ville istället försöka haka på den debatt som följt i spåren av bussresan till Solsidan som handlar om att människor lever under väldigt olika livbetingelser. Jag tycker att det är en mycket märklig prioritering att satsa 13,6 miljarder av skattebetalarnas pengar till de välbeställda områdena. Jag tyckte att det var värt att poängtera att det blev mer debatt av den här bussresan som fokuserade på de som har goda levnadsförhållanden än det någonsin blir av de bussresor som går till de områden i landet som har de allra största problemen.

Anonym sa...

Vad menar du Barbro? Du tycker alltså att man ska kunna få hyresrätter på annat sätt än genom bostadsförmedlingen?

Du skrev;
"Om jag uppfattar dig rätt så ska det inte vara tillåtet att bo kvar i sin hyresrätt om man tjänar för mycket eller fått den på annat sätt än genom bostadsförmedlingen?"

Ja du uppfattar mig rätt INGA GRÄDDFILER! Bostadkön ska vara det enda sättet att få hyresrätt. Kanske vissa sociala problem ska undantas men fackpampar ska inte få förtur.


Jag tycker bara att alla ska betala ett skäligt pris. Så de som tjänar bra och bor i hyresrätt får gärna bo kvar men de ska betala vad det kostar dvs ett marknadspris precis som alla vi andra som bor....

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas, de som bor i hyresrätt betalar vad det kostar och lite till. Det är det vi förhandlar om och om du kollar på hur det går för fastighetsägarna så kan det snarare vara så att vinsterna blir lite väl höga, för låga blir de inte.Det finns mycket få kommuner som har den typ av bostadsförmedling som finns i Stockholm. Den fungerar bra men långt ifrån alla hyresrätter förmedlas via den. Det finns inga lagar som tvingar hyresvärdar att ansluta sig till en bostadsförmdeling. Det är många hyresvärdar som har egna köer men många förmdelar sina lägenheter efter eget gottfinnande. så är läget för den som söker bostad och det får man förhålla sig till bäst det går i väntan på bättre tider. Många letar och letar och ringer och ringer och ställer sig i de köer som finns. Det är ju inget kul läge precis. Om någon i detta virrvarr kan anses ha en gräddfil så är det väl de som känner någon hyresvärd, jobbar hos någon hyresvärd, är barn till någon som redan är hyresgäst hos den aktuella värden osv.
Jag önskar att vi hade en bättre ordning. Jag så att försvaret nu bygger egna hus för att kunna rekrytera så där blir det väl en gräddfil för försvarsanställda.

Anonym sa...

Hej Barbro
Jag tänkte/tänker framförallt på allmännyttan. Vad privata värdar gör är ju deras ensak det borde hyresättningen också vara.

En lägenhet som ägs av ett fackförbund borde också räknas till allmännyttan i alla fall för facket medlemmar, men inte fackpamparna får dem.

Hyressytemet är korrupt och lägger en blöt filt över hela bomarknaden.

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

Jonas: "Farbror Frej har ju så mycket pengar på banken att han kan köpa en BRF säger han själv. [...] Stefan Lövén bor i hyresrätt och tjänar snart 144 000/m. [...] Så ser det allt som oftast ut."

Nu tar du väl ändå i så att brallorna spricker. ;-) Vi har drygt 2 miljoner hyres-HUSHÅLL i det här landet, och det "ser ofta ut som" att de bebos av farbror Frej- och Stefan Löven-typer. [sic]

Och jag som trodde att vi hyresboende svepande och generaliserande kunde avfärdas med den lätt förklenande beteckningen "hyresmuppar". Inte numera längre, tydligen. Nu är väl inte Barbros blogg det rätta stället, så jag ska fatta mig kort och en gång för alla:

Det ÄR faktiskt möjligt att tjäna blygsamma 18K i månaden efter skatt (förmodligen rejält mycket mindre än vad du och Jesper får ut), men via ett skuldfritt och bilfritt liv utan barn att försörja, och med boendekostnader som aldrig överstigit 15% av nettolönen, ändå kunna spara undan drygt 70-80K om året under en lång följd av år - samtidigt som man ändå kunnat leva det liv som man vill leva.

Om det nu kan glädja dig så viks numera alla sådana små billiga ettor som jag bor i uteslutande till ungdomar av min hyresvärd. Jag kom över den i grevens tid, UTAN vare sig svarta pengar eller kontakter. Bara 2-3 månader senare kom policy-ändringen. Men jag ska naturligtvis skämmas retroaktivt lik förbannat för att jag hela tiden velat hyra en så liten lägenhet, eller hur?