22 maj 2012

En lyckans ost på bostadsjakt


Häromdagen talade jag med en man i sina bästa år. Han hade ett högavlönat kanonjobb och var i alla bemärkelser en lyckans ost. Men de höga lyckopoängen hade dragits ner väsentligt under den period han letade bostad.


Han ville vara en fri man och letade därför efter en hyresrätt eftersom hyresrätten som han såg det hade ett bra tjänsteutbud. Han tänkte satsa på RUT-tjänster och ville ha någonstans dit Lina kunde leverera veckans matkasse.

Visst finns det hyresrätter för hans typ av plånbok men varför ska jag betala 1 900 kr/kvm i hyra, det får jag ju mycket bostadsrätt som helst för sa han när han ringde och meddelade att vi gått miste om en medlem.

För det blev en bostadsrätt.

Maria Ludvigsson i SvD ondgör sig över det hon kallar ”den rigida och urtida hyresregleringen”. Visserligen avskaffades hyresregleringen i Sverige i mitten av 70-talet, om man nu vill hålla sig till det som gäller förstås.

Om det är så att bostadsbristen helt och hållet beror på att hyresgästerna har rätt att förhandla hyran varför byggs det då inte bostadsrätter och villor i mängder?

Marknaden borde flöda över av prisvärda bostadsrätter. Efterfrågan på bostäder är enorm men byggandet ligger trots det på rekordlåga nivåer. Det byggs för lite bostadsrätter, villor, hyreserätter och ägarlägenheter verkar marknaden inte gilla.

För inte kan det väl vara så att de hundratusentals människor som jagar en bostad runt om i landet bara vill bo i hyresrätt? Är antalet bostadsrätter precis så många som behövs. Eller lite för många kanske. Maria Ludvigsson skriver att de står tomma istället för att hyras ut.

Många vill givetvis bo i en bostadsrätt. Men de finns inte och priset på de som finns är alldeles för högt.

Om inte de nybyggda hyresrätterna ska prisa ut sig ur marknaden så får man lov att göra något åt kostnadsbilden. Än så länge går det kanske att hitta hugade och betalningsvilliga hyresgäster till de dyra nyproducerade hyresrätterna men på sikt måste man lägga sig till med en annan affärsidé.

1 kommentar:

Anonym sa...

Välj rätt, välj bostadsrätt!

Han gjorde ett alldeles utmärkt val. Det valet man enligt undersökningar är mest nöjd med.