28 augusti 2012

Hyresgäster med feta plånböcker är en eftertraktad grupp


Jag vill ha hyresgäster med feta plånböcker sa Roger Akelius i en intervju i Hem & Hyra.


Idag skriver han i Expressen att det är kapitalisterna som borde bygga bort slummen.

Akelius som är kapitalist av det mera omfattande slaget renoverar redan nu lägenheter i miljonprogrammet. När någon hyresgäst flyttar ut så flyttar Akelius hantverkare in och hux flux så kostar en trea i miljonprogramsområdet Fornhöjden i Södertälje över 8 000 kr/ månaden.

Det gör inget för vi har kö till lägenheterna säger han.

Jo men visst, vi har ju bostadsbrist. Så än så länge finns det en och annan hyresgäst med fet eller mellanfet plånbok som kan flytta in i Akelius renoverade lägenheter.

Hyresgäster med feta plånböcker är en eftertraktad grupp. Alla vill ha de.

Just nu i denna stund packar någon hyresgäst i Gränby i Uppsala flyttkartongerna för att dra vidare till en lägenhet för människor med tunna plånböcker. Vart de med platta plånböcker tar vägen är det fortfarande ingen som är intresserad av att ta reda på. Borde intressera många forskare. Hyresgästföreningen i Gränby intervjuar alla som flyttar så det kommer att finnas forskningsunderlag för den intresserade.

Rikshem, Stena Fastigheter med flera byter ut sina hyresgäster mot andra mera betalningsvilliga som de brukar kalla de. Det är nu inte viljan det hänger på utan förmågan. Gapar plånboken tom så kan man stirra hur länge som helst och vilja hur mycket som helst så blir den inte ett smack tjockare.

Att vilja men inte kunna är ett öde som drabbar allt fler. Det är många som har väldigt tunna plånböcker. Nu försöker Stefan Attefall (KD) inbilla de hårt drabbade hyresgästerna att han kan skjuta till bostadsbidrag. Kan han?

Det måste göra Anders Borg nervklen och sömnlös när han tänker på alla dessa miljarder som måste fram till helt nya grupper och med helt andra belopp än det är fråga om nu för att kompensera hyreshöjningar på tusentals kronor i månaden. Inga rykten från den pågående budgetberedningen antyder att det pågår någon sådan miljardsatsning.

De nybyggda husen är överhuvudtaget inte att tänka på för de, i och för sig betalningsvilliga, men där pensionen, den otillräckliga lönen, a kassan, den orubbligt låga sjukersättningen eller den ojämna vikarielönen sätter ett effektivt stopp för sådana idéer.

Idag skriver Åsa Romson(MP) och Anders Lago, HSB, i Aftonbladet om andrahandsuthyrning. Där ska reglerna ändras så att det blir lättare att ta ut högre hyra och svårare att få tillbaka överhyror. För även andrahandsmarkanden ska även den reserveras för de feta plånböckerna.

Vad tycker (S) om andrahandsförslaget? Tänker de låta alliansen höja hyrorna för ytterligare en grupp?

Bostadsbristen blir allt allvarligare för varje år, nyproduktionshyrorna ligger på nivåer långt över vad de allra flesta kan betala, renoveringshyrorna ligger inte långt efter, hyrorna på andrahandsmarknaden ska nu tillåtas dra iväg ännu mer och kraven på marknadshyror hörs allt starkare.

Sakta men säkert förändras samhället i grunden. Men i politiken råder tystnad. Vi ska inte ha social housing i Sverige säger alla politiska partier.

Varför är vi då på väg att få det?

PS. I GP idag skriver Anna Lönn Lundbäck, regionchef i Hyresgästföreningen västra Sverige, och jag om att alla bostadsformer ska beskattas likvärdigt.

Inga kommentarer: