Igår var det ett herrans liv om det nya förslaget till fastighetsskatt. Det är skatt som alltid förorsakar politisk turbulens. Så Göran Hägglund rykte snabbt ut och sågade hela förslaget. Inte kan vi ha en skattekonstruktion som förorsakar höjda kostnader för en del villaägare menade han.
Det är säkert en rimlig ståndpunkt. Människor ska inte behöva flytta från hus och hem. I alla fall inte villaägare tycks han mena.
För inte ett ord av upprördhet har hittills hörts från Göran Hägglund om alla de hyresgäster som just nu är i färd med att packa flyttlådor därför att hyrorna höjs med tusentals kronor
I morse rapporterade Ekot att allt fler hyresgäster tvingas flytta. Hyreshöjningskrav på 40-50-60-70 procent är vanliga i samband med renoveringar. Men ingen upprörd Göran Hägglund syns till. Alla insatser från regeringens sida avfärdas med att vi inte ska ha några subventioner.
Ändå har vi en skattekonstruktion som innebär att 13 miljarder används till renoveringar av, just precis, villor.
Hur kommer det sig att Göran Hägglund ägnar sig åt en sådan selektiv upprördhet. Är det rimligt att tusentals människor ska behöva lämna sina hem när husen de bor måste byta stammar?
Idag rapporterar Ekot, idag har vi en debattartikel i UNT och idag fortsätter hyresgästerna i Gränby att packa flyttlådor.
Vad Göran Hägglund gör idag vet jag inte. Förhoppningsvis lyssnar han på Ekot och läser UNT. Och han kanske till och med kan tänka sig en tur till Gränby för att kolla in hur det går till när man måste lämna sitt hem i ett läge med akut bostadsbrist.
22 augusti 2012
Varför ägnar sig Göran Hägglund åt selektiv upprördhet?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Eftersom du inte svarade förut.
Hur ser DU på att Hgf-förhandlade hyror i Stockholm stiger flera gånger snabbare än inflationen?
33 procent när inflationen under samma period var 13 procent.
Jag vet inte exakt hur det ser ut i Stockholm men den generella bilden är så här. Sedan år 2000 har KPI stigit med 20,5 procent medan hyrorna i de årliga hyresförhandlingarna stigit med 24,2 procent. Den allmänna hyresnivå har ökat lite mer till följd av nyproduktion och ombyggnad. Anledningen till att hyrorna stigit är bl.a att taxor och avgifter stigit kraftigt under denna period och att underhållsbehoven ökat. Vi gör allt vi kan i förhandlingarna för att hålla tillbaka hyreshöjningarna inte bara vid förhandlingsbordet utan också mycket med opinionsbildning för att påverka inte minst kommunpolitiker som via sina beslut genererar ökade kostnader för hyresgästerna.
När förhandlingarna startade låg kraven på 3,9%, slutresultatet blev 2,47%. Vad inflationen stannar på vet vi inte än men den kommer att ligga lägre. Varje ny förhandlingsomgång är en utmaning av stora mått. Det är inte så många mer än vi som jobbar för rimliga hyror. Som du sett av bara debatten de senaste dagarna och ökar trycket på marknadsanpassning av hyrorna. Då kommer det att handla om fördubblade hyror. Visserligen inser ex Expressens ledasida att det skulle betyda chockhöjda hyror så de vill införa en långsam "utfrysningsprocess" av de befintliga hyresgästerna. Eftersom inte hyrorna i nyproduktionen onfattas av bruksvärdessystemet så är det enkelt att se vilka nivåer det skulle bli fråga om plus lite till verkar de nena.
Det behövs flera som jobbar för rimliga hyror. Vi sliter på och är i många avseenden framgångsrika men motståndet växer!
Varje hyreshöjning kan innebära att hushållsekonomin haverera så det är verkligen något som borde oroa måbga fler än Hyresgästföreningen.
Hej Barbro!
Hoppas att du har haft en skön sommar. Nu vill jag starta igen med att upprepa att ROT inte är en tillnärmesevis lika stor subvention som hyresvärdar har. Det är inte tyckande utan hänger ihop med följande fakta. ROT har 50% skattereduktion på arbetskostnaden, inget på materialet. Hyresvärden har 100% avdrag för arbetskostnaden och lättare material. Tyngre anläggningar aktiveras och skriv av genom årliga värdeminskningsavdrag. Lätt som en plätt! Rätt skall vara rätt!
//Jesper
Skicka en kommentar