11 september 2012
Jag var med och avskaffade hyresregleringen
Hyresreglering, hur låter det egentligen? Skorrar det ändå inte lite i öronen? Skaver det inte i själen på många? Leder det inte tanken till ryska brödköer? Jo men visst.
Och det är precis det som är meningen.
Det är därför de som är övertygade om marknadens välsignelsebringande krafter så gärna vill använda begreppet hyresreglering. Det ska få oss att känna en doft av en förgången tid. Men någon hyresregleringen har vi inte i Sverige.
Jag vet, för jag var med och avskaffade den. Jag var riksdagsledamot när riksdagen antog lagen om avveckling av hyresregleringen.
Jag har: "förordat att hyresregleringslagen inte förlängs efter utgången av september 1975. Som har anförts där behövs emellertid en särskild övergångsreglering för att överbrygga övergången från hyresregleringslagens hyressättningssystem till hyreslagens bruksvärdessystem. " skrev dåvarande justitieministern Lennart Geijer.
Nu kommer ju inte detta enkla faktum att spela någon som helst roll Fastighetsägarna eller andra förespråkare för marknadshyror eller andra begrepp som är omskrivningar av att marknaden måste få slå igenom på hyran.
De säger att det bara är jolligt (dalmål för fjantigt) att hålla på och haka upp sig på vilka ord de använder. Men det är inte oviktigt.
Bruksvärdessystemet är ett modernt och kundvänligt sätt att sätta hyror. Hyresgästerna ska betala för den standard och kvalitet de får och vi ska förhandla om saken. Inga fyrkantiga indexregleringar eller regeringsbeslut styr hyran som i andra länder som har hyresreglering.
Fast det är klart att det är lite knepigt att sitta vid förhandlingsbordet och ha en motpart som drömmer sig därifrån.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Ja verkligen! Att tala om hyresreglering när riksdagen fattat beslut om det inte är hyresreglering är som att påstå att villaägare betalar fastighetsskatt, fastän riksdagen beslutat att det heter fastighetsavgift.
Det blir väldigt att förstå Hgf:s argumentation. Bättre vore att entydigt stå upp emot alltmer marknadsorienterade hyror. Då måste ju istället hyror sättas och regleras på annat sätt, i det här fallet genom förhandlingar mellan fastighetsägare och Hgf. Genom att alltid och intensivt förneka att vi har hyresreglering spelar ju Hgf motståndare i händerna, det blir ju ett slags förnekelse till att vi behöver ett system som reglerar hyrorna.
Jag har fått i uppgift i skolan att skriva om bostadsmarknaden och hur hyresregleringen är utformad. Jag har förståt att hyresregleringen är avskaffad. Men att det fortfarande finns någon typ av reglering kvar. Hur är den utformad och vart kan jag hitta den? Tack för en intresseväckande blogg.
MVH
Karin
Skicka en kommentar