26 september 2012

Och titta titta här och titta titta här så får ni se
I Gränby har Hyresgästföreningen efter många sorger och bedrövelser kommit överens med Rikshem om hyrorna efter ombyggnad.

Det tog ett år.

Vid sidan om förhandlingsbordet har hyresgästerna i Gränby protesterat, demonstrerat, uppvaktat, skrivit insändare, facebookat, twittrat, satt upp plakat i fönstren och en hel massa annat för att nå sitt mål: att kunna bo kvar.

Jag är fortfarande förundrad över Stefan Attefalls selektiva upprördhet. När villaägarna riskerade att få dra från hus och hem ryckte KD ut med pukor och trumpeter. När hyresgäster runt om i landet riskerar samma sak hörs inte det minsta pip ur något enda musikinstrument.

Ändå har Attefall lovat att "titta" på frågan. Han borde ha tittat klart nu.

I Pennygången i Göteborg vill hyresgästerna också bo kvar. 80 procent säger att det förmodligen inte kommer att bli möjligt om Stena Fastigheter får som de vill.
Kolla här Attefall, ett nytt grepp. Väl värt att titta på.I Botkyrka har 16-åriga Nura Ribac dragit igång en namninsamling mot kommunens planer att sälja ut hennes hem.


Idag ska jag ha ett seminarium på en konferens som anordnas av Sveriges Socialchefer. Då ska jag ta med mig ett gäng Hem&Hyra för att visa hur hårda krav hyresvärdarna har för att få ett förstahandskontrakt.

Fast det vet de redan. Det är de som får ta hand om konsekvenserna av hårda krav, dyra nyproduktionshyror, höga ombyggnadshyror och bristande bostadsbyggande.

Det borde intressera Attefall. I Sverige ska vi inte ha något system med 'social housing' ändå är det det vi är på väg mot.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Varför använder Hyresgästföreningen barn i sin propaganda?
Låt barn få vara barn och inte en bricka i ert politiska spel. Skäms!

Elisabeth

Anonym sa...

När HGF är överräns höjs alltså hyran med 18% respektive 34% om man vill en ordentlig renovering.
Bra där HGF. Är hyresgästerna i Gränby nöjda med detta Barbro?

Tyvär är det så det blir med bruksvärdessystemet, värden struntar i underhållet tills det är kris och något måste göras.

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Elisabeth, det är inte Hyresgästföreningen som gjort denna film. Den är gjord av de hyresgäster som bor i området.
Jag ville lägga ut den som ett av många exempel på hur människor reagerar och hur de väljer att ge uttryck för det när de riskerar att få flytta pga stora hyreshöjningskrav.

Unknown sa...

Elisabeth, varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Hälsningar barnkonventionen ;-)

Anonym sa...

Till alla hyresgäster,stora som små, i Pennygången!

Tack, för att ni tar barns behov av trygga boenden med trygga föräldrar på riktigt allvar! Dessutom sjunger och dansar ni fantastisk!
Jag hoppas att ni hörs ända in i partikanslier och styrelserum.

Söderhöna

Anonym sa...

Låt barn dansa och vara glada!
Men varför i herrans namn ska man slänga ut filmer på internet med dem och koppla det till politiska frågor.
Det gör bara en organisation som är stressad.

Elisabeth

Barbro Engman sa...

Elisabeth, jag önskar också att alla barn får dansa och vara glada. Men många av de hyresgäster som gjort den här filmen kommer att vara tvungna att berätta för sina barn att de måste flytta från sina kompisar, byta skola mm när renoveringen är klar och de inte längre har råd att bo kvar. Jag vet inte om man ska eller om det ens är möjligt att dölja livets realiteter för barn i den här åldern. Jag tror inte heller att jag ska ta på mig att inte visa vilka slags reaktioner den här typen av renoveringar skapar.
Varför skulle jag det?

Unknown sa...

Självklart kan man inte dölja för barnen vad som håller på att hända, det är något som diskuteras ständigt på gården och i skolan, vilka som kommer att bo kvar, vilka som måste flytta, vilka som redan sökt sig till ett nytt boende. Det är något som oroar och som bearbetas hela tiden. Många barn har en egen önskan om att engagera sig, försöka påverka, om man kan. Den värld där barn inte kan få vara politiska, delta i opinionsbildning, engagera sig mot sådant som de tycker är fel och orättvist - göra sin röst hörd, den världen skulle inte jag vilja leva eller växa upp i. Vi bor här, våra barn bor också här. Det vill vi gärna fortsätta med.

Anonym sa...

Jag är faktiskt ganska imponerad av allt arbete de lade ner i Lokala Hyresgästföreningen; de ringde på hos 1200 grannar, informerade och samlade in omkring tusen namnunderskrifter för valfrihet, d.v.s. att man skulle få välja vilken nivå man ville ha på renoveringen.

Ingela

Anonym sa...

Jag tror att det är bra att påminna om att det handlar mest om barn när det gäller boende! Boende är en basal rättighet i Sverige och allt ärt tillåtet då det gäller att påminna hyresvärdarna om det!