28 november 2012

Expressen kräver åtgärder mot de låga hyrorna

Det är inte klokt vad billigt det är att bo i hyresrätt. Detta billiga sätt att bo måste omedelbart stoppas. Det kommer busslaster med folk till storstäderna som inte hittar någonstans att bo. Bostäder måste frigöras så de kan flytta in. Ungefär så skriver Eric Erfors, ledarskribent i Expressen.

Han är förbluffad över att detta kan fortgå år efter år när det är så enkelt att lösa. Om man inför marknadshyror så skulle man i ett svep lösa detta gigantiska problem med att hyresgäster betalar för låga hyror.

För då skulle något hända. Hyrorna skulle stiga. Hyresgästerna blev tvungna att flytta så att busslasterna kunde flytta in. Detta under förutsättning att busslasterna enbart bestod av folk med höga inkomster. Vart de som tvingas flytta ska ta vägen är inget som Erfors offrar några bokstäver på. Det är ju som bekant bostadsbrist i hälften av landets kommuner.

Som alla vet så är hyrorna i det nybyggda inget alternativ.

Erfors enda förklaring till att detta samhällsproblem, med för låga hyror, kan fortgå är att en och annan riksdagsledamot bor i riksdagens hyresrätter. Men de struntar väl i vad hyran är? Den betalar de ju inte ur egen ficka.

Hyrorna i Sverige förhandlas. Det gynnar både näringen och hyresgästerna. Det är ett stabilt och förutsägbart system som gillas av många investerare. För någon artikel om hur dåligt det går för fastighetsägarna kan Erfors inte skriva.

De som sitter på bussen är ofta ungdomar som fått ett tillfälligt jobb, en utbildningsplats eller rent utav ett fast jobb. De är hänvisade till andrahandsmarknaden. Där ska det bli dyrare att bo om regeringen och järnrören får som de vill.

Till skillnad mot vad Eric Erfors fått för sig så ska inte andrahandshyran täcka bostadsrättsinnehavarens kostnader. Den kostnaden täcks med dagens system.

De ska få täckning för en fiktiv kostnad. Andrahandshyran ska baseras på det aktuella marknadsvärdet x 4 procent plus avgiften till bostadsrättsföreningen. Det blir stålar det. Långt mycket mer än de verkliga kostnaderna.

Nu väntar vi på nästa inspel från Eric Erfors där han ojar sig över hur billigt det är att bo i bostadsrätt eller villa.

För nog är det väl märkligt att de kan tillåtas njuta frukterna av ränteavdrag, rotstöd med mera utan att någon protesterar. Eric Erfors tycks inte vara det minsta upprörd över att det är 2000 kr billigare att bo i en nyproducerad bostadsrätt jämfört med en nyproducerad hyresrätt. Statens kaka är möjligen liten men de fördelas jäkligt konstigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet i tidningen.
Vilken rackabajsare mot Hyresgästföreningen!