14 november 2012

Att komma i andra hand

Regeringen vill underlätta andrahandsuthyrningen. Ordvalet gör det lätt att få för sig att det handlar om att underlätta för alla de som inte får plats bland de förstahandsboende.

Men så är det inte. Förslagen syftar till att underlätta för den som hyr ut.

Det ska bli enklare att hyra ut, man ska inte behöva fråga sin bostadsrättsförening, man ska kunna ta ut en högre hyra, den hyran får inte prövas och en för hög hyra ska inte kunna återbetalas.

Den som hyr däremot sitter lite mer på pottkanten.

Från att exempelvis ha betalt 6 078 kronor för en tvåa i Storstockholm så ska man underlätta andrahandsuthyrningen genom att erbjuda en hyra på 10 300 kr istället.

Läs DN här så hittar du fler exempel.

Nina Lundström (FP) säger i DN att 10 300 är mera transparent än 6 078. Andrahandshyran enligt regeringens förslag utgörs av avkastningsränta om fyra procent av marknadsvärdet + avgift till bostadsrättsförening.

Det är möjligt att hyran är transparent när man väl lyckats räkna ut den. Men vad gäller formeln för uträkning så finns det väl en del övrigt att önska om man vill att de bostadssökande ska gå i land med att räkna ut den transparenta hyran.

Det blir till att jobba lite om man ska få någon koll på marknadsvärdet.

Idag är uträkningen av andrahandshyran hyran både tydlig och lägre. Andrahandshyran är detsamma som hyran för en motsvarande hyresrätt plus 10 procent.

Detta paket av förslag som regeringen presenterat ser nu ut att falla samman. Med stöd av Sverigedemokraterna kommer regeringen bara att få igenom den del som handlar om högre hyror till alla ungdomar på andrahandsmarknaden.

Som politisk vinst betraktat har den väl mera att karaktären av nitlott.

Eller så är det som Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, sa att det här ger åtminstone en bostad åt de som har råd att betala.

Som politisk ambition betraktat är det väl inte mycket att yvas över.

6 kommentarer:

Anställd på HGF sa...

Hej Barbro. Jag hoppas verkligen inte att regeringen lyckas få igenom detta. Det vore förfärligt för oss alla

Mikael Olsson sa...

Hej Barbro,

Jag heter Mikael Olsson och vore väldigt tacksam ifall du kunde ge mig en kontakt så att jag kan hyra en etta i centrala Stockholm för 5440 kronor per månad?

Om du ger mig kontouppgifter på uthyraren så sätter jag genast in förskottshyra för tre månader.

Med vänliga hälsningar
Mikael

Per sa...

Det blir till att jobba lite om man ska få någon koll på marknadsvärdet.
Precis som för mat, kläder osv. räcker det med att fundera på hur mycket man vill betala. Inget arbete utöver det behövs.

Sven sa...

Om jag äger en bostadsrätt, är det inte rättvist att jag får hyra ut min lägenhet till samma hyra som jag har kostnader för?

En undrande Sven

Barbro Engman sa...

Per, regeringen menar att marknadsvärdetx 4 % plus avgift ska vara tak för hyran. om man är intresserad av detta så måste man "jobba lite". om vi däremot hade haft ett system med marknadshyror så hade din inställning varit relevant. Men nu har vi inte det.

Barbro Engman sa...

sven, jo det är rimligt. men regeringens förslag bygger inte på utgiftstäckning den bygger på en formel där marknadsvärdet ligger till grund för uträkningen oaktat de utgifter för boendet som br innehavaren har. det nuvrande systemt där bruksvärdehyran utgör basen täcker kostnaderna med några få undantag. då bör man fundera på hur man hanterar undantagen