07 november 2012

"Hyresrätter är det finaste som finns tack vare hyresregleringen"


"Bostäder unikt placeringsalternativ som finansiär. Hyresrätter är det finaste som finns tack vare hyresregleringen den ger en realsäkring - en extra hävstång om man går lågt och underhåller ordentligt."

Vem sa så på investerarmöte på Swedbank den 6 november?

Jo det gjorde Rikshem. Ni som gissade att det var Fastighetsägarna hade alltså fel.
Den som väntar på att Fastighetsägarna ska säga att ”hyresrätter är det finaste som finns tack vare hyresregleringen” får nog tyvärr vänta ett tag till.

I vanliga fall är det Bostadsfonden som ligger i framkant när det gäller att prisa bruksvärdessystemet för dess långsiktighet och förutsägbarhet.

Både professionella investerare och ledande akademiker inom området anser att svenska bostadshyresfastigheter är det tryggaste fastighetsslaget att investera i. Anledningen är den reglerade hyressättningen och att bostäder generellt sett är mindre konjunkturkänsliga än exempelvis lokaler”, skriver de på sin hemsida.

Lite småtråkigt är det att de kallar vårt fina förhandlingssystem för hyresreglering. Men vi vet att de menar bruksvärdessystemet.

Enligt Rikshems vision ska de: ”vara den bästa långsiktiga ägaren av bostäder och samhällsfastigheter.”

De är heller inte intresserade av rekordhyror utan menar att folk ska ha råd att bo.

Bäst och långsiktig låter som ett bra investerarperspektiv. Närmast självklart kan man tycka. Så nog undrar man på vilken bank de sämsta och kortsiktiga ägarna har sina investerarmöten och vilka som känner sig kallade att gå dit.

Rikshem menar att många är intresserade, även internationella aktörer. Tacka för det vem vill inte investera i den "säkraste produkten på marknaden” som det enligt min sagesman uttrycktes på investerarmötet på Swedbank.

Som hyresgäst så gillar man onekligen aktörer som har visioner, som vill vara bäst, som tror på sin produkt, som är beredda att investera långsiktigt och som inte är intresserade av rekordhyror utan att folk ska kunna bo.

Via ett gott samarbete med sina hyresgäster kan Rikshems vision absolut bli verklighet. För vi har ju bruksvärdessystemet och ett finurligt upplägg med förhandlingar och boinflytandeverksamhet som gör den här typen av visioner möjliga. Om man vill och anstränger sig så går det.

Inte vet jag om man kan säga tack på förhand Rikshem men förhandstackandet av Anders Borg går alldeles utmärkt.

Just nu är det 27 198 som skrivit under på vår namnsinsamling, tackpaforhand.nu

Noteras denna morgon också att den förre hyresgästaktivisten Obama är återvald

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bostadsfonden talar i positiva ordalag om möjligheterna till hyreshöjningar och stora kapitaltillskott vid ombildningar.
Läs hela deras försäljningsbroschyr (för det är en sådan det är!).

Hur i hela friden menar du att det här är positivt för oss som hyr??

Madde

Barbro Engman sa...

Halloj Madde.
Du har givetvis rätt. Min avsikt var heller inte att hylla vare sig Bostadsfonden eller Rikshem till alla delar. Bara till den del där de skiljer sig från andra fastighetsägare som hårt driver att deras överlevnad hänger på att bruksvärdessystemet avskaffas. Jag tycker att det är bra att det syns att man kan vara en långsiktig ägare och förvaltare inom ramen för bruksvärdesystemet.
Sedan är det inte i vägen att de deklarerar att de vill vara bäst.
Men det betyder inte att de är lätta att ha att göra med i förhandlingarna. Tvärtom har vi haft stora drabbning med Rikshem. Det kommer vi att ha även i fortsättningen.
Jag har inga illusioner om att de i övrigt har någon annan agenda än de flesta fastighetsägare.
Jag tyckte bara att det fanns anledning att påpeka att de skiljer sig på just den här punkten. Man får annars lätt intrycket att alla är överens om att bruksvärdessystemet måste bort för att de ska överleva.